Κυανό - Το κατσικίσιο ελληνικό τυρί τύπου Ροκφόρ

Κυανό - Το κατσικίσιο ελληνικό τυρί Ροκφόρ - Greek Gastronomy Guide
Dec 10 2020

Κυανό – Το κατσικίσιο ελληνικό τυρί τύπου Ροκφόρ

Το τυροκομείο Αρβανίτη στη Νεοχωρούδα στη Μακεδονία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη πρωτολειτούργησε το 1980 και δίκαια σήμερα θεωρείται ανάμεσα στις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του κλάδου. Η διαδρομή του είναι γεμάτη από επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η ποιότητα των τυριών του έχει αναγνωριστεί σε πάμπολλους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Τυροκομείο Αρβανίτη - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Στα τέλη του 2020 το τυροκομείο Αρβανίτη λανσάρησε ένα τυρί που παραπέμπει στα “μπλέ” τυριά της Ευρώπης, μόνο που αυτό δεν αξιοποιεί το πρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται στο γαλλικό Roquefort ή το γελαδινό γάλα που χρησιμοποιείται στην ιταλική Gorgonzola, αλλά το κατσικίσιο γάλα.

Ο αναξιοποίητος  θησαυρός της ελληνικής κτηνοτροφίας, και το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι η αιγοτροφία και το κατσικίσιο γάλα. Με βάση την φινέτσα του κατσικίσιου γάλακτος, που αποτυπώνει τον πλούτο της ελληνικής φύσης και της πλούσιας χλωρίδας, δημιουργήθηκε ένα ελληνικό μπλέ τυρί με απαλή και ώριμη γεύση, όπου η παρουσία της μούχλας είναι διακριτική και δεν καλύπτει τα χαρακτηριστικά του γίδινου γάλακτος. Και το όνομα αυτού Κυανό.

Το πρώτο γίδινο ελληνικό μπλέ τυρί. Το Κυανό είναι ένα τυρί, που δεν βγήκε τυχαία και περιστασιακά αλλά είναι προϊόν μιας οργανωμένης έρευνας και συστηματικής δουλειάς που το τυροκομείο Αρβανίτης έκανε τα τελευταία 3-4 χρόνια σε συνεργασία με Γάλλους τυροκόμους. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Τυροκομείο Αρβανίτη - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Ο Μιχάλης Αρβανίτης γιός του ιδρυτή της εταιρείας Μανώλη Αρβανίτη μας δήλωσε:

Το Κυανό είναι δουλεμένο τυρί. Για να φέρουμε εδώ που είναι έπεσε πολλή δουλειά. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ωρίμανση, η οποία γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, όπου παραμένουν τα τυριά για τουλάχιστον 3 μήνες πριν ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των μυξήτων του μπλέ τυριου. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα και την υποδοχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ειδικά του Guilde des Fromagers. Προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν ελληνικό χαρακτήρα και πιστεύουμε πως το έχουμε καταφέρει, να είναι διακριτό και να στέκετε αντάξιο δίπλα σε τυριά επιπέδου ροκφόρ.

Τυροκομείο Αρβανίτη - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Το Κυανό, ένα τυρί με διεθνή ακτινοβολία και προέλευση, έρχεται να ενισχύσει την γκάμα των προϊόντων του Τυροκομείου Αρβανίτη, που ξεπερνούν τα 15, εκτός της φέτας ΠΟΠ που είναι ο πρωταθλητής, περιλαμβάνει και «ξεχασμένες» παραδοσιακές γεύσεις της πατρίδας μας – επανακυκλοφόρησαν τυποποιημένες σε ιδιαίτερα ελκυστικές συσκευασίες – και διατίθενται μαζί με τ’ αλλα προϊόντα είτε σε αλυσσίδες λιανικής, είτε σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen, όπως  αγελαδινό τυρί, ανθότυρο, ντόπιο τυρί, τυριά Γαής και πλεξούδα (ποντιακά τυριά χαρακτηριστηκά για τις πολύ έντονες οι ίνες τους και την ιδιαίτερη γεύση τους), κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής, κασέρι Π.Ο.Π., κεφαλοτύρι αγελαδινό ρόδα, κεφαλοτύρι Πρόβειο, μανούρι Π.Ο.Π., μυζήθρα, ορεινό ημίσκληρο, σαγανάκι, καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης, σουλουγούνι, φρέσκο τυρί τσαντίλας και κατσικίσιο τυρί τσαντίλας παραδοσιακό.

Τα μπλε τυριά είναι ορισμένα είδη τυριών από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στα οποία έχουν αναπτυχθεί αποικίες από μύκητες του γένους Penicillium. Στα τυριά αυτά έχει αναπτυχθεί μπλε ή πράσινη μούχλα και έχουν αποκτήσει μια χαρακτηριστική οσμή. Τα μπλε τυριά εμβολιάζονται με σπόρια από μύκητες πριν ή μετά το πήξιμο και αφήνονται σε περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να αναπτυχθεί η μούχλα. Τα μπλε τυριά πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκαν τυχαία, όταν τυριά αποθηκεύτηκαν σε υγρές σπηλιές που είχαν το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες. Το ροκφόρ αναφέρεται σε κείμενα ήδη από το 79 μ.Χ. Το γκοργκοντζόλα είναι ένα από τα αρχαιότερα μπλε τυριά, έχοντας δημιουργηθεί τον 9ο αιώνα μ.Χ.. Το στίλτον έγινε δημοφιλές σχετικά πρόσφατα κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα. Πολλές ποικιλίες μπλε τυριού που δημιουργήθηκαν αργότερα ήταν μια προσπάθεια να καλυφθεί η ζήτηση για ροκφόρ, το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό.

Το τυροκομείο Αρβανίτη μ’ αυτό το εγχείρημα, εκτός της σταθερής του φιλοσοφίας να αναπτύσσει τοπικά τυριά με ελληνική ταυτότητα, μπήκε στον πειραματισμό να δημιουργήσει ένα τυρί που ενώ ανήκει σε ξένες γαστρονομικές παραδόσεις, είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ελλάδα και με την προσπάθεια αυτή επιχειρεί να του δώσει ένα ελληνικό χαρακτήρα, και έτσι να δημιουργήσει μια νέα παράδοση. Ας την στηρίξουμε.

<