Επίσκεψη στα άδυτα του METAXA

Επίσκεψη στα άδυτα του METAXA - Greek Gastronomy Guide
Μαρ 08 2017

Επίσκεψη στα άδυτα του METAXA

Η επίσκεψη στα άδυτα του πιο ισχυρού ελληνικού brand name, του Οίκου ΜΕΤΑΧΑ, έγινε από μια μικρή ομάδα προσκαλεσμένων επισκεπτών, καθώς η εμπειρία είχε έναν χαρακτήρα ξεχωριστό. Η τρίωρη περιήγηση στα υποβλητικά κελάρια της εταιρείας με ενδιάμεσους σταθμούς, τη μύηση στην ιστορία του υπεραιωνόβιου οίκου, μια εμπειρία απόπειρας  αλχημικής δημιουργίας της σύνθεσης του ποτού, η παρακολούθηση της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη με θέμα την ιστορία του Οίκου, το εικονικό ταξίδι στην Σάμο – που είναι ο τόπος καλλιέργειας του Μοσχάτου και που δίνει την διαφορά στο ποτό – και τέλος η γευσιγνωσία των 4 πιο χαρακτηριστικών METAXA, προκάλεσαν στιγμές συγκίνησης, δέους και θαυμασμού. Εδώ ακολουθώντας το νήμα του παρελθόντος, διαπιστώσαμε τον δυναμισμό  του παρόντος και  πειστήκαμε για την  αισιόδοξη προοπτική του μέλλοντος.

rsz_dsc_0512

Οπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη της περιήγησης και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Οίκου METAXA Χουΐτη Κωνσταντινίδου:«Όπως κάθε χώρος ζωντανής δημιουργίας, ο Οίκος METAXA, είναι χώρος δουλειάς και όχι έκθεση ή μουσείο. Κατά συνέπεια, στη διάρκεια της ημέρας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε επισκέψεις από το κοινό. Μόνο λίγες φορές τον χρόνο οργανώνουμε τις εργασίες του Οίκου ώστε να μπορούμε να ανοίγουμε τις πόρτες μας στο κοινό και να υποδεχθούμε φίλους του METAXA από ολόκληρη την Ελλάδα που επιθυμούν να ανακαλύψουν κάποια από τα μυστικά του».

rsz_dsc_0517

Ο Οίκος Μεταξά ιδρύθηκε το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά, προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του και να δημιουργήσει ένα ποτό μοναδικής γευστικής απαλότητας. Για να πετύχει αυτή την απαλότητα, η οποία και είναι μοναδική στον χώρο των ποτών διεθνώς, ο Σπύρος Μεταξάς εμπνεύστηκε μια αυθεντική τέχνη.

rsz_1dsc_0538

Το εργοστάσιο των αδελφών Μεταξά ξεκίνησε την παραγωγή κονιάκ και άλλων ποτών το 1888 ενώ το έμβλημα της εταιρίας, ο “Σαλαμινομάχος”, είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο νόμισμα το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση του πρώτου εργοστασίου του Μεταξά στην οδό Αριστείδου στον Πειραιά.

Οι πρώτες εξαγωγές σε Οθωμανική αυτοκρατορία και Αίγυπτο ξεκινούν ήδη από το 1892 ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζεται και η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση του εργοστασίου των αδελφών Μεταξά στην εφημερίδα Σφαίρα του Πειραιά. Το 1895 το METAXA κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης. Το METAXA είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως “Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν”.

rsz_dsc_0524

Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι». Το 1915 κερδίζει το βραβείο Grand Prix στη Διεθνή Έκθεση του Σαν Φραντσίσκο. Έκτοτε σε όλα τα μπουκάλια του METAXA θα υπάρχει η ανάλογη ετικέτα στον “λαιμό του μπουκαλιού”, παράδοση η οποία εγκαταλείφθηκε πρόσφατα στα πλαίσια της ανανέωσης της μάρκας. Το 1968 το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις παλαίωσης και αποθήκευσης της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην Κηφησιά –  δίπλα στην Εθνική οδό, η οποία μόλις είχε δημιουργηθεί-, όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα.

rsz_dsc_0559

Το METAXA ήταν ένας από τους μεγάλους χορηγούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) του 1982 στην Ισπανία.

Έχοντας χαρακτηριστεί στην αρχή ως cognac (μέχρι το 1936) και κατόπιν ως μπράντυ (μέχρι τη δεκαετία του 1980) σήμερα λόγω επιλογών της εταιρείας δεν ανήκει σε καμιά κατηγορία ποτών (βάση προδιαγραφών) αφού αποτελεί μια κατηγορία μόνο του!

rsz_dsc_0630

Σήμερα ο Οίκος Μεταξά διαφυλάττει και συνεχίζει την τέχνη αυτή. Χίλια ποτήρια METAXA καταναλώνονται κάθε λεπτό στον κόσμο καθώς η εταιρεία παράγει πάνω από 10.000.000 φιάλες το χρόνο, εξάγοντας σε 60 χώρες περίπου το 80% της παραγωγής της,  ενώ συμπεριλαμβάνεται στα 100 πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως και στα 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενα!

rsz_dsc_0528

Από το 1989, βέβαια, το brand METAXA δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια Μεταξά, ενώ από το 2000 κι έπειτα είναι μέλος της παγκοσμίου φήμης εταιρείας Remy Cointreau, γεγονός που  επιτάχυνε την περαιτέρω ανάπτυξή της. Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις της Remy Cointreau είναι συνεχείς, το προσωπικό διατηρείται ολοσχερώς ελληνικό, ενώ διαφυλλάτεται ως κόρη οφθαλμού το κύρος του Οίκου.

rsz_dsc_0530

Στο μεσοδιάστημα της μετάβασής μας προς τα κελάρια, συναντήσαμε γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Αntony Quin στο ρόλο του Αριστοτέλη Ωνάση και ο Jack Palance στο ρόλο του “Τσε” έχοντας μπροστά τους, τι άλλο, μια φιάλη METAXA!

rsz_dsc_0581

Μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή στην διάρκεια της περιήγησης μέσα στα κελάρια ήταν όταν βρεθήκαμε μπροστά σ’ έναν μεγάλο πάγκο που θύμιζε εργαστήρι χημείας!

Εδώ οι προσκαλεσµένοι της Ακαδηµίας METAXA, – στα πρότυπα όλων των μεγάλων οίκων μπράντυ της Γαλλίας – θα επιχειρούσαν να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής των σπάνιων αποσταγμάτων.

rsz_dsc_0586

Τα τρία στρογγυλά μπάνερ στις όψεις των αντίστοιχων υπερμεθών βαρελιών αποκάλυπταν το μυστικό της απαλής γεύσης του METAXA.

Πολύτιμα αποστάγματα, επιλεγμένα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια. Μοσχάτα σταφύλια από τα νησιά του Αιγαίου, οίνοι με πλούσια αρώματα και σπάνιο σώμα. Μαγιάτικα ροδοπέταλα και μεσογειακά βότανα που εμπλουτίζουν το METAXA με πολύπλοκες αρωματικές νότες.

rsz_dsc_0603

Ωσάν σε γυμνασιακό μάθημα πειραματικής χημείας, όλα τα συστατικά βρίσκονται στο τραπέζι: το   απόσταγμα, το μοσχάτο κρασί και το ροδόνερο για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό µας blend. Μετά την προηγηθείσα ανάλυση ήρθε η ώρα της σύνθεσης. Κι οι υποψήφιοι αλχημστές επιχειρήσαμε  να δημιουργήσουμε ένα μείγμα που να ομοιάζει, όσο γίνεται περισσότερο, με το αρχικό δείγμα του ΜΕΤΑΧΑ που δοκιμάσαμε.  Πολλοί εξ ημών θεωρήσαμε ότι φτιάξαμε καλύτερο!

rsz_dsc_0601

Ο “Μυστικός Δείπνος” έχει τελειώσει. Οι μετέχοντες των αχράντων μυστηρίων της παραγωγής του μονάκριβου METAXA ωσάν να προσεύχονται και να ευχαριστούν για την μοναδική εμπειρία που είχαν.

rsz_dsc_0605

Ο μέγας μύστης Κώστας Ράπτης, επί 30 χρόνια METAXA Master, σε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους συμμετέχοντες στην τελετή μύησης.

rsz_dsc_0621

Στάση μπρος τα ιστορικά βαρέλια της οικογενείας! Το 2008, με αφορμή τα 120 χρόνια της ποτοποιίας, διατέθηκε στην αγορά το ΜΕΤΑXΑ ΑΕΝ σε 1.888 αριθμημένες φιάλες από φίνο Γαλλικό κρύσταλλο Σεβρών. Το ΜΕΤΑXΑ ΑΕΝ είναι ένα μοναδικό απόσταγμα που προέρχεται από το Βαρέλι Νο1, γνωστό και ως «βαρέλι του Σπύρου Μεταξά» με αποστάγματα τουλάχιστον 100 ετών και αποτέλεσε αντικείμενο συλλογής με αποτέλεσμα να εξαντληθεί σύντομα με τιμές που ξεπέρασαν τα 1000 ευρώ/φιάλη.

rsz_dsc_0569

Εκατοντάδες βαρέλια 3.500 λίτρων σε δυό και τρεις ορόφους γεμάτα χαρμάνια  30-40-50 ετών περιμένουν υπομονετικά την ώρα τους να εμφιαλωθούν και να δείξουν την αξία τους.

rsz_dsc_0634

Αφού διασχίσαμε εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα στα βαρέλια φτάσαμε στην αίθουσα προβολών. Είκοσι αναπαυτικές πολυθρόνες περίμεναν να μας υποδεχθούν για να απολαύσουμε ένα εικονικό ταξίδι στην Σάμο, στον τόπο που γεννήθηκαν ο Επίκουρος και ο Πυθαγόρας, και όπου εδώ υπάρχουν τα αρωματικότερα μοσχάτα και παράγονται κάποια από τα καλύτερα γλυκά κρασιά του πλανήτη.

rsz_1dsc_0636

Στην τεράστα οθόνη είδαμε πως η θάλασσα πλέκει τους μύθους της μαζί µε τα ψηλά βουνά, την ιστορία και τις αρχαιότητες. Κι εδώ τους μοναδικούς ορεινούς αμπελώνες του όρους Αμπελος της Σάμου, όπου όλες οι δουλειές γίνονται με τα χέρια, συλλέγονται οι πολύτιμες ρόγες του μοσχάτου που θα δώσουν την μοναδική γεύση  στο πιό διάσημο ελληνικό ποτό, το ΜΕΤΑΧΑ.

rsz_dsc_0646

H πορεία συνεχίστηκε μέσα στα κελάρια όπου φτάσαμε στο τέλος μ’ έναν συγκλονιστικό επίλογο.

Σε μια ειδική αίθουσα, γύρω από ένα τεράστιο στρογγυλό τραπέζι (σεβάστηκα τις υποδείξεις για τη μη λήψη φωτογραφιών στη φάση αυτή), νοιώσαμε ως “οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης που δοκιμάσαμε από το Άγιο Δισκοπότηρο” 4 χαρακτηριστικά δείγματα ΜΕΤΑΧΑ.

Δοκιμάσαμε το METAXA 5 Αστέρων, το METAXA 12 Αστέρων, το  Angels Treasure το αριστουργηματικό spirit που σαρώνει σε διεθνείς διαγωνισμούς και βέβαια το ανεπανάληπτο ΑΕΝ που έχει πλέον εξαντληθεί. Γι’ αυτά θα χρειαστεί προσεχώς ένα αντίστοιχο σε μέγεθος άρθρο για να περιγράψουμε τα συναισθήματα που νιώσαμε δοκιμάζοντάς  τα!

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους οικοδεσπότες  του Οίκου METAXA, Χουΐτη Κωνσταντινίδου και  Κώστα Ράπτη, για τις ανεπανάληπτες στιγμές που περάσαμε μαζί τους και για το αναμνηστικό δίπλωμα που παραλάβαμε ως μέλη πλέον της Ακαδημίας METAXA.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!