Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας

Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας - Greek Gastronomy Guide
Oct 22 2020

Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας

Παρότι η Άρτα δεν είναι από τους πλέον προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, και ελάχιστοι γνωρίζουν την παραδοσιακή γαστρονομία της – ας όψεται η εσωστρέφεια των κατοίκων που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάμπτεται – αξίζει να την γνωρίσει κανείς, να ανακαλύψει μοναδικές ομορφιές και λιμπιστικές γεύσεις. Σε απόσταση διαδρομής διάρκειας 40 λεπτών μπορεί κανείς από τον θαλασσινό πλούτο του Αμβρακικού, είτε θαλασσινό είτε της λιμνοθάλασσας (οστρακοειδή, θαλασσινά, η περίφημη γάμπαρη, σαρδέλες, πετάλια, τσιπούρες, λαβράκια κλπ) στην περιοχής της Κορωνησίας, να γευθεί τα τοπικά μαγειρευτά φαγητά, τις  ηπειρώτικες πίτες και τα ασυναγώνιστα κρέατα της σουβλας (κοκορέτσια, κοντοσούβλια, φρυγαδέλια κλπ) στην πόλη της Άρτας και στα χωριά των Τζουμέρκων.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Διαλέξαμε 15 από τις καλύτερες και πλέον ενδιαφέρουσες ταβέρνες της Άρτας και σας τις παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά. Kαλό σας ταξίδι και καλή σας όρεξη!

 

Ταβέρνα Μυρταριά στην Κορωνησία

Τα μυστικά στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού - Greek Gastronomy Guide

Η ψαροταβέρνα “Μυρταριά” ή αλλιώς για τους ντόπιους η ταβέρνα του Πατέντα – από το επίθετο δηλαδή του ιδιοκτήτη – βρίσκεται στην Κορωνησία, στο όμορφο νησάκι της λιμνοθάλασσας στο βόρειο τμήμα του Αμβρακικού, και από το 1981 που λειτουργεί, σερβίρει το πιο φρέσκο ψάρι του νόμου της Άρτας και κατ’ άλλους ολόκληρης της Ηπείρου. Δεν είναι τυχαίο ότι τις Κυριακές και τις σχόλες θα δεις παρέες από τα Γιάννινα και από τις γύρω περιοχές να ταξιδεύουν 1-2 ώρες για να απολαύσουν στου Πατέντα τα πεντανόστιμα ψάρια του Αμβρακικού.

Ταβέρνα του Πατέντα (Μυρταριά) - Κορωνησία - Greek Gastronomy Guide

Στον κατάλογο της ταβέρνας θα βρει κανείς γάμπαρη (την περίφημη γαρίδα του Αμβρακικού), κέφαλο πετάλι, τσιπούρες, κουτσομούρες, λαβράκι, γοβιούς, καλαμάρια, σουπιές, σαρδέλες, γαύρο, αθερίνα και θαλασσινά χτένια, αχιβάδια, γυαλιστερές μαγειρεμένα όλα με διαφορετικούς τρόπους (ψητά, τηγανητά, γεμιστά, σκορδάτα).

 

Ταβέρνα Βαγγελιώ στην Άρτα

Στη Βαγγελιώ, Ουζερί - μεζεδοπωλείο, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο ” στην Βαγγελιώ” βρίσκεται στην οδό Γκριμπόβου 17, έναν ήσυχο πεζόδρομο, που διασταυρώνεται με την οδό Σκουφά, στο ύψος της πλατείας Κιλκίς. Τα εδέσματα κατά κύριο λόγο, αρτινή και ηπειρώτικη κουζίνα. Πίτες, κουσμερί, λαχανόπιτες, κότσι χοιρινό με πιλάφι,  αρτινοί κεφτέδες αβγοκομένοι φρικασέ, αρνάκι εξοχικό με ντομάτα, μελιτζανα, πιπεριές και πατάτες.

Στη Βαγγελιώ, Ουζερί - μεζεδοπωλείο, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Το αρνάκι καπαμά της κυρά Βαγγελιώς ήταν ένα από τα πλέον μεγαλειώδη πιάτα που έχω φάει στη ζωή μου ( το κρέας τηγανίζεται  αλευρωμένο, μετά βράζεται και στο τέλος αβγοκόβεται) ενώ τα αρτινά τσουμπλέκια (4 είδη κρέτος, χοιρινό, μοσχάρι, πρόβατο και γίδα μαγειρευμένα με κρεμμύδια) έχουν εδώ την αυθεντική εκδοχή τους. Στην Βαγγελιώ, η  Άρτα σου παρέχει ίσως την πιο νόστιμη εκδοχή της.

 

Ταβέρνα Αζιμούθιο στην Άρτα

Αζιμούθιο - Χρύσα Παππά, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Σε μια από τις πλέον όμορφες γωνιές της Άρτας, 100 μέτρα από την εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται το Αζιμούθιο, η πιο ζωντανή και δημοφιλής ταβέρνα της πόλης. Ιδιοκτήτες του Αζιμούθιου τα αδέλφια Θόδωρος, Κώστας και Χρύσα Παππά που κατάγονται από τους Μελισσουργούς των Τζουμέρκων. Γεννηθήκαν εκεί όπου οι γονείς τους είχαν την ταβέρνα στο κέντρο του χωριού, και πήγαν σχολειό στην Αρτα, ενώ δεν έπαψαν να βοηθούν τους γονείς. Με το μεράκι και το γούστο που τους διακρίνει φτιάξαν  το 2013 το Αζιμούθιο και αμέσως κέρδισε το κοινό της Άρτας.

Αζιμούθιο - Χρύσα Παππά, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Παρότι μεζεδοπωλείο ο κορμός του μενού του είναι τα μαγειρευτά που καθημερινά αλλάζουν και προσφέρονται ως πιάτα ημέρας. Ξεχωρίσαμε τους λαχανοντολμάδες, τα τσουμπλέκια (κεφτέδες με κρεμμύδια στον φούρνο, αρτινή σπεσιαλιτέ), κεφτέδες με πράσα, γιουβαρλάκια, κόκκορα κρασάτο και φυσικά αρτινές πίτες.

 

Ταβέρνα Πρωτομάστορας στην Άρτα

Ταβέρνα Πρωτομάστορας - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Αν το γεφύρι της Άρτας είναι το πλέον γνωστό γεφύρι της Άρτας λόγω του θρύλου που το περιβάλει, και ταυτόχρονα το πλέον επισκέψιμο ιστορικό μνημείο της πόλης, η ταβέρνα Πρωτομάστορας, είναι το σημείο όπου μπορείς να κάτσεις, και κάτω από την σκιά του γεροπλάτανου, να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική του κτίσματος και να απολαύσεις την ροή ποτάμου Άραχθου. Στο σημείο αυτό, στο περίβολο του υπεραιωνόβιου πλατανιού, δυο νέα τολμηρά παλικάρια ο Σπύρος και ο Γιάννης Παπαηλίας έφτιαξαν το 1991 μια ταβέρνα σεβώμενοι απόλυτα στο ιστορικό μνημείο της Άρτας.

Ταβέρνα Πρωτομάστορας - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Από τα φαγητά του, ξεχωρίζει η ηπειρώτικη σαλάτα με παξιμάδι, ντομάτα και γαλοτύρι, το μοσχάρι με κριθαράκι, οι πίτες, και φυσικά στην ψησταριά μπορείς να δοκιμάσεις πεντανόστιμα κρέατα και κυρίως αρνίσια παϊδάκια που λιώνουν στο στόμα και σε γλυκαίνουν από την νοστιμιά τους.

 

Ταβέρνα Τλούπας στην Άρτα

Ταβέρνα / Ψησταριά Τλούπας - Βαλαώρα, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

H ταβέρνα του Τλούπα στην άνω πόλη της Άρτας -Βαλαώρα όπως την ονομάζουν οι κάτοικοί της-  είναι συνυφασμένη με την ιστορία της και με τις καλύτερες σούβλες της Άρτας.  Στην άκρη μιας στενής κατηφόρας, και απέναντι από τον Τσαδήμα –την δεύτερη καλή ταβέρνα της Βαλαώρας- σε μια μικρή υπερυψωμένη βεραντούλα, η ταβέρνα του Τλούπα στέκει εκεί από το 1952.

Ταβέρνα / Ψησταριά Τλούπας - Βαλαώρα, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Στις σούβλες του θα απολαύσουμε, κοντοσούβλι χοιρινό, κοντοσούβλι κοτόπουλο, κοντοσούβλι προβατίνα, φριγαδέλι μοσχαρίσιο, παραδοσιακό κοκορέτσι ενώ εκτός της σούβλας μπορεί κανείς να βρει πεντανόστημες λιχουδιές της ώρας, πανσέτες, παϊδάκια, προβατίνα στη σχάρα, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, παραδοσιακά λουκάνικα, κεμπάπ και μαζι με τις σαλάτες όλο και κάποια πίτα θα βρείς με υλικά της εποχής.

 

Ουζερί 3/40 στην Αρτα

Ουζερί 3/40, Γιώργος Κούκος - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Το ουζερί 3/40 βρίσκεται στο τέλος ενός ανηφορικού δρόμου που οδηγεί στο νοσοκομείο της Αρτας, στο αριστερό σου χέρι. Μια τζαμαρία από άκρη ως άκρη προς τον δρόμο δημιουργεί μια διαφάνεια και έτσι δρόμος και καφενείο γίνονται ένα. Κάθε πρωί ο κυρ-Γιώργος πάει  στην αγορά και ψωνίζει φρέσκα ζαρζαβατικά, θαλασσινά και κρέατα που η γυναίκα του η Αντιγόνη τα μετατρέπει σε εκλεκτούς μεζέδες.

Ουζερί 3/40, Γιώργος Κούκος - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Η αλήθεια είναι οι μεζέδες του μαγαζιού είναι άπαιχτοι. Με κάθε καραφάκι τσίπουρου, σου έρχονται μεζέδες να γλύφεις τα δακτυλά σου, στην τιμή του ποτού, και όχι έξτρα κόστος. Καλαμαράκι τηγανητό, χοιρινό με πιλάφι, κεφτεδάκια μερακλήδικα, φλογέρες, τυροπιτάκια, είναι λίγοι από τους μεζέδες του. Στέκι της γειτονιάς και των εκλεκτών της Άρτας, είναι ένα ουζερί μια σταλιά που όλοι όσοι χωρούν, γίνονται μια παρέα και καλοπερνούν, αφού έτσι το θέλουν ο Γιώργος και η Αντιγόνη.

 

Ψησταριά Λύκος στην Άρτα

Ψητοπωλείο Λύκος - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Στην Άρτα, κάτω από την πανέμορφη πλατεία  Κιλκίς και τον Ιερό Ναό της Παρηγορήτισσας, στην οδό Σκουφά 152 βρίσκεται το ψητοπωλείο ο Λύκος. Παρ’ ότι λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας ο Λύκος που “ακολούθησε το ένστικτό του”, κέρδισε τις καρδιές των Αρτινών αλλά  και πολλών επισκεπτών της πόλης.

Ψητοπωλείο Λύκος - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Στις σούβλες που βάζει αρκετές καθημερινά, θα βρείς κοντοσούβλι χοιρινό, κοντοσούβλι κοτόπουλο, κοντοσούβλι προβατίνα, κοκορέτσι και φρυγαδέλι (συκωταριά με μπόλια) πράγματα επαναστατικά για ένα σουβλατζίδικό. Το μαγαζί του νοικοκυρεμένο, οι συσκευασίες του πολύ μοντέρνες και τραβηχτικές, αναβαθμίζουν ένα εξαιρετικό φαγητό του δρόμου, street food, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα και η ταυτότητα μπορεί να υπάρχει σ’ όλα τα επίπεδα της ελληνικής γαστρονομίας από τη gourmet κουζίνα ως το το απλό σουβλάκι ή  το ταπεινό κουλούρι.

 

Πίτες Παπαδιώτης στην Άρτα

Παπαδιώτης / Croissant Papadiotis - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Η οικογένεια Παπαδιώτη διατηρεί από 1988 στην Αρτα, Σκουφά 183, ένα κατάστημα γρήγορου φαγητού, κι αυτό που το έχει αναδείξει στις ημέρες μας και το έκανε να ξεχωρίσει ώστε να γίνει παράδειγμα, είναι ότι η μεγαλύτερη πλέον ποσότητα των προϊόντων που πουλάει, αντιπροσωπεύει τις ηπειρώτικες (αρτινές) πίτες και φτιάχνονται φρέσκες μπρός τα μάτια σου.

Παπαδιώτης / Croissant Papadiotis - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Η ποικιλία μεγάλη:  μακαρονόπιτες, λαχανόπιτες (λάχανα στην Ήπειρο εννούν παντός είδους χόρτα), τυρόπιτες, ριζόπιτες, γαλατόπιτες, πρασόπιτες, κοτόπιτες, κολοκυθόπιτες, μανιταρόπιτες. Υπάρχουν και οι ανοικτές πίτες όπως το κοσμερή  με φέτα, αλλά και με ντομάτα, ελιά και ρίγανη, με κολοκυθάκια, και πλαστό ή μπλατσάρα ( από καλαμποκάλευρο).

 

Ταβέρνα Πιστιανά

Ταβέρνα Τα Πιστιανά, Σοφία Βαρούχου - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Τα Πιστιανά  βρίσκετα στα Πιστιανά  σ’ έναν μικρό οικισμό,  21 χιλιόμετρα από την Άρτα, στον δρόμο προς τα Τζουμέρκα λιγο πριν φτάσουμε στην Ροδαυγή. Στην επιβλητική εκκλησία Γέννηση της Θεοτόκου, μια μεγάλων διαστάσεων βασιλική, που κτίστηκε το 1922,  που βρίσκεται προς την έξοδο του χωριού και δίπλα σε μία ευρύχωρη γεμάτη πλατάνια πλατεία βρίσκετα η ταβέρνα τα Πιστιανά.

Ταβέρνα Τα Πιστιανά, Σοφία Βαρούχου - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Τα φαγητά που προσφέρουν τα Πιστιανά είναι κατ’ αρχήν τα κρέατα της ψησταριάς. Προβατίνες, μοσχάρια, χοιρινά, κοκορέτσια, εξοχικά, μπριζόλες, παϊδάκια και μπιφτέκια. Το χειμώνα θα βρεις μαγειρευτά φαγητά όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κάστανα, προβατίνα με κάστανα ή προβατίνα σούπα και εκτός των παραδοσιακών αλλά και τόσο λαχταριστών γεύσεων ο γιός της κυράς Σοφίας, Παναγιώτης Βαρούχος, αφού σπούδασε μαγειρική, βάζει τις νέες νότες της μαγειρικής, όπως νέες κοπές κρέατος και νέες σπεσιαλιτέ.

 

Ψησταριά Αθήναιον στη Ροδαυγή

Ψησταριά Αθήναιον - Ροδαυγή, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Στην πανέμορφη πλατεία της Ροδαυγής, πίσω και κάτω από το ιερό της Αγίας Παρασκευής,  στην θέση όπου παλιά υπήρχε το “Πνευματικό κέντρο” του χωριού,  η οικογένεια Κοντού από το 2017 λειτουργεί η ψησταριά Αθηναίον Ροδαυγή. Έχοντας τώρα μπροστά του την μεγάλη πλατεία της Ροδαυγής με τα τρία επιβλητικά πλατάνια, το Αθήναιον λειτουργεί τα πρωινά ως καφενείο και το βραδάκι ως ψησταρία.

Ψησταριά Αθήναιον - Ροδαυγή, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Ψυχή του καφενείου-ψησταριάς η Ευαγγελία, που βρίσκεται εκεί όλη την ημέρα, το πρωί για τους καφέδες και τα ουζάκια και το βράδυ για το φαγητό. Η ψησταριά του Αθηναίου, σερβίρει κοντοσούβλια χοιρινά και προβατίνας, κοκορέτσια, μπριζόλες και παϊδάκια, όλα με πεντανόστιμές, πατάτες και  σουβλάκια καλαμάκια για τα παιδιά, και όταν έχει κέφι η Ευαγγελία φτιάχνει τις σπεσιαλιτέ της, χοιρινό με κεφαλοτύρι σε μπόλια, και πεντανόστιμα μπιφτέκια μοσχαρίσια, σκέτα ή γεμιστά με τυρί, ενώ παραμένει πάντα ο φύλακας άγγελος της πλατείας σε καθημερινή βάση χειμώνα – καλοκαίρι.

 

Ταβέρνα Ροδαυγή

H πλατεία της Ροδαυγής με τα τρία αιωνόβια πλατάνια, την μνημειώδη τρίκλιτη βασιλική της αγίας Παρασκευής, και την καταπληκτική θέα στα Τζουμέρκα είναι δίχως άλλο η πιό όμορφη πλατεία των Αρτινών Τζουμέρκων. Στην πιο πλεονεκτική θέση της βρίσκεται ένα παλιό κτήριο που ανήκει στην εκκλησία και έχει παραχωρηθεί για να λειτουργήσει ως ταβέρνα εδώ και πολλά χρόνια.

Τα δυό τελευταία χρόνια, ο μεγάλος, ευρύχωρος και καλά εξοπλισμένος χώρος  έχει παραχωρηθεί στην οικογένεια του Νικολάου Σταύρου, οι οποίοι επιχείρησαν να του δώσουν μια νέα πνοή και να παντρέψουν τα παραδοσιακά εδέσματα των Τζουμέρκων (κοντοσούβλια, κοκορέτσια, φρυγαδέλια, κοψίδια) με πιο ξεχωριστές,γεύσεις όπως τις φλογέρες με τυρί Μετζοβόνε, η κεφαλογραβιέρα σαγανάκι με μέλι. Αξιέπαινη προσπάθεια.

 

Ταβέρνα Σφήκας στο Κρυονέρι

Ταβέρνα Σφήκας - Κρυονέρι, Τζουμέρκα, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Διασχίζοντας την Γέφυρα Τζαρή, και ακολουθώντας για λίγο την  κοιλάδα του Άραχθου, φτάνει κανείς στο Κρυονέρι, έναν οικισμό με 30 κατοίκους, όπου στο αριστερό σου χέρι, πάνω στη δημοσιά θα δεις ένα καλόγουστο πέτρινο κτήριο, Αν έχεις την τύχη να φτάσεις άνοιξη θα σε υποδεχθεί μια τεράστια καταπράσινη κρεβατίνα, που την εποχή εκείνη είναι κάταφορτη από τον μυρωδικά και πανέμορφα λιλά λουλούδια της. Είναι η αυλή με την παχιά σκιά στην ταβέρνα του Στέφανου Σφήκα ή αλλιώς ο παράδεισος σε περιμένει σε ταπεινά μέρη, εκεί όπου δεν το περιμένεις!

Ταβέρνα Σφήκας - Κρυονέρι, Τζουμέρκα, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Στην κουζίνα, κυριαρχεί η προηγούμενη γενιά, η μάνα και η θεία, ενώ τα Σαββατοκύριακα, οι δυό αδερφές του που μένουν στην Άρτα, Μαρία και Ελένη, τον βοηθάνε στο service, δίνοντας έναν πρόσχαρο και γιορταστικό τόνο, στο μαγαζί αφού είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και εξυπηρετικές. Αποτέλεσμα γευστικό, μια χωριάτικη σαλάτα που σε κάνει να δακρύζεις, γαλοτύρι από τυροκόμο που σε κάνει να ξεχνάς όσα τυποποιημένα γαλοτύρια έχεις φάει μέχρι σήμερα, πατάτες τηγανητές μούρλια από τα διπλανά  χωράφια, μπουμπάρια (σπιτικό είδος αλλαντικού), μαγειρευτά, λαχανόπιτες, ένα ζουμερό και γευστικότατο μπιφτέκι ( μείγμα μοσχάρισιου και χοιρινού κιμά) και φυσικά εξαίρετα ψημένη προβατίνα.

 

Ταβέρνα Ζεύκι στον Βαθύκαμπο

Ταβέρνα - Οινοποιείο Ζεύκι - Βαθύκαμπο Άρτας - Greek Gastronomy Guide

Εξαίρετος Ηπειρώτης, ο Κώστας Βασιλείου, καθηγητής μαθηματικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με καταγωγή από τα Τζουμέρκα, περίμενε υπομονετικά να πάρει τη σύνταξή του και προετοιμαζόταν για την μεγάλη αλλαγή. Στα οικογενειακά κτήματα στον Βαθύκαμπο,  έφτιαξε το οινοποιείο και την ταβέρνα «Ζεύκι» και σε λίγο διάστημα τα έκανε έναν περιζήτητο και πανέμορφο προορισμό!

Ταβέρνα - Οινοποιείο Ζεύκι - Βαθύκαμπο Άρτας - Greek Gastronomy Guide

Τα τυράκια είναι δικά του –ένα μοναδικό τσαλαφούτι-, ενώ τα γιαούρτια του σε πήλινα κεσεδάκια είναι ανεπανάληπτα. Έχει δικά του μελίσσια, ενώ τον τραχανά, τα τουρσιά από ζαρζαβατικά του κήπου του και το λάδι από τρούφα, τα πουλά συσκευασμένα στους πελάτες του. Από τα φαγητά του ξεχωρίζουν ο πατσάς, οι ηπειρώτικες πίτες, τα ψητά ή τα μαγειρευτά κρέατα, τα λουκάνικα της σχάρας, αλλά και τα κυνήγια. Το πεντανόστιμο λαχανόψωμο (μπλατσάρα) είναι μια πίτα με άγρια χόρτα από καλαμποκίσιο αλεύρι, κρεμμυδάκι και τυρί.

 

Ταβέρνα Δίπορτο στη Σκούπα

Ταβέρνα Δίπορτο στην Σκούπα, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Παίρνοντας τον δρόμο από την Ροδαυγή προς τα Τζουμέρκα και την Γέφυρα της Πλάκας, και λίγο αφού αφού περάσεις την διασταύρωση προς την γέφυρα Τζαρή που οδηγεί στα κεντρικά Τζουμέρκα, συναντά κανείς πάνω στο δρόμο, ένα  μικρό πετρόκτιστο κτήριο. Το Δίπορτο -ήταν παλιά μπακάλικο και κατόπιν καφενείο- βρίσκεται σ’ ένα μικρό πλάτωμα, ακριβώς στην στάση των λεωφορείων. Εδω κατεβαίνουν οι 40 κάτοικοι του χωριού Σκούπα και κατηφορίζουν λίγα μετρα για τον οικισμό τους.

Ταβέρνα Δίπορτο στην Σκούπα, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Η Χριστίνα έχοντας δουλέψει στην εστίαση σε ταβέρνες της περιοχής παρέλαβε το καφενείο την άνοιξη του 202ο και εκτός από καφέδες, αναψυκτικά, τσίπουρα και  μεζέδες, η μαγειρεύει καθημερινά και φτιάχνει πιάτα ημέρας με ό,τι εποχικά υλικά διαθέτει. Κολοκυθοανθούς, συκώτι λεμονάτο, χοιρινό στη γάστρα, προβατίνα γιουβέτσι, προβατίνα βραστή, κόκκορα κοκκινιστό αλλά και πολλές πίτες όπως κούσμερι, λαχανόπιτες (λάχανα είναι τα χόρτα γενικώς), μπατζίνες, κουλούρες με καλαμποκάλευρο και ενίοτε και ψαράκια και θαλασσινά που τα φέρνει η ξαδέλφη της από τον Αμβρακικό. Και τώρα φτιάχνει και ξυλόφουρνο οπόταν το μενου θα διευρυνθεί!

 

Καφενείο στους Ναζαίους

Καφενείο στους Ναζαίους, Τζουμέρκα, Άρτα - Greek Gastronomy G

Οι Ναζαίοι είναι ένα χωριό που κατοικείται από 30 άτομα. Mόλις φθάσει κανείς στο χωριό μετά από μιά δασωμένη διαδρομή βλέπεις ένα πλάτωμα, την πλατεία των Ναζαίων, όπου αριστερά σου βρίσκεται το καφενείο με μια καλόγουστη πινακίδα, απέναντί η εκκλησία του Αγ-Γιώργη με τον κεντρικό πλάτανο, και στο δεξί χέρι μια εξεδρούλα με μια εντυπωσιακή  θέα στο δάσος και στο βάθος η φειδωτή κοίτη του Άραχθου.

Καφενείο στους Ναζαίους, Τζουμέρκα, Άρτα - Greek Gastronomy G

Η κυρία Ευσταθία μετέτρεψε εδώ και δυό χρόνια το Καφενείο στους Ναζαίους σε ταβέρνα, με σπεσιαλιτέ  πίτες ανάλογα την εποχή, λαχανόπιτες, μακαρονόπιτες, γαλατόπιτες, πιπερόπιτες, πρασόπιτες. Από μαγειρευτά κατσικάκι και αρνάκι, με μπάμιες και ότι ζαρζαβατικό βγάζει ο τόπος και  αγριογούρουνα  στιφάδο, είτε λεμονάτα με ρίγανη και θρούμπι.

Η φωλιά του κυνηγού στο Ψαθοτόπι

Φωλιά του Κυνηγού - Ράνια Ξυλογιάννη - Ψαθοτόπι Άρτας - Greek Gastronomy Guide

Ανάμεσα στους πολύπλοκους δρόμους του κάμπου και στα στραγγιστικά κανάλια, στο Ψαθοτόπι των 150 κατοίκων, βρίσκεται η Φωλιά του Κυνηγού ένα ταβερνάκι, δίπλα στο παλιό σχολείο, μπροστά στην βρύση του χωριού που τρέχει χειμώνα-καλοκαίρι και κάτω από δυo φουντωτά πλατάνια, υποδέχεται τους ντόπιους, τους περαστικούς και τους κυνηγούς εδώ και 25 χρόνια.

Φωλιά του Κυνηγού - Ψαθοτόπι Άρτας - Greek Gastronomy Guide

Δυο ψωμιά ζυμωτά, ένα σταρένιο και ένα καλαμποκίσιο, ψημένα στο φούρνο του μαγαζιού – άλλες μέρες βγάζει και μπομπότα (μισό αλεύρι-μισό καλαμπόκι). Να βουτάς τις μπουκιές στο λάδι της χωριάτικης και να ζαλίζεσαι από την πληρότητα. Τηγανητή παπαλίνα (σαρδελίτσα), μικρές σουπιές μαγειρευτές με ρίγανη, αλατάκι και σβήσιμο με λεμόνι, χέλι ψημένο στα κάρβουνα όπως και ένα πετάλι (κέφαλος ανοιγμένος στη μέση) στη σκάρα. Για επιδόρπιο γλυκά του κουταλιού, συκαλάκι, νεραντζάκι και καρυδάκι που τα φτιάχνει όπως μάθαμε η μαμά.

Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας - Greek Gastronomy Guide

 

Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας – Greek Gastronomy Guide

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ

Οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας της Άρτας (αγροτικός τομέας – μεταποίηση – εστίαση – φιλοξενία), με την υποστήριξη του Δήμου της Άρτας, συνεργάζονται και δημιούργησαν την Γαστρονομική Κοινότητα της Άρτας. Στόχος τους είναι η καταγραφή και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, καθώς και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της Άρτας.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Άρτας είναι ένα σύστημα ανοικτό στο οποίο δύνανται να ενταχθούν όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism. Τελικός σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της Άρτας σε έναν τουριστικό προορισμό, όπου η γαστρονομία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου.

Το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες έχει την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

Άρτα - Δήμος Αρταίων

ΕΟΤ Visit Greece

ΕΟΤ Visit Greece
Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

ΕΝΤΥΠΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

Έντυπος Οδηγός Γαστρονομικής Κοινότητας Άρτας

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<