Οι 10 διαλεχτές ταβέρνες της Τήνου

Jun 03 2017

Οι 10 διαλεχτές ταβέρνες της Τήνου

Η Τήνος μέσα σε τρία χρόνια έγινε από τους πρώτους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Την σπίθα την άναψαν 5-6 νέοι μαγείροι του νησιού με οράματα, ήθος, πίστη και όρεξη για συλλογική δουλειά, δημιουργώντας τα Tinos Food Paths.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Τρία χρόνια αργότερα, τα Tinos Food Paths φούντωσαν κυρίευσαν το νησί και κατέκαψαν τις καρδιές των Τηνιακών, ενώ έγιναν το απόλυτο καλό παράδειγμα ανάπτυξης γαστρονομικού προορισμού.

Υπήρχε βέβαια ένα εύφλεκτο υλικό που περίμενε την ανάφλεξη, γόνιμες προϋποθέσεις που περιμέναν την ευκαιρία να αξιοποιηθούν.

Ένας τόπος με υψηλό πολιτισμό και παράδοση στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή, ένα νησί πυκνοκατοικημένο και τόσο πολύ καλλιεργημένο -σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου- που έκανε τεράστια εντύπωση στους Ευρωπαίους περιηγητές του 18-19 αιώνα.

Ένας κόσμος που έχει μάθει να συνυπάρχει -οι Καθολικοί με τους Ορθόδοξους-, έχει την κουλτούρα της συνεργασίας από τα κατάλοιπα των κοινοτικών θεσμών και διατηρεί την εργασία και την προκοπή ως κυρίαρχες αξίες.

Τα προϊόντα άφθονα, λαχανικά, κάπαρες, αγκινάρες αγροί ολάκεροι, τοματάκια, αμπέλια, τυροκομικά, κτηνοτροφία, αλλαντικά,  άφθονη η πρώτη ύλη.

Ήρθε και ο άνεμος των Tinos Food Paths που κινητοποίησαν όλη την κοινωνία του νησιού, με τους εκατοντάδες εθελοντές και τα εκπληκτικά δρώμενα που διαρκούν μιά εβδομάδα αλλά προετοιμάζονται έναν ολόκληρο χρόνο.

Γιά όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, τα ίχνη τους και την φιλοσοφία τους, θα την συναντήσουν στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα καφενεία του νησιού, ένα μικρό δείγμα των οποίων σας παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω. Mαζί με τις 10 καλύτερες ταβέρνες, δεν θα αμελούσαμε και 6 διαλεκτά καφενεία που τιμούν και αυτά τους μεζέδες της Τήνου. Και φυσικά για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τα σχετικά link.

 

Οι 10 διαλεχτές ταβέρνες της Τήνου

Θαλασσάκι στα Υστέρνια

Αντωνία Ζάρπα

Η Αντωνία Ζάρπα και ο συζυγός της Άρης Τάτσης, με καταγωγή κι οι δυό τους από την Τήνο, επέστρεψαν στο νησί, κτίσαν τη φωλιά τους, το  Θαλασσάκι στα Υστέρνια και 15  χρόνια μετά, είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το νησί στον χώρο της γαστρονομίας με μια από τις καλύτερες ταβέρνες της Τήνου. Και πού να φανταστεί κανείς ότι η μικρή Αντωνία, με σπουδές κοινωνικής λειτουργού και με μαθητεία φωτογραφίας στον Πλάτωνα Ριβέλη, θα γινόταν μια από τις καλύτερες μαγείρισσες της Ελλάδας και βέβαια η ψυχή των Tinos Food Paths!

Μεταξύ μας – στην πόλη της Τήνου

Ο Ευριπίδης και Μαριγώ Τατσιώνα είχαν κτίσει τη φήμη τους στα καλά μαγειρευτά φαγητά. Έτσι όταν ο Δημήτρης ο γιός τους, απόφοιτος της μαγειρικής σχολής Le Monde ανέλαβε το 2009 τα ηνία του Μεταξύ μας, επεχείρησε – και τα κατάφερε – η ντόπια και παραδοσιακή κουζίνα να συνυπάρξει με την αντίστοιχη σύγχρονη δημιουργική,  βρίσκοντας ένα ιδανικό σημείο ισορροπίας. Κι όλα αυτά σ’έναν υψηλής αισθητικής χώρο.

Ήταν ένα μικρό Καράβι – στην πόλη της Τήνου

Ο Αντώνης Ψάλτης ένας πολύ καλός μάγειρας  που δικαιώνει την προϋπηρεσία του στο Balthazar, στο Rock and Roll και στο 48, ως μέλος της μπριγκάντας του Χριστόφορου Πέσκια, δημιούργησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας στην Τήνο, το  Ήταν ένα Μικρό Καράβι. Μα ο πιο σημαντικός του τίτλος είναι ότι είναι – αν και ιδιαίτερα ταπεινός και σεμνός – ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος Food Paths Tinos, το κίνημα «παράδειγμα» για την ελληνική γαστρονομία

Μαραθιά – παραλία Αγίου Φωιά

Εστιατόριο η Μαραθιά στην Τήνο

Η κουζίνα της «Μαραθιάς» του Μαρίνου είναι από τις καλύτερες της Τήνου, ενώ βρίσκεται σ’ένα περιβάλλον beach-bar όμορφα διαμορφωμένο. Γνωστή κυρίως για τα ψάρια που μαγειρεύονται στις πιο ωραίες εκδοχές. Σκορπίνα στη γάστρα με φρέσκια τηνιακή ντομάτα και δυόσμο, γιουβέτσι με αστακό, ροφός στο φούρνο με μπάμιες, σφυρίδα στη γάστρα με δεντρολίβανο και λευκό κρασί.

Σαν τ’ αλάτι – παραλία Αγίου Φωκά

Εστιατόριο "Σαν το αλάτι" - Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Η ψαροταβέρνα «Σαν το αλάτι» του Βασίλη Πλακιά και της συζύγου του Μαρίας Τάτση στην παραλία του Αγίου Φωκά, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι της Τήνου λειτούργησε πρώτη φορά το 2014. Με γερά όπλα την άπλετη θέα στο Αιγαίο, την εξαίρετη κουζίνα με μεζέδες όπως την αφράτη ταραμοσαλάτα ή ρεγγοσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, παστές σαρδέλες, γαρίδες ψητές με λαδολέμονο κάπαρης, ελαφροκαπνισμένη μελιτζανοσαλάτα, με σκορδάκι και μπόλικο μαϊντανό, τουρσί επάνω σε ψημένο χωριάτικο ψωμάκι και τον μύθο του καταστήματος, τo ταβερνάκι έκλεψε πολύ σύντομα την καρδιά των καλοφαγάδων της Τήνου

Ταρσανάς – στην πόλη της Τήνου

Η φροντισμένη και με άποψη ταβέρνα του sui generis Αντώνη Γκιών στους ταρσανάδες στην άκρη του λιμανιού της Τήνου έχει όνομα για τους μεζέδες της. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ζεστές γυαλιστερές, λιόκαφτο σκουμπρί, μελωμένες ψητές σαρδέλες. Ωραία ταραμοσαλάτα, εξαιρετικό τυρί βολάκι Τήνου αλλά και καρίκι, αμπελοφάσουλα με την αρμύρα και το σκορδάτο λαδόξυδο.

Δροσιά – στον Κτικάδο

Ταβέρνα Δροσιά - Κτικάδος, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Το μαγαζί πανέμορφο, φτιαγμένο μ’ ένα αυθεντικό λαϊκό γούστο. Χρώματα του Αιγαίου, δάπεδα πλακόστρωτα με περιγράμματα ασβέστη.  Κι από εκεί βγαίνεις στην αυλή και αντικρίζεις μια ευρύχωρη ταράτσα, σε μια όαση πράσινου, που αγναντεύει το Αιγαίο και στο βάθος τη Σύρο. Οι μερίδες πλούσιες που στηρίζονται στα τοπικά υλικά και τις ντόπιες συνταγές. Η κουζίνα και ανθρώποι της Δροσιάς για φίλημα.

Το κουτούκι της Ελένης – στην πόλη της Τήνου

Από τις καλύτερες ταβέρνες της Τήνου δεν θα μπορούσε να λείπει το κουτούκι της Ελένης, ανοικτό όλο το χρόνο, καταφύγιο σπουδαίων γεύσεων και ανθρώπινης ζεστασιάς. Από μεζέδες και φαγητά πρωταγωνιστούν οι λαχανοντολμάδες, κουνελάκι στιφάδο, πιτσουνάκια με πιλάφι, αρνάκι με θυμάρι, μοσχάρι λεμονάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά, οι μαραθοτηγανίτες, οι τηγανητές λιαστές ντομάτες, οι αρναδκιές (άγρια μανιτάρια), η αγκιναρόπιτα, οι λαδερές αγκινάρες και φρουτάλια με τηνιακιά λούζα και σαλτσίσι.

Ταβέρνα ο Ντίνος – όρμος Γιαννάκη (Καρδιανή)

Ταβέρνα Ντίνος - Καρδιανή, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Η παραδοσιακή ταβέρνα Ντίνος βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κάτω από το μαγευτικό χωριό της Καρδιανής, στον όρμο Γιαννάκη. Εκτός της “εισαγωγικής” κακαβιάς, θα  βρει κανείς πολλούς μεζέδες, άλλους απλούς όπως οι αγκινάρες πολλαπλώς παρουσιασμένες, ρεγγοσαλάτες αλλά και πιο σοφιστικέ μεζέδες, όπως το καραμελώμενο χταπόδι με μαυρομάτικα φασόλια, την λακέρδα με πουρέ φακής, την σαντορινιά φάβα με γάβρο μαρινάτο, ρεβίθια φρικασέ αλλά και την κλασσική πια γαριδομακαρονάδα του.

Φύσ’ την αέρα στην Αετοφωλιά

Ταβέρνα "Στα φυσ’ αέρα" - Αετοφωλιά, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Η Αετοφωλιά της Τήνου, είναι ένα χωριουδάκι – κατοικείται από 20 άτομα – που έχει κτιστεί πάνω στο διάσελο δίπλα στου Βοριά το Βουνί, και για αυτό τον λόγο το πιάνουν μόνιμα οι βοριάδες, μάλιστα μια γειτονιά του λέγεται «Φυσ’ αέρα». Ξεχωρίσαμε τον καγιανά με αγκινάρες που ήταν εξαίρετος, χοιρινό με πορτοκάλι και μέλι, λουκάνικο τηνιακό κρασολεμονάτο. Οι τιμές πολύ προσεγμένες, δίχως να μειώνουν την ποιότητα του φαγητού ή την εξυπηρέτηση.

Τερέζα στη Μυρσίνη

Στο Καφεοινοπαντοπωλείο της Τερέζας στη Μυρσίνη, θα απολαύσει κανείς εκτός από τους αυθεντικούς μεζέδες της Τήνου (αγκινάρες τουρσί, τυροπιτάκια, ντόπιο τυρί, λούζα, σκορδάτο λουκάνικο, ελιές, αγγουράκι) φρουτάλια, κρέας σελινάτο, χοιρινό λεμονάτο κλπ. κλπ., ενώ η ίδια θα σε κερδίσει με την φιλοξενία της και τα χαμόγελα της ανοικτής καρδιάς της. Το αγαπημένο μου στέκι στην Τήνο.

Mεζεδοπωλείο-Ουζερί τ’ Αγνάντι στον Κτικάδο

Το χειμώνα μέσα στην ζεστή ατμόσφαιρα του παλιού μπακάλικου και νυν μεζεδοπωλείου-ουζερί Το Αγνάντι αξίζει κανείς να δοκιμάσει τις “αρναδκιές” τα ντόπια μανιτάρια, ψητά η μαγειρευτά, ενώ το καλοκαιράκι στην κομψή βεράντα να απολαύσει ντόπια φαγάκια: κατσικάκι φούρνου, αγγινάρες ντόπιες μαγειρευτές, κουνέλι κοκκινιστό, μοσχάρι λεμονάτο.

Ο Μεγάλος καφενές στον Πύργο

Ο «Μεγάλος Καφενές» στέκει και λειτουργεί πάνω από ένα αιώνα στη μοναδική πλατεία του Πύργου. Το 2014 ο Αργύρης η τελευταία γενιά των ιδιοκτήτων έκανε στον «Μεγάλο Καφενέ» μιά εξαιρετικά καλόγουστη ανακαίνιση ενώ από γαστρονομικής απόψης ξεχωρίζουν τα σπιτικά γλυκά (γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα και εκμέκ καταΐφι) εκλεκτοί τοπικοί μεζέδες με ουζάκι, στροφλία (η τοπική ρακή), δροσερό κρασί, ή μπυρίτσα.

Καφενείο της κυρά Λένης στον Κρόκο

Καφενείο της κυρά Λένης - Κρόκος, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Ταξιδεύοντας από την πόλη της Τήνου προς τα Κάτω Μέρη και προς την κοιλάδα της Κώμης βρίσκεται ο Κρόκος, και το καφενείο της κυρα-Λένης.  Τα πιάτα του καφενείου, απλά τηνιακά. Για το ουζάκι ή το ντόπιο μαραθόρακο, προτείνεται η ποικιλία που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Τήνου. Ο Αντώνης πρόθυμος και ευγενικός στο σερβίρισμα, θα προτείνει τις περιποιημένες φρουτάλιες μονές ή διπλές (ομελέτες με μπόλικα αυγά) σε διάφορες εκδοχές με σύσσερα (κρέας παστό), λουκάνικα, πατάτες, ζαρζαβατικά αλλά και τα γευστικότατα κεφτεδάκια και τα τηγανόψωμα που φτιάχνονται με ζύμες τηγανητές σε διάφορες λογιών γεμίσεις.

Το καφενείο της Δήμητρας στην Καρδιανή

Το καφενείο της Δήμητρας - Καρδιανή, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Μικρό το καφενεδάκι της Δήμητρας στην πανέμορφη Καρδιανή, αλλά πολλοί οι μεζέδες και τα γλυκάκια της. Τυράκια ντόπια και λούζα, φασολάκια, αγκινάρα ξυδάτη, πίτες, μαραθοκεφτέδες, κόκορας, κοτόπουλο, κουνέλι, κατσικάκι φούρνου ενώ από γλυκάκια,  διάφορα του κουταλιού, αλλά και ραβανί, σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα. Τον χειμώνα πάλι, η κυρα-Δήμητρα μαζεύεται στο καβούκι της, περιορίζει τα μαγειρέματά της αλλά πάντα θα έχει κάτι για να φιλέψει κάποιον περαστικό ή να τον γλυκάνει με τα γλυκά της.

<