More

Τσιπουράδικα Βόλου

Τσιπουράδικα Βόλου

Αν το κρασί, προϊόν της μαγικής ζύμωσης του χυμού του σταφυλιού, είναι το δώρο του Διόνυσου στην ανθρωπότητα, το τσίπουρο (ή η ρακή) είναι αποτέλεσμα του πολιτισμού της φτώχειας και της εφευρετικότητας των απλών ανθρώπων, που για να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα της παραγωγής του κρασιού (στέμφυλα) δημιούργησαν την απόσταξη και απο εκεί την ανακάλυψη του πιο αγαπημένου ποτού του Ελληνα.

Το τσίπουρο, το σύμβολο περηφάνιας, αξιοπρέπειας και λεβεντιάς των απλών ανθρώπων της βιοπάλης, αλλά και σύμβολο της παρέας, της συντροφιάς: “Πάμε για τσίπουρα”.

Στη νεότερη ιστορία, το τσίπουρο συνδέθηκε με τα τσιπουράδικα, τα μαγαζιά που το σερβίραν. Ο θεσμός ξεκίνησε από το Βόλο και ειδικά από τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

ΕΖΑ
ΕΖΑ

Στην αρχή, το τσίπουρο, που ερχόταν κυρίως από τον Τύρναβο και τα χωριά του Πηλίου, το έπιναν στις «δαχτυλήθρες», ξεροσφύρι, χωρίς μεζέ ή με λιτούς μεζέδες, όπως λάχανο, τσιτσίραβλα, τσίρο, παστά, πολίτικη λακέρδα, ντομάτα, αγγούρι, ελιά και σαρδελίτσα στο πιατάκι. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους την αγάπη και τη συνήθεια των θαλασσινών μεζέδων και την τελετουργία του μεζέ που συνοδεύει το τσίπουρο. Ο Βόλος βαστά έναν αιώνα μετά, ζωντανή την παράδοση των τσιπουράδικων.

Πρωταγωνιστές του ο “Κάβουρας” με 70 χρόνια ιστορία, το πιο παλιό του κέντρου, η”Γιώτα” στην καρδιά της περαντζάδας των Παλαιών, ο “Δεμίρης” στη Νέα Ιωνία με τους πιο περίεργους θαλασσινούς μεζέδες, η “Γιάννα-Νίκος” στέκι των πανεπιστημιακών της πόλης, το “Φιλαράκι“στη Νέα Ιωνία ένας μικρός χώρος με του πουλιού το γάλα και τέλος το “Με ζέν” όπου οι σεφ ιδιοκτήτες του θέλησαν να ανανεώσουν την έννοια του τσιπουράδικου και των μεζέδων του.

Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι ξεχωριστά από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας, τόσο για τους μεζέδες όσο και για την τελετουργία παρουσίασής τους. Στα αυθεντικά τσιπουράδικα Βόλου δεν παραγγέλνεις ποτέ. Απλώς ανακοινώνεις μόνο τον αριθμό των εικοσιπενταρακίων (ατομική δόση ποτού) συμπληρωμένο με τη λέξη «με» ή «χωρίς» ( γλυκάνισο) εννοείται. Η διαδικασία άφιξης των μεζέδων εξαρτάται από τον αριθμό των τσίπουρων που θα καταναλώσεις. Οι μεζέδες του τσίπουρου (μερικώς και του ούζου) πρέπει να έχουν μια γευστική ένταση για να μην εξουδετερώνονται από την δριμύτητα του ποτού.

Στην αρχή έρχονται τα τουρσιά και τα παστά, συνεχίζουν τα τηγανητά θαλασσινά, κι όσο προχωρά η κατανάλωση τόσο έρχονται οι πιο πολύπλοκοι μεζέδες, που ‘ναι συνήθως και οι πιο ακριβοί.

Semeli Estate
Semeli Estate

Το τσίπουρο σε ταπεινά καφενεία μπορεί να σερβιριστεί με φτωχικούς μεζέδες όπως ντοματούλα, αγγουράκι, ελίτσα πάντα με τη δόση τους από ξυδάκι, σαρδελίτσα και σαλαμάκι. Βέβαια, υπάρχουν και τσίπουρα πιο επεξεργασμένα (διπλής απόσταξης, τριετούς παλαίωσης, κλπ) που ανεβαίνουν κατηγορία και απαιτούν ανάλογους εκλεκτούς μεζέδες, όπως αυγοτάραχο, καπνιστό σολωμό και χαβιάρι.

Στα τσιπουράδικα Βόλου οι μεζέδες που μπορεί να απολαύσεις είναι οι εξής:

Αλμυροί, τουρσιά και παστά (ελιές, πιπεριές, γαύρος μαρινάτος, σαρδέλες, λακέρδα), τηγανητοί (σαγανάκι, καλαμαράκια, γαύρος, αθερίνα, μπακαλιάρος, κεφτεδάκια, μελιτζάνες), διάφοροι (ντολμαδάκια, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα παστουρμάς, σπεντζοφάι, τυράκια με έντονη ή λιπαρή γεύση), θαλασσινοί (χταποδάκι, γαρίδες, καραβίδες, μύδια) και τέλος οι σπάνιοι ( αβγοτάραχο, αχινοί, φούσκες, στρείδια, κολιτσιάνους, αυγά χταποδιού, συκώτια ψαριών κτλ).

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο
 • Φούσκα - Κάλυμνος - Greek Gastronomy Guide - Tσιπουράδικα Βόλου / Πήλιο
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο
 • Κολιτσιάνοι Βόλου - Tσιπουράδικα Βόλου - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο
 • Tσιπουράδικα του Βόλου Πήλιο

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Κέντρο & Νέα Ιωνία Βόλου
 • Κατηγορία
  Ταβέρνες
 • Περιοχή
  Πήλιο - Βόλος

Περιοχή

Τσιπουράδικα Βόλου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΗΛΙΟΥ - ΒΟΛΟΥ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Semeli Estate
Semeli Estate

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!