Mεσσηνία η γαστρονομία της "γης της Επαγγελίας"

Φεβ 18 2017

Mεσσηνία η γαστρονομία της “γης της Επαγγελίας”

Στο πλαίσιο της HORECA 2017, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Μεσσηνία παρουσίασε τα ντόπια προϊόντα της και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το πρότυπο Ελληνικό Πρωινό της.

rsz_dsc_9562

(Δημήτρης Καραλής: “Aυτός είναι ο πλούτος της γαστρονομίας μας”)

Την διοργάνωση ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας και προσωπικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής που με τη βοήθεια των σεφ του ELITE CITY RESORT έστησε έναν πολύ πλούσιο πρωινό μπουφέ δείχνοντας στους επισκέπτες της έκθεσης τι εστί αληθινή μεσσηνιακή φιλοξενία. Άλλωστε, σύμφωνα με το σύνθημα της Ένωσης Ξενοδοχων: «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μεσσηνία», όπως ανεγράφετο στο σχετικό διαφημιστικό υλικό που μοιράστηκε στους χιλιάδες επισκέπτες.

rsz_tha_2639

(“Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μεσσηνία”)

Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος κατοικημένος από τα προϊστορικά χρόνια, κυρίως λόγω των εύφορων κοιλάδων. «Καλλίκαρπη» την αποκάλεσε ο Ευριπίδης πριν 25 αιώνες, ενώ ο Χαρίλαος Τρικούπης ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα είχε πει κάποτε για τη μεσσηνιακή γη: « και ομπρέλες να φυτέψεις, θα καρποφορήσουν ».

Tην οικονομική ανάπτυξη του 19ου αιώνα -αμέσως μετά την απελευθέρωση- και του 20ού αιώνα στο πρώτο μισό του, ακολούθησε η σταδιακή παρακμή και περιθωριοποιήση της περιοχής.

rsz_dsc_9574

Ο 21ος αιώνας βρίσκει την Μεσσηνία σε μια εξαιρετική συγκυρία. Με την ορμή από τα έργα υποδομής και την εν γένει ανάπτυξη του τόπου κυρίως στο χώρο του πολιτισμού από τις 3 τετραετίες του Δήμαρχου Σταύρου Μπένου, η Καλαμάτα είδε τα τελευταία χρόνια μία πρωτοφανή δυνατότητα εξέλιξης από την ασύλληπτη για τα ελληνικά δεδομένα ξενοδοχειακή επένδυση του Costa Navarino, όραμα και δημιουργία του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Έτσι, δημιουργούνται στην περιοχή νέα δεδομένα. Η άφιξη του διεθνούς αυτοκινητόδρομου Μωρέας και η μείωση της διαδρομής σε 2 ώρες από την Αθήνα παράλληλα με την έναρξη της λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου, φέρνουν την Μεσσηνία στο επίκεντρο του Διεθνούς και του Ελληνικού Τουρισμού.

rsz_dsc_9535

Η εσωστρεφής και παραδοσιακή Μεσσηνία καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανοικτής κοινωνίας και της Παγκοσμιοποίησης, της αρμονικής συνύπαρξης του Τουρισμού με τον συντηρητικό αγροτικό τομέα.

Έτσι λοιπόν, εκτός από τη πλούσια πολιτιστική κληρονομία με τα εντυπωσιακά μνημεία από όλες τις εποχές, τα ανάκτορα του Νέστορα στην Πύλου, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης, της Κυπαρισσίας και τις φυσικές ομορφιές όπως οι πανέμορφοι ελαιώνες, οι μαγευτικές παραλίες και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης –που αποθέωσε ο διάσημος κάτοικος της Καρδαμύλης Πάτρικ Λη Φέρμορ στη Μεσσηνία ο επισκέπτης μπορεί να βρει μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα.

rsz_dsc_9543

Για πολλούς η Μεσσηνία θεωρείται η γη της Επαγγελίας αφού σ’ αυτόν τον τόπο παράγονται τα πάντα. Από το παγκοσμίως γνωστό λάδι της και τις ελιές Καλαμών μέχρι σύκα, σταφίδα, εσπεριδοειδή, σταφύλια, κηπευτικά, καρπούζια, φραγκόσυκα, αραχίδες, αρωματικά φυτά, βότανα του Ταϋγέτου και άγρια χόρτα.

Στο πλαίσιο του Ελληνικού πρωινού της Μεσσηνίας στην έκθεση προσεφέρθηκαν:

rsz_dsc_9514

ελιές Καλαμών, γνωστές για το μαύρο χρώμα, την τραγανή σάρκα με τη φρουτώδη γεύση,

ελαιόλαδο της Μεσσηνίας – ο περίφημος «υγρός χρυσός» του Ομήρου – που είναι άριστης ποιότητας και από τα καλύτερα στον κόσμο (Π.Ο.Π.),

το διεθνώς αναγνωρισμένο βαλσαμικό ξύδι Μεσσηνίας.

σταφίδες που η ιστορία τους πηγαίνει 3 χιλιάδες χρόνια πίσω και που η Μεσσηνία είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σταφίδας της Ελλάδας. της Πελοποννήσου.

 rsz_tha_2532

Σύκα φημισμένα η καλλιέργεια των οποίων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Προϊόντα που παράγονται από το σύκο είναι η συκόπαστα, ο συκοκαφές, το σιρόπι από σύκο, το γλυκό του κουταλιού, η μαρμελάδα κ.ά.

rsz_tha_2460

Εκλεκτά τυριά (γραβιέρα, μυζήθρα, φέτα) που παράγονται αποκλειστικά με γάλατα της Μεσσηνίας με πρώτο και καλύτερο τη σφέλα που είναι χαρακτηρισμένο ως προϊόν Π.Ο.Π.

rsz_dsc_9576

Σύγκλινο το ονομαστό το χοιρινό παστό της Μεσσηνίας που καπνίζεται σε καπνό κυρίως φασκομηλιάς, σχοίνου και κυπαρισσιού. Στην συνέχεια βράζετε σε χυμό πορτοκαλιού. με γαρύφαλλα, πορτοκαλόφλουδες και μπαχαρικά,

παστέλι σύμβολο της αφθονίας και της γονιμότητας που προσφερόταν από την αρχαιότητα στους γάμους ώστε το ζευγάρι να έχει γλυκό μέλλον,

καγιανάς, αυγά με ντομάτα, είτε με συγκλινο ή λουκάνικο,

rsz_dsc_9546

δίπλες σήμα κατατεθέν στις στιγμές χαράς, σε αρραβώνες, γάμους

λαλάγγια αποτελούν παράδοση στη Μεσσηνιακή Μάνη, φτιάχνονται από λεπτή ζύμη σε σχήμα κορδονιού, σε διάφορα περίεργα σχήματα και τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.

rsz_dsc_9518

τραβηχτές πίτες και οι κουταλίδες είναι προσφιλείς στη Μεσσηνία και παράγονται με τα ελάχιστα υλικά, το αλεύρι το νερό και τηγανίζονται στο ελαιόλαδο.

rsz_dsc_9531

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!