Lemnos Philema 2018 - Eκδήλωση στον πολυχώρο Υoleni's

Μαΐ 17 2018

Lemnos Philema 2018 – Eκδήλωση στον πολυχώρο Υoleni’s

Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 έγινε στον πολυχώρο του Κέντρου Ελληνικής Γαστρονομίας Yoleni‘s η εκδήλωση “Press Event: Meet Lemnos Philema“. Μια εκδήλωση παρουσίασης του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου Lemnos Philema 2018 το οποίο διοργανώνουν στη Λήμνο ο πολυχώρος «Αποθήκη» σε συνεργασία με το Taste Lemnos και το Lemnos Wine Trails, για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 27-29 Ιουλίου 2018.

Η εκδήλωση στην αίθουσα του πολυχώρου Yoleni’s ήταν κατάμεστη από δημοσιογράφους, φίλους της Λήμνου αλλά και διάφορους foodys ήθελαν να γνωρίσουν την πρωτοβουλία αυτή. Την εκδήλωση τίμησε και προλόγισε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάννα Καλογήρου  που είναι κι η ίδια Λημνιά. Μάθαμε λοιπόν τα εξής:

Το Lemnos Philema είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου, που συνδιοργανώνεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τον πολυχώρο «Αποθήκη», το Taste Lemnos και το TrailsLemnos Wine . Σκοπός του Lemnos Philema είναι να αναδείξει τη τοπική γαστρονομία της Λήμνου με ένα διαδραστικό και αυθεντικό τρόπο, αυτόν της φιλοξενίας και του φιλέματος, και να τοποθετήσει το νησί στον «γαστρονομικό» χάρτη, ως ένα βασικό γαστρονομικό προορισμό.

Στο Press Event είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα για το φεστιβάλ, τα προϊόντα και τους παραγωγούς, και να δοκιμάσουμε τους  τοπικά προϊόντα. Παραγωγοί της Λήμνου παρουσίασαν τα προϊόντα τους όπως παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμά, όσπρια, αλεύρια, παξιμάδια, βότανα, ελαιόλαδο, και άλλα, καθώς επίσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Δοκιμάσαμε τυράκια, αλίπαστα θαλασσινά, παξιμάδια και μια σειρά από τοπικούς οίνους των 5 παραγωγών που ήταν μαζί μας και τέλος  δυό συνταγές των chef Αλέξανδρου Παπανδρέου και Ανδρέα Λαγού που υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία η brigade του Υoleni’s, ένα τοπικό ζυμαρικό με ντόπιο καρβουμά και τυράκι και αφκό, την φάβα της Λήμνου συντροφιά με καπνιστό μύδι και σαρδέλα.

Το Lemnos Philema  στην Λήμνο λαμβάνει χώρα στην «Αποθήκη», στο γραφικό παλιό λιμάνι της Μύρινας, στο εσωτερικό του ανακαινισμένου κτηρίου, που κάποτε ήταν ψαραγορά, καθώς και στον όμορφο κήπο του. Σημαντικοί παραγωγοί της Λήμνου παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, όπως ντόπια ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμά, όσπρια, αλεύρια, παξιμάδια, βότανα, ελαιόλαδο και άλλα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να τα γευτούν και να γνωρίσουν την πλούσια γαστρονομία του νησιού, καθώς επίσης να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους παραγωγούς.

Το Lemnos Philema αποσκοπεί στο να φιλέψει και να προσφέρει στους επισκέπτες του τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα της Λήμνου. Για το λόγο αυτό, η λέξη «φίλεμα» αντιπροσωπεύει απόλυτα το φεστιβάλ.

Το «Δέπας Αμφικύπελλον» παρουσιάζεται ως λογότυπος του Lemnos Philema. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο αγγείο πόσεως, χαρακτηριστικό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, στενά συνδεδεμένο με την φιλοξενία και ιδιαίτερα το «φίλεμα» των φιλοξενουμένων προσώπων, όπως παρουσιάζεται στα έργα του Ομήρου.

 

Διοργανωτές του Lemnos Filema είναι η Αποθήκη, το  Taste Lemnos και το Lemnos Wine Trails.

Ο πολυχώρος «Αποθήκη» της Δέσποινας Παντελιά, υπό τη διεύθυνση της Άνθειας Κώτση, έχει δημιουργηθεί, με σκοπό να διοργανώνει και να φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα στο νησί.  Η «Αποθήκη» έχει καθιερωθεί ως χώρος φιλοξενίας και υποστήριξης εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, παρουσιάσεων, παραστάσεων και φυσικά του Lemnos Philema, ένα όραμα της ομάδας της «Αποθήκης» το οποίο τείνει να γίνει θεσμός. Για την οργάνωση του φεστιβάλ, απαραίτητη και καθοριστική ήταν η συμβολή των Taste Lemnos και Lemnos Wine Trails.

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου εξειδικεύεται στη γαστρονομία της Λήμνου μέσα απο βιωματικό τουρισμό. Προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί, μέσα από τις γεύσεις, τους ανθρώπους, τα ξεχωριστά τοπία και μια σχεδιασμένη αληθινή ελληνική φιλοξενία.

Το Lemnos Wine Trails της Ελευθερίας Κωνσταντάρα εξειδικεύεται στα κρασιά της Λήμνου, με στόχο τη γνωριμία των επισκεπτών με την αμπελουργική παράδοση, των τοπικών ποικιλιών και των οινοποιείων του νησιού. Μέσα απο γευσιγνωσίες κρασιών, παρουσιάζει και άλλες διαστάσεις του νησιού που το καθιστούν μοναδικό.

Μια από της δράσεις του Lemnos Philema είναι το Live Cooking Session, που φέτος θα παρουσιάσουν οι chef Ανδρέας Λαγός και Αλέξανδρος Παπανδρέου. Χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της Λημνιάς γης και των συμμετεχόντων παραγωγών, οι δύο chef θα μαγειρέψουν παρουσία κοινού και θα παρουσιάσουν εναλλακτικούς τρόπους χρήσης των τοπικών προϊόντων.

Το φεστιβάλ του 2018 αναμένεται να εμπλουτιστεί με καινούργιες δραστηριότητες! Την εβδομάδα, που ακολουθεί το τριήμερο του Lemnos Philema, θα σχεδιαστούν παράλληλες δράσεις, εκτός του χώρου της «Αποθήκης». Οι δράσεις αυτές διοργανώνονται με σκοπό να προσφέρουν μια πιο ευρεία γαστρονομική εμπειρία, βασισμένη στα προϊόντα που  παράγει η Λήμνος. Γαστρονομικές περιηγήσεις, γευσιγνωσίες κρασιών στις εγκαταστάσεις των οινοπαραγωγών, και άλλα θα διοργανωθούν από την ομάδα του Lemnos Philema.

Το συμπέρασμα από την χθεσινή εκδήλωση στον πολυχώρο του Κέντρου Ελληνικής Γαστρονομίας Υoleni’s είναι ότι η γαστρονομία των περιοχών της χώρας αρχίζει και οργανώνεται και κινητοποιείται, κι ότι μπροστάρηδες σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι κανείς άλλος, παρά νέοι ανθρώποι, όπως η Άνθεια Κώτση, ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου κι Ελευθερία Κωνσταντάρα, που φτιάχνοντας νέους φορείς προσπαθούν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς, τις τοπικές συνταγές και ό,τι άλλο σχετικό με την γαστρονομική κληρονομία του τόπου τους.  Κι όλο αυτά με κύριο μοχλό την ανάπτυξη του πνεύματος της συνεργασίας.Το μήνυμα των Tinos foodpaths μεταδόθηκε σ’ όλη την Ελλάδα και την σκυτάλη παίρνουν οι Μilos delicious, Lemnos Philema, Oinoxenia Aigialias κλπ.

Κλείνουμε την συνάντηση παραθέτοντας τον κατάλογο των παραγωγών που συμμετείχαν στην σύναντηση καθώς και κάποιες φωτογραφίες από πρόσφατο ταξίδι μου στην Λήμνο:

Αχιλλαδέλης Παραδοσιακά Προϊόντα Λήμνου

Ταχίνι, Ταχίνι ολικής άλεσης, Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Βιοτεχνία προϊόντων Λήμνου Κατωμερίτης Δημήτρης

Παραδοσιακά ζυμαρικά (Φλωμάρια, τραχανάς, μακαρόνες), Παστέλι

Λήμνου Θάλασσα

Γαύρος μαρινάτος, Καπνιστά (μύδια, λακέρδα, σαρδέλα, λυκουρίνο)Αλίπαστα (σαρδέλα, αντσούγια)

Κτήμα Παγώνια

Ελαιόλαδο “Κτήμα Παγώνια”, Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, Άφκος (φάβα), Ρεβύθια “Κτήμα Παγώνια”

Aegean Organics

Ρίγανη Λήμνου, Θυμάρι, Φασκόμηλο, Λεβάντα

Κασπακ’νες Λιχουδιές

Τοπικά ζυμαρικά (Φλωμάρια, χυλοπίτες),Παραδοσιακά γλυκά (Βενιζελικά, Σαμσάδες, αμυγδαλωτά)

Αλεύρι Λήμνου – Σταματέρης

Αλεύρι Λήμνου (Για όλες τι χρήσεις, ολικής & κίτρινο), Παξιμάδια (Ολικής & Σταρένια)

Σαλαμουσάς Agrifoods

Αλεύρι από σιτάρι ποικιλίας “Λήμνος”, Τοπική φάβα – Άφκος, Φασόλι ασπρομύτικο, Ρεβύθι

Παλαίστρος Καβουρμάς

Καβουρμάς χοιρινός, πρόβειος, κατσικίσιος, μοσχαρίσιος

Οικογένεια Ποριάζη

Παξιμάδια (Σταρένια, Σταρένια ολικής & Κριθαρένια ολικής), Τοπικά ζυμαρικά Φλωμάρια,

Αγρόκτημα Βίγλα

Φέτα Λήμνου ΠΟΠ, Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ, Γιαούρτι αιγοπρόβειο

Σαρικλής Αρτοποιείο

Προποντίς: βουτήματα με μέλι Λήμνου και λιγότερη ζάχαρη, Σαμάκια: βουτήματα χωρίς βούτυρο με σησαμέλαιο Λήμνου, Λημνιό Καρυδάκι: Παξιμαδάκι με καβουρντισμένο αμύγδαλο της Λημνιάς γης

 

Χρυσάφη Παραδοσιακά Προϊόντα Λήμνου

Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ, Φέτα Λήμνου ΠΟΠ, Μελίχλωρο, Κασκαβάλι, Τοπικά ζυμαρικά (Φλωμάρια, τραχανάς), Παξιμάδια

Κτήμα Όλον

Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο

Τυροκομείο Σταφύλης

Καλαθάκι, Μελίχλωρο

Melimnos

Μέλι θυμαριού & αγριοβοτάνων, Μέλι δάσους, Μελί αγριολούλουδο

Κτήμα Κουκουλήθρα

“Λημνία Άμπελος” (μοσχάτο Αλεξανδρείας), “Λημνία Άμπελος” (μοσχάτο Αλεξανδρείας βιολογικής καλλιέργειας), “Λημνία Γεύση” (λημνιό), “Ημίγλυκος” (λημνιό),”Αριάδνη” (ροζέ), “Frizzante”

 Limnos Wines

“Λήμνος” (μοσχάτο Αλεξανδρείας, λευκό, ξηρό), ‘Άρωμα Λήμνου” (μοσχάτο Αλεξανδρείας, ξηρό)

“‘Άρωμα Λήμνου Δρύινος” (μοσχάτο Αλεξανδρείας, ξηρό), “Λημνιό” (ερυθρό, ξηρό)

 Κτήμα Χατζηγεωργίου

Λημνία Γη-λευκό(Μοσχάτο Αλεξανδρείας), Λημνία Γη-ερυθρό (Λημνιό),”Καβειρώ”(ροζέ)

Moscato d’Ifestia (αφρώδες, λευκό), Μοσχάτος Λήμνου (Μοσχάτο Αλεξανδρείας, γλυκός)

Οινοποιείο Γκαράλη

“Μοσχάτο Αλεξανδρείας” (λευκό), “Λημνιό” (ερυθρό),”Σαλώμη” (μοσχάτο Αλεξανδρείας, λευκό)

Σαββόγλου/Limnos Organic Wines

“Ταξίδι” (Μοσχάτο Αλεξανδρείας, λευκό), Bio λευκό (Μοσχάτο Αλεξανδρείας), Bio ερυθρό (λημνιό)

“Αμπελόεσσα”(Μοσχάτο Αλεξανδρείας, λευκό), Ήλιος και θάλασσα (Μοσχάτο Αλεξανδρείας, λευκό)

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!