More

One & Olive

Οικογένεια Αναγνωστοπούλου

Φεύγοντας από την Μεσσήνη και πηγαίνοντας προς την Αρχαία Μεσσήνη, οδηγώντας σε δρόμους στενούς αλλά βατούς μέσα στη φύση, διασχίζεις κάτι ανεπανάληπτα τοπία, λόφους γλυκούς, κατάφυτους από ελιές και κυπαρίσσια, που θυμίζουν Τοσκάνη και συναντάς κάτι χαμένα και άγνωστα χωριά για τον Τουρισμό, που όμως έχουν κάτι να πουν και κάτι να δώσουν. Είναι τα χωριά που ζουν από το λάδι, το καλύτερο, λένε στη Μεσσηνία.

«Μα δεν είναι μοναχά, το κρασί που επηρεάζεται από το αμπελοτόπι! Το ίδιο συμβαίνει και με το λάδι, δεν αρκεί να αναφέρουμε την ποικιλία, αλλά σπουδαίο ρόλο παίζει και η τοποθεσία, το υψόμετρο, το έδαφος, ο προσανατολισμός», μας λέει ο Νίκος Αναγνωστόπουλος που ήταν άλλωστε και ο προορισμός σε κείνα τα μέρη.

«Σημαντικό ρόλο για τα λάδια μας παίζει η γεωγραφική θέση της περιοχής όπου καλλιεργούμε τα ελαιόδεντρα μας, αφού το μικροκλίμα της περιοχής μας σε υψόμετρο 400 μέτρων χαρίζει ιδιαίτερα αρώματα όπως φύλλα ντομάτας, ρίγανη, αγκινάρα και κόκκινα και μαύρα πιπέρια με δυνατή επίγευση».

Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, νέο παλικάρι, είναι πέμπτης γενιάς απόγονος της οικογένειας Αναγνωστοπούλου που από το 1896, περισσότερο από 120 χρόνια, από τον παπα-Αποστόλη Αναγνωστόπουλο, άνοιξε το πρώτο ελαιοτριβείο στην περιοχή.

Στις μέρες μας η αγάπη στην ελαιουργία και την ελαιοκομία και ο σεβασμός στην οικογενειακή παράδοση συναντούν την καινοτομία σε δύο μονάδες παραγωγής και τυποποίησης στο Μάνεσι και το Τρίκορφο Μεσσηνίας.

H κύρια διαφοροποίηση του ελαιόλαδου στα ελαιοτριβεία Αναγνωστόπουλου αποτελείται από την καινοτόμο μέθοδο παραγωγής του. Συγκεκριμένα, το One & Olive, ένα μοναδικό Premium εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την ορεινή Μεσσηνία, παράγεται από μια πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης παγκοσμίως, η οποία αντικαθιστά την παραδοσιακή μέθοδο της μάλαξης της ελαιοζύμης, εξασφαλίζοντας την εγγυημένη ποιότητα του ελαιόλαδου, χωρίς να εισέρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και εξασφαλίζεται η ακρίβεια της διαδικασίας. Είδαμε τις εγκαταστάσεις και διαπιστώσαμε ότι αυτή η καινοτόμα διαδικασία διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα αντί των 60 λεπτών που διαρκούσε κατά την παραδοσιακή μέθοδο (μαλακτήρες), ενώ ο συνολικός χρόνος παραγωγής του ελαιόλαδου έχει περιοριστεί στα 14 λεπτά (84-86% μείωση). Παράλληλα με αυτήν τη μέθοδο εξοικονομείται ενέργεια και νερό, προστατεύεται η φύση και προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.

Η παραγωγή στο λιοτρίβι στο Μάνεσι ξεπερνά τους 1000 τόνους, που όμως το 95% φεύγει για Ιταλία. Μόλις τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το One & Olive, το οποίο είναι βραβευμένο premium extra παρθένο ελαιόλαδο. Τα βασικά συστατικά του είναι οι κορωνέικες ελιές, η καινοτομία και το design. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το λογότυπο του One & Olive είναι έργο τέχνης γιατί με οριζόντια γραφή εμφανίζεται το One, αλλά με την κάθετη, σχηματίζεται ένα αφαιρετικό ανθρωπάκι που παραπέμπει στα κυκλαδικά ειδώλεια του 3.000 π.Χ.

Η οικογένεια Αναγνωστοπούλου ολοκληρώνει ένα νέο ελαιοτριβείο της ιδίας δυναμικότητας στο Τρίκορφο, μόνο που αυτό είναι πέτρινο και θα είναι επισκέψιμο με χώρους γευσιγνωσίας. Η οικογένεια Αναγνωστοπούλου δίδει εκτός της τεχνολογίας εξίσου έμφαση και στην εκπαίδευση και την αλλαγή των καλλιεργητικών πρακτικών και ενημερώνει τους παραγωγούς .

«Οι αγορές επιβάλλουν τις τάσεις , τώρα τους ενδιαφέρει να μην υπάρχουν φυτοφάρμακα και υδρογονάνθρακες, να μην καίγονται τα κλαδιά κάποιες εποχές, μόνο φυτικό λιπαντικό για τα βενζινοπρίονα, με τη συμβουλή, να προσπαθήσουν να έχουν λιγότερη επαφή του καρπού με καπνούς».

Οι αγορές ομιλούν και η οικογένεια Αναγνωστοπούλου προσπαθεί να τις ακούσει και να περάσει τα μηνύματα.

  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • One & Olive - Μάνεσι, Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
  • Greenland - Στέρνα Μεσσηνίας - Greek Gastronomy Guide

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες

Περιοχή

One & Olive

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!