Kαι ένα και δύο και τρία μονοποικιλιακά τσίπουρα

Δεκαράκι μονοποικιλιακά αποστάγματα - Greek Gastronomy Guide
Μαΐ 30 2018

Kαι ένα και δύο και τρία μονοποικιλιακά τσίπουρα

Το τσίπουρο Δεκαράκι την Τετάρτη 30-5-2018 παρουσίασε στους δημοσιογράφους της γαστρονομίας την πρώτη οικογένεια από μονοποικιλιακά αποστάγματα.

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα

Μετά την πρώτη του τομή στο χώρο του τσίπουρου, όπου για πρώτη φορά το Δεκαράκι εισήγαγε την ιδέα της δημιουργίας ακραιφνώς μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, πέρασε  στην δημιουργία της πρώτης οικογένειας μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέα διάσταση ποιότητας στο τσίπουρο.

Την παρουσίαση της οικογένειας των μονοποικιλιακών τσίπουρων την έκανε ο εμπνευστής της ιδέας  ο κ. Νίκος Καλογιάννης και έτσι, δίπλα από το Μοσχάτο Τυρνάβου, το Τσίπουρο Δεκαράκι καλωσόρισε δύο νέα μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και το Ροδίτη.

Όπως και το Δεκαράκι Μοσχάτο, έτσι και τα δύο νέα μονοποικιλιακά αποστάγματα χαρακτηρίζονται από το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση της ποικιλίας από την οποία προέρχονται. Πρόκειται εξάλλου για αποστάγματα στεμφύλων αποκλειστικά από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ροδίτης, ποικιλιών με ξεχωριστές γεύσεις, διαφορετικές αρωματικές ιδιότητες, αλλά αδιαμφισβήτητα, εξαιρετική ποιότητα.

Το τεχνολογικό και γευσιγνωστικό κομμάτι της παρουσίασης ανέλαβε με πειστικότατο τόπο η κ. Βιβή Βασδαβάνου οινολόγος και εκπροσωπος της οινοποιίας – αποσταγματοποιίας Βασδαβάνου.

Δεκαράκι μονοποικιλιακά αποστάγματα - Greek Gastronomy Guide

Η περιγραφή της κ. Βιβής Βασδαβάνου ξεκίνησε από την προ της απόσταξης διαδικασία, όπου τα σταφύλια στον τρύγο πρέπει να είναι υγιή, να φτάνουν στην μονάδα οινοποίησης κατά τον πλέον σύντομο τρόπο, η διατήρηση και αποθήκευση των στεμφύλων να γίνεται απουσία οξυγόνου και η απόσταξη να γίνεται αμέσως μετά την ζύμωσή τους.

Ακολουθήσε η περιγραφή του πώς κάθε Μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά και Ροδίτης, διατηρεί τα ξεχωριστά αρώματα των ποικιλιών, καθώς και η αδιαμφισβήτητη ποιότητα τους ενισχύονται από την πολλαπλή επαναπόσταξη. Παράλληλα, η τέχνη στα «κοψίματα» – δηλαδή ποιο μέρος της καρδιάς του αποστάγματος απομονώνεται και επαναποστάζεται σε κάθε τμήμα της πολλαπλής επαναπόσταξης – τελειοποιεί το προϊόν και δημιουργεί ανώτερης ποιότητας αποστάγματα!

Mε την βοήθεια του εποπτικού υλικού της παρουσίασης έγινε με μεγάλη σαφήνεια η διαδικασία της “πολλαπλής απόσταξης” και των “κοψιμάτων”.

Ακολούθησε η περιγραφή καθενός τσίπουρου ξεχωριστά.

Τα μονοποικιλιακά αποστάγματα της οικογένειας Δεκαράκι, παράγονται χωρίς γλυκάνισο και με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, κάνοντας έτσι και τα τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα ξεχωριστά σε κάθε γουλιά.

 

Δεκαράκι Μονοποικιλιακό Μοσχάτο

  • Δεκαράκι Μοσχάτο, το εκρητικό: το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, λαμβάνοντας έτσι στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της εκλεκτής αυτής ποικιλίας που αποτελεί το “μυστικό” της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου.

Το Δεκαράκι από Μοσχάτο Τυρνάβου έχει έναν διακριτό, αρωματικό χαρακτήρα που χαρίζει μια εκρηκτική απόλαυση γεύσης.

 

Δεκαράκι Μονοποικιλιακό Μαλαγουζιά

  • Δεκαράκι Μαλαγουζιά, η αρχοντική: παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι και διακρίνεται για τον ιδιαίτερο, κομψό, ανθικό αρωματικό του χαρακτήρα. Στη δεκαετία του ‘70, η ποικιλία κινδύνεψε να εξαφανιστεί. Σήμερα πλέον, μέσω πολλών προσπαθειών η Μαλαγουζιά έχει επιστρέψει στα ποτήρια μας, αποκτώντας αυτόν τον δυσεύρετο χαρακτήρα που την κάνει τόσο μοναδική! Πρόκειται για λευκή ποικιλία σταφυλιών και μάλιστα πολύ ευαίσθητη. Αυτά τα λεπτά και κομψά αρώματα της δυσεύρετης Μαλαγουζιάς, αναδεικνύονται άψογα με την πολλαπλή επαναπόσταξη στους παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, δίνοντας ένα απόσταγμα φίνο και εκλεκτό. Με το εξαιρετικό άρωμα και την υψηλή του ποιότητα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό μέλος της οικογένειας Δεκαράκι μονοποικιλιακά αποστάγματα.

Το Δεκαράκι από Μαλαγουζιά αναδεικνύει τα κομψά αρώματα της εκλεκτής αυτής ποικιλίας.

 

Δεκαράκι Μονοποικιλιακό Ροδίτης

  • Δεκαράκι Ροδίτης, ο αρμονικός: παράγεται μόνο από Ροδίτη σταφύλι και ξεχωρίζει για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του. Ο αρμονικός του χαρακτήρας γίνεται αισθητός από την πρώτη γουλιά, κάτι που τον κάνει εξαιρετικό σύντροφο σε κάθε περίσταση. Το απόσταγμα Ροδίτη ενώ προέρχεται από μία ποικιλία σχετικά ήπια αρωματικά, με την απόσταξη ο αρωματικός της χαρακτήρας εξελίσσεται και ενδυναμώνεται.

Το Δεκαράκι από την εξαιρετική ποικιλία Ροδίτης (Αλεπού), ξεχωρίζει για την ισορροπία στα αρώματα του τσίπουρου.

 

Μετά από την διαδικασία γευσιγνωσίας, τον εντοπισμό των ιδιαιτερών χαρακτηριστικών και τις γευστικές διαφοροποιήσεις των τριών Μονοποικιλιακών τσίπουρων, ακολούθησε ένα γεύμα που ετοίμασε ειδικά η brigade του εστιατορίου Βασίλαινας με σκοπό το ιδανικό πάντρεμα των ποτών με μια σειρά από εδέσματα.

 

Συμπερασματικά

Τα μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι, αφ’ ενός  δημιούργησαν μια νέα αντίληψη στο τσίπουρο  και αφ’ ετέρου έδειξαν περίτρανα ότι μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα, να συνοδεύσουν εκλεκτούς μεζέδες και να σταθούν η αφορμή για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης της παρέας.

Kαι φυσικά βαστάμε το σύνθημα:

Το Δεκαράκι, άλλαξε το τσίπουρο σε μονοποικιλιακό!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!