Ξενοδοχείο Κυρίμαι - Μάνη, η γεύση της ιστορίας

Ξενοδοχείο Κυρίμαι - Μάνη, η γεύση της ιστορίας - Greek Gastronomy Guide
Μαρ 05 2017

Ξενοδοχείο Κυρίμαι – Μάνη, η γεύση της ιστορίας

Στο ξενοδοχείο Κυρίμαι, μέλος των Historic Hotels of Europe, στο παλιό κτίριο με ιστορία αιώνων, γράφεται τώρα μιά νέα ιστορία. Ως μοναδικό ξενοδοχείο, βραβευμένο ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο της χώρας αλλά και των Historic Hotels of Europe και βήμα-βήμα ως ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός.

rsz_dsc_0375

Και για να γίνεις γαστρονομικός προορισμός, πρέπει να έχεις καλή σχέση με την ιστορία και την γαστρονομική πραγματικότητα του τόπου σου. Έτσι στις 4 Μαρτίου, μιά ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα, ο Αλέξαντρος Κυρίμης, ξεκίνησε την σαιζόν του 2017 με μια γαστρονομική εκδήλωση όπου γεύσεις της Μάνης συνάντησαν την ιστορία της.

rsz_dsc_0395

Συντελεστές της εκδήλωσης ήταν οι συντονιστές της  Ανδρέας Ζαγάκος και Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος από το Τουριστικό σχολείο της Καλαμάτας. Μέσα απο τα βιβλία λαογραφικής και ιστορικής καταγραφής της Μάνης του Κυριάκου Κάσση, η σεφ του ξενοδοχείου Σταυριανή Ζερβακάκου, δημιούργησε το πρώτο μενού γευσιγνωσίας, αναβιώνοντας μ’ έναν δημιουργικό τρόπο Μανιάτικες γεύσεις.

rsz_dsc_0378

Οι μανιάτικες γεύσεις συνοδεύτηκαν από τα κρασιά της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς. Ο Γιώργος και Έλλη Τζιμπίδη παρουσίασαν 10 ετικέτες του πιο γνωστού οινοποιείου της Λακωνίας και οι επισκέπτες απόλαυσαν τις ποικιλίες της Κυδωνίτσας (αποκάλυψη), του Ασπρουδιού, της Μονεμβασιάς από τα λευκά του Λημνώνα από τα ερυθρά και βέβαια το γλυκό κρασί της Μαλβαζίας που μετά από 20ετή αγώνα του Γιώργου Τζιμπίδη έγινε ΠΟΠ οίνος.

rsz_dsc_0403

Η μεσημεριανή γευσιγνωσία των κρασιών συνοδεύτηκε από ελαφριούς μεζέδες, εν όψει του βαρυφορτωμένου δείπνου που ακολουθούσε! Σ’ αυτούς πρωταγωνίστησε το “Κουζούμι”, μιά πίτα που σερβιρόταν σε γάμους, με κρέας από ορτύκια, που είχαν “συλληφθεί” στο πέρασμά τους από την Μάνη με δίκτυα.

rsz_dsc_0411

Το δείπνο ξεκίνησε με αυτό που συμβολίζει την Μάνη: το “προσφάι στο λιοτρίβι”. Νερολίες στο χωνί, με ζεστό ψωμί, αφρίνα μαζεμένη από τα βράχια της Μάνης και ελαιόλαδο Κροκέων. Συνοδεύτηκαν από την “Μονεμβασιά ΝΑ” 2015, ένα λευκό οίνο του οινοποιείου Τσιμπίδη.

rsz_dsc_0414

“Μυρωδιστά άνθη της πέτρας” Χόρτα μαζεμένα από κάμπο, υψώματα και βράχια, με μελάτο κρόκο και λιωμένη σφέλλα. Γεύσεις γλυκόπικρες, γεύσεις Ελλάδας. Σ’ ένα ταπεινό κρασοπότηρο το ζουμί των χόρτων. Συνοδεύτηκαν από ένα “Ασπρούδι”του 2015.

rsz_dsc_0426

“Σπαραγγουνιές της αρχαίας Ίππολας”. Άγρια πράσινα και μωβ σπαράγγια στη σχάρα, ντόπιο λουκάνικο με πορτοκάλι και κόκκινες γαρίδες Γυθείου. Ένα αριστουργηματικό πιάτο. Συνοδεύτηκε από την πιό ανερχόμενη ελληνική ποικιλία, την “Κυδωνίτσα” 2015.

rsz_dsc_0431

“Πασπαλάς” το εθνικό πιάτο των  Μανιατών. Κρέμα αλευριού με κομμάτια σιγομαγειρεμένου σύγκλινου. Οίνος “300” ερυθρός 2005.

rsz_dsc_0438

“Μανιάτικη γαλακόπιτα” (και όχι γαλατόπιτα). Φτιαγμένη από απαστερίωτο φρέσκο κατσικίσιο γάλα συνοδευμένο από το καμάρι του Γιώργου Τσιμπίδη της “Μονεμβασιά Μαλβάζια” έναν οινο γλυκύ λιαστό του 2012.

rsz_dsc_0440

Η εκδήλωση αυτή στο Κυρίμαι -που επιμένει με Μάνη- αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα μιάς νέας αντίληψης που επιχειρεί να καταλάβει την θέση της στον Ελληνικό Τουρισμό. Ένας ποιοτικός Τουρισμός που παντρεύει Ιστορία, Πολιτισμό, Πρωτογενή τομέα, Γαστρονομία.

rsz_dsc_0406

Αλέξανδρε Κυρίμη αποτελείς το καλό παράδειγμα και σ’ ευχαριστούμε.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!