Οι καλύτερες ταβέρνες της Κέρκυρας

Οι καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια της Κέρκυρας - Greek Gastronomy Guide
Sep 17 2019

Οι καλύτερες ταβέρνες της Κέρκυρας

Το φαγητό στην Κέρκυρα προσφέρεται σε πολλών ειδών κατηγορίες καταστημάτων που με τα εδέσματα τους μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο τον απλό ταξιδιώτη όσο και τον απαιτητικό gourmet περιηγητή. Και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε κάθε τουριστικό προορισμό να υπάρχουν στην ποιοτική τους μορφή όλες οι γαστρονομικές εκφάνσεις της τοπικής κουζίνας, από το fine dining, την δημιουργική κουζίνα, την αστική, την παραδοσιακή και του street food, σε αντίστοιχου ύφους και ατμόσφαιρας  καταστήματα.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Οι γεύσεις της Κέρκυρας – σ’ όλες τις παραπάνω παραλλαγές – είναι ιδιαίτερες  και ταυτίζονται με τον τόπο και διαμορφώνουν την χαρακτηριστική γαστρονομική εμπειρία του νησιού. Έτσι μπορεί να δοκιμάσει κανείς την παστιτσάδα ή τα τσιγαρέλια σε όλες τις εκδοχές και φυσικά σε πολλά μαγαζιά, γιατί ή Κερκυραϊκή κουζίνα υπάρχει στις περισσότερες ταβέρνες, και 4-5 πιάτα κλασικά πιάτα (παστιτσάδα, σοφρίτο, μπιάνκο, μπουρδέτο, τσιγαρέλι) θα τα βρεις όπου και να πας. Και αυτό δεν το βρίσκεις σε άλλες περιοχές.

Διαλέξαμε για το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στις καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια της Κέρκυρας 15 γαστρονομικά στέκια από τα δεκάδες αξιοπρεπή του νησιού. Καλό ταξίδι!

 

Βενετσιάνικο πηγάδι

Βενετσιάνικο Πηγάδι - Παλιά Πόλη, Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κατά κοινή ομολογία το Βενετσιάνικο Πηγάδι είναι το πιo ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κέρκυρας, όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην πλέον γραφική πλατεΐτσα της παλιάς πόλης, την πλατεία Κρεμαστής, μπροστά από την εκκλησία της Παναγιάς Κρεμαστής (16ος αιώνας) και σ’ ένα από τα πλέον περίτεχνα ενετικά πηγάδια που την κοσμούν, αλλά γιατί το ίδιο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Φωλιάζοντας στην ήσυχη αυτή γωνιά, ανάμεσα στα όλο πατίνα κτήρια με τα ζεστά γήινα χρώματά τους, το μαρμάρινο πλακόστρωτο που περιβάλει το πηγάδι, την πράσινη νότα από τις πληθωρικές βουκαμβίλιες, αλλά και με το ιδιαίτερα προσεγμένο ομοιόμορφο λευκό ντύσιμο των σερβιτόρων, αποκτάς την αίσθηση ότι μεταφέρεσαι στην καρδιά της Αναγέννησης και της Γαληνότατης Δημοκρατίας. Το ταξίδι είναι ακαριαίο και η αισθαντική και γευστική εμπειρία απαράμιλλη. Από τα πιάτα του ξεχωρίσαμε: Κριθαράκι με μελάνι σουπιάς,
Κερκυραϊκή παστιτσάδα σε μορφή ανοιχτού ραβιολιού, Φιλέτο πεσκανδρίτσας rolled σε σέσκλα baby λαχανιά, Αρνί μαγειρεμένο, chutney σύκου και πατάτα αρωματισμένη με μαντζουράνα και θυμάρι.

Το Ταβερνάκι της Μαρίνας στην πόλη της Κέρκυρας

Στην συνοικία της Σπηλιάς, χαμένο μέσα στα στενά καντούνια της “Οβριακης” συνοικίας της πόλης της Κέρκυρας βρίσκεται ένα διαμαντάκι. Το ταβερνάκι της Μαρίνας που χάρη στην μαμαδίστικη κουζίνα της ιδιοκτήτριας λατρεύεται τόσο από ντόπιους όσο και από τους μόνιμους ή περαστικούς αλλοδαπούς. Η αρχοντική, στιβαρή και ζεστή  παρουσία της πατρόνας και το καθαρό πρόσωπό της σε κερδίζει με την πρώτη.  Η εξυπηρέτηση άμεση. Τα υλικά είναι όλα φρέσκα – άλλωστε κάθε πρωί η Μαρίνα ψωνίζει στην αγορά μόνη της τα τρόφιμα της εποχής – οι γεύσεις καθαρές, με μιά προτίμηση στην ελαφριά κουζίνα, κατά το πλείστον  συνταγές κερκυραϊκές, όμως οι εκτελέσεις είναι μία και μία. Από τον περιποιημένο κατάλογο ξεχωρίσαμε εκτός των κλασικών κερκυραϊκών εδεσμάτων, την πράσινη σαλάτα με τα μανιτάρια,  τις ηπειρώτικες πίτες (ένεκα καταγωγής) με το χειροποίητο φύλλο, οι μελιτζάνες με τυρί στο φούρνο και τον φρέσκο βασιλικό αλλά και τα φιλετάκια σαρδέλας.

 

Εστιατόριο Rex στην πόλη της Κέρκυρας

Εστιατόριο Ρεξ Κέρκυρα

Το εστιατόριο Ρεξ βρίσκεται στην οδό Καποδιστηρίου, σ’ έναν από τους σημαντικότερους δρόμους της Κέρκυρας. Το καντούνι της Καποδιστηρίου είναι ο πρώτος παράλληλος πίσω από το Λιστόν και της πανέμορφης  πλατείας Σπλιανάδας, εκεί που κτυπά η καρδιά της πόλης. Το Ρεξ, κλασικό στέκι των Κερκυραίων από το 1932 βρίσκεται ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια που άφησαν πίσω τους οι Γάλλοι. Από τα πλέον παραδοσιακά εστιατόρια της Κέρκυρας, με διεύθυνση από το 1955 της οικογένειας Κατσαρού, έχει φανατική πελατεία, οικογενειακή ατμόσφαιρα, όμορφη αισθητική και ευγενέστατο και γρήγορο σέρβις. Από πλευράς εδεσμάτων στο Ρεξ θα φας κερκυραϊκά, δηλαδή μερίδες πλούσιες των κλασικών κερκυραϊκών πιάτων όπως το σοφρίτο, το μπουρδέτο, την παστιτσάδα στις πιο αυθεντικές εκδοχές τους, αλλά και νέες δημιουργικές συνταγές, φτιαγμένες πάντα με ντόπια υλικά όπως σαλάτες ή ριζότα  με νούμπουλο, κερκυραϊκο ανθότυρο και κουμκουάτ, από τις οποίες εγώ ξετρελάθηκα με τα καλαμαράκια γιουβέτσι με μαραθόσπορο, σαφράν και ούζο

 

Pomo  d’ Oro στην πόλη της Κέρκυρας

Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ΠομοντόροPomo d’Oro»), είναι ένας νέος μάγειρας που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να ξεχωρίσει για την πρωτοτυπία και την καινοτομία των γαστριμαργικών του δημιουργιών. Σε συνεργασία με την Μαρία Στρατάκου κατόρθωσαν να  στήσουν σ’ έναν εξαιρετικής αισθητικής χώρο, στην απόμερη και τόσο γραφική πλατεία Σκαραμαγκά, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, ένα στέκι περιζήτητο. Η κουζίνα του Αριστοτέλη από κερκυραϊκή ως μεσογειακή  και σίγουρα ανανεωτική. ‘Ο,τι πιο fine dining στην πόλη της Κέρκυρας.

 

Φλοίσβος στο Κανόνι

Flisvos Seaside Cafe Restaurant - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Στο Κανόνι, στο πανέμορφο προάστειο της πόλης της Κέρκυρας, σ’ ένα μικρό νησάκι  βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς των Βλαχερνών, που στις μέρες μας ενώνεται με τη στεριά με μια πεζογέφυρα. Στην είσοδο της γέφυρας  με θέα το μοναδικό σκηνικό με  τις γραφικές βαρκούλες και την εκκλησία της Παναγιάς δημιουργήθηκε στην θέση ενός παλιού καφενέ, το all day cafe restaurant Flisvos που επιχειρεί να παρουσιάσει μια εμπειρία αισθήσεων και μια  βουτιά σε γαστρονομικά μονοπάτια της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Τα πρωινά θα μπορέσεις να πιείς τον καφέ σου με ένα φροντισμένο breakfast, το μεσημέρι χαλαρά να απολαύσεις τις δροσερές σαλάτες και τα  ελαφρά εδέσματα και το βράδυ πιο πολύπλοκες γεύσεις με έμφαση το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται άλλες επιλογές.

 

Στάζει Μέλι στην πλατεία Δημαρχείου της Κέρκυρας

Στάζει Μέλι, λουκουμάδες - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Το “λουκουματζίδικο” Στάζει Μέλι είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γαστρονομικά στέκια της Κέρκυρας. Από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010 γλύκαινει ντόπιους και επισκέπτες του νησιού και έχει κάνει την Πλατεία Δημαρχείο να στάζει μέλι.  Στο γραφικό καντούνι (σοκάκι) με τα βόλτα (καμάρες) σερβίρονται Κερκυραϊκό πρωινό, παραδοσιακοί με τοπικό μέλι, γεμιστοί αλλά και αλμυροί σε διάφορους συνδιασμούς. Η ρομαντζάδα της τοποθεσίας, η χαρούμενη παρουσία του Σπύρου, η ευγενέστατη παρουσίαση του προσωπικού και οι ακαταμάχητοι αφράτοι, τραγανοί λουκουμάδες,  κάνουν το Στάζει Μέλι να είναι απο τα πλέον αγαπητά στέκια της Κέρκυρας.

 

Etrusco στα Κάτω Κορακιάνα

Etrusco, Κέρκυρα - Έκτορας Μποτρίνι - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο Εtrusco βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα, 14 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, προς την κατεύθυνση της Δασιάς. Εδώ βρίσκεται η έδρα του Έκτορα Μποτρίνι του πλέον χαρισματικού Έλληνα σεφ, κατόχου ενός αστεριού Michelin. Μια δεκαριά τραπέζια αραιά τοποθετημένα κάτω από μιά γιγάντια μουριά, στρωμένα στην πένα, με φόντο τους τοίχους το κτηρίου στο χρώμα της χαρακτηριστικής κορφιώτικης τερακότας κι ένας διακριτικός φωτισμός δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Στο Etrusco κυρίως, ο Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερη φάση του,  γιατί εκτός της μοναδικής δημιουργικότητας του στις νέες εκφάνσεις της μαγειρικής (μοριακή κουζίνα), αντλεί έμπνευση από την κερκυραϊκή κουζίνα, όπου είτε προσχηματικά είτε πρακτικά αξιοποιεί τοπικές συνταγές και ντόπια υλικά με έναν εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο.

 

Ταβέρνα Ρούλα στο Κοντόκαλι

Οικογένεια Γκερέκου

Η ψαροταβέρνα της Ρούλας στο Κοντόκαλι με θέα την μαρίνα των Γουβιών, είναι μία από τις πλέον αγαπημένες στους κάτοικους της Κέρκυρας -αλλά και των επισκεπτών της μαρίνας και των περιξ ξενοδοχείων. Η ταβέρνα στήθηκε από τον Αντώνη Γκερέκο και την γυναίκα του Ρούλα το 1988 και ήταν ένα μικρό σπιτάκι με ένα κηπάκο με 6-7 δενδράκια. Ο κυρ-Αντώνης πήγαινε για ψάρεμα και η κυρά Ρούλα βάσταγε το μαγαζί. Ο Γιώργος Γκερέκος, ο γιος τους, τους βοηθούσε, στο ψάρεμα και στο μαγαζί. Ο κυρ-Αντώνης έφυγε από τη ζωή το 1999 και η Ρούλα το 2011. Το ψάρεμα το συνέχισε ο Γιώργος που παντρεύτηκε νέος στα 26 του την Άννα και από τότε ασχολούνται με το μαγαζί και διατηρούν την φήμη τους  για τα φρέσκα τους ψάρια και τη νοικοκυροσύνη της  κυρά-Ρούλας.

 

Το εστιατόριο της Τούλας στο Αγνί

Εστιατόριο της Τούλας στο Αγνί - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο της Τούλας (Toula’s Gastronomy Restaurant) στον πανέμορφο όρμο της παραλίας Αγνί είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα τουριστικά εστιατόρια της Κέρκυρας αφού από το 1981 έχει φιλοξενήσει τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που έχουν περάσει από το νησί. Μετά το 2000 μπαίνει και ο γιος της Νίκος Βεργέτης στη δουλειά με πιο φρέσκες αντιλήψεις και από τότε η κυρά Τούλα δοκιμάζεται με επιτυχία στον χώρο της δημιουργικής κουζίνας με συνταγές του νησιού, αλλά και της Μεσογειακής κουζίνας, με πιάτα για πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και κοσμοπολίτικες γαστρονομικές συνήθειες. Παρ’ όλους τους νεωτερισμούς το signature plate του εστιατορίου παραμένουν οι γαρίδες της Τούλας, ένα πιάτο σταθμός για το μαγαζί, με ρυζι σωτέ, κουκουνάρι και πιπεριά από τις πιο παλιές συνταγές της μαγείρισσας.

 

Lemon Garden στην Αχαράβη

Εστιατόριο Lemon Garden Αχαράβη Κέρκυρα

Όταν φτάνεις στο Lemon Garden, στον κεντρικό δρόμο της Αχαράβης, τίποτα απέξω δεν σου μαρτυρά ότι κατεβαίνοντας λίγα σκαλιά θα βρεθείς σε έναν πανέμορφο κήπο, γεμάτο λεμονιές, φρουτόδεντρα και μυρωδικά φυτά, με τραπέζια ξύλινα αραιά τοποθετημένα, έτοιμα να υποδεχτούν εκείνους που θέλουν να μυηθούν στη μαεστρία των πιάτων της Αθανασίας. Χειροποίητες χυλοπίτες με φρέσκα ντοματάκια, ξυνομυζήθρα και καπνιστή πανσέτα, καραμελωμένα νεκταρίνια με ανθότυρο και σάλτσα από κουμ-κουάτ, ψαρονέφρι με καραμελωμένα δαμάσκηνα, αρμπαρόριζα, σάλτσα κουμ-κουάτ σε πουρέ σελινόριζας, κερκυραϊκή παστιτσάδα, σοφρίτο, μπουρδέτο, ποικιλία κερυραϊκών νοστιμιών (νούμπουλο, σλάδο, καπνιστή πανσέτα, συκομαΐδα, ψημένο κατσικίσιο ντόπιο τυρί και μαρμελάδα από φραγκόσυκα).

 

Ωγνίστρα στην Παλιά Περίθεια

Σε ένα ερημωμένο κτίριο του 1872, ο Νίκος  Χειρδάρης, μετά από μιά 20ετή περιπλάνηση στον χώρο της εστίασης, επέστρεψε  στο χωριό του την Παλιά Περίθεια, αναπαλαίωσε το παλιό του σπίτι και το μετέτρεψε σε ένα ζεστό γραφικό ταβερνάκι. Το όνομά του Ωγνίστρα ή αλλιώς μια γωνία του σπιτιού όπου οι γιαγιάδες μας άναβαν 
φωτιά και έβαζαν την πυροστιά και πάνω την πινιάτα, μέσα 
στην  οποία  μαγείρευαν τις  παραδοσιακές κερκυραϊκές 
νοστιμιές. Από όλες τις νοστιμιές του, όπως τα κλασικά πιάτα, κόκορας παστιτσάδα, μοσχάρι σοφρίτο, γαλέος μπουρδέτο, στραπατσάδα, τσιγαρέλι (τσιγαριστά άγρια χόρτα με πικάντικη σάλτσα), κολοκυθόπιτα,  υποκλίθηκα στην  νερατζοσαλάτα ένα πιάτο που ομολογουμένως πρώτη φορά δοκίμασα και έμεινα έκπληκτος από την απλότητα του και νοστιμιά του.

 

Φόρος  στην Παλιά Περίθεια

Η φθορά της ύλης, η πατίνα του χρόνου, οι αυτοκατασκευαστικές πατέντες, η αίσθηση του περίπου, η ανεπιτήδευτη συμπεριφορά, η ζεστή ατμόσφαιρα, το σπιτικό φαγητό και οι σταράτες κουβέντες με τον ταβερνιάρη είναι ένα γερό αντίδοτο απέναντι στις σημερινές εμπειρίες των αστικών κέντρων και γαστρονομικών τάσεων είναι τα χαρακτηριστικά της ταβέρνας Φόρος στην Παλιά Περίθεια.  Ο Θωμάς, ο ταβερνιάρης όταν μπήκα στην ταβέρνα εξηγεί: “Φόρους λέγαν παλιά οι Κερκυραίοι τις πλατείες από το ενετικό Forum, χώροι συζητήσεων”. Τα φαγητά που προσφέρει ο Φόρος είναι οι γνωστές κερκυραϊκές συνταγές, παστιτσάδα, σοφρίτο, κοτόπουλο με πατάτες, κερκυραϊκά λουκάνικα, κρεμμυδόπιτα, όλα  σε χορταστικότατες μεριδες. Γιά τον αποχαιρετισμό  υπάρχει η καρυδόπιτα φτιαγμένη από μιά πλημμύρα μπαχαρικων και σιροπιασμένη με κερκυραϊκό μέλι.

 

Τρύπας στους Κυνοπιάστες

Τρύπας / Ταβέρνα του Τρύπα - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ταβερνάκι στην Ελλάδα σε λειτουργία, που να έχει φήμη  μεγαλύτερη απ’ αυτήν του Τρύπα και να έχει φιλοξενήσει τόσες σημαντικές προσωπικότητες. Ο Τρύπας βρίσκεται σ’ ένα χωριουδάκι 11 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και 3 χλμ από το Αχίλλειον. Δημιουργήθηκε από τον μπάρμπα-Σπύρο Υφαντή, έναν από τους μεγαλύτερους μύθους της ελληνικής ταβέρνας. Γιατί από το στενάχωρο μπακάλικο παρέλασαν οι VIPs της εποχής. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Τζάκι, ο Άντονυ Κουίν και η Μελίνα Μερκούρη. Εδώ σερβιρίστηκε το σουβλιστό γουρουνόπουλο στον Francois Mitterrand, το οποίο φαγώθηκε «Δια χειρών» κατά παρέκλιση του πρωτοκόλου και του γαλλικού “savoir vivre”. Το φαγητό παραμένει όσα χρόνια θυμάμαι το ίδιο, και η διαδικασία παρόμοια, ένας μεγάλος δίσκος φτάνει σε κάθε ζευγάρι, γεμάτος με κερκυραϊκά εδέσματα: σαλάτες εποχής, ποικιλία αλλαντικών και τυριών, λουκάνικα, στιφάδο, σοφρίτο, παστιτσάδα, αληθινές πατάτες στο τηγάνι με τυράκι τριμμένο, ψητό χοιρινό  και ψητό αρνάκι, ενώ για γλυκά, προσφέρεται γιαούρτι με μέλι ή κουμκουάτ και τέλος  αναρίθμητα φρούτα εποχής.

 

Κληματαριά, η ταβέρνα του Μπέλλου στις Μπενίτσες

Κληματαριά, η ψαροταβέρνα του Μπέλλου - Μπενίτσες, Κέρκυρα

Η Κληματαριά είναι η μικρή οικογενειακή επιχείρηση του Νίκου και της Λίλυς Μπέλλου που άνοιξε το Φεβρουάριο του 1997 στο γραφικό ψαροχώρι Μπενίτσες της Κέρκυρας, όταν η οικογένεια Μπέλλου μετέτρεψε το κουκλίστικο κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής σπιτάκι τους σε εστιατόριο-ταβέρνα που λειτουργεί από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο μόνο τα βράδια.Επειδή η Κληματαριά έχει μόλις 17 τραπέζια (12 στην αυλή και 5 στην όμορφη σάλα), είναι προφανές ότι πρέπει να κλείσεις τραπέζι, δυό τρεις μέρες νωρίτερα. Αυτό που χαρακτηρίζει το κατάστημα είναι μιά νοικοκυροσύνη και μια τάξη. Η κερκυραική φινέτσα έδεσε με το ταπεραμέντο και την ιρλανδική μεθοδικότητα της κυρίας Λίλης και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η κυρία Λίλη στο μαγείρεμα, ο κύριος Μπέλλος με χαρακτηριστική ηρεμία και ευγένεια στις παραγγελίες και ο γιός τους Κώστας – έκανε σπουδές Διοίκησης στο Δουβλίνο – στο σερβίρισμα είναι μιά ορχήστρα που παίζει πανέμορφες μελωδίες, τις πιο νόστιμες γεύσεις Κερκυραϊκών φαγητών.

 

Ταβέρνα το Στέκι στους Δουκάδες

Στέκι, Ταβέρνα στους Δουκάδες - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα το Στέκι ιδρύθηκε το 1989 από τον Παύλο Μουμούρη από τους Δουκάδες που παντρεύτηκε την Ζακυνθινή Σπυριδούλα και μαζί φτιάξανε το μαγαζί. Η Σπυριδούλα με σπουδές στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της εποχής, έστησε μια ταβέρνα με επαγγελματισμό και μεράκι για την κουζίνα.Το Στέκι στους Δουκάδες δουλεύει όλη την τουριστική περίοδο, ενώ τον χειμώνα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Η κουζίνα του Στεκιού ελληνική με κάποια κλασικά Ελληνικά φαγητά, μουσακά, γεμιστά και παστίτσιο αλλά κυρίως με το σοφρίτο, την παστιτσάδα και το στουφάδο. Η κυρά Σπυριδούλα έχασε τον άνδρα της, από την δεκαετία του 2000, αλλά έχει κοντά τις κόρες της παρ’ όλο που είναι σπουδαγμένες και με οικογένεια, την βοηθούν κάθε καλοκαίρι για να εξυπηρετηθεί σωστά ο κόσμος και να δοκιμάσει ένα από τα καλύτερα σοφρίτο του νησιού.

Οι καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια της Κέρκυρας - Greek Gastronomy Guide

Οι καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια της Κέρκυρας – Greek Gastronomy Guide

 

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<