More

Μαστιχοχώρια

Μαστιχοχώρια

Τα Μαστιχοχώρια χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο, όμως στα χρόνια της Ενετοκρατίας (1346-1566) – όταν συστηματοποιείται η καλλιέργεια της μαστίχας – πήραν την οριστική τους μορφή και εξακολουθούν, παρά τις φθορές και τις καταστροφές που έχουν υποστεί στο πέρασμα των αιώνων, ν’ αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

Σκοπός της ίδρυσης και οργάνωσης των χωριών αυτών από τους Γενουάτες ήταν η συστηματική εκμετάλλευση του μονοπωλιακού προϊόντος της μαστίχας. Για την προστασία των χωρικών από τους επιδρομείς που είχαν κατακλύσει το Αιγαίο τους μεσαιωνικούς χρόνους, οι οικισμοί χτίστηκαν σε σημεία αθέατα από τη θάλασσα, και η χωροταξία τους πήρε φρουριακή μορφή, με κοινά σε όλους χαρακτηριστικά, όπως το κλειστό τετράπλευρο σχήμα και η περιμετρική διάταξη των τελευταίων προς τα έξω σπιτιών ώστε να σχηματίζουν αμυντικό τείχος.

Κατά κάποιους ερευνητές, ο Κολόμβος ήταν γόνος ενετικής οικογένειας από το Πυργί, κατ’ άλλους επισκέφτηκε τη Χίο πριν ανακαλύψει την Αμερική! Όπως και να ’χει, ο Χριστόφορος Κολόμβος έζησε στη Χίο, και μάλιστα στο Πυργί, όπου διατηρείται ακόμα το σπίτι του. Φαίνεται δε πως έπεισε πολλούς Έλληνες ναυτικούς να τον ακολουθήσουν στο ταξίδι του για να ανακαλύψει τις Ινδίες, όπως τότε νόμιζε. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα Κολόμβος είναι χαραγμένο σε πολλές πόρτες στο Πυργί – ένας ιερέας με αυτό το επώνυμο ανάγει τις καταβολές της οικογενείας του στο νησί σε πάνω από 600 χρόνια, ο ίδιος δε ο Χριστόφορος Κολόμβος έγραφε, σε επιστολή του προς τη βασίλισσα της Ισπανίας, ότι η μαστίχα έχει ανακαλυφθεί μόνο στην Ελλάδα, στο νησί της Χίου, απ’ όπου μπορούν να φορτώσουν όση ποσότητα επιθυμούν.

Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί το 1566, θεώρησαν τόσο σημαντικά τα Μαστιχοχώρια, ώστε τους παραχώρησαν προνόμια. Μάλιστα τους επέτρεψαν ν’ αποτελέσουν αυτόνομη διοικητική περιοχή που να υπάγεται απευθείας στο Παλάτι, υπό την προστασία της εκάστοτε Βαλιντέ Σουλτάνας (βασιλομήτορος).

Προνομιακό προϊόν για τον καθαρισμό του στόματος (όλο το χαρέμι του Σουλτάνου μασουλούσε μαστίχα) σε Ανατολή και Δύση, αλλά και περιζήτητο στο Ισλάμ (το χρησιμοποιούσαν για να αρτύζει το ψωμί και να δίνει δροσερή γεύση στο νερό), όπου αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στην κουλτούρα του πολιτισμού, η μαστίχα αποτέλεσε για αιώνες σπουδαία πηγή εισοδήματος για τα Μαστιχοχώρια.

Σήμερα, η μαστίχα Χίου παράγεται σε 24 χωριά στο νησί της Χίου, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με πιο γνωστά τα Αρμόλια, τα Θυμιανά, την Καλαμωτή, την Καλλιμασιά, τα Μεστά, τους Ολύμπους και το Πυργί.

 • Μαστιχοχώρια Χίου
 • Μαστιχοχώρια Χίου - Greek Gastronomy Guide
 • Μαστιχοχώρια Χίου
 • Μαστιχοχώρια Χίου
 • Μαστιχοχώρια Χίου
 • Μαστιχοχώρια Χίου
 • Μαστιχοχώρια Χίου
 • Μαστιχοχώρια Χίου
 • Μαστιχοχώρια Χίου

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Μαστιχοχώρια, Χίος
 • Κατηγορία
  Αξιοθέατα
 • Περιοχή
  Χίος

Περιοχή

Μαστιχοχώρια

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΥ

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!