Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι - Evi Evane Bistrot

Evi Evane Bistrot - Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι
Νοέ 02 2018

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι – Evi Evane Bistrot

Καλές και άγιες οι εξελίξεις της ελληνικής γαστρονομίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά η βιτρίνα μας στο εξωτερικό, τα καταστήματα εστίασης και οι ελληνικές ταβέρνες  στις πόλεις του κόσμου, βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο του greek mousaka & greek salata και μόνο λίγες περιπτώσεις είναι αυτές που μας βγάζουν ασπροπρόσωπους (ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια  πολλαπλασιάζονται). Μια από τις σημαντικότερες  είναι το εστιατόριο Evi Evane Bistrot της Ντίνας Νικολάου και της αδελφής της Μαρίας – η οποία ζει μόνιμα στο Παρίσι-,  που το 2017 κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξένης κουζίνας.

Στη Γαλλία, επίσης, η Ντίνα Νικολάου εξέδωσε και το δεύτερο γαλλικό βιβλίο της με τίτλο “Ελλάδα, Η Αυθεντική Κουζίνα της Ντίνας Νικολάου”, φωτογραφημένο στη Σύρο και στη Ζαγορά, με ελληνικές συνταγές βασισμένες φυσικά σε ελληνικά προϊόντα.

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Το εστιατόριο Evi Evane Bistrot των αδελφών Νικολάου, ονομάστηκε έτσι από  τη συναίρεση του βακχικού-διονυσιακού επιφωνήματος “ευοί-ευάν” που για τους αρχαίους σήμαινε κάτι ανάλογο με το υγίαινε ή χαίρε. Η προσφώνηση αυτή μεταφέρθηκε στους Λατίνους και μετατράπηκε στο “εβίβα” και από εκεί επανήλθε ως αντιδάνειο στην χώρα μας.

Τηλεοπτική σεφ η Ντίνα Νικολάου, συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων, δυναμική, δραστήρια, αγαπητή, σε κερδίζει με την πρώτη επαφή  από το λαμπερό της χαμόγελο, την χαρωπή της διάθεση και το πάθος της για την ελληνική κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Evi Evane λειτουργεί ως ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας  στην Πόλη του Φωτός.

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Η μεγαλύτερη διάκριση του Evi Evane, που γέμισε χαρά και περηφάνια την σεφ μας Ντίνα Νικολάου και την αδελφή της, ήταν όταν το Evi Evane ανακηρύχθηκε το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στη Γαλλία, από τον γαστρονομικό οδηγό Pudlo Paris.

To αγαπημένο «παιδί» της Ντίνας και της Μαρίας Νικολάου, Evi Evane, ήταν η επιλογή του Gilles Pudlowski, δημιουργού του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας, Pudlo Paris, ως το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2017, στο κατάμεστο Four Seasons Hotel George V, στο κέντρο του Παρισιού, παρουσία πολλων διασήμων της γαλλικής γαστρονομίας και η τιμητική αυτή διάκριση χαροποίησε όλη την ομάδα του Evi Evane που προσπαθεί να κάνει την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά τοπικά προϊόντα γνωστά στο εξωτερικό.

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Κι ενώ η Ντίνα Νικολάου εργάζεται κυρίως στην Ελλάδα, όπου έχει οργανώσει το menu πολλών καταστημάτων εστίασης -λειτουργεί ως γαστρονομικός σύμβουλος-, διοργανώνει κάθε εβδομάδα θεματικά μαθήματα μαγειρικής στον χώρο της στο Yoleni’s (άνω φωτογραφία) όπου και συναντιώμαστε τακτικώς, και ταυτόχρονα συνεχίζει τις πετυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές που ξεκίνησε από το 2006, εμείς την αιφνιδιάσαμε και επισκεφτήκαμε το βραβευμένο της Evi Evane στο Παρίσι!

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Το εστιατόριο βρίσκεται στην οδό Guisard 10, δυό βήματα από την St. Germain de Pres, όπου μας υποδέχτηκε η αδελφή της Μαρία, που είναι υπεύθυνη των τριών καταστημάτων Evi Evane (Evi Evane Bistrot- Evi Evane Traiteur και Evi Evane delicatessen), και είχε την καλή διάθεση ανάμεσα από ένα όμορφο γεύμα, όπου παρέλασαν τα φαγάκια που ξετρελαίνουν τους Γάλλους, να μας μιλήσει για την ιστορία τους.

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Και οι δυό σπουδάσαμε οικονομικά.  Η Ντίνα, αν και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σπουδάζοντας οικονομικά και marketing στο Παρίσι, σύντομα το πάθος της για την τέχνη της μαγειρικής και τη γαστρονομία την έκαναν να αλλάξει πορεία και να ακολουθήσει την καρδιά της. Τα πρώτα δείγματα μαγειρικής της προδιάθεσης τα έδειξε όταν σε ηλικία 12 χρονών ανέλαβε το μαγείρεμα στο πατρικό μας, στην Αταλάντη Φθιώτιδας!

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Την εποχή που όλοι σε κάθε αγροτική οικογένεια είχαν τον ρόλο τους στον καταμερισμό εργασίας, η μικρή Ντίνα παράλληλα με το σχολείο ανέλαβε το μαγείρεμα! Κάμπος της Κωπαΐδας, καπνοπαραγωγοί, δουλειά πολλή, χωράφια, ήλιος και η μικρή μας Ντίνα να φτιάχνει πίτες και τραχανάδες! Στο Παρίσι γράφτηκε σε γαστρονομικές σχολές  (Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenotre) ήρθε σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που την ενέπνευσαν μεταδίδοντάς της το πάθος για το καινούριο και τη δημιουργία“.

Και συνεχίζει η Μαρία Νικολάου την αφήγηση της ιστορίας τους. “Το μεγάλο βήμα έγινε όταν το παλιό εστιατόριο “Calypso”, που ανήκε στον άντρα μου στο Παρίσι, το μετατρέψαμε το 2007 στο Evi Evane και στη συνέχεια οργανώσαμε και τα άλλα δύο. Πολύ σύντομα η Γάλλοι ανακάλυψαν μιά άλλη ελληνική κουζίνα μακρυά από τα κλασικά στερεότυπα. Σιγά σιγά εδραιωθήκαμε, παράλληλα με την έννοια της ελληνικής κουζίνας στη συνείδηση των Γάλλων. Και φυσικά, η μεγάλη δικαίωση ήρθε με την βράβευσή μας ως το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι.

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Η ταραμοσαλάτα της Ντίνας θεωρείται η καλύτερη της Γαλλίας, ενώ η ποικιλία με τις έξι σαλάτες “αλοιφές” (ταραμάς, φάβα, τζατζίκι, κτυπητή, πατέ ελιάς, μελιτζανοσαλάτα) ενθουσιάζει τους θαμώνες της. Το βραστό χταπόδι σερβίρεται με πουρέ αγκινάρας και οι ντολμάδες από αμπελόφυλλα με γιαούρτι, ενώ η φέτα τηγανίζεται μέσα σε φύλλο και περιχύνεται με μέλι!

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Ο μουσακάς του Evi Evane είναι ξεχωριστός. Οι μελιτζάνες δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται στο φούρνο και κατόπιν απλώνονται σαν φωλιά και τυλίγουν τον μοσχαρίσιο κυμά, και περιχύνεται από σάλτσα τυριού (ως μπεσαμέλ).

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Το αρνίσιο κότσι σερβίρεται με πουρέ μελιτζάνας και σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και θυμίζει έντονα τη γεύση χουνκιάρ μπεγιεντί. Άλλα ενδιαφέροντα πιάτα είναι η πανσέτα “pancetta de porc croustillante”, “soutzoukakia au four”, “Gyros koukouloto”, “Kritharoto de gambas”, “Souvlaki to Elliniko”!

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Στα επιδόρπια, πρωταγωνιστεί το γαλακτομπούρεκο, ενώ ως γλυκό αποχαιρέτισμα προσφέρονται μια ποικιλία από γλυκά ταψιού (μπακλαβάς, καταΐφι) κορμό και παγωτό.

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Το προσωπικό του Evi Evane όλοι Έλληνες, με γνώσεις και χαμόγελα – με πρωταγωνιστή τον Γιάννη – προβάλει την ελληνική κουζίνα δίνοντας παράλληλα και ένα δείγμα ελληνικής φιλοξενίας.

Nτίνα Νικολάου, η πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι

Δεν ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη διαδρομή της Ντίνας Νικολάου στη γαστρονομία, διότι θα τα εξομολογηθεί η ίδια στο ερωτηματολόγιο του Greek Gastronomy Guide, στο οποίο έχουν απαντήσει οι σημαντικότεροι Έλληνες σεφ της Ελλάδας.

Μαρία και Ντίνα Νικολάου σάς ευχαριστούμε πολύ, όχι μόνο γιατί περάσαμε όμορφα, φάγαμε “ελληνικά”, αλλά και γιατί νιώσαμε υπερήφανοι, που το μαγαζί σας είναι ένας αληθινός πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας για τους Γάλλους επισκέπτες του.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!