Οι Ελληνίδες του Κρασιού έκοψαν την βασιλόπιτά τους στο Lycos Winery

Οι Ελληνίδες του Κρασιού έκοψαν την βασιλόπιτά τους στο Lycos Winery - Greek Gastronomy Guide
Ιαν 21 2018

Οι Ελληνίδες του Κρασιού έκοψαν την βασιλόπιτά τους στο Lycos Winery

Ο Σύνδεσμος «Οι Ελληνίδες του Κρασιού» ιδρύθηκε το 1997 από γυναίκες που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί και τα μέλη του Συνδέσμου είναι γυναίκες οινοποιοί, οινολόγοι, αμπελουργοί, οινοχόοι, οινοδημοσιογράφοι, υπεύθυνες πωλήσεων και μάρκετινγκ κρασιού και γενικότερα όσες εμπλέκονται επαγγελματικά στον χώρο της αμπέλου και του κρασιού.

Το κόψιμο της πίτας τους έγινε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στην Εύβοια στο Lykos Winery και συνδυάστηκε με ξενάγηση και γευσιγνωσία στο οινοποιείο, ένα πλούσιο φαγοπότι με νόστιμες λιχουδιές στο ομώνυμο εστιατόριο και τα κρασιά του οινοποιείου, με την κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς όπου κερδίζαν όλοι οι συμμετέχοντες με μοναδικά δώρα φιάλες κρασιών – προσφορά των οινοποιών Ελληνίδων – πολλαπλάσιας αξίας από την αξία του λαχείου.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή και αποδεχόμενος την πρόσκληση που είχα από την Νανά Λύκου αλλά και από τις Ελληνίδες του κρασιού μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το οινοποιείο και φυσικά να συμμετάσχω στη χαρά τους.

Το ταξίδι μιας ώρας έγινε με πούλμαν, οπόταν όλοι-όλες οι ταξιδιώτες-φίλοι-συνεργάτες μαζί είχαμε τον χρόνο να ανταλλάξουμε τις προσωπικές μας ευχές και τα πρώτα νέα της χρονιάς. Ο Απόστολος και η Νανά Λύκου μας καλωσορίζουν στο οινοποιείο τους στον Μαλακώντα Ευβοίας.

Η ξενάγηση  έγινε από τους ίδιους τους οινοποιούς τον Απόστολο και την Νανά, ενώ παράλληλα με τις γευστικές δοκιμές που έγιναν στην εντυπωσιακή αίθουσα γευσιγνωσιών, περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της παραγωγής όπου μάς εξιστόρησαν την ανάπτυξη του οινοποιείου τους.

Η ιστορία της οικογενειακής οινοποιίας Λύκου μας πάει πολύ πίσω – μισόν αιώνα περίπου. Τότε, που ο πατέρας – παππούς πλέον – Λύκος είχε στην οικογενειακή ταβέρνα το πέτρινο πατητήρι με τα παραδοσιακά λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά από τα δικά του κτήματα, αλλά και από αμπελώνες της γύρω περιοχής, για να συνοδεύει τα περίφημα εδέσματά του.

Οι πελάτες της ταβέρνας φεύγοντας παίρναν μαζί τους σε νταμιτζάνες το περίφημο χύμα κρασί της ταβέρνας.  Ο γιός του Αποστόλης, στα τέλη του αιώνα, μπαίνει δυναμικά στον χώρο του ποιοτικού κρασιού, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και λειτουργικό οινοποιείο πίσω από το φημισμένο εστιατόριο. Έτσι, το όνειρο του πατέρα του για επώνυμα και εμφιαλωμένα κρασιά στο ιδιόκτητο οινοποιείο, γίνεται πραγματικότητα.

Οι αμπελώνες με τους οποίους συνεργάζεται το οινοποιείο Λύκος βρίσκονται στην κεντρική και νότια Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Θήβα, τη Νεμέα και την Αρχαία Νεμέα και οι ποικιλίες που αξιοποιούνται είναι το Ασύρτικο,  ο Ροδίτης, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, η Grenache Rouge και το Βραδιανό.

Στα εντυπωσιακά κελάρια του οινοποιείου δοκιμάσαμε κρασιά απ’ ευθείας από τα βαρέλια και γευτήκαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των POP WHITE, PANSELINOS RED,  Cabernet 80% – Merlot 20% KRATISTOS NEMEA 2013, PANSELINOS ROSE, ΜALAGOUSIA,  GRENACHE ROUGE.

Την έναρξη της γευσιγνωσίας κήρυξε η πρόεδρος Υλιάνα Στέγγου ξεκινώντας με κρασί από ένα βαρέλι Chardonnay και ακολούθησαν οι εκδρομείς μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι κυρίες  Ανν Κοκοτού (Κτήμα Κοκοτού), Μαίρη Τριανταφυλοπούλου (Οινάμπελος), Ρωξάνη Μάτσα (κτήμα Μάτσα), Διονυσία Μπριτζίκη (κτήμα Μπριτζίκη), Σωσσάνα Κατσικώστα (Αχαιών Γεύσεις) και Λίλυ Δημητρίου (Διευθύντρια επικοινωνίας και marketing Tσάνταλη).

  

Η τέως πρόεδρος του συνδέσμου Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, μοίραζε ευχές, χαρές και εμπειρίες σε παλιά και σε νέα μέλη του Συνδέσμου.

Του πλουσίου γεύματος στην περιζήτητη ταβέρνα της οικογενείας – που βρίσκεται δίπλα στο οινοποιείο – προηγήθηκαν τα διαδικαστικά του Συνδέσμου.

Μέσα σε ένα κλίμα χαράς, ευφορίας και αισιοδοξίας η πρόεδρος του Δ.Σ. Υλιάνα Στέγγου (Υλιάνα Στέγγου, Μαρία Κατσούλη, Αθηνά Λύκου, Νίκη Νεγρεπόντη, Κορνηλία Αλεξιάδου, Ελένη Μπλούχου, Ελευθερία Τσιτσιπά) παρουσίασε στα μέλη τον απολογισμό του 2017  και τον προγραμματισμό του 2018, αλλά και επανέλαβε – για τα νέα μέλη και τους φίλους – τη φιλοσοφία του Συνδέσμου!

Οι Ελληνίδες του κρασιού, με 150 μέλη στο δυναμικό τους, έχουν θέσει ως στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του κρασιού, την εκπαίδευση των καταναλωτών σε θέματα που αφορούν το κρασί, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού, την επαναφορά του κρασιού στο καθημερινό μας τραπέζι, την προάσπιση των Ελληνικών οίνων ποιότητας και των γηγενών ποικιλιών, καθώς και την παρουσίαση τους εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι δραστηριότητες του συνδέσμου  2017 ήσαν οι ακόλουθες:

  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με το κρασί.
  • Οργανοληπτικές δοκιμές οίνων και εκδηλώσεις γαστρονομίας.
  • Εκπαιδευτικά ταξίδια σε αμπελοοινικές περιοχές και οινοποιεία (που περιελάμβανε το 2017 ένα υπέροχο ταξίδι στην Τοσκάνη)
  • Συνεργασίες με οργανώσεις τοπικού, περιφερειακού, εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς επιπέδου στον τομέα του οίνου (Γερμανία, Αμερική)

  • Το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στο τελευταίο και μικρότερο κομμάτι της, που ήταν της οικοδέσποινας Νανάς Λύκου, γεγονός που προκάλεσε τη σχετική θυμηδία, αλλά και τους πανηγυρισμούς της τυχερής!

Αποχαιρετήσαμε το οινοποιείο – ευτυχώς και πάλι με πούλμαν χωρίς να χρειασθεί έτσι να αυτοπειθαρχήσουμε στην κατανάλωση του αλκοόλ – κουβαλώντας μαζί μας την γλυκύτητα του κόσμου των Ελληνίδων του κρασιού και την θερμή και γενναιόδωρη φιλοξενία της οικογενείας Λύκου! 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!