Κάποια περίπτερα που μου έκλεισαν το μάτι - Food Expo 2019

Κάποια περίπτερα που μου έκλεισαν το μάτι - Food Expo 2019
Apr 01 2019

Κάποια περίπτερα που μου έκλεισαν το μάτι – Food Expo 2019

Eίναι να χαίρεται η καρδιά σου όταν στις μεγάλες εκθέσεις τροφίμων, βλέπεις κάθε χρόνο παλιές εταιρίες με νέα προϊόντα, επανεμφανίσεις, πρωτοεμφανίσεις νέων παραγωγών. Μιλάς με τους παραγωγους, σου ανοίγουν την καρδιά τους, αφουγκράζεσαι την Αγορά. Ενθαρρύνεις και ενθαρρύνεσαι. Ε! έχεις και τις αδυναμίες σου.

Ας δούμε κάποια περίπτερα που μου έκλεισαν το μάτι στην Food Expo 2019.

Καφέδες Δρακούλη

H οικογένεια Δρακούλη, είχε καιρό να εμφανισθεί σε εκθέσεις. Φέτος o Ιάκωβος Δρακούλης γιόρτασε 10 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του TUSSO, 30 χρόνια απο τον πρώτο τους espresso και 90 χρόνια απο τον πρώτο τους ελληνικό καφέ. Βέβαια εγώ φανατικός της σοκολάτας Δρακούλη, χάρηκα το rebranding της, Chocometry, chocolate’s golden ratio, και απόλαυσα το περιεχόμενο της που παραμένει το ίδιο ακαταμάχητο!

Αναψυκτικά ΕΨΑ

Από το πρώτο Χρυσό Βραβείο Ποιότητας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1937 έως και σήμερα, η ΕΨΑ – ιστορική εταιρεία αναψυκτικών από τον Βόλο-, έχει διαγράψει μια μακριά πορεία με αναρίθμητες διακρίσεις, τόσο σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων, της γεύσης, του packaging, την ψηφιακή επικοινωνία, την καινοτομία και την  δημιουργικότητα, μέχρι και τις τόσες επιτυχημένες εισαγωγές προϊόντων στην αγορά. Εμείς να προσθέσουμε την ακεραιότητα και το ήθος των επιχειρηματιών -μιά νοικοκυρεμένη οικογενειακή εταιρεία- και φυσικά μια πολύ υψηλού επίπεδου αισθητική και κομψότητα που χαρακτηρίζει όλες τις εκφάνσεις της εταιρείας και φυσικά και το σχετικό περίπτερο της έκθεσης.

Οικογένεια Κολιονάσου

Ότι και να πεις για την Αθηνά Κολιονάσου είναι λίγα. Απογείωσε την οικογενειακή επιχειρήση γλυκών στα Ιωάννινα και σήμερα είναι η βασίλισσα των μπακλαβάδων, καθότι εξάγει πάνω από 2.000.000 κομμάτια μπακλαβά, είτε με τις δικές της ετικέτες, είτε με private label, σε 20 χώρες του κόσμου, παρακολούθωντας ταυτόχρονα όλες τις τάσεις της διεθνούς αγοράς, σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής της ζάχαρης και όλες τις διαιτητικές προδιαγραφές.

Down Village

Ο Γρηγόρης Χέλμης, η ανεπανάληπτη περίπτωση στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας, σουρεαλιστική μορφή, παράλληλα με το ΜΕΖΕΝ, πίστευσε εδώ και 5 χρόνια στο σκόρδο, προκαλώντας την σχετική περιέργεια, για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Σήμερα η απάντηση στις αμφιβολίες μας είναι αφοπλιστική. Once you go black, you never go back. Το μαύρο σκόρδο αρτίζει σήμερα το ΠΟΠ κασέρι Βόλου, μετά από 5μηνη παλαίωση (τυροκομείο Καρακανά), γίνεται πούδρα, άρτυμα για κρέατα και σαλάτες, εμφανίζεται ως dip με μέλι, για γλυκόξινες συνταγές και τέλος παρουσιάζεται ως χαβιάρι σκόρδου, (μαύρο σκόρδο, καφές και μέλι, φτιαγμένα σε σχήμα χαβιαριού). Κι όλα αυτά από το εργαστήρι του στο Πήλιο, το Down Village.

Ήδιστον

Το «Ήδιστον» ξεκίνησε σε ένα μικρό εργαστήριο το 1997, παρασκευάζοντας όλα τα είδη γλυκών και παραδίδοντάς τα σε εστιατόρια, σπίτια και καφέ. Το όραμα της Αναστασίας Αρώνη και της Νάνσυς Λαζάρου ήταν να επαναφέρουν μνήμες από τα παλιά, γεύσεις καθαρές και ευωδιαστές, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και σήμερα 20 χρόνια μετά είναι από τις πλέον γνωστές φίρμες στην κατηγορία τους. Σήμερα στο πρότυπο εργαστήριό τους στην Αθήνα συγκεντρώνουν τις καλύτερες πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και παράγουν γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, σάλτσες και σούπες λαχανικών.

Finest Roots

Ο Μάνος και ο Νικόλας Σμυρλάκης δημιούργησαν πριν λίγα χρόνια τα Finest Roots με θέμα  4 κλασικά ελληνικά αποστάγματα. Η φιλοσοφία τους  σεβόμενοι την παράδοση και επενδύοντας στην ποιότητα αποσκοπεί στο να μάθουν στους Έλληνες πως και τα ελληνικά αποστάγματα χωράνε στην cocktail κουλτούρα. Τα 4 προϊόντα τους είναι Mastiha, Tentura, Rakomelo, Herb Spirit με εξαιρετικές συσκευσίες που παραπέμπουν στην οικία γεύση, ενώ στην έκθεση παρουσίασαν για πρώτη φορά το Nomada honey soda.

Aλλαντικά Sarry

Τον Παρασκευά Σαρήμπογια, τον παραδέχομαι γιατί μέσα σε 20 χρόνια, έκανε ένα σπουδαίο έργο στον χώρο της αλλαντοποιίας. Κουβαλώντας μια σπουδαία ιστορία που ξεκινάει από τα αλλαντικά των Καραμανλήδων της Καππαδοκίας, φτάνει στην Προσοτσάνη Δράμας όπου είναι εγκατεστημένη σήμερα η μονάδα του «Εργαστήρια Αλλαντοποιίας Sary Α.Ε.» Ο Παρασκευάς, εκτός των παραδοσιακών σειρών, καινοτομεί συνεχώς δημιουργώντας αναρίθμητους κωδικούς από τους οποίους ξεχωρίζουμε τα σουτζούκια τα πολίτικα, των Αδάνων τα παρμάκ σουτζούκ, τους καβουρμάδες, παστράμια, το μούχτερον (κρασάτο και καπνιστό χοιρινό), διάφορους τύπους παστρουμάδων και μορταδέλλων, προσούτο Δράμας, γνωρίζοντάς μας τις γεύσεις της δικιάς μας Ανατολής.

Ascada

Μια λιμπιστική λιχουδιά από την εταιρεία Ascada της Κύμης. Ανθός άλατος «Αφρίνα Μεσολογγίου» με ευβοϊκό θυμάρι, παντρεύτηκαν με μοναδικό τρόπο με τη μαύρη σοκολάτα που καλύπτει ένα υπέροχο ξηρό σύκο Κύμης. Και να φανταστείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό!

Mεσσηνιακή παράδοση

Mεσσηνιακή Παράδοση - Μαρία Ντουβογιάννη, Μεσσήνη - GGG

Μία γυναίκα με αγάπη για τον τόπο της βρίσκεται πίσω από την επωνυμία «Μεσσηνιακή Παράδοση» και τα προϊόντα της. Η Μαρία Δουβογιάννη ακολουθώντας πιστά τις οικογενειακές συνταγές που πέρασαν από μάνα σε κόρη δημιουργεί παραδοσιακά προϊόντα με τα πιο αγνά υλικά της Μεσσηνιακής Γης. Στην έδρα της και το εργαστήρι της στην Μεσσήνη, θα μείνεις έκθαμβος από  τον αναρίθμητο αριθμό των μπουκαλιών, που φυσικά αντιστοιχεί στον μακροσκελή κατάλογο των προϊόντων της Μεσσηνιακής Παράδοσης. Από τα σχετικά κοινά και προσιτά όπως   γλυκά του κουταλιού δαμάσκηνο, βύσσινο, καρότο, μύρτιλο και πορτοκάλι αλλά και ιδιαίτερες επιλογές όπως η ελιά γεμιστή με αμύγδαλο και το κυδώνι με ρόδι, έως και πάστες και μαρινάτα, όπως είναι οι βολβοί και τα σπαράγγια της θάλασσας.

<