More

Παραδοσιακή Κουζίνα Καλύμνου – Καλύμνικη Κουζίνα

blue star ferries sponsorΗ Κάλυμνος ζει από την θάλασσα και για την θάλασσα. Τι κι αν η σπογγαλιεία έπαψε στις μέρες μας να συντηρεί το νησί. Η ναυτοσύνη δεν πήγε χαμένη και σήμερα ο αλιευτικός στόλος της Καλύμνου είναι ο μεγαλύτερος του Ν. Αιγαίου με πάνω από 400 σκάφη, πολλά εκ των οποίων είναι μεγάλα και ασχολούνται με το ψάρεμα του ξιφία, τα λεγόμενα «Ξιφιάδικα» (Η Κάλυμνος παράγει το 70% της πανελλήνιας παραγωγής ξιφία).

φρέσκα ψάρια των καϊκιών της Καλύμνου τροφοδοτούν όλες τις ψαραγορές του Αιγαίου, ενώ ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Υπαπαντή παρασκευάζει μια σειρά από εξαιρετικά αλίπαστα προϊόντα.

Εκτός του μελιού που είναι φημισμένο, στην Κάλυμνο και ειδικά στην μικρή πεδιάδα του γραφικού όρμου-φιορδ στο Βαθύ καλλιεργούνται εσπεριδοειδή και κάποια εποχή η ποικιλία των χιώτικων μανταρινιών έκανε θραύση στις αγορές.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας της Καλύμνου δεν είναι μόνο ότι έχει ξεχωριστές γεύσεις, αλλά και ιδιαίτερες και μοναδικές ονομασίες πιάτων. Η τυπική κουζίνα της Καλύμνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: «Mυρμιζέλι, αρβίτσα, φύλλα, ιστικό, μουούρι, σπινιάλο και υριστές».

Μουούρι είναι στην Κάλυμνο, ό,τι ο Λαμπριάτης στην Αστυπαλιά, δηλαδή το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα, ένα σημαντικό έθιμο και ταυτόχρονα μια τελετουργία. Φτιάχνεται με κατσικάκι (ιστικό) και με μια περίτεχνη γέμιση με ρύζι και συκωταριά. Το κατσικάκι αφού ραφτεί τοποθετείται σε σχήμα εμβρύου πάνω σε κληματόβεργες μέσα σε ένα πήλινο σκεύος το μουούρι, σκεπάζεται ερμητικά με το καπάκι αφού σφραγίζεται περιμετρικά με ζύμη και μπαίνει στο ξυλόφουρνο για να ψηθεί όλο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

 

 

Σπινιάλο είναι μια τεχνική διατήρησης της φούσκας σε θαλασσινό νερό, μυρμιζέλι είναι η τυπική σαλάτα της Καλύμνου και υριστές ή γυριστές είναι οι λουκουμάδες του νησιού.

Στην Κάλυμνο θα φάει κανείς τους νοστιμότερους χταποδοκεφτέδες του Αιγαίου, με τη γεύση του χταποδιού έντονη στο στόμα σου και βέβαια υπάρχουν τα ρεβίθια χοντροκομμένα για να ακούγονται στη γεύση, με κρεμμύδια και με την προσθήκη δυόσμου και αλευριού γίνονται εξαίρετοι ρεβιθοκεφτέδες!