ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τα καφενεία, όπως φαίνεται κι απ’ την ονομασία τους, είναι οι χώροι όπου οι άνθρωποι πίνουν τον καφέ τους. Τα καφενεία της ελληνικής επαρχίας όμως, μετετράπησαν προοδευτικά στην καρδιά της ανδρικής κοινωνίας κάθε τόπου. Χώροι συνάντησης των ανδρών, τόποι παιγνιδιών και απολαύσεων, τόποι συνεύρεσης και κοινωνικής συναναστροφής, τόποι ενημέρωσης αλλά και πολιτικών αντιπαραθέσεων, τα καφενεία, οι “μικρές βουλές της χώρας”, είναι ταυτόχρονα και τόποι επαγγελματικών συναλλαγών αλλά και των γλεντιών της παρέας, καθώς αποτελούν το ενδιάμεσο κάθε χωριού με τον εξωτερικό κόσμο. Κι είναι εδώ όπου ο κάθε περιηγητής θα δει, θα μάθει όλα τα τρέχοντα νέα και θα πάρει τις απαντήσεις στα ερωτήματά του.

Στα καφενεία θα ανακαλύψουμε τους μεζέδες, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του διατροφικού πολιτισμού της Ελλάδας, τους μικρούς γευστικοί πειρασμούς, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Σερβίρονται σε μικρά πιάτα πριν από το κύριο φαγητό ή σε ενδιάμεσες στιγμές μέσα στην ημέρα για να συνοδεύσουν την κατανάλωση ποτού (ούζου, ρακής ή μπύρας). Σε πολλά καφενεία της ελληνικής επαρχίας θα μπορούσες να πεις: «τι ποτό και τι μεζέ σερβιρίστηκες, για να σου πω σε ποιο μέρος βρίσκεσαι». Η ποικιλία των μεζέδων ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, τη γαστρονομική της παράδοση, τον τύπο του καφενείου (ορεινό ή παραλιακό), το είδος των θαμώνων (αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι) αλλά και την εποχή, γιατί αρκετοί μεζέδες είναι εποχικοί. Οι μεζέδες συνήθως είναι: ξηροί καρποί, παξιμάδια, φετούλες ψωμιού, τομάτα, αγγούρι, κάπαρη, τουρσιά, χλωροκούκια, αγκινάρες ωμές, πατάτες τηγανητές ή οφτές, τυριά τοπικά, ελιές τοπικές, αλλαντικά, ψάρια παστά, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, τζατζίκι αλλά και χταποδάκι ή ακόμη και το φαγάκι του ίδιου του καφετζή.

Πολλά καφενεία της ελληνικής επαρχίας είναι μνημεία τέχνης και μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Το ίδιο και οι ιδιοκτήτες τους που διατηρούν το ήθος ενός κόσμου που χάνεται.

Επιλέξτε από το μενού καφενεία από τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντός σας ή πλοηγηθείτε στην παρουσίαση καφενείων από όλη την Ελλάδα.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!