Οι γαστρονομικές κοινότητες στο Αριστοτέλειο

Οι γαστρονομικές κοινότητες στο Αριστοτέλειο - Greek Gastronomy Guide
Nov 16 2017

Οι γαστρονομικές κοινότητες στο Αριστοτέλειο

Την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου – παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου – είχα τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσω, στο πλαίσιο του μαθήματος Αγροτικός Τουρισμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τις σκέψεις μου για τις Γαστρονομικές Κοινότητες.

Η ευγενική πρόσκληση προήλθε από την καθηγήτρια Όλγα Ιακωβίδου, που διδάσκει Αγροτική Κοινωνιολογία και Αγροτικό Τουρισμό στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η Όλγα Ιακωβίδου έπειτα από τριάντα χρόνια στα έδρανα, νιώθει μεγάλη χαρά που πολλά κινούνται γύρω από τον αγροτουρισμό, αλλά και για τη στροφή των φοιτητών προς εναλλακτικές μορφές επαγγελματικής αποκατάστασης, είτε δημιουργώντας δικές τους αγροτουριστικές μονάδες είτε σχεδιάζοντας επιχειρηματικά προγράμματα για άλλους.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, εκτός της οικοδέσποινας καθηγήτριας, η Γιώτα Σεργάκη ( επίκουρη Καθηγήτρια) με ειδίκευση στον Αγροτικό Συνεργατισμό, η Ελένη Δημητριάδου (εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό), η Ζωή Χατσέρα και η Βιβή Καζάνα (ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό), ο Γιώργος Παλισίδης σεφ και καθηγητής Τ.Ε.Ι,  καθώς και 4ετεις φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας, που έχουν επιλέξει την ειδίκευση της Αγροτικής Οικονομίας  μαζί με φοιτητές από άλλες ειδικεύσεις.

Σ’ όλους αυτούς τους θαρραλέους και θαρραλέες που αψήφισαν την καταρρακτώδη βροχή και τις ιδιαίτερες συνθήκες στο Α.Π.Θ. -παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου-, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για την αλυσσίδα Τόπος – Τοπίο – Καλλιέργειες – Μεταποίηση – Γαστρονομία – Πολιτισμός – Τουρισμός και καταδείχτηκε πως αποτελεί ένα πρότυπο ανάπτυξης που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τόπο.

Με θέμα “Γαστρονομικές κοινότητες: H ανάπτυξη στο πιάτο σας” ξετυλίχθηκαν σκέψεις και προτάσεις για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού σ’ όλες της περιοχές της Ελλάδας. Εθίγησαν θέματα όπως η διαμόρφωση της ταυτότητας ενός τόπου μέσα από τα ιδιαίτερα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τις τοπικές συνταγές καθώς και η σχέση του Τουρισμού με την Γαστρονομία.

Και βέβαια εξηγήθηκε πως θα πρέπει να καταγραφούν όλα τα προφανή, αλλά  και τα “απόκρυφα” γαστρονομικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου και το κυριότερο επισημάνθηκε ο τρόπος με τον οποίον θα βρεθούν κοντά όλοι οι συντελεστές, οι επαγγελματίες που πιστεύουν στην ποιότητα, την εντοπιότητα και την συνεργατικότητα δημιουργώντας τις γαστρονομικές κοινότητες.  

Η συνάντηση βάστηξε πάνω από μιάμιση ώρα και φωτίστηκαν πολλές πτυχές των επιπέδων που μπορούν να συνεργαστούν κάτω από το σχήμα του γαστρονομικού προορισμού.

Τη συζήτηση συνόψισε η καθηγήτρια Όλγα Ιακωβίδου:

“Σε κάθε ειδική μορφή τουρισμού και κυρίως στον αγροτικό τουρισμό, η γαστρονομία μιας περιοχής  μπορεί να καθορίσει την εμπειρία των επισκεπτών της. Μια εμπειρία που θα ενσωματώνει τοπικές ιδιαιτερότητες. Θα συνοδεύεται από τοπικές γεύσεις, μυρωδιές, χρώματα, σχέσεις. Που θα θυμίζει την επίσκεψη στη συγκεκριμένη περιοχή. Γι’ αυτό και η διάλεξη του Γιώργου στους φοιτητές , με την έμφαση που έδωσε στις γαστρονομικές κοινότητες, ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει για τη γαστρονομία”.

Είναι φυσικό ότι ψήλωσα από την ικανοποίηση, και από το ενδιαφέρον και την ζεστασιά με την οποία  υποδέχτηκαν τις σκέψεις μου δασκάλοι και φοιτητές! Και φυσικά πιστεύω ότι τα – διαρκούς αξίας – συνθήματα του Πολυτεχνείου: ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εμπλουτίστηκαν χθες, μέρα μεσημέρι, στην Θεσσαλονίκη, με κάποιες νέες αξίες, όπως της αγάπης για τον τόπο, της έμφασης  για τη σπουδαιότητα της γνώσης και την κουλτούρα της συνεργατικής δημιουργίας.

Μια συγκινητική εμπειρία…

Γιώργος Πίττας

<