More

Τόπος – Ιστορία Μικρών Κυκλάδων

Η μοναδική λύση για να νιώσει κανείς παλιομοδίτικα στις Κυκλάδες, δηλαδή διακοπές χωρίς αυτοκίνητα, πίεση, κυκλοφορία και απαιτητικούς καταναλωτές και να περάσει σε ρυθμούς ανθρώπινους, αργόσυρτους και νωχελικούς, δεν έχει παρά να κατευθυνθεί στις Μικρές Κυκλάδες. Λυτρωτικοί περίπατοι σε παλιά μονοπάτια για να φτάσει σε ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες, είτε ολιγόλεπτα ταξίδια με λάντζες για να κολυμπήσεις σε σμαραγδένια νερά.

Τα έξι νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων και διοικητικά στο Δήμο Νάξου είναι η Δονούσα (14 τ.χλμ. και 130 κάτοικοι), το Πάνω Κουφονήσι (6 τ.χλμ. και 370 κάτοικοι ), το Κάτω Κουφονήσι (4 τ.χλμ. ακατοίκητο, αλλά επισκέψιμο από εναλλακτικούς που πολλές φορές στήνουν σκηνές στις ακροθαλασσιές), η Σχοινούσα (9 τ.χλμ. και 250 κάτοικοι), η Ηρακλειά (18 τ.χλμ. και 150 κάτοικοι) και η Κέρος (15 τ.χλμ. ακατοίκητη ως αρχαιολογικός χώρος).

Κύριο χαρακτηριστικό και των 6 νησιών μαζί με τις βραχονησίδες τους είναι ότι ανήκαν μέχρι μια περίοδο του 19ου αιώνα στην ιδιοκτησία της Μονής Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και οι κάτοικοι ήταν ακτήμονες γεωργοί και κτηνοτρόφοι κι όταν τα κτήματα απαλλοτριώθηκαν οι κάτοικοι απέκτησαν την δική τους γη.

Σήμερα ο τουρισμός των Μικρών Κυκλάδων αναπτύσσεται ήπια σε μικρά ξενοδοχειάκια είτε σε καλόγουστα δωμάτια και είναι ο παράδεισος των εναλλακτικών διακοπών. Τα νησιά έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα – ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τους είναι η φιλοξενία των κατοίκων και η φιλική ατμόσφαιρα στους επισκέπτες – αλλά και κάποιες διαφορές στην οργάνωση της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας, όπως ο μεγάλος αλιευτικός στόλος αλιευτικών στο Πάνω Κουφονήσι, η καλλιέργεια της φάβας στη Σχοινούσα ή η παραγωγή θυμαρίσιου μελιού στην Ηρακλειά.

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ