Οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια

Δεκ 24 2015

Οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια

Το οδοιπορικό μας στα ονειρικά Ζαγοροχώρια, μέσα Δεκέμβρη του 2015, είχε δυό συμμάχους. Έναν ηλιόλουστο καιρό που προερχόταν από ένα παρατεταμένο γλυκό φθινόπωρο και έναν εξαιρετικό οδηγό, τον Βασίλη.

Ο Βασίλης Κατσούπας, με πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και μεταπτυχιακό στα Περιβαλλοντικά, αποφάσισε κάποια στιγμή, να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη των γονιών του, ν’ ασχοληθεί με τα μανιτάρια και να ανοίξει το εστιατόριο “Κανέλα και Γαρύφαλλο” στη Βίτσα.

Παράλληλα, είναι και πρόεδρος του ΖΕΝ, μιας συλλογικής προσπάθειας που αποσκοπεί στη συγκρότηση ενός δικτύου επιχειρήσεων που θα προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό στα Ζαγοροχώρια. Ό,τι δηλαδή χρειαζόμουν για την ιστοσελίδα μου.

Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε ήταν πολύ πυκνό και σφικτό και έτσι επισκεφτήκαμε ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις, γνωρίσαμε σημαντικούς δημιουργούς γευτήκαμε ηπειρώτικες γεύσεις, ενώ το παλιό μου υλικό της έρευνας για τα καφενεία όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, αλλά εμπλουτίστηκε και με νέα ευρήματα.

Το ταξίδι – εκτός των επισκέψεων στα ποτάμια και στα γιοφύρια – περιελάμβανε και τη γνωριμία με τα χωριά Καλπάκι, Αρίστη, Πάπιγκο, Βίκο, Κάτω Πεδινά, Ελαφότοπο, Δίλοφο, Ελάτη, Καπέσοβο, Τσεπέλοβο.

Οι διανυκτερεύσεις γινήκαν σε φιλόξενους ξενώνες, όπως του Παπαευαγγέλου στο Μεγάλο Πάπιγκο, την Ανέμη στα Κάτω Πεδινά, το Αίθριο στο μαγευτικό Δίλοφο και τέλος στο εντυπωσιακό Αristi Mountain Resort στην Αρίστη.

Η γαστρονομία της Ηπείρου έχει συνδεθεί με τις πίτες όσο καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας, ο δε αείμνηστος Αλέξανδρος Γιώτης είχε καταγράψει περί τις δυό εκατοντάδες από δαύτες. Είχαμε την τύχη και την τιμή να μας παρασκευάσουν -αφιερωμένες εξαιρετικά- τρεις από τις πιο διαδεδομένες, την κασιόπιτα, την μπλατσαριά και την μανιταρόπιτα, τις οποίες βέβαια και απολαύσαμε επιτόπου. Δοκιμάσαμε τοπικές γεύσεις στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ζήση στην Αρίστη, στο εστιατόριο Άστρα στο Πάπιγκο, στο εστιατόριο Στα Ριζά στην Ελάτη με υπέροχη θέα την Τύμφη, στο εστιατόριο Salvia του ξενοδοχείου Aristi Mountain Resort με θέα τις κορφές του Βίκου, πέστροφα στα κάρβουνα στις Πηγές δίπλα από τη Μονή Βελλάς, παρακολουθήσαμε το πήξιμο φρέσκιας γραβιέρας στον αγρο-τουριστικό ξενώνα Ρόκκα στον Ελαφότοπο, που σερβιρίστηκε πάραυτα ως δεκατιανό με φρέσκο ψωμί και μαρμελάδα κράνου και τέλος στο εστιατόριο του Βασίλη Κανέλα και Γαρύφαλλο, το μενού περιελάμβανε μανιτάρια σε πολλές εκδοχές, αλλά και την ετοιμασία της παραδοσιακής μπατσαριάς.

Επιβεβαίωσαμε τη λειτουργία των καταπληκτικών καφενείων της Στέρνας στο Καπέσοβο και του Τηλέμαχου στο Τσεπέλοβο, της κυρα-Αλεξάντρας στην Αρίστη και του Βικογιατρού στο Κουκούλι και τέλος ανακαλύψαμε το μόλις εξόχως ανακαινισθέν ιστορικό καφενεδάκι Συνάντηση του Ευριπίδη Ντιναλέξη στον Ελαφότοπο!

Στον νερόμυλο Ντέλλα στο Καλπάκι προμηθευτήκαμε κοφτό σιτάρι, καλαμποκάλευρο και σταρένιο αλεύρι για τις πίτες μας και στο τυροκομείο Ζαγόρι, των Χρήστου Μπούτσικου και Αντώνη Ντούμα, εκτός της φέτας, το καταπληκτικό του γιαούρτι, το γαλοτύρι και βασιλοτύρι.

Για δυο λόγους ξεστρατήσαμε των Ζαγοροχωρίων. Η μία για να επισκεφτούμε το οινοποιείο του Γκλίναβου στη Ζίτσα για να δοκιμάσουμε την περίφημη τοπική ποικιλία Ντεμπίνα και τα λοιπά κρασιά και η άλλη – λίγο πιο μεγάλο ξεστράτημα – στους Καλαρρύτες για να δούμε αν το καφενείο Άκανθος του φίλου Ναπολέοντα καλά κρατεί!

Οι εντυπώσεις απ’ αυτόν τον Μαραθώνιο δρόμο στα Ζαγοροχώρια πολύ ενθαρρυντικές. Τοπία ανυπέρβλητα. Χωριά όπου βασιλεύει η απόλυτη γαλήνη με αβάσταχτες ομορφιές. Oικισμοί αγέρωχοι. Άνθρωποι απομονωμένοι από τις πολύβοες πόλεις, υπερήφανοι, σχεδόν ερημίτες – όταν ο μέσος πληθυσμός των 48 χωριών είναι κάτω από 30 κατοίκους – που ψάχνουν να βρουν τις νέες ισορροπίες τους και τρόπο να βγάλουν το ψωμί τους, προστατεύοντας και ταυτόχρονα αναπτύσσοντας τον τόπο τους.

Κάτι σπουδαίο κτίζεται στα Ζαγοροχώρια, καθώς παράλληλα με την αυτοτελή προώθηση των μονάδων εστίασης και φιλοξενίας, χάρις το ΖΕΝ δημιουργούνται οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός πνεύματος συλλογικής δράσης που μπορεί να απογειώσει την περιοχή. Ενα μεγάλο ευχαριστώ και ευχές για καλή επιτυχία του εγχειρήματος.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!