Οι 10 καλύτερες ταβέρνες στην Αμοργό

Παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο «στον Πύργο» στην Αρκεσίνη - Οι 10 καλύτερες ταβέρνες στην Αμοργό - Greek Gastronomy Guide
Ιούν 29 2019

Οι 10 καλύτερες ταβέρνες στην Αμοργό

Στην πανέμορφη Αμοργό θα φας καλά, η δε τοπική κουζίνα της στηρίζεται στην κτηνοτροφία και την τυροκομία και έχει ως πρωταγωνιστή το πατατάτο. Οι καλύτερες ταβέρνες στην Αμοργό και τα καφενεία με φαγάκι που διαλέξαμε δεν είναι τόσο τουριστικές και θα ικανοποιήσουν τον επισκέπτη του νησιού, γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι σωστοί επαγγελματίες και υπέροχοι Αμοργιανοί!

 

Ψαροταβέρνα το Μουράγιο – Κατάπολα

Ψαροταβέρνα Μουράγιο - Κατάπολα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Στην είσοδο του λιμανιού στα Κατάπολα, εκεί μπροστά όπου δένουν τα επιβατικά πλοία, στο δεξί μας χέρι βρίσκεται η πιο γνωστή ψαροταβέρνα της Αμοργού. Στο Μουράγιο του Δημήτρη και της Ευαγγελίας Δεσποτίδη μπορεί να βρει όλα τα ψάρια της αμοργιανής θάλασσας όπως σαργούς, μπαρμπούνια, σκορπίνες, ροφούς, αθερίνες και ό,τι ψαρεύουν ο Σιγάλας, ο Νικόδημος, ο Ρούσσος, ο Βεκρής, οι ψαράδες δηλαδή του νησιού με τα καΐκια τους. Εκτός από τις περιζήτητες αστακομακαρονάδες, την περίφημη κακαβιά του, τα καλαμαράκια, τις μερακλήδικες σουπιές και τα χταποδάκια ο κυρ-Δημήτρης έχει και τα μαγειρευτά του όπως μελιτζάνες ιμάμ, φάβα, παστίτσιο, μουσακά, το τοπικό πατατάτο αλλά και λαδερά εποχής.

ΕΖΑ
 
ΕΖΑ

 

Το καφενείο του Πάρβα – Χώρα

Το καφενείο του Πάρβα, δηλαδη του Δημήτρη Γιαννακού,  στη Xώρα της Αμοργού έχει εμπνεύσει την ταινία «Πάρβας, άγονη γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα. Το θέμα της απλό. Η ζωή του γέροντα καφετζή Πάρβα στην Αμοργό.  Ο Πάρβας έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 2006 και 6 χρόνια αργότερα ο Χρήστος και η Νίκη παρέλαβαν το μαγαζί. Τιμήσαν τον χώρο, βαστήξαν όλα τα παλιά έπιπλα, τις φωτογραφίες που θυμίζουν τους παλιούς καλούς καιρούς και την προσωπικότητα του Πάρβα. Επίσης διατήρησαν και το “μενού” και τις πλούσιες μερίδες που σέρβιρε όταν ακόμα λειτουργούσε σαν ταβέρνα, κύρια όμως βάστηξαν το πνεύμα του μαγαζιού, ως στέκι των ηλικιωμένων της Χώρας – των λεγόμενων “χαμπαρέλων”- που σχολιάζουν την τοπική καθημερινότητα, καλαμπουρίζουν και μοιράζουν την πολύτιμη καθημερινότητά τους με τους πελάτες του μαγαζιού.

Semeli Estate
 
Semeli Estate

 

Μεζεδοπωλείο Τρανζιστοράκι – Χώρα

Το μεζεδοπωλείο ΤρανζισΤοΡάκι, με σαφείς υπαινιγμούς στο αμοργιανό ρακί  βρίσκεται στην μέση του πανεμόρφου πεζόδρομου που διασχίζει την Χώρα της Αμοργού. Στο εσωτερικό του υπάρχουν όμορφες αντίκες που σε συνδυασμό με τις όμορφες μελωδίες σε παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή. Το όμορφο πλατύστενο και με συμπαθητικά χρώματα μαγαζί δημιουργεί μιαν παρεΐστικη και χαλαρωτική διάθεση, ενώ το προσωπικό είναι νέα ευχάριστα παιδιά. Αν κάποιος θέλει να στηθεί στο στενοσόκακο, να χαζέψει την περατζάδα και να δει όσους μπαίνουν και βγαίνουν στη Χώρα έχει πετύχει το μαγαζί του. Και φυσικά θα συμπληρώσει την χαρά του με τους δημιουργικούς μεζέδες που προσφέρονται. Χωρίς να λείπει η Αμοργός, τα πιάτα ανοίγονται σ’ όλο το Αιγαίο και έτσι μπορείς να γευθείς φακές με τζίρο, φουρνιστή πατάτα με γιαούρτι, χταπόδι με ρεβύθια και λιαστή ντομάτα, πανσέτα με μαρμελάδα σύκο, φάβα με κρεμμυδάκι και κάπαρη.

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

 

Καφενείο το Στέκι – Ασφοντυλίτη

Φεύγοντας από την Χώρα προς την Πάνω Μεριά του νησιού, συναντά κανείς  τον ξερολιθικό αγροτικό οικισμό του Ασφοντυλίτη είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αξίζει να τον περιηγηθεί κανείς και να χαθεί στα αδιέξοδά του, στα ερείπια του και στις μάντρες του όπου πρωταγωνιστούν οι φραγκοσυκιές.Και φυσικά στο τέλος του περιπάτου μπορεί κανείς να ξαποστάσει στο καφενεδάκι το Στέκι της Σοφίας Λιβιάκη. Στην άκρη του Ασφοντυλίτη, δυο βήματα από την εκκλησιά, σ’ ένα σπιτάκι μια σταλιά, χωρίς ρεύμα και ίχνος τεχνολογικού πολιτισμού, ψήνει στον ξυλόφουρνο ρεβίθια, κάποιες σαλατούλες και προσφέρει τις νύχτες τον Γαλαξία της Αμοργού στο πιάτο σας. Σε μια γωνιά της αυλής με τα περισσευόμενα νερά της λάτρας, ποτίζεται ένας βασιλικός, μοναδική όαση στο πετρώδες τοπίο. Να τον χαϊδέψεις, να ευωδιάσει ο τόπος και να χαρεί κι αυτός το χάδι. Και να πάρεις και συ μια μυρωδιά ενός πολιτισμού μακριά από τον πολιτισμό.

Blue Star Ferries
 
Blue Star Ferries

 

Το λιμάνι της κυρά Κατίνας – Αιγιάλη

Το λιμάνι της κυρά Κατίνας - Αιγιάλη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Όσα χρόνια κι αν περάσουν το λιμάνι της κυρά Κατίνας αποτελεί σταθερή αξία. Λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, την εποχή που ακόμα δεν υπήρχε ρεύμα και όπου δεν υπήρχε δρόμος μεταξύ Αιγιάλης και Καταπόλων και είναι μία από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού κι από τις πιο φημισμένες. Η ταβέρνα βρίσκεται σ’ ένα ήσυχο σοκάκι πίσω από την παραλία του λιμανιού, στολισμένο με λουλούδια και γεμάτο πικροδάφνες. Το κτίριο έχει μια ευρύχωρη και καλόγουστη αίθουσα με ανοικτή κουζίνα. Οι τοίχοι της είναι γεμάτοι φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής με θέμα το νησί. Η κουζίνα έχει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών, όπου πρωταγωνιστούν οι αμοργιανές σπεσιαλιτέ. Χορτόπιτες του νησιού με αγριοσέσκουλα και μυρωδικά, χταποδόπιτα με παραδοσιακό φύλο, φρέσκο ψιλοκομμένο χταπόδι, ελιές και κόλιαντρο, φαβοκεφτέδες, κρέας πατατάτο, κρέας κοκκινιστό και από θαλασσινά, ψητά ψάρια στη σχάρα, κακαβιά και αστακομακαρονάδα.

 

Ταβέρνα Νίκος – Λαγκάδα

Ταβέρνα Νίκος - Λαγκάδα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα του Νίκου Βασσάλου στην Λαγκάδα λειτουργεί από γενιά σε γενιά από το 1950. από τον παππού Βαγγέλη Συνοδινό. Τα τελευταία 30 χρόνια υπεύθυνος της ταβέρνας είναι ο εγγονός του, ο Νίκος Βασσάλος, ο οποίος μεγάλωσε στα πόδια του παππού του και μάλιστα, όπως διηγείται, γεννήθηκε σε μία σκάφη δίπλα στον ξυλόφουρνο. Τα χρόνια περάσαν, ο ξυλόφουρνος έγινε σύγχρονος και από τα υπόγεια μεταφέρθηκε δίπλα στην ταβέρνα, σε μια ευρύχωρη αίθουσα. Η ταβέρνα σερβίρει μαγειρευτά φαγητά και ντόπιες  παραδοσιακές συνταγές, όπως κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, αμοργιανή φάβα, κόκορα ελεύθερης βοσκής, κατσίκι μαγειρευτό στην κατσαρόλα, μελιτζάνες φούρνου, ξεροτήγανα και άλλα χειροποίητα γλυκά που γίνονται καθημερινά από την Ιωάννα. Η ταβέρνα έχει εντυπωσιακή θέα στη Λαγκάδα και  λειτουργεί όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι.

 

Μεζεδοπωλείο Λουκάκη ξανά – Λαγκάδα

Μεζεδοπωλείο «Λουκάκη ξανά» - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Το μαγαζάκι αυτό φτιάχτηκε με πολύ κέφι από τον Μιχάλη Νάνο και τη Βούλα Μανουσάκη. Το 2009 φτιάχνουν ένα μαγαζάκι με ενοίκιο,  και το 2013 σκέφτηκαν να φτιάξουν το δικό τους, σ’ ένα ερειπωμένο κτίσμα της γιαγιάς του Μιχάλη. Το μαγαζάκι έγινε κουκλί, όμορφα σοβαντισμένο, χρωματιστά έπιπλα και από τον πρώτο χρόνο πληρωθήκανε όλα τα βερεσέδια. Η κουζίνα στο μεζεδοπωλείο κρητική, με απάκια, στάκες και ρακές από την Κρύα Βρύση του Ρέθυμνου (πατρίδα της Βούλας). Στον μικρό κατάλογο στο «Λουκάκη ξανά» θα δούμε το σύγκλινο Κρήτης με ούζο και κρεμμύδι, το απάκι με λιαστή ντομάτα, την καπνιστή πανσέτα, την μελιτζάνα σαγανάκι και τα σαρικοπιτάκια και την παντζαροσαλάτα, όλα μαγειρεμένα από τον Μιχάλη. Μ’ αυτό που δίνει την ταυτότητα στο μαγαζί – χειμώνα καλοκαίρι – είναι το κέφι του Μιχάλη και της Βούλας, που παρασέρνει και τους πιο δύσκολους σε δρόμους απογειωτικούς.

 

Ταβέρνα Λουδάρος – Λαγκάδα

Ταβέρνα Λουδάρος - Λαγκάδα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Σκεπασμένη με τρεις κληματαριές και μια βουκαμβίλια  που καλύπτει μια βεράντα 50 τετραγωνικών μέτρων η ταβέρνα «Ο Λουδάρος» είναι μια επιχείρηση που πριν 25 χρόνια έστησε η οικογένεια Λουδάρου, ο Βαγγέλης και η Πλυτώ (λατρεύω αυτά τα υπέροχα ονόματα των Κυκλάδων όπως Πλυτώ, Φιλιώ, Μαρουσώ, Καλίτσα, Ποθητή, Ακαθή, Νικητία κ.α). Σήμερα την παραδοσιακή επιχείρηση συνεχίζει το καλοκαίρι η κόρη τους Νικητία Λουδάρου. Η Νικητία από μικρό κορίτσι έζησε την ταβέρνα και βοηθούσε τους γονείς της. Το μενού περιλαμβάνει κυρίως ψητά της σούβλας και κρεατικά (κυρίως κατσικάκι στο φούρνο). Βέβαια δεν λείπουν τα μαγειρευτά όπως τα γεμιστά, η κολοκυθόπιτα, ή το παστίτσιο και ο μουσακάς.  Τον χειμώνα η Νικητία επιστρέφει στην Αθήνα ως άλλη Περσεφόνη και το ταβερνάκι Λουδάρος μένει στα χέρια των γονιών της και μετατρέπεται σε καφενέ.

 

Ταβέρνα Πανόραμα – Θολάρια

Tαβέρνα το Πανόραμα - Θολάρια, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Πανόραμα στα Θολάρια της Αμοργού είναι μια ταβέρνα θρύλος. Μισόν αιώνα ζωής έχει γράψει την ιστορία της στο νησί.  Με τρίπτυχο το καλό φαγητό, τη ζεστή φιλοξενία και τη αμοργιανή διασκέδαση το Πανόραμα έγινε συνώνυμο της γλεντζέδικης ταβέρνας και συνέβαλε κι αυτή στο μύθο των Θολαρίων ως τόπου χαράς και γλεντιού. Το τιμόνι στο Πανόραμα, εδώ και κάποια χρόνια, το έχει αναλάβει ο γιός του κυρ-Νικόλα Θεολογίτη ο Παρασκευάς, εξαίρετου ήθους άνθρωπος, καλός ψήστης και μάγειρας, με τη σύζυγό του Ελένη, που παραμένουν πιστοί στο οικογενειακό πνεύμα του μαγαζιού – ακολουθούν τα τρία παιδιά. Η ταβέρνα φημίζεται για το παραδοσιακό πατατάτο – κρέας κοκκινιστό με πατάτες, μαγειρεμένα όλα μαζί σε καζάνι ή μεγάλη κατσαρόλα -, το ψητό της Λαμπρής – κατσίκι ή αρνί γεμιστό με ρύζι και φυσικά για τα γλέντια της με τον θαλερό κυρ-Νικόλα πάντα στο τραγούδι.

 

Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο – Αρκεσίνη

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Το παραδοσιακό καφενείο μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» – στην Αρκεσίνη, δίπλα στο μοναδικό αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκει περήφανο εδώ και 2.350 περίπου χρόνια – φτιάχτηκε από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγαλύτερης κόρης τους Βαγγελίτσας, που σπούδασε μαγειρική και από μικρή κολύμπησε στα βαθειά. Στην πορεία το καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά έγινε από το πιο δημοφιλές στέκι  του νησιού. Ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) τα λεγόμενα γιαπράκια, οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες που φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα, το κατσικάκι λαδορίγανη και βέβαια η ομελέτα καβουρμά – αμοργιανή τηγανιά με χοιρινό κρέας και μπαχαρικά – ένα ιδιαίτερο αμοργιανό έδεσμα. Εξαιρετική οικογενειακή ατμόσφαιρα, καταπληκτικοί μαζεδες, το αγαπημένο μου στέκι.

 

Οικογενειακή ταβερνα Γεωργαλίνη – Βρούτση

Κατεβαίνοντας προς τον Νότο της Αμοργού και προς την Κάτω Μεριά, στο χωριό Βρούτση θα συναντήσουμε την οικογενειακή ταβέρνα Γεωργαλίνη. Μια οικογένεια αγνών ανθρώπων θα μας καλοσορίσει και θα μας φιλέψει πλούσια σε ποιότητα και ποικιλία εδέσματα έχοντας ως πρωταγωνιστή τα εξαιρετικά και γευστικά ντόπια κρεατικά του, τις πλούσιες σαλάτες με τρομερή ξινομυζήθρα, τα ορεκτικά και τις τιμές που θυμίζουν την παλαιά, φιλόξενη και φτηνή Ελλάδα.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!