More

Στέρνα στο Καπέσοβο

Οικογένεια Παπαγεωργίου

Το Καπέσοβο είναι ένα από τα ομορφότερα και λιγότερο γνωστά χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού. Κατηφορίζοντας στα υπέροχα καπεσοβίτικα καλντερίμια, ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια με τις πανέμορφες στέγες από σχιστόλιθο, αναπνέοντας τη μυρωδιά από τα τζάκια που καπνίζουν, ανακαλύπτεις αμέσως την κρυμμένη γοητεία του χωριού.

Πολλοί στο χωριό είχαν και έχουν αρχαία μικρά ονόματα όπως Πλάτωνας, Κλέαρχος, Θουκυδίδης, τα οποία δίνονταν στα παιδιά από τον 19ο αιώνα αφενός γιατί οι κάτοικοί του – πολυταξιδεμένοι και εύποροι  έμποροι – ήταν μορφωμένοι με κλασική παιδεία, αφετέρου γιατί έτσι ήθελαν να τονώσουν το φρόνημα και την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης τότε περιοχής.

ΕΖΑ
ΕΖΑ

Ο Θουκυδίδης Παπαγεωργίου ήταν φιλόλογος στα Γιάννινα, αλλά ποτέ δεν ξέκοψε από το χωριό του, το Καπέσοβο. Οταν μεγάλωσαν οι δύο κόρες του, η Έλλη και η Γιάννα, αποφάσισαν να εγκατασταθούν και  να ζήσουν στο Καπέσοβο ασχολούμενοι με τον αγροτουρισμό.

Το 1996 αγόρασαν ένα παλιό σπίτι για να γίνει ξενώνας. Και το 1998 η οικογένεια Παπαγεωργίου άνοιξε τη Στέρνα, το καφενείο-γλυκατζίδικο, το πιο παραμυθένιο μαγαζάκι της Πίνδου. Τοσοδούλι, στο κέντρο του χωριού, στη θέση που ήταν το στέγαστρο μιας στέρνας του 1848 που λάμπει φωτισμένη στο κέντρο του μαγαζιού. Είναι ένα μαγαζάκι γεμάτο γλυκά, κρασιά, βαζάκια, πολύχρωμα κολιέ, κοσμήματα λαμπερά, παιχνίδια, διακοσμητικά σε στυλ ρομαντικό, φωτάκια και υπέροχες μυρωδιές, σαν μια σπηλιά  νεράιδας στο Καπέσοβο!

Semeli Estate
Semeli Estate

Ότι πουλιέται στη Στέρνα είναι φτιαγμένο από την οικογένεια. Μόνοι τους μαζεύουν τα δώρα του δάσους (μανιτάρια, σαλέπι, άγριες φράουλες, ραδίκια, αγριολάχανα για πίτα, κράνια, κεδρόμηλα, κορόμηλα, ξινόμηλα και τόσα άλλα), τα βότανα που θα αποξηράνουν, τη μικρή αγροτική τους παραγωγή, τα γλυκά του ταψιού (πισπτί, ρεβανί, καρυδόπιτα, ιτσλί, μπακλαβαδες, σαντακλί, σταφιδάτο), τα περίφημα γλυκά του κουταλιού (κράνα, κυδώνια, βύσσινα, βατόμουρα, κεράσια, εσπεριδοειδή), τις μαρμελάδες, τα λικέρ (ως πορτοκάλι-καφέ και μανιτάρι κανθαρέλλα!).

Χειμώνα καλοκαίρι τα δυό κορίτσια, η Γιάννα -επαγγελματίας σεφ- που επιμελείται κυρίως τα του μαγειρέματος και η Ελλη -συντηρήτρια έργων τέχνης- που φτιάχνει τα κοσμήματα, μας περιμένουν για μια ξενάγηση στον μαγικό κόσμο τους.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
  • Καφενείο Στέρνα - Καπέσοβο, Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide
  • Καφενείο Στέρνα - Καπέσοβο, Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide
  • Καφενείο Στέρνα - Καπέσοβο, Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide
  • Καφενείο Στέρνα - Καπέσοβο, Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide
  • Καφενείο Στέρνα - Καπέσοβο, Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες

Περιοχή

Στέρνα στο Καπέσοβο

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Semeli Estate
Semeli Estate

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!