Εντυπωσιακή παρουσίαση των κρασιών της Πελοποννήσου στο Μουσείο Αυτοκινήτου

Feb 26 2018

Εντυπωσιακή παρουσίαση των κρασιών της Πελοποννήσου στο Μουσείο Αυτοκινήτου

Την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018, στο Μουσείο Αυτοκινήτου, παρευρεθήκαμε στην πιο εντυπωσιακή παρουσία κρασιών που έγινε στην Ελλάδα! Παρακολουθήσαμε το πάντρεμα των βεντετών του Μωριά – δοκιμάζοντας τα καλύτερα κρασιά από τους αμπελώνες της Πελοποννήσου – με τις βεντέτες του Μουσείου αυτοκινήτου.Η σύνδεση ήταν ανεπανάληπτη, ο χώρος φωτεινός, ευρύχωρος και το ένα αξιοθέατο πρόσθετε ομορφιά στο άλλο. Στο Peloponnese Wine Festival – το νέο ανανεωμένο όνομα των ετήσιων εκδηλώσεων των μελών της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) – συμμετείχαν γύρω στα 50 οινοποιεία από τα 180 που υπάρχουν στους νομούς της Πελοποννήσου και της Κεφαλονιάς και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευθούν περισσότερα από 500 εκλεκτά κρασιά και παράλληλα να θαυμάσουν από κοντά όλες τις γνωστές ντίβες της ιστορίας του Αυτοκινήτου, που μερικές απ’ αυτές τις είχαμε δει μόνο στον Κινηματογράφο. Και έτσι  στην συνολική παντρειά, θα προσθέσουμε και εμείς ένα φανταστικό πάντρεμα κάποιων παραγωγών που συμμετείχαν, με το αυτοκίνητο που θα του ταίριαζε…κατά την ταπεινή γνώμη μας βέβαια!

Ερχόμενοι τώρα στο καθαρά οινολογικό πεδίο έχουμε και λέμε: Στην πλούσια γκάμα των οίνων της Πελοποννήσου πρωταγωνιστούσαν από τις ποικιλίες, κυρίως οι εθνικοί μας πρεσβευτές Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο και ακολουθούσαν οι γνωστές ποικιλίες Ροδίτης, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Αυγουστιάτης, Ρομπόλα οι νέες ελπιδοφόρες ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτης, Τινακτόρωγο, Σκλάβα, Βερτζαμί, Μαυρόστυφο, Λαγόρθι, Ζακυνθινό, αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Gewurtzraminer.

Και λίγες πληροφορίες για τον Πελοποννησιακό αμπελώνα:

Η Πελοπόννησος είναι η περιφέρεια (γεωγραφική και όχι διοικητική) που έχει τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας. Τα στοιχεία που έχουμε είναι αποκαλυπτικά. Η Πελοπόννησος, αν και καταλαμβάνει το 16% της έκτασης της χώρας, ο αμπελώνας της κατέχει το 32% του εθνικού μας, δηλαδή κοντά 220.οοο στρέμματα. Αυτά κατανέμονται ανά περιοχή περίπου: Νεμέα με 30.000 στρ. με παραγωγή 220.οοο τον. κρασί από 40 οινοποιεία, Μαντινεία με 12.500 στρ. με παραγωγή 55.000 τον. κρασί από 11 οινοποεία, Αχαΐα με 67.500 στρ. από 36 οινοποιεία, και ακολουθούν η Αιγιάλεια με 11.000 στρ. από 9 οινοποιεία, η Ηλεία με 35.000 στρ., η Μεσσηνία με 40.500 στρ. και η Κεφαλονιά με 7.000 στρ. και 10 οινοποιεία. H Πελοπόννησος παράγει 10 ΠΟΠ οίνους, εκ των οποίων οι 4 λευκοί, ΠΟΠ Μαντινεία, ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Μονεμβασιά-Μαλβάζια και ΠΟΠ Ρομπόλα, ο ένας ερυθρός ΠΟΠ Νεμέα και 5 επιδόρπιους, ΠΟΠ Μοσχάτος, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος  Κεφαλλονιάς, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλοννιάς ενώ παράγονται επίσης 24 ΠΓΕ. Το σύνολο των οινοποιείων αριθμεί τα 180.

Αμπελώνες Ρίρα - Αρραβωνίτσα Αιγιάλειας - Greek Gastronomy Guide

Πολλά από τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και διοργάνωσαν του Δρόμους του Κρασιού της Πελοποννήσου που αναπτύσονται σε 8 οινικές διαδρομές: της Νεμέας, της Αχαΐας (με πιο ενδιαφέρουσες τις περιοχές της Αιγιαλείας και Καλαβρύτων), της Μεσσηνίας και της Ηλείας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας (Μαντινεία) και της Κεφαλονιάς. Μετά απ’ αυτό το πολύ σύντομο μάθημα της οινοπατριδογνωσίας, προχωράμε στην προχθεσινή εμπειρία μας στα περίπτερα των οινοπαραγωγών της Peloponnese Wine Festival.

 

Αμπελώνας Νεμέας

Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με 40 οινοποιεία, με πολλές σπουδαίες οινικές προσωπικότητες, αλλά και νέους παραγωγούς με διάθεση για δουλειά και δημιουργία.  Τα ονόματά τους:

Aϊβαλής, Αθανασίου, Κτήμα Aναγέννηση, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Γκόφα, Δρυόπη Οινοποιητική Ζαφείρης, Ζαχαριάς, Κορωνιώτης, Κουτσοδήμος, Λαντίδης, Λαυκιώτης, Λαφαζάνης, Λιάκος, Μητραβέλας, Μπαϊρακτάρης, Μπαραφάκας, Μπίζιος, Νέμειον, Νικολάου, Παλυβός, Παπαντώνης, Παπαϊωάννου, Πέππας, Πυργάκης, Ρεπάνης, Ράπτης, ΣεμέληΣκούραςΣοφία της Φύσης, Σπυρόπουλος, Κτήμα Στροφιλιά, Χαρλαύτης.

 

Κτήμα Σκούρας

Η ιστορία του Κτήματος Σκούρα αρχίζει και εξελίσσεται από το 1986 μαζί με μια ετικέτα έμβλημα, συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα -οινολόγος που επέστρεψε από την Dijon- τον Μέγα Οίνο, ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μία από τις πιο λαμπρές παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να την αγγίξουν. Ολη η οικογένεια του Γιώργου Σκούρα βρισκόταν στο περίπτερο του Κτήματος και σέρβιραν για γευστική δοκιμή σε φίλους και οινόφιλους τις “Ακρες”, τη “Νεμέα”, τις “Πόρτες”, τον “Μέγα Οίνο”, το “Σύνορο” και τις “Φλέβες”.

Ο δημιουργός του Μέγα Οίνου και πρόεδρος του ΣΕΟ (Συνδεσμος Ελληνικού Οίνου) Γιώργος Σκούρας δεν θα μπορούσε να μην ταιριάζει με μία κατακόκκινη αγωνιστική Porsche!

Η είδηση της χρονιάς. Πρώτος  τρύγος μαζί με την επόμενη γενιά. Σπουδαία ποιοτικά ιδιόκτητα αμπελοτόπια στα καλύτερα χωριά της Νεμέας με ξεχωριστές οινοποιήσεις για να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα της ζώνης.

 

Κτήμα Παπαϊωάννου

Ο 90χρονος Θανάσης Παπαϊωάννου δικαιολογημένα θεωρείται ο «γκουρού» και ο πρωτοπόρος της Νεμέας. Τη δεκαετία του ’80 -όταν το Αγιωργίτικο πήγαινε ως ανώνυμο στα μεγάλα οινοποιεία, ή έφτανε ως χύμα αγνώστου ποιότητας στα ποτήρια μας- ο Θανάσης Παπαϊώννου έκανε την μεγάλη ανατροπή, επιβάλλοντας έτσι στην περιοχή του τον τύπο κρασιού της ποιοτικής κλασικής Νεμέας. Σήμερα ο γιός του, Γιώργος Παπαϊωάννου, μαζί πάντα με τον έμπειρο πατέρα, συνεχίζει την παράδοση και συμβάλλει στην εξέλιξη του κτήματος. Τα κρασιά που προτείνουν, εκτός από την εξαιρετική ποιότητα, έχουν ένα ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικό, που δεν συναντάς εύκολα σε άλλα οινοποιεία, την ιδανική σχέση ποιότητας τιμής. Και βέβαια επί του πάγκου του περιπτέρου βρισκόνταν οι περισσότερες ετικέτες για γευστική δοκιμή.

Στους απογόνους του Νέστορα του αμπελώνα της Νεμέας αφιερώνω δυό μοντέλα που κυκλοφορούσαν την εποχή της γέννησης του κυρ-Θανάση!

Τα γεγονότα της χρονιάς. Η εμπλοκή του εγγονού του κυρ-Θανάση και του γιού του Γιώργου Παπαϊωάννου, Νάσου, χημικού και με master στην Γεωπονική Αθηνών, στην δημιουργία του κρασιού Ροζέ Αμπελώνας Παπαϊωάννου από την ποικιλία Αγιωργίτικο.

 

Γαία Οινοποιητική

Η ιστορία του του κτήματος Γαία στη Νεμέα ξεκινά το 1994, όταν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο συνεργάτης του Λέοντας Καράτσαλος έκαναν μια επιτυχή επιλογή αμπελώνων, στο χαρισματικό Κούτσι Νεμέας, με σκοπό τη διαχείριση του Αγιωργίτικου των ημιορεινών περιοχών και την παραγωγή κρασιών παλαίωσης.  Σήμερα, οι 9.800 φιάλες του 1994 ξεπερνούν τις 350.0000 και οι επιτυχημένες ετικέτες πολλές. Στην έκθεση υπήρχαν τα: “Μonograph”, “Νότιος Λευκός”, “Νότιος Ερυθρός”, “Aγιωργίτικο» της Γαίας, «Γαία S” από αγιωργίτικο(70%) και το γαλλικό Syrah (30%), παλαιωμένο 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, “Κτήμα Γαία”.

Στον ανήσυχο και δημιουργικό Γιάννη Παρασκευόπουλο θα του έδινα την δυνατότητα να διαλέξει μεταξύ μιας Jaguar εποχής και μιας Μercedes sport.

Γεγονός χρονιάς. Για την χρονιά που πέρασε, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος θεώρησε ότι το σημαντικότερο γεγονός ήταν η παγίωση της νέας σχέσης που έχει με τους αμπελουργούς με τους οποίους συνεργάζεται, κι όπου η βάση της δεν είναι η ποσότητα της παραγωγής, αλλά η κάλυψη των προδιαγραφών ποιότητας.

 

Κτήμα Νέμειον

Η συνεχής αναζήτησή του για τις ελληνικές ποικιλίες έφερε τον οινολόγο με σπουδές στη Γαλλία και τρίτης γενιάς οινοποιό από τα Μεσόγαια Γιώργο Βασιλείο, στην Καρφοξυλιά της Νεμέας, όπου δημιούργησε ένα επισκέψιμο οινοποιείο. Οι αμπελώνες του Κτήματος Νέμειον βρίσκονται σε 3 περιοχές της ευρύτερης οινοποιητικής ζώνης της Νεμέας: 20 στρέμματα στο Κούτσι, 35 στο Πετρί και 60 στον Ασπρόκαμπο. Από αυτά παράγονται 10.000 φιάλες ΟΠΑΠ Νεμέα Reserve, με ετικέτα «Κτήμα Νέμειον» και 10.000 φιάλες ΟΠΑΠ Νεμέα Grand Reserve, με ετικέτα «Ηγεμών», κρασιά καλοσχεδιασμένης και προσεκτικά επιμελημένης οινοποίησης, που προσφέρονται για μακρόχρονη παλαίωση 15-20 ετών. Την ματιά στον πάγκο των γευστικών δοκιμών έκλεβε μια γιγάντια φιάλη Magnum από το HGEMON Νεμέα Grand Reserve.

Στον Γιώργο Βασιλείου, λόγω μακρόχρονης παρουσίας του στον Γαλλικό αμπελώνα, θα αφιέρωνα μια Delage coupe της εποχής.

Η είδηση της χρονιάς. Το άνοιγμα παλαιομένων κρασιών με Αγιωργίτικο 20 ετών, η αλλαγή φελών, και η διαπίστωση ότι ταξιδεύουν εξαιρετικά στον χρόνο.

 

Οινοποιείον Μητραβέλια

Το οινοποιείο Μητραβέλα είναι το παλαιότερο οινοποιείο στη Νεμέα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ιδρύθηκε το 1913. Τα αδέρφια Μητραβέλα στην αρχή παρήγαγαν μικρές ποσότητες χύμα κρασιού. Το 1945 ο Ανδρέας Μητραβέλας ανέλαβε την επιχείρηση και σταδιακά αύξησε την ετήσια παραγωγή μέχρι το 2003 οπόταν αναλαμβάνει η επόμενη γενιά, ο Κωνσταντίνος, που δημιούργησε δύο νέες ετικέτες το “Κτήμα Μητραβέλα” και το “Red on Black”. Το 2011 ο Κωνσταντίνος παράγει ένα super-premium κρασί, από δύο πολύ παλιά αμπέλια (45-55 ετών) που θα γίνει το κρασί αστέρι της σειράς. Ένα value-for-money κόκκινο κρασί, το “New Red”,  εισήχθη το 2013.

 

Κτήμα Semeli

Η εταιρεία Semeli (Κτήμα Σεμέλη) είναι μια υποδειγματική μεγάλη οινοποιητική μονάδα της Νεμέας – από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα – η οποία είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 600 μ. στην περιοχή Κούτσι. Το μέγεθος του οινοποιείου, η σχεδίασή του, η αρχιτεκτονική του και η θέα του από ψηλά σού κόβουν την ανάσα. Η διαδικασία οινοποίησης ξεκινά από το 4ο επίπεδο, όπου γίνεται η παραλαβή των σταφυλιών και οι είσοδοι του μούστου, στο τρίτο είναι οι βάσεις των δεξαμενών, στο δεύτερο γίνεται η εμφιάλωση, στο πρώτο επίπεδο, ένα τεράστιο σαλόνι γίνονται οι γευσιγνωσίες, και στο ισόγειο βρίσκονται τα κελάρια. Υπεύθυνος για την παραγωγή είναι ο γνωστός οινολόγος-οινοποιός Λεωνίδας Νασιάκος.

 

Kτήμα Παλυβός

Κτήμα Παλυβού - Αρχαία Νεμέα, Κορινθία - Greek Gastronomy Guide

Το Κτήμα Παλυβού που περιλαμβάνει το ομώνυμο οινοποιείο βρίσκεται 800m από το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Νεμέας και συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά, ποιοτικά και ιστορικά της περιοχής. Ο Γιώργος Παλυβός είναι η ψυχή του κτήματος και δεν εφησυχάζει ποτέ. Πειραματίζεται συνεχώς, τόσο στους ιδιόκτητους αμπελώνες 300 στρεμμάτων με την καλλιέργεια καινούριων ποικιλιών, όσο και στην οινοποίηση με νέες μεθόδους. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τους παραγωγούς που προτείνει μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών κρασιών, από Αγιωργίτικο, η οποία περιλαμβάνει από ξηρά φρέσκα, ή παλαιωμένα κρασιά, μέχρι αφρώδη και γλυκά.

Στην παρουσίαση της νέας γενιάς  οινοπαραγωγών εντύπωση έκανε η κόρη του Γιώργου Παλυβού, Eυαγγελία, που παρουσίασε την Νεμέα που ονειρεύεται!

 

Οινοποιείο Strofilia

Έχοντας στη διάθεσή της περισσότερα από 500 στρέμματα ιδιόκτητων, ενοικιαζόμενων και συνεργαζόμενων αμπελώνων στην Πελοπόννησο και στην Αττική, και με οινοποιεία στην Ανάβυσσο και στη Νεμέα, η Στροφιλιά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς ελληνικές οινοπαραγωγικές εταιρίες. Το οινοποιείο της Στροφιλιάς στον Ασπρόκαμπο, βρίσκεται στο οροπέδιο της λίμνης Στυμφαλίας σε υψόμετρο 800 μέτρων. Με δεξαμενές οινοποίησης έως και 1.000 τόνων σταφυλιού, πρόκειται για το μεγαλύτερο  ορεινό οινοποιείο της χώρας. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιούνται όχι μόνο σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ, και την παραγωγή οίνων με ΠΓΕ.

Για τη Μαρία ένα εγγλέζικο σπορ αυτοκίνητο που ταιριάζει με το rebranding της Στροφιλιάς και που θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί ενίοτε στα κλεφτά και ο πατήρ της, κυρ-Γιάννης.

Είδηση της χρονιάς. Ο παύση της συνεργασίας της Στροφιλιάς με το κτήμα Αβέρωφ κι η αυτόνομη πορεία, όπως θα καθοριστεί από το rebranding της εταιρείας από την Μαρία Μαλτέζου, που έχει αναλάβει την εμπορική διεύθυνσή της.

 

Αμπελώνας Μαντινείας

Κτήμα Τσέλεπου

Μετά από μια δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 για εγκατάσταση του Κτήματος Τσέλεπου τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα όπου τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το 2003 ο Γιάννης Τσέλεπος, ολοκληρώνοντας τις αναζητήσεις του μέσα στο πελοποννησιακό οινοπέδιο, επιλέγει και αγοράζει 85 στρέμματα, ενός αμπελώνα 50 χρόνων στην περιοχή Κούτσι Νεμέας σε υψόμετρο 380 μέτρων και δημιουργεί το κτήμα Δρυόπη. Φιλοσοφία του η ανάδειξη του δεσμού ελληνική ποικιλία/terroir.  Δοκιμάστηκαν τα πολυβραβευμένα: Τσέλεπος ΠΟΠ Μαντινεία, Τσέλεπος ΠΟΠ Νεμέα, Δρυόπη Ροζέ (Αγιωργίτικο), Κτήμα Δρυόπη Reserve, Blanc de Gris (Moσχοφίλερο), Δίλοφος (Cabernet Sauvignon-Merlot) και τα αφρώδη Αmalia Brut και Amalia Rose.

Ο Γιάννης Τσέλεπος, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, δεν θα έλεγε όχι σε μια Aston Martin!

Η είδηση της χρονιάς. Η ολοκλήρωση του νέου οινοποιείου στην Μαντινεία και η γερή διείσδυση στις αγορές της Κίνας.

 

Boutari οινοποιείο Μαντινείας

Το οινοποιείο Boutari βρίσκεται στη Μηλιά, 8 χλμ από την Τρίπολη σε υψόμετρο 650 μέτρων. Είναι από τα παλαιότερα οργανωμένα οινοποιεία και η παρουσία του αποτέλεσε οδηγό στη διάσωση και επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή -η επέκτασή του τα τελευταία χρόνια και ο συνεχής εκσυγχρονισμός του, βαδίζουν παράλληλα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εταιρίας στη ζώνη-  καθώς διαφύλαξε από εξαφάνιση μία από τις κυριότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες, το Μοσχοφίλερο, απ’ όπου παράγεται το ΠΟΠ Μαντινεία και ανέδειξε στο έπακρο το δυναμικό της κάνοντάς το γνωστό ανά τον κόσμο. Επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες Gewurztraminer, Chardonnay και κάποιες ακόμα υπό πειραματισμό ελληνικές και ξενικές.

Κτήμα Τρουπή

Το οινοποιείο Τρουπή βρίσκεται στην καρδιά των αμπελώνων της Μαντινείας σε υψόμετρο 700μ. στην περιοχή  Φτέρη. Η ενασχόληση της οικογενείας Ιωάννη Τρουπή  ξεκινά από τα  μέσα της δεκαετίας του ’70 όταν καλλιεργούσαν αμπέλια κυρίως για την εμπορία των προϊόντων του αμπελιού αλλά και για την  οινοποίηση μέρους των σταφυλιών για τις οικογενειακές ανάγκες. Πρόκειται για μία οικογενειακή σύγχρονη επιχείρηση, μικρής  δυναμικότητας μιας και στηρίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή και εμφιάλωση οίνου από τα ιδιόκτητα αμπέλια της οικογένειας που με επιμέλεια φροντίζουν και καλλιεργούν οι ίδιοι.

 

Αμπελώνας Αιγιάλειας

Κτήμα Οινοφόρος

Το κτήμα Οινοφόρος είναι δημιούργημα του Άγγελου Ρούβαλη, ενός πρωτοπόρου οινολόγου-οινοποιού που τελειώνοντας τις σπουδές του ως χημικός στην Ελλάδα το 1974, συνέχισε το 1980 στο Bordeaux και το 1982 εργάστηκε ως οινολόγος στον Συνεταιρισμό της Σαντορίνης. Στην συνέχεια αξιοποίησε μια παλιά ελληνική ποικιλία του αμπελώνα της Αιγιάλειας, τον Ροδίτη, και φτιάχνοντας το κρασί Ασπρολίθι κρατά από το 1990 τα σκήπτρα του πιο εμβληματικού κρασιού αυτής της ποικιλίας. Η κόρη του Αγγελου Ρούβαλη -άξια οινολόγος και αυτή- έχει πάρει τα ηνία του οινοποιείου και στην  έκθεση παρουσίαζε όλη την γκάμα των κρασιών: το κλασικό Ασπρολίθι, τον Μικρό Βοριά Λευκό (Chardonnay- Sauvignon blanc), τον Μικρό Βοριά Ερυθρό ( Merlot- Cabernet Sauvignon),  τον Μικρό Βοριά Riesling και το Μικρό Βοριά Ροζέ (Syrah) όπως και από τη σειρά Ianos με κρασιά παλαίωσης Ianos Chardonnay, Ianos Cabernet Sauvignon, Ianos Syrah, και Ianos Cava και από την σειρά ο «Μίτος της Αριάδνης», τα δύο λευκά κρασιά Μitos Viognier – Ροδίτη και Mitos Sauvignon blanc – Ασύρτικο.

Στην πολυταξιδεμένη στην Λατινή Αμερική Θοδώρα Ρούβαλη θα ταίριαζε ένα παλιό ανοικτό Chevrolet, που αφ’ ενός θυμίζει Κούβα, αλλά και για ταξιδεύει και να απολαμβάνει τα τοπία της Αιγιάλειας!

Η είδηση της χρονιάς. Ένα ονειρεμένο κτήμα 60 στρεμμάτων στο δρόμο από Μαμουσιά προς Καλάβρυτα με φύτευση ενός κλώνου Μαυροδάφνης (Τσιγγέλω).

 

Αχαιών Οινοποιητική

Το 2004 ο αιφνίδιος θάνατος του Κώστα Κατσικώστα, αναγκάζει τα παιδιά του ν’ αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση. Το κύριο βάρος πέφτει στην Σωσάννα που μόλις είχε τελειώσει οινολόγος σε Γαλλικά Πανεπιστήμια και στον αδερφό της Λουκά. Με νέες ιδέες για το κρασί, η Σωσάννα αποφασίζει να δημιουργήσουν ποιοτικά εμφιαλωμένα κρασιά, αξιοποιώντας στην Αχαιών Οινοποιητική αποκλειστικά τις ελληνικές ποικιλίες του αμπελώνα της ορεινής Αιγιάλειας και γενικότερα της Αχαΐας. Η δουλειά πολύ βαριά για τους ώμους των νέων παιδιών, αλλά τα κουράγια μεγάλα που φυσικά οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δοκιμάσαμε τα: Iron S – Λευκός Ξηρός – ΠΓΕ Αχαΐας, ποικιλία Σιδερίτης. Iron R – Λευκός Ξηρός, ΠΟΠ Πάτρας, ποικιλίαΡοδίτης Αλεπού,  Laoura Nera – Ερυθρός ξηρός, ΠΓE Πλαγιές Αιγιαλείας, ποικιλία Μαυροδάφνη  Fairytale – Ροζέ ημίγλυκος, από την συνοινοποίηση των ποικιλιών 90 % Μοσχάτο – 10% Μαυροδάφνη.

Η κομψότητα των κρασιών του κτήματος ταιριάζουν με την κλασική εγγλέζικη Bentley του 1946.

Η είδηση της χρονιάς. Η Σωσάννα Κατσικώστα επιχειρεί να αξιοποιήσει την Μαυροδάφνη παλαιώνοντάς την σε γαλλικά βαρέλια και αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα.

 

Τετράμυθος

Οινοποιείο Τετράμυθος - Άνω Διακοπτό - Greek Gastronomy Guide

Τετράμυθος είναι το όνομα του οινοποιείου-κτήματος, που βρίσκεται στην ομώνυμη θέση, στο Άνω Διακοπτό της ορεινής Αιγιαλείας, στο βόρειο μέρος της Πελοποννήσου. Οι αμπελώνες του Τετράμυθου καλύπτουν 140 στρέμματα σε υψόμετρο 450-1050 μέτρων και καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο δηλαδή περιορίζοντας τα φυτοφάρμακα μόνο σε όσα παραδοσιακά επιτρέπονται, όπως ο χαλκός και το θειάφι,  

γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες (Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet sauvignon) με πρωταγωνιστή βέβαια το Μαύρο Καλαβρυτινό. Tυπικά κρασιά είναι το Muscat Sec Blanc Nature, η Μαλαγουζιά Τετράμυθος,  τo βαρελάτο Sauvignon Τετράμυθος, το Cabernet Sauvignon που ωριμάζει σε βαρέλια, το Αγιωργίτικο και η Μαυροδάφνη.

 

Cavino

Οινοποιία Cavino - Αιγιάλεια - Greek Gastronomy Guide

Η εταιρεία Cavino δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής οίνων και ποτών  από το 1958. Η τοποθεσία που βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο της είναι στο  βορειοδυτικό τμήμα της Αιγιαλείας, του νομού Αχαΐας, δίπλα σε ιδιόκτητους αμπελώνες,  όπου η αμπελοοινική παράδοση φθάνει μέχρι τα χρόνια της αρχαιότητας.

 Ως μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες εμφιαλωμένων οίνων, η Cavino βρίσκεται σήμερα στην ευχάριστη θέση να εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες, όπως σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, κ.ά. Το ποσοστό μάλιστα των εξαγωγών της ανέρχεται στο 80% του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Τα κρασιά της Cavino συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς και αποσπούν τα υψηλότερα βραβεία στις κατηγορίες τους.

 

Αμπελώνας Ηλείας

Κτήμα Μερκούρη

Το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Κορακοχώρι, κοντά στο Κατάκολο (2χλμ), τον Πύργο (12 (χλμ) και την Αρχαία Ολυμπία (32 χλμ). Η ίδρυση του κτήματος ανάγεται στο έτος 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας, αγόρασε εκτάσεις που στη συνέχεια αποτέλεσαν το Κτήμα Μερκούρη.

Ακολουθεί, λίγα χρόνια αργότερα, η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα με μοσχεύματα της ποικιλίας «Ρεφόσκο» που εισάγονται από την βόρεια Ιταλία (Friuli). Από το 1987, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος, με ανανέωση των αμπελώνων,  με παραγωγή τυποποιημένων κρασιών και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.

Ένα από τα ιστορικότερα οινοποιεία της Ελλάδας (1864) παρέα με ένα από πρώτα Ford των αρχών του 20ου αιώνα (1904)

Σήμερα το κτήμα διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, 4η γενιά της οικογένειας. Δοκιμάσαμε: Χόρταις, Κτήμα Μερκούρη Κάβα, Daphne Nera, Aυγουστιάτης, Ρεφόσκο, Μερκούρη Εstate.

 

Κτήμα Μπριντζίκη

Η Οικογένεια Μπριντζίκη ξεκινά το 1994 την ίδρυση του οινοποιείου. Το όραμα είναι η δημιουργία μοναδικών οίνων στους οποίους να είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής φημισμένη για την αμπελοκαλλιέργεια της. Οι αυτόχθονες ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι ο Ροδίτης, ο Τινακτορώγος, η Μαλαγουζιά ,το Φιλέρι , το Ασύρτικο (λευκές ποικιλίες) και ο Αυγουστιάτης , το Αγιωργίτικο και Merlot (ερυθρές ποικιλίες). Η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικό τρόπο και το 2012 το  Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίζεται το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα. Για το χαρακτηρισμό αυτό συνέβαλαν η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Eίδηση Χρονιάς. Το κτήμα Μπριτζίκη παρουσίασε την ετικέτα Ραψωδία 22, εμπνευσμένη από την αντίστοιχη ραψωδία του Ομήρου όπου αναφέρεται για πρώτη φορά η ποικιλία Τινακτορώγος. Διατίθεται αποκλειστικά στα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya και Τραβόλτα.

 

Αμπελώνας Λακωνίας

Κτήμα Μονεμβασιάς

Η Οινοποιητική Μονεμβασίας ιδρύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 στη Moνεμβασιά Λακωνίας από το Γιώργο Τσιμπίδη. Τα σχέδια του Γιώργου ήταν φιλόδοξα καθώς στόχος του ήταν η αναβίωση του οίνου Malvasia, ενός κρασιού που αποτέλεσε στο παρελθόν, εξαγώγιμο προϊόν κι αυτή τη στιγμή συνεχίζει να παράγεται στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαδέρες, Κροατία, Καλιφόρνια. Μέχρι πρόσφατα μόνο στον τόπο που το γέννησε και που έφερε το όνομά τουτου δεν παράγονταν! Ο Γιώργος τα κατάφερε και ο οίνος Π.Ο.Π. Μονεμβασία – Malvasia κατοχειρώθηκε και η Οινοποιητική Μονεμβασία  τον εμφιάλωσε για πρώτη φορά το 2013 ύστερα από 2 ετή παλαίωση. Από τότε ο Γιώργος έβγαλε πολλές ετικέτες, ο τελευταίος του όμως έρωτας είναι η Κυδωνίτσα, που κατά πώς μας ενημέρωσε θεωρείται μιά από τις πιό ενδιαφέρουσες παγκοσμίως νέες ποικιλίες. Την δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε.

Με το νέο του οινοποιείο ο Γιώργος Τσιμπίδης θα νιώθει σαν κάτοχος της ως άνω ΒΜW coupe.

Είδηση της Χρονιάς. Η αποπεράτωση του σύγχρονου οινοποιείου της Οινοποιητικής που θα λειτουργήσει στα μέσα του 2018.

 

Αμπελώνας Αχαΐας

Κτήμα Παρπαρούση

H Oινοποιία Παρπαρούση βρίσκεται στα Μποζαΐτικα της Πάτρας, και είναι ένα από πλέον φημισμένα οινοποιεία της Πελοποννήσου. Γιός του Σαράντη Παρπαρούση, ποτοποιού που ήρθε το 1922 από την Μικρά Ασία, ο Θανάσης Παρπαρούσης φεύγει τέλη του 1960 για σπουδές στo πανεπιστήμιο της Dijon πρωτεύουσα της Βουργουνδίας,(είχαν προηγηθεί για σπουδές εκεί ο Κουρτάκης και ο Μεταξάς). Επιστρέφοντας στην Πάτρα ο Θανάσης Παρπαρούσης το 1974 παντρεύται την Βάσω Μαράτου, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, και δημιουργούν το νέο τους οινοποιείο στο πατρικό κτήμα της συζύγου του, το σύγχρονο για την εποχή του. Από τότε, δεκαετίες τώρα, τα κρασιά του κτήματος συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις.

To οινοποιείο Παρπαρούση φαντάζει στον Πελοποννησιακό αμπελώνα σαν την ιταλική Bugatti του 1934.

 

Kτήμα Αντωνόπουλου

Ένα καινούργιο, σύγχρονο οινοποιείο κατασκευάστηκε από την οικογένεια Αντωνόπουλου, πρόσφατα στο Βασιλικό Αχαΐας, όπου βρίσκεται και ο βασικός αμπελώνας της εταιρείας. Οι υπόλοιποι αμπελώνες εκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 150 έως 900 μέτρα. Οι «Αμπελώνες Αντωνόπουλου» εκμεταλλεύονται στρέμματα αμπελώνων στην Πελοπόννησο, κάποια από τα οποία είναι ιδιόκτητα και κάποια ανήκουν σε αμπελουργούς που συνεργάζονται μόνιμα με το οινοποιείο εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθώντας τις καλλιεργητικές οδηγίες των γεωπόνων της. Κάποιες χαρακτηριστικές ετικέτες: Μαντινεία, Άδολη Γης, Gris de noir, Chardonnay, Μαλαγουζιά και στα κόκκινα, τα Νέα Δρυς, Ιδιωτική Συλλογή, Μορφέας (Μαυροδάφνη) και το Γεροντόκλημα Ρεματιάς (Βερτζαμί).

 

Mε τη ματιά της νέας γενιάς

Μια συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση στο αμφιθέατρο του Μουσείου Αυτοκινήτου με θέμα: Mε την ματιά της νέας γενιάς. Όνειρα-Στόχοι-Ανησυχίες. 

Η νέα γενιά των οινοποιών της Πελοποννήσου, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, πειστήκαμε για την πίστη τους και το πάθος τους, και τέλος μας ταξίδεψαν στην Οινική Πελοπόννησο των ονείρων τους.

Μίλησαν οι: Θοδώρα Ρούβαλη με θέμα τι σημαίνει να είμαι ΠΟΠ. Οινικές ζώνες και όρια.

Θοδωρής Κουτσουμπός. Η τομή στην Μαντινεία.

Δημήτρης Σκούρας. Η επόμενη γενιά.

Ευαγγελία Παλυβού. Νεμέα στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο.

Αμάντα Λιαρομάτη. Χτύπημα κάτω από τη ζώνη… Αθέμιτος ανταγωνισμός και ποιοτικό κρασί.

Αθηνά Λαφαζάνη. Οινικό marketing. Από το σήμερα στο αύριο.

Λάμπης Κανελακόπουλος. Η Πελοπόννησος στις διεθνείς αγορές.

Τελικά στη Μυθική Πελοπόννησο, παλιά και νέα γενιά αντάμα, κτίζουν μεθοδικά, με λογισμό και μ’ όνειρο τον Οινολογικό Μύθο τους.

<