More

Φόρος στην Παλιά Περίθεια

Ταβέρνα του Φόρου

Στην Κέρκυρα, η Παλιά Περίθεια, κουβαλώντας τον μύθο του χωριού φαντάσματος, καθώς την προσεγγίζεις  μοιάζει με σκηνικό ταινίας. H απόλυτη ερημιά, τα μισογκρεμισμένα περήφανα ενετικά σπίτια, οι εκκλησιές και τα μονοπάτια πνιγμένα στα βάτα. Καθώς όμως πλησιάζεις στο κέντρο, κάποιες ανθρώπινες φωνές μέσα στην ερημιά, κάτι οι μυρωδιές φαγητών, κάποιοι καπνοί καμινάδας σε προετοιμάζουν καταλλήλως. Κι όντως φθάνεις στο κέντρο, όπου στα τρία-τέσσερα κτίσματα  της κεντρικής πλατείας – μη φανταστείτε κανένα μεγάλο άπλωμα – με τα μπλεγμένα αυλιδάκια τους στεγάζονται ταβερνάκια, τα οποία τα καλοκαίρια συνήθως είναι γεμάτα. Εγώ τα επισκέφτηκα φθινόπωρο. Ψιχάλιζε και από όλα τα ταβερνάκια που ήταν μισοάδεια διάλεξα την ταβέρνα του Φόρου.

Η αγάπη μου για τους παλιακούς χώρους και τα παλιά μαγέρικα είναι γνωστή.

Η φθορά της ύλης, η πατίνα του χρόνου, οι αυτοκατασκευαστικές πατέντες, η αίσθηση του περίπου, η ανεπιτήδευτη συμπεριφορά, η ζεστή ατμόσφαιρα, το σπιτικό φαγητό και οι σταράτες κουβέντες με τον ταβερνιάρη είναι ένα γερό αντίδοτο απέναντι στις σημερινές εμπειρίες των αστικών κέντρων και των γαστρονομικών υπερβολών. Ο Φόρος κάλυπτε τις προδιαγραφές μου στο έπακρον.

ΕΖΑ
ΕΖΑ

Ο Θωμάς, ο ταβερνιάρης, όταν μπήκα στην ταβέρνα, ζωγράφιζε τις cartes de visite της ταβέρνας με κάτι όμορφα σχεδιάκια σπιτιών.

Μου εξήγησε την ονομασία της ταβέρνας που ήταν από παλιά – καθότι αυτός την παρέλαβε πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια – Φόρος:

Semeli Estate
Semeli Estate

Φόρους λέγαν παλιά οι Κερκυραίοι τις πλατείες από το ενετικό Forum, χώροι συζητήσεων” μας εξηγεί ο Θωμάς, και συνεχίζει: “Όταν η Παλιά Περίθεια είχε χίλιους κατοίκους και τρεις χιλιάδες πρόβατα – το βράδυ όταν ησύχαζε ο τόπος άκουγες στο χωριό μια μουσική από εκατοντάδες κουδούνια που έρχονταν  μακρυά από τα βουνά – η πλατεία τότε είχε καμιά δεκαριά καφενεία ταβερνάκια. Ένα από αυτά πήρα και έκανα το τσαρδί μου”.

Κείνη την ώρα χτύπησε το συνθηματικό κουδούνι αυτή τη φορά από τα “παρασκήνια” – από τον απάνω όροφο όπου η χρυσοχέρα γυναίκα του τον ειδοποιεί να παραλάβει τον δίσκο με τα φαγητά που έχει μαγειρέψει.

Τα φαγητά οι γνωστές κερκυραϊκές συνταγές, παστιτσάδα, σοφρίτο, κοτόπουλο με πατάτες, κερκυραϊκά λουκάνικα, κρεμμυδόπιτα, όλα σε χορταστικότατες μεριδες. Για τον αποχαιρετισμό από την ταβέρνα του Φόρου υπάρχει η καρυδόπιτα φτιαγμένη από μιά πλημμύρα μπαχαρικών και σιροπιασμένη με κερκυραϊκό μέλι.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
  • Διεύθυνση
    Παλιά Περίθεια, Κέρκυρα
  • Τηλέφωνο
  • Κατηγορία
    Ταβέρνες
  • Περιοχή
    Κέρκυρα

Περιοχή

Φόρος στην Παλιά Περίθεια

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!