Μάνος Μακρυγιαννάκης - ο πρέσβης μας στις Βρυξέλλες

Mάνος Μακρυγιαννάκης - ο πρέσβης μας στις Βρυξέλλες - Greek Gastronomy Guide
Φεβ 22 2017

Μάνος Μακρυγιαννάκης – ο πρέσβης μας στις Βρυξέλλες

Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης δεν είναι τυχαίος. Τα βραβεία που έχει πάρει προσφάτως σε ελληνικούς και βελγικούς διαγωνισμούς – κορυφαίο εστιατόριο σε παρουσίαση ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό – το επιβεβαιώνουν. Σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου με το όνομα «Φίλεμα» («Philema») στην περιοχή Σατελέν στις Βρυξέλλες, έχοντας επενδύσει αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα και σε συνεργασίες αποκλειστικά με Ελληνες παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά, ο κρητικής καταγωγής σεφ είναι ο γαστρονομικός μας πρεσβευτής της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Μάνος με την φυσική του ευγένεια του και την φιλόξενη διάθεσή του εκπροσωπεί την Ελλάδα της Δημιουργίας και την Ελλάδα του ήθους.

 • Γεννήθηκες: Σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, τις Βασιλείες, στις 24 Αυγούστου 1973.
 • Παιδικές αναμνήσεις: Γύρω από το τζάκι της γιαγιάς μου, πάνω στα κάρβουνα, μέσα στο τσικάλι, καβούρια γεμιστά με ρύζι και στην καμινάδα κρεμασμένα λουκάνικα να καπνίζονται σιγά σιγά με φασκόμηλο και κλιματόβεργες.
rsz_img_0897 Mάνος Μακρυγιαννάκης - ο πρέσβης μας στις Βρυξέλλες - Greek Gastronomy Guide

(Αρνάκι τσιγαριαστό με λεμονοθύμαρο και παπαρδέλες λαχανικών)

 • Παιδικό αγαπημένο φαγητό: Οι τρίγωνοι λαχανοντολμάδες της Μαρίκας, πνιγμένοι σε μυρωδάτο αυγολέμονο.
 • Σπουδές: Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας ήταν η βάση και καθημερινή σπουδή στο σχολείο που λέγεται “πρώτη ύλη”.
 • Πότε ένιωσες ότι θα αφοσιωθείς στην μαγειρική: Πάντα κάτι υπήρχε, αλλά η αποκάλυψη ήρθε σε μια κουζίνα του ναυτικού, λίγο μετά τα 18, όταν γνώρισα τον Δημήτρη. Κι ήταν εκείνος που, διαβλέποντας ότι η μαγειρική υπάρχει μέσα μου, με ώθησε όχι να γίνω απλός μάγειρας αλλά να το σπουδάσω.
 • Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Την αγάπη για την επαγγελματική μαγειρική διδάχτηκα από το δάσκαλο μου Γιώργο Αυθίνο και τον Μιχάλη Ρούγα (Grecotel CorfuImperial), τον πρώτο σεφ που ασχολήθηκε σοβαρά με μένα….Το μεράκι, όμως, το διδάχθηκα από τη Μαρίκα, την Κλεάνθη και την Κλειώ, τρεις μητέρες για τις οποίες η μαγειρική ήταν κάτι παραπάνω από ένα καθημερινό φαγητό.
rsz_img_0900 Mάνος Μακρυγιαννάκης - ο πρέσβης μας στις Βρυξέλλες - Greek Gastronomy Guide

(Καλαμάρι με μαραθόριζα ούζο πορτοκάλι)

 • Εικόνες ή γεγονότα που σε ενέπνευσαν: Σε κάποια από τις συνήθεις αναζητήσεις μου σε μικρά χωριουδάκια η αποστομωτική απάντηση μιας γιαγιάς στην ερώτηση μου ποιο ήταν το αγαπημένο της φαγητό ως παιδί: “Να έχει η κατσαρόλα φαγητό”. Τότε κατάλαβα πόσο δημιουργική μπορεί να γίνει η μαγειρική που ξεκινά από την απλή ανάγκη επιβίωσης.
 • Πού εργάστηκες: Εργάστηκα σε διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, ακολούθησε μια δεκαετία στο εξωτερικό, με τελευταίο σταθμό, ως σεφ και ιδιοκτήτης, το εστιατόριο Philema Brussels.
 • Υλικά που αγαπάς: Ελαιόλαδο, λεμονόφυλλα, φλούδες ντομάτας, φασκόμηλο, κρίταμο και ό, τι υπάρχει σε ένα μποστάνι που μπορώ να το κόψω με το χέρι μου.
 • Φιλοσοφία της κουζίνας σου: Ψυχή και αγάπη.
IMG_1158 Mάνος Μακρυγιαννάκης - ο πρέσβης μας στις Βρυξέλλες - Greek Gastronomy Guide

(âme de la crête η ψυχή της Κρήτης Απάκι χοχλιός, σταμναγκάθι, ξυνομηζήθρα, ντάκος, ελαιόλαδο)

 • Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: “L’ âme de la Crete” (“Η ψυχή της Κρήτης”). Όλη η Κρήτη σ’ ένα πιάτο: ντάκος, απάκι, άγρια χόρτα, τυρί, χοχλιοί, ντομάτα,ελαιόλαδο, μεράκι, αγάπη, σεβασμός.

 • Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό: Η μαγεία της Ελλάδας στηρίζεται στην τοπικότητα. Εκεί βασίζεται και όλη η γαστρονομική παράδοση της χώρας μας. Από τη Μακεδονία ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Μυτιλήνη υπάρχουν πρώτες ύλες και τεχνικές που μας προσφέρουν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Αυτή είναι για μένα η αληθινή κουζίνα. Στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους στηρίζουμε τη χώρα μας, βοηθάμε τους ίδιους να ζήσουν τις οικογένειές τους.
 • Η Ελληνική κουζίνα σήμερα: Με απλότητα, αλλά και φαντασία. Κυρίως με αυτοπεποίθηση και πίστη στις εξαιρετικές πρώτες ύλες που κάνουν ακόμα και το πιο απλό πιάτο να ξεχωρίζει.
 • Η Ελληνική γαστρονομία απέναντι στην κρίση: Το μεγάλο μας όπλο.
 • Πώς θα ήθελες να σε θεωρούν: Σαν έναν καλό άνθρωπο.
rsz_img_2112 Mάνος Μακρυγιαννάκης - ο πρέσβης μας στις Βρυξέλλες - Greek Gastronomy Guide

(Τσιλαδια μαύρου χοίρου με νεράντζι, μανταρίνι και τσάτνεϊ ντοματίνια)

 • Μια αξέχαστη στιγμή: Όταν το “Philema” βραβεύτηκε ως το κορυφαίο εστιατόριο παρουσίασης της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.
 • Όνειρα γαστρονομικού περιεχομένου: Οι μαγειρικές μνήμες που μας γαλούχησαν να γίνουν η περηφάνια μας, και μέσα από αυτές να δημιουργούμε συνεχώς καινούριες, οι οποίες να βοηθήσουν τα παιδιά του αύριο να δημιουργήσουν τη δική τους μαγειρική ιστορία.
 • Όνειρα ζωής: Να γίνουν καλοί άνθρωποι τα παιδιά μου.
 • Αποχαιρετισμός: Υγεία και αγάπη.
<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!