Ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα

Ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα - Greek Gastronomy Guide
Αυγ 10 2020

Ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα

Πλούσια είναι η Ελληνική μυθολογία με τους μύθους των Τιτάνων. Ένας σύγχρονος μύθος έρχεται να μας τους υπενθυμίσει. Μια τιτάνια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κόκκινο γλυκό κρασί από το Κτήμα Σκούρα από μία σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία που επανέρχεται στο φως μετά από πολλά χρόνια και είναι το Μαυρόστυφο Άργους. Ο Τιτάνας, όπως προδίδει και το όνομα του, είναι κρασί Μαύρο και Στυφό. Είναι μια ποικιλία που εύκολα δίνει πολύ έντονο αδιαπέραστο χρώμα και πολύ μεγάλη συγκέντρωση τανινών.

Κτήμα Σκούρα - Οινοποιείο Γιώργος Σκούρας - Greek Gastronomy Guide

Ο Γιώργος Σκούρας είναι αναμφισβήτητα μια από τις ισχυρές οινικές προσωπικότητες της Ελλάδας. Γεννήθηκε στο Άργος και το 1980 αποφάσισε να σπουδάσει Γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Βουργουνδία, στη Γαλλία. Όμως, η γνωριμία του με τα Chardonnays και τα Pinot Noirs της περιοχής, καθώς και η επαφή του με γνωστούς ντόπιους οινοπαραγωγούς, τον κέρδισαν. Αποφοιτώντας από την Dijon με πτυχίο στην Οινολογία, δούλεψε σε οινοποιεία παραδοσιακών οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Κτήμα Σκούρα - Οινοποιείο Γιώργος Σκούρας - Greek Gastronomy Guide

Skouras DomaineΗ ιστορία στο Κτήμα Σκούρα αρχίζει και εξελίσσεται από το 1986 μαζί με μια ετικέτα έμβλημα, συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα, τον Μέγα Οίνο, ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μία από τις πιο συνεπείς παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να την αγγίξουν.

Πριν τρία χρόνια ο Γιώργος Σκούρας  κυκλοφόρησε το Peplo, ένα πέπλο μυστηρίου και απόλαυσης, το πέπλο της πολυπλοκότητας, των πολλαπλών επιπέδων, πολλών τεχνικών και αποχρώσεων. Ένα κρασί από Αγιωργίτικο που ωρίμασε σε βαρέλια ακακίας, Syrah με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή και Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς μαζί με τους φλοιούς του.

Ένα ροζ κρασί υπέροχο, που έγραψε ιστορία.

Ο Τιτάνας, το νέο κρασί του Γιώργου Σκούρα, είναι ένα από τα κρασιά-θύματα του κορωνοϊού, λανσαρίστηκε τον Ιούλιο ως ένδειξη αισιοδοξίας για το μέλλον και είναι μάλλον το πρώτο καινούργιο κρασί παγκοσμίως που βγαίνει στην αγορά.

Το Κτήμα Σκούρα δουλεύει το Μαυρόστυφο Άργους πάνω από 10 χρόνια και κάποια στιγμή πάρθηκε η απόφαση να αξιοποιηθεί και να γίνει κρασί. Μία άγνωστη ποικιλία – υπάρχει γηγενής ποικιλία που συναντάμε διάσπαρτη στο νομό Αργολίδας και σε νησιά των Κυκλάδων, όπως στην Άνδρο – και μια τιτάνια προσπάθεια με κόπους, πειράματα, έξοδα, απογοητεύσεις και χαμόγελα μετατρέπεται σε σύγχρονο μύθο.

Ομιλία του Γιώργου Πίττα στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού

 

Και το όνομά του Τιτάνας. Όνομα και πράμα!

Πρώτη οινοποίηση το 2013. Σταφύλια λιασμένα για οχτώ μέρες στον ήλιο του Σεπτέμβρη και στη συνέχεια για περισσότερο από ένα μήνα στη σκιά. Μία τρελή συμπύκνωση χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων. Ένας χυμός λιγοστός που ζυμώθηκε για μήνες και μεγάλωσε σε μικρά δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια. Δουλειά πολύ σκληρή και αφιερωμένη.

Είναι ένα κρασί με έντονα και πολύπλοκα αρώματα στη μύτη, ώριμα μαύρα και κόκκινα φρούτα, όπως τα μύρτιλα, τα κεράσια και τα βατόμουρα, γλυκά μπαχαρικά όπως το κύμινο και γαρύφαλλο με νότες κακάο, κέδρου.

Στο στόμα είναι εντυπωσιακά πλούσιο, άριστα ισορροπημένο, με διάρκεια εντυπωσιακά μακριά και πολυεπίπεδη, ενώ τα γευστικά τα μαύρα φρούτα αποκτούν ένα χαρακτήρα μαρμελάδας, χωρίς να σε λιγώνει.

Ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα - Greek Gastronomy Guide

Πρώτη παρουσίαση του Τιτάνα Ιούνιος του 2020, πρώτη μετακορωνοϊό οινοπαρουσίαση και καλή επιτυχία.

Η γευστική δοκιμή έγινε στις 9-8-2020 εν Λεύκες Πάρου, από την Μπήλιω Τσουκαλά η οποία οποία εύχεται στον αγαπημένο της Γιώργο Σκούρα, τιτάνια επιτυχία στον Τιτάνα!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!