More

Παραδοσιακή Κουζίνα Μικρών Κυκλάδων

Οι κάτοικοι των Μικρών Κυκλάδων ασχολούνται με την αλιεία – μάλιστα οι Κουφονησιώτες έχουν ένα στόλο μεγάλων καϊκιών (33) και θεωρούνται σπουδαίοι ψαράδες – και εδώ θα βρεις σπαρταριστά, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που ψαρεύονται από τους τριγύρω ψαρότοπους. Άλλοι κάτοικοι πάλι ασχολούνται με τη γεωργία και έχουν μικρούς μπαξέδες με οπωροκηπευτικά (φασολάκια, αμπελοφάσουλα, αγγουράκια, πεπόνια, ντοματάκια), σύκα, φραγκόσυκα και σταφύλια. Η Σχοινούσα από το 2010 ξανακαλλιέργησε συστηματικά τη φάβα της με μεγάλη επιτυχία.

Στις ακαλλιέργητες εκτάσεις τα θυμάρια προσφέρονται στις μέλισσες για να παραχθούν παραδειγματικά μέλια, ενώ τυροκομούνται σε οικογενειακά τυροκομεία, τυράκια από αιγοπρόβατα (μυζήθρα, ξινομυζήθρα, κοπανιστή, ανθότυρο και σκληρό τυρί ενώ στη Δονούσα συναντιέται η αξιαλομυζήθρα, ένα τυρί από πηγμένο γιαούρτι). Από τη γειτονική, έρημη Κέρο έρχονται τα περιζήτητα αγριοκάτσικα της Κέρου που τρέφονται από ένα μοναδικό αγριόχορτο γεμάτο «γάλα», που κάνει το κρεατάκι τους πεντανόστιμο και ζουμερό, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο.

Το κοκκινιστό πατατάτο με κρέας κατσικιού και πατάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε γιορτές και πανηγύρια. Στις Μικρές Κυκλάδες, αλλά και στην Αστυπαλιά και στην Αμοργό, το κατσικάκι τρώγεται γεμιστό με ψιλοκομμένη συκωταριά, κρεμμυδάκια, δυόσμο, άνηθο και δενδρολίβανο. Είναι ένα έθιμο στις Μικρές Κυκλάδες, αλλά γενικότερα και στα νησιά του Ν. Αιγαίου, όπου το Πάσχα δεν συνηθίζεται το αρνί στην σούβλα, αλλά ψητό με γέμιση στον ξυλόφουρνο. Έτσι στην Άνδρο ο Λαμπριάτης (το αρνί της Λαμπρής) στην γέμιση έχει τυριά και πολλά αυγά, στη Νάξο η γέμιση λέγεται πάτουδα και έχει τα αρωματικά χόρτα της εποχής. Το έδεσμα αυτό συνηθίζεται κι όλη την χρονιά, κυρίως τις γιορτινές μέρες και συχνά το συναντάς στις ταβέρνες.

Τα τυροπιτάρια (πίτες στο τηγάνι με μυζήθρα και δυόσμο), οι χορτόπιτες (με μάραθο και σέσκουλα) και τα γιαπράκια είναι ιδιαίτερα προσφιλή. Το εξαιρετικό ντόπιο μέλι (ιδιαίτερα της Ηρακλειάς) περιχύνει τα τραγανιστά ξεροτήγανα, συμμετέχει με την μυζήθρα στα μελιτίνια (μυζηθροπιτάκια γλυκά) και δημιουργεί τα γευστικά παστέλια που φιλοξενούνται σε μυρωδάτα φύλλα λεμονιάς.

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ