More

Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων

Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων

Η πιο όμορφη διαδρομή στην Ελλάδα είναι o οδοντωτός σιδηρόδρομος που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα στην Αιγιάλεια. Το τραινάκι χωρητικότητας 100 περίπου ατόμων, διασχίζει την διαδρομή των 22 χιλιομέτρων σε μια ώρα και καλύπτει την υψομετρική διαφορά των 750 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας. Η ταχύτητα στη συμβατική χάραξη φτάνει τα 40 χλμ. την ώρα και στην οδοντωτή τα 12 χλμ. Η οδοντωτή γραμμή χρειάστηκε εκεί που η μέγιστη κλίση σε τρία σημεία άγγιζε το 17,5%.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1889 αποφασίζει να φτιάξει μια σιδηροδρομική γραμμή που θα ένωνε το Διακοφτό με τη Τρίπολη. Η μελέτη ανατίθεται σε Γάλλους επιστήμονες που μάλιστα είχαν προτείνει εξαρχής την ηλεκτροκίνηση της γραμμής με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φράγματα που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μεταξύ 3ου και 15ου χιλιομέτρου, εκμεταλλευόμενοι τα νερά του ποταμού.

Εκτός από τη μελέτη και τον σχεδιασμό του δικτύου που οφείλεται σε Γάλλους τεχνικούς, στο έργο εργάστηκαν πολλοί Ιταλοί εργάτες που είχαν την εμπειρία των ορεινών σιδηροδρόμων των Άλπεων. Λόγω του δυσπρόσιτου εδάφους και των φτωχών τεχνικών μέσων της εποχής το όλο εγχείρημα αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι υπολόγιζαν οι σχεδιαστές και λόγω υπερβάσεων των προϋπολογισμών έφτασε μέχρι τα Καλάβρυτα. Παρ’ όλα αυτά, το έργο θεωρείται κατασκευαστικός άθλος, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα.

Ότι και να συνέβηκε τότε, το γεγονός είναι ότι πριν από 120 περίπου χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοφτού παρακολουθώντας τον ποταμό Βουραϊκό, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.

Η διαδρομή γίνεται ανάμεσα σε άγρια τοπία με καταρράκτες και φτάνει στο πιο στενό σημείο της διαδρομής που λέγεται “Πόρτες” και το τραινάκι περνάει μέσα από σήραγγα.

O πιο ενδιαφέρων ενδιάμεσος σταθμός είναι του Μεγάλου Σπηλαίου και βρίσκεται στον οικισμό της Κάτω Ζαχλωρούς. Εδώ δίπλα στη γέφυρα και πλάι στον σταθμό η ταβέρνα Ρομάντζο είναι ένα εξαιρετικό στέκι. Σερβίρει σπληνάντερο, ομελέτες πληθωρικές, σπανακόπιτες, γίδα βραστή, κουνέλι στιφάδο, βερδάδι (κατσικάκι χρονιάρικο) με χόρτα, μοσχαράκι με χυλοπίτες, χωριάτικο λουκάνικο και ψητά της ώρας.

Δίπλα από τις γραμμές του τραίνου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής, σήμερα η ίδια χάραξη έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους . Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες. Τραινάκι και πεζοπόροι συνυπάρχουν αρμονικά. Μάλιστα κανείς μπορεί να ξεκινήσει με το τραίνο, να προχωρήσει με τα πόδια, και γνωρίζοντας τα ωράρια μπορεί να πάρει το επόμενο, αναμένοντας τον συρμό στην πιο κοντινή στάση (υπάρχουν πέντε-έξι ενδιάμεσες στάσεις).

Ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων από το 1980, και κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Μαΐου οργανώνει το Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού. Η κατάβαση στο φαράγγι γίνεται από τις γραμμές του Οδοντωτού ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και με τελικό προορισμό το Διακοφτό. Την ακολουθούν δεκάδες φίλοι και είναι πραγματικά μια εντυπωσιακή γιορτή της φύσης και των ανθρώπων.

Οδοντωτός δεν είναι απλώς το «τραινάκι». Το φαράγγι του Βουραϊκού και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι ίσως η ομορφότερη διαδρομή της Ελλάδας.

Πληροφορίες
Σταθμός Διακοπτού 2691 043206
Σταθμός Καλαβρύτων 2692 022245
Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών ΟΣΕ 1110
Στους κατα τόπους σταθμούς του ΟΣΕ

Τιμή εισιτηρίου
9.50 euro
19.00 euro με επιστροφή

  • Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide
  • Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide
  • Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide
  • Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide
  • Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide
  • Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide
  • Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide

Video

Video

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες

Περιοχή

Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!