Oι 9 καλύτερες ταβέρνες της Νάξου

ταβέρνα του Βασιλαρακιού - Νάξος - Καλύτερες ταβέρνες Νάξου - Greek Gastronomy Guide
Ιούλ 08 2019

Oι 9 καλύτερες ταβέρνες της Νάξου

Διαλέξαμε και παρουσιάζουμε τις καλύτερες ταβέρνες της Νάξου, 9 γαστρονομικά στέκια όπου θα φάμε πολύ καλά και θα δοκιμάσουμε ντόπιες παραδοσιακές συνταγές.

Η Νάξος, «η Κρήτη των Κυκλάδων», έχει κάμπους πλούσιους σε εσπεριδοειδή και κηπευτικά, βοσκοτόπια για την εκτροφή των βοειδών, πλούσιους ελαιώνες όπως της Τραγαίας, αμπελώνες στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και σημαντική κτηνοτροφία στις ορεινές περιοχές του Φιλοτίου και της Απειράνθου, με αποτέλεσμα να  παράγονται εδώ και χρόνια ποικίλα τρόφιμα (κρέατα, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, λάδι, ελιές, σταφύλια, μέλι, εσπεριδοειδή, πατάτες, ντομάτες και άλλα κηπευτικά), έτσι ώστε να σχηματισθεί μ’ αυτά η παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου.

Βέβαια πρεσβευτής της γαστρονομίας του νησιού είναι η γραβιέρα Νάξου με τη γλυκιά, βουτυράτη γεύση, από τις καλύτερες της Ελλάδας και από τα πιο αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας. Στην οδό Παπαβασιλείου θα βρει κανείς τα πρατήρια όλων των τυροκομείων της Νάξου και σας ομολογώ ότι θα περάσει ένα υπέροχο πρωινό (με την δροσιά) δοκιμάζοντας φρέσκες αλλά και ώριμες γραβιέρες 2 και 3 χρόνων.

Φούρνος Βελώνη, Νάξος

Η γαστρονομική βόλτα στην πόλη απαιτεί και μια επίσκεψη στον ιστορικό φούρνο του Βελώνη και φυσικά ένα πέρασμα από το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Ραντεβού, δημιούργημα των αδελφών Δημήτρη και Γιάννη Παπαδοπούλου όπου σερβίρουν γλυκά και σάντουιτς (το περίφημο σάντουιτς με την ναξιώτικη γραβιέρα και το ναξιώτικο ζαμπόνι).

Ζαμπόνι Νάξου

Μην ξεχάσετε δε να αγοράσετε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαδόπουλου, τις Ξερολιθιές της Γεύσης, για να γνωρίσετε τα πάντα γύρω από την ναξιώτικη γαστρονομία.

Αρτοποιείο - Ζαχαροπλαστείο Ραντεβού - Νάξος

Χαρακτηριστικά εδέσματα της Νάξου είναι το χοιρινό ρόστο (σκορδοκρασάτο χοιρινό στην κατσαρόλα), το χοιρινό φρικασέ με προβάτσες (το χόρτο του αμάραντου), ο χωριάτικος κόκορας (κρασάτος), το λεμονάτο κουνέλι, το κατσικάκι με πατάτες ή μακαρόνια, η βραστή ζούλα (γίδα), ο «καλόγερος» (μοσχάρι με μελιτζάνα και τυριά), το κοκκινιστό μοσχαράκι, ενώ από τα θαλασσινά η γούνα (κολιός), το σαλατούρι, ο γαύρος μαρινάτος, η αστακομακαρονάδα και το χταποδάκι στα κάρβουνα.

Στις περισσότερες ταβέρνες της Νάξου θα φάμε πολύ καλά και θα έχουμε ευκαιρία να δοκιμάσουμε ντόπιες συνταγές. Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες ταβέρνες της Νάξου, ήτοι 9 γαστρονομικά στέκια από ένα πλήθος αξιόλογων ταβέρνων.

ΕΖΑ
 
ΕΖΑ

 

Oι καλύτερες ταβέρνες της Νάξου

 

Αξιώτισσα στο 18χλμ Νάξου-Αλυκού

Ταβέρνα Αξιώτισσα, Νάξος

Ξεκινώντας από τη Χώρα της Νάξου στο δρόμο για το Καστράκι και στο 18ο χλμ. Νάξου-Αλυκού θα συναντήσουμε την Αξιώτισσα, την ταβέρνα της Σοφίας και του Γιάννη Βάσιλα, που το 2000 αποφάσισαν να στήσουν σ’ ένα πατρικό μποστάνι το όνειρό τους. Σήμερα η Αξιώτισσα θεωρείται το πιο ιδιαίτερο γαστρονομικό στέκι της Νάξου, μια ταβέρνα με άποψη, η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία της Νάξου.

Ταβέρνα Αξιώτισσα, Νάξος

Από τα πρώτα ξεχωρίζουν ο ντάκος με ντόπια ξυνομυζήθρα, η τυρόπιτα με σύκα και σπιτικό φύλλο, σύκα ψητά με ξινομυζήθρα και κοπανιστή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, πράσινες τηγανητές ντομάτες, αλλά και τηγανητές μπάμιες και σάλτσα γιαουρτιού κλπ και από τα κυρίως, ντόπια κρέατα, μοσχάρια, κατσικάκια, χοιρινά που μαγειρεύονται με όλους τους δυνατούς τρόπους -παραδοσιακούς και πειραγμένους- με τα βοτάνια και κυρίως το δεντρολίβανο και τη θρούμπι να αφήνουν το γευστικό τους αποτύπωμα.

Semeli Estate
Semeli Estate

Ταβέρνα του Χάρη στις Εγγαρές

ταβέρνα του Χάρη, Νάξος

Οι Εγγαρές βρίσκονται πάνω στον δρόμο που ξεκινάει από την Χώρα της Νάξου πηγαίνοντας προς τον Απόλλωνα και είναι γνωστές για τα περιβόλια και τα τρεχούμενα νερά τους.  Εδώ βρίσκεται η ταβέρνα του Χάρη, μια οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, που για πολλούς έχει μια από τις καλύτερες παραδοσιακές κουζίνες σε ολόκληρο το νησί.

ταβέρνα του Χάρη, Νάξος

Με δικά τους τα κρεατικά  αλλά και τις τριακόσιες κότες που τους προσφέρουν πολλά αυγά, η Ευγενία Αρσένη – η σύζυγος του Χάρη – δημιουργεί καταπληκτικά εδέσματα. Το πιο διάσημο είναι η ομελέτα με το λιγότερο δέκα αυγά αλανιάρας κότας, πατάτες ντόπιες και γραβιέρα Νάξου.

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

Η ταβέρνα της Ματίνας και του Σταύρου στην Κόρωνο

Ταβέρνα της Ματίνας, Νάξος

Πνιγμένη στα λουλούδια και στο πράσινο και δίπλα σεμιά πέτρινη βρύση, στην καρδιά της Κόρωνου βρίσκεται κρυμμένη η όμορφη ταβέρνα της Ματίνας και του Σταύρου. Ο κυρ-Σταύρος καλλιεργεί στο μποστάνι του τα δικά του τα λαχανικά, έχει τα δικά του ζώα και βεβαίως τυροκομικά, όπως το ξινότυρο, το αρσενικό, το ανθότυρο και το κρασί από τις τοπικές ποικιλίες ποταμίσι και ροζακό.

Τα φαγητά που φτιάχνει η Ματίνα είναι πολλά και λαχταριστά, μαγειρευτά (χοιρινό λεμονάτο, κατσίκι κοκκινιστό, μουσακά, λαδερά, κολοκυθάκια γεμιστά, κλπ) και το βράδυ ψήνουν και στη θράκα. Διάσημες οι τηγανητές πατάτες, το υπέροχο το αρνί -λεμονάτο με άνηθο- και οι πεντανόστιμες πίτες (οι σεφουκλωτές με σέσκουλα και μάραθο, οι κολοκυθόπιτες με κολοκύθια, κρεμμυδάκι και μάραθο.

Blue Star Ferries
 
Blue Star Ferries

Η ταβέρνα του Βασιλαρακιού στον Κυνίδαρο

Η ταβέρνα του Βασιλαρακιού στον Κυνίδαρο ξεκίνησε το 1931 από τον Βασίλη Κλουβάτο ως καφενές που συμπεριελάμβανε και ένα χασάπικο μέσα του. Το 1970 ξεχώρισε το χασάπικο από μια άλλη αίθουσα, ο καφενές εξελίχθηκε σε ταβέρνα. Έχει δυο εισόδους με αυλές, η μια από την πλευρά της ταβέρνας με πέργολα και μια στενόμακρη αυλίτσα από την είσοδο του χασάπικου.

ταβέρνα του Βασιλαρακιού

Στην ταβέρνα του Βασιλαρακιού θα φας τα καλύτερα κρέατα της Νάξου, παϊδάκια λιμπιστικά, λουκάνικα, σαλάτες με βουτυράτη ξινομηζύθρα και τις γλυκοντομάτες του χωριού και βέβαια τα ανεπανάληπτα γαρδούμια (τα ναξιώτικα γαρδουμπάκια), τις συκωταριές και τα κοκορέτσια. Η γυναίκα του, η κυρά Μαρία, και ο γιος τους ο Βασίλης -ένας κιμπάρης νέος- είναι εγγυητές των γεύσεων και της καλοπέρασης στο πανέμορφο αυτό στέκι της ορεινής Νάξου.

Ταβέρνα Λευτέρης στην Απείρανθο

Κατά μήκος του κεντρικού πλακόστρωτου δρόμου της Απειράνθου, στη Νάξο, συναντάμε υπερήφανα αρχοντικά σπίτια, καλαίσθητα καταστήματα και λαϊκά ταβερνάκια. Λίγο πριν φτάσουμε στο καφενείο Απείρανθος της μεγάλης πλατείας, στο αριστερό μας χέρι θα συναντήσουμε την ταβέρνα Λευτέρης.

Πιάτο-σπεσιαλιτέ το «μπιφτέκι του Λευτέρη» γεμιστό με γραβιέρα Νάξου, ντομάτα και πιπεριά συνοδευμένο με χρυσοκόκκινες απειραθήτικες τηγανητές πατάτες. Για τους φανατικούς κρεατοφάγους υπάρχει το T-Bone,  η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, αλλά και η ολόκληρη αρνίσια σπάλα. Η  διαλογή των κρεάτων και η επεξεργασία τους γίνεται αποκλειστικά από τον Γιάννη, ένα εξαίρετο φιλοσοφημένο παλικάρι, που προσπαθεί να προσφέρει μια νέα γαστρονομική εμπειρία κρέατος  στο νησί.

Ταβέρνα ο Παράδεισος προς την Πλάκα

Ταβέρνα ο Παράδεισος - Νάξος - Greek Gastronomy Guide

Μεταξύ Αγίας Άννας και Πλάκας, στη Νάξο, κυριολεκτικά δίπλα στην θάλασσα, πάνω σε μια από τις πιο μεγάλες (7χλμ.) και όμορφες αμμουδιές του Αιγαίου, βρίσκεται η ταβέρνα ο Παράδεισος. Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ταβέρνας ήταν από τότε ένα αλμυρίκι φουντωτό, μόνο του μες την άμμο, που χάριζε τη σκιά του στα 2-3 τραπέζια που μπορούσαν να την αξιοποιήσουν.

Ταβέρνα ο Παράδεισος - Νάξος - Greek Gastronomy Guide

Ένα εκθετήριο δείχνει ένα μεγάλο αριθμό μαγειρευτών και έτοιμων πιάτων, ενώ παραδίπλα σε ένα άλλο βρίσκονται τα ντόπια κρέατα (λουκάνικα, σουβλάκια, μπριζόλες) και τα φρέσκα ψάρια που μπορούν να ψηθούν στη σχάρα. Το μενού είναι πλούσιο, οι μερίδες χορταστικές, οι τιμές γενικώς λογικές και κάποια πιάτα είναι σχετικά πρωτότυπα, όπως οι πίτες (ντοματόπιτα, μανιταρόπιτα, κρεμυδόπιτα, κολοκυθόπιτα). Πάντως, η αλήθεια είναι ότι αν πιάσεις θέση κάτω από αλμυρίκι, νοιώθεις ότι είσαι στον Παράδεισο.

Καφενείο Γαλάνη στο Χαλκί

Καφενείο Γαλάνη - Χαλκί, Νάξος - Greek Gastronomy Guide

Το Χαλκί είναι μια καθιερωμένη στάση των χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο σταματούν στον δρόμο πηγαίνοντας προς το Φιλώτι και την Απείρανθο, αλλά και για να επισκεφτούν το αποστακτήριο κίτρου του Βαλληνδρά. Στη μέση της δημοσιάς βρίσκεται το Καφενείο του Γαλάνη. Ο Αντώνης Γαλάνης και η γυναίκα του παρέλαβαν το καφενείο τον Αύγουστο του 1986 από τον Μάρκο Λαμπαδάκη που τόχε από την Κατοχή και ήταν φημισμένος για τα γαλακτομπούρεκά του.

Καφενείο Γαλάνη - Χαλκί, Νάξος - Greek Gastronomy Guide

Το καλοκαίρι το καφενείο του Γαλάνη επεκτείνεται στο απέναντι πεζοδρόμιο, ενώ παραδίπλα σ΄ένα πλακόστρωτο σκεπασμένο από μια κληματαριά που χαρίζει την παχιά σκιά της, κάθονται οι επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τον μουσακά, τα κεφτεδάκια, τις σαλάτες αλλά και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

Εστιατόριο Αποστόλης στη Χώρα της Νάξου

εστιατόριο Αποστόλης στη Νάξο

Το εστιατόριο Αποστόλης στη Νάξο δεν θα το βρείτε στον κεντρικό δρόμο του λιμανιού όπου είναι συσσωρευμένα δεκάδες ταβερνάκια. Βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μέσα σ΄ένα ξέφωτο, στη συμβολή τριών πεζοδρόμων και μιας αυλής-πλατείας που την σκεπάζει ένας τεράστιος ευκάλυπτος. Η όλη ατμόσφαιρα είναι φτιαγμένη με γούστο, ένα παλιό ποδήλατο πάνω σ’ ένα παράθυρο -το λογότυπο του μαγαζιού- διακριτικός φωτισμός και μουσικούλα ζωντανή χωρίς μικρόφωνα από ψαγμένους καλλιτέχνες.

εστιατόριο Αποστόλης στη Νάξο

Τα φαγητά του Αποστόλη παλιά, ήταν καλομαγειρεμένα με καλά υλικά, αλλά ήταν τα κλασικά μιας τυπικής ελληνικής ταβέρνας. Ο γιός του ο Δημήτρης σπούδασε στη σχολή μαγειρικής Le Monde, μαθήτευσε δίπλα σε ικανούς σεφ και θέλησε να δώσει μια νέα πνοή και έναν χαρακτήρα δημιουργικό στην τοπική κουζίνα, αξιοποιώντας τα ντόπια τυριά, τις πατάτες, τα ζαρζαβατικά και τα απαράμιλα κρέατα που έχει το νησί. Αποτέλεσμα μια κουζίνα που βγαίνει από ένα τίμιο παρελθόν (ηπειρώτικο) και οδηγείται σε νέους δρόμους.

Barozzi στη Χώρα της Νάξου

Barozzi Restaurant & Cocktail Bar - Νάξος - Greek Gastronomy Guide

«Barozzi» λοιπόν λέγεται το νέο εστιατόριο και κοκτέιλ μπαρ, που άνοιξε τον Ιουλίο του 2018 στη Χώρα της Νάξου, πίσω από την Μαρίνα. Το όνομα του μαγαζιού συνδέεται με την ενετική οικογένεια των Della Rocca – Barozzi, που ήρθαν στο νησί μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, και είναι ιδιοκτησία της οικογενείας Αλιμπέρτη, γνωστής για την εταιρεία τους που κατασκευάζει κτίρια ποιότητας.

Barozzi Restaurant & Cocktail Bar - Νάξος - Greek Gastronomy Guide

Τα εδέσματα του Barozzi ανήκουν στην κατηγορία  fine dining, όπως: γαύρος μαρινάτος πάνω σε cracker ρυζιού από μελάνι σουπιάς, σουπιά, ζουμερή κι αρωματική, ψημένη στη σχάρα, αραχτή σε πουρέ αγκινάρας αλά Πολίτα και flakes από αγκιναράκια, ντολμαδάκια, μπακαλιάρος με αρωματικά, κλεισμένος σε τρυφερά αμπελόφυλλα, πάνω σε σάλτσα bisque από ζωμό γαρίδας και ξύσμα λεμονιού, μουσακάς, (μια εξαιρετική εκδοχή) με χοντροκομμένο κιμά από κατσικάκι Νάξου.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!