Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου

Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide
Αυγ 02 2020

Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου

Επισκεφτήκαμε τις καλύτερες ταβέρνες της Σκιάθου, που λειτουργούν ως πρεσβευτές της γαστρονομίας του νησιού. Εκτός από τις 9 ταβέρνες που παρουσιάζουμε συνοπτικά – αλλά και αναλυτικά αν προστρέξετε στα σχετικά  links – υπάρχουν επίσης στο νησί άλλα 4 γαστρονομικά στέκια που αξίζει να γνωρίσετε. Όπως το πρώτο οινοποιείο που άνοιξε φέτος (2020) στο νησί και θα ενισχύσει χωρίς άλλο την γαστρονομική φαρέτρα της Σκιάθου, ένα κατάστημα -και αυτό φετεινό- που προσφέρει τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, έναν φούρνο που κάνει εκτός του ψωμιού με προζύμι, και άλλων πολλών, παραδοσιακές πίτες και λιόπιτες και τέλος μια πρωτοβουλία του ξενοδοχείου συμβόλου της Σκιάθου, του Skiathos Palace να έχει δικό του περιβόλι και εκτός των κηπευτικών να παράγει δικό του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Όλες αυτές αυτές οι προσπάθειες, παρότι  αποτυπωμένες την εποχή του κορωνοϊού (Ιούνιος 2020), από ντόπιους μερακλήδες επαγγελματίες, που τιμούν την δουλειά τους και τους πελάτες τους, και λειτουργούν ως πρεσβευτές της γαστρονομίας της Σκιάθου, είναι ένα πρώτο δείγμα και ένα πρώτο βήμα, για να αποκτήσει η Σκιάθος τη γαστρονομική ταυτότητα και την γαστρονομική αίγλη που της αξίζει.

Γιατί η γαστρονομία είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που υποστηρίζουν την τουριστική ταυτότητα και οικονομική ανάπτυξη κάθε τόπου.

 

Ταβέρνα Αμφιλύκη

Αμφιλύκη - Ταβέρνα & Πανσιόν, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Αν θα ’πρεπε κάποια ταβέρνα της Σκιάθου να δικαιούται ένα από τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας αυτή θα ήταν δίχως η ταβέρνα Αμφιλύκη. Γιατί είναι αυτή που όσο καμία άλλη προσφέρει την παραδοσιακή Σκιαθίτικη κουζίνα, πάντρεμα δηλαδή των ψαριών και των τσοφλιών (έτσι λέγαν τα καραβιδοειδή και τους αστακούς οι Σκιαθίτες, γιατί δεν είχαν ψαχνό και δεν φτούραγαν για χόρταση στις πολυπληθείς οικογένειες)  με λαχανικά. Το Αμφιλύκη βρίσκεται κρυμμένο κοντά στην Ακρόπολη της Σκιάθου,  ψηλά στην πλαγιά της παραλίας της Μεγάλης Άμμου με μια συγκλονιστική θέα στη θάλασσα και στα νησάκια Τσουγκριά και Τσουγκριάκι.

Σφυρίδα με ντοματούλα - Αμφιλύκη - Ταβέρνα & Πανσιόν, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Την ταβέρνα διαχειρίζεται ο Χρήστος Καλογιάννης με την οικογένεια του (την αδελφή του Μαρία, την γυναίκα του και την κόρη του). Από τα εδέσματα τους ξεχωρίζει σύβραση σφυρίδας με ντοματούλα, ένα ποίημα, οι καραβίδες με κολοκυθάκια μια θεσπέσια ελαφριά και φινετσάτη γεύση αλλά και οι συναγρίδες στιφάδο, και τέλος καπνιστό συκώτι σκλεπούδας (πεσκανδρίτσας).

 

Αmmos Beach Restaurant

Ammos Beach Restaurant - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το Ammos Beach Restaurant βρίσκεται το Skiathos Princess Resort, την πεντάστερη ντίβα της σκιαθίτικης ξενοδοχίας, στην παραλία της Αγίας Παρασκευής που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται εκεί χωμένο ανάμεσα σε ψηλά πλατάνια.

Ammos Beach Restaurant - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Πάνω σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, γνωστή για την λεπτή χρυσή αμμουδιά της και τα πεντακάθαρα νερά, βραβευμένη με γαλάζια σημαία και στις πανέμορφες πάλλευκες σκηνές, όπου οι θαμώνες απολαμβάνουν το δειλινό, το εστιατόριο Ammos Beach προσφέρει πιάτα βασισμένα στην ελληνική δημιουργική κουζίνα. Από το menu μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν: η ποικιλία αλοιφών από φάβα, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα και τζατζίκι, η πράσινη σαλάτα με λευκό τόνο Αλοννήσου,το χταπόδι σχάρας με φάβα, καραμελωμένα κρεμμύδια και ρίγανη, οι γαρίδες σαγανάκι με ούζο, ντομάτα και φέτα παναρισμένη.

 

Ταβέρνα Ακρογιάλι

Ψαροταβέρνα Ακρογιάλι - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το Ακρογιάλι είναι μια ψαροταβέρνα στην ακροθαλασσιά της πόλης της Σκιάθου στον δρόμο προς το αεροδρόμιο,  στημένη πάνω στη θάλασσα πάνω σε υποστυλώματα σε ξύλινη εξέδρα, σκεπασμένη με στέγη, και προσφέρει μια μοναδική εγγύτητα στο θαλάσσιο κύμα. Το Ακρογιάλι ξεχωρίζει, γιατί είναι πάντα γεμάτο, το προσωπικό του μόνιμο χρόνια, ευγενέστατο με εξυπηρέτηση που σκλαβώνει, αλλά και γιατί έχει την μεγαλύτερη βιτρίνα φρέσκων ψαριών.

Ψαροταβέρνα Ακρογιάλι - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Φρέσκα ψάρια, που του φέρνουν καθημερινά φίλοι ψαράδες στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Η κουζίνα του Κωνσταντίνου είναι πλούσια, θα βρεις από όλα, σαλάτες, λαδερά, μαγειρευτά, της σκάρας, αλλά το δυνατό σημείο του είναι οι θαλασσινοί μεζέδες και τα ψάρια. Συστήνουμε το φρέσκο χταπόδι στη σκάρα, μυδοπίλαφο, φρέσκο τόνο Αλοννήσου, σουβλάκι ή φιλέτο ξιφία, αστακούς και γαρίδες,  τον μπακαλιάρο πλακί που ήταν πεντανόστιμος και φυσικά ό,τι σας γυαλίσει το μάτι από τα ψάρια και θαλασσινά.

 

Ταβέρνα Μπάτης

Ταβέρνα Μπάτης - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα ο Μπάτης είναι μία οικογενειακή σκιαθίτικη ταβέρνα ανοικτή τη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνο -κι αυτό είναι πολύ καλό για τα νησιά, που μόλις περάσει το καλοκαίρι ερημώνουν-και βρίσκεται στη ψηλότερη θέση στα σκαλάκια του παλιού λιμανιού, την πιο γραφική θέση της πόλης της Σκιάθου,  κάτω από την παχιά σκιά που ρίχνουν τα τεράστια πλατάνια της προκυμαίας, οι θαμώνες έχουν μια άπλετη θέα τα ψαροκάικα και το Μπούρτζι στο βάθος.

Ταβέρνα Μπάτης - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το φαγητό έντιμη ελληνική κουζίνα, όπου ξεχωρίσαμε: σπιτικές αλοιφές (τζατζίκι, ταραμολασάτα, τυροκαυτερή, σκορδαλιά), τυροκροκέτες, γαριδοκροκέτες (φρέσκια γαρίδα, ανάμεικτη με καυκαλίθρες και λάπατα), μαριδάκι τηγανητό, σαρδέλες και γαύροι ψητοί, χταποδάκι στα καρβουνα και από τα κυρίως πιάτα, πιο δημοφιλή είναι οι μακαρονάδες με τα θαλασσινά, όπως η αστακομακαρονάδα, τα ψάρια, καλαμάρια, θράψαλα και οι γαρίδες σαγανάκι.

 

Tαβέρνα Ανατολή

Ταβέρνα Ανατολή - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Λίγο έξω από την πόλη της Σκιάθου, στην περιοχή Καλύβια μακριά από τα κοσμοπολίτικα και τουριστικά εστιατόρια-ταβέρνες της, στην κορφή ενός λόφου με άπλετη θέα στο πέλαγος και ΒΑ προς την Σκόπελο και στο βάθος την Αλόννησο θα συναντήσουμε ένα παραμυθένιο ταβερνάκι, την Ανατολή. Ένας τόπος που όλα έχουν μια άποψη και μια πανέμορφη λαϊκή αισθητική.

Ταβέρνα Ανατολή - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Τα κύρια φαγητά στην Ανατολή είναι τα μαγειρευτά, κόκορας, κατσικάκι ντόπιο – λουκούμι σκέτο -, λαδερά, καλαμαράκια, ψάρια. Αλλά και τα ορεκτικά έχουν χαρακτήρα. Στριφτές πίτες, γιαπράκια, σουτζουκάκια σμυρνέικα με μπόλικη κανέλα, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρουδικά, τσιτσίραβλα και κρίταμα που συνοδεύουν τον ξυδάτο γάβρο, τυροπιτάκια στο τηγάνι, κι ένα θεσπέσιο ορεκτικό, μια έκπληξη, τηγανητοί κολοκυθοανθοί με λίγο τυράκι μέσα τους, πασπαλισμένους με σουσάμι, στο τηγάνι σαν τσιπς!

 

Beach Bar – Εστιατόριο Porto Paradiso

Porto Paradiso - Βρομόλιμνος, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το beach bar – εστιατόριο Porto Paradiso βρίσκεται στο νότιο μέρος της Σκιάθου, στην παραλία Βρομόλιμνος και θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του νησιού, γνωστό για την ομορφιά της θέσης του, το πολύ καλό φαγητό, το ποτό, τη διασκέδαση και τις μοναδικές στιγμές που χαρίζει εδώ και 40 χρόνια, απ’ όταν στήθηκε από τον Kυριάκο ιδιοκτήτη του μαγαζιού.

Porto Paradiso - Βρομόλιμνος, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Χορταστικές δροσερές σαλάτες, μια ταραμοσαλάτα ποίημα, κριθαρότο με θαλασσινά, χταπόδι, με φάβα, καλαμάρια ντόπια, γαρίδες ψητές και άλλα. Φυσικά δεν λείπουν και οι πρωταγωνιστές της εποχής του 80, το σύμβολο του μαγαζιού, οι περίφημες σαρδέλες σε νέες, όμως, ψαγμένες παραλλαγές από τον Τάσο Σέγα έναν ταλαντούχο Θεσσαλονικιό σεφ που παρουσιάζει μια δημιουργική κουζίνα, καλοκαιρινή, αναφορά στην κουζίνα του Αιγαίου.

 

Beach Bar – Εστιατόριο Ταρσανάς

Ταβέρνα Ταρσανάς - Κεχριές, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide
Ο Ταρσανάς στις Κεχριές είναι ένας τόπος γαλήνης, ένας τόπος χωρίς μουσική, ένας ξεχασμένος παράδεισος. Εξαγνισμένος από την ομορφιά, στις εκβολές του μικρού ποταμού – που έχει χειμώνα καλοκαίρι νερό -, ανταμώνεις μια πανέμορφη και γλυκιά αμμουδιά μετά από μιά μαγευτική διαδρομη 12χλμ. όπου τα παλιά χρόνια λειτουργούσε ένας ταρσανάς. Αυτήν την ονομασία διάλεξε ο Αργύρης για να φτιάξει τον παράδεισό του.

Ταβέρνα Ταρσανάς - Κεχριές, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το νερό του ποταμιού χρησιμοποιείται και για ντουζιέρα μετά το μπάνιο της θάλασσας, που βγαίνει μέσα από μια γλυπτική ξύλινη κατασκευή. Άφθονο δροσερό νερό, να πλένεσαι όσο χρόνο θες, χωρίς να στεναχωριέσαι για το ξόδεμα του. Το ίδιο μεράκι έβαλε ο Αργύρης και στο φαγητό. Όχι πολλά πράγματα, αλλά μοναδικά. Δυο καΐκια του φέρνουν από τον γιαλό, απευθείας ψάρια ημέρας, αστακούς και χταπόδια, αλλά συχνά θα βρεις και διάφορα όστρακα. Σαλατούλες, θαλασσινές μακαρονάδες, μια όμορφη λίστα κρασιών όπου δεν λείπει και το εμφιαλωμένο κρασί του νησιού.

 

Ουζερί Καμπουρέλιας

Το ουζερί Καμπουρέλιας είναι ένα παλιό και καλό τσιπουράδικο ταυτισμένο με την Σκιάθο, το παλιό λιμάνι, τους θαμώνες του, τους ιδιοκτήτες του,  και την ιστορία του νησιού.  Από τότε μπορεί να αλλάξαν οι ιδιοκτήτες και να ανανεώθηκε εξωτερικά, οι μεζέδες  του όμως και τα καλά θεσσαλικά τσίπουρα όχι μόνο δεν αλλάζουν αλλά και εμπλουτίζονται. Και είναι ένα από τα μαγαζιά που λειτουργούν στο νησί τον περισσότερο χρόνο μέσα στην χρονιά, και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

Ως ουζερί-ταβέρνα  όλων των εποχών, αλλά και όλων των γούστων εδώ θα βρει κανείς από τα τυπικά  μαγειρευτά φαγητά όπως μοσχάρι στιφάδο, μοσχάρι γιουβέτσι (για να θυμόμαστε τα γιουβέτσια του Παπαδιαμάντη), σουτζουκάκια,μουσακάδες και παστίτσια, ως τα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια που πουλιούνται με το κιλό. Πάντως κάποιοι μεζέδες του, όπως το ψάρι στιφάδο είναι ιδιαιτέρως μερακλήδικοι.

 

To Mπακάλικο

Μια από τις καινούργιες σχετικά παρουσίες στο νησί κέρδισε με την πρώτη τις εντυπώσεις των ντόπιων και των επισκεπτών. Με την εικόνα και την αισθητική ενός παλιού παντοπωλείου με όλα τα καλούδια του -παλιές κλασικές κονσέρβες- στο εσωτερικό η αίθουσα είναι ευρύχωρη και ατμοσφαιρική, ενώ η βεράντα του, και η εξέδρα του πάνω στην θάλασσα είναι όμορφα διαμορφωμένες.

Οι μεζέδες του ένας κι ένας, θαλασσινοί κυρίως, τόνος Αλοννήσου, σουπιές με σπανάκι, καραβίδες, μπαρμπουνάκια τηγανητά, σαρδέλες, γαρίδες σαγανάκι χωρίς να λείπουν και μεζέδες κρέατος όπως τα σουτζουκάκια. Από εκεί πέρα ό,τι είδους ψάρια επιθυμεί κανείς, από τα πρώτα ως και τα έσχατα, πλην όμως νόστιμα.

 

Οινοποιείο Παρίσση

Oινοποιείο Παρίσση - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Κτισμένο 100 μέτρα πάνω από τον προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι στις πλαγιές του βουνού που βρίσκεται στην πλάτη της πόλης της Σκιάθου και σ’ ένα κατάφυτο δάσος από πεύκα, σχίνα και πλατάνια, σ’ ένα πλάτωμα όπου ήταν φυτεμένο ένα αμπελάκι, το οινοποιείο Παρίσση στέκει ως ένα μικρό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Δημιουργός του ο Γιάννης Παρίσσης, ένας ερασιτεχνής μικρός αμπελουργός που με το διάβα του χρόνου έγινε ένας μερακλής φίλος και παραγωγός κρασιού και στα πενήντα του ένας επαγγελματίας οινοποιός.

Oινοποιείο Παρίσση - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Τριάντα στρέμματα αμπέλια – τα όποια κάθε χρόνια αυξάνονται -, ένα σύγχρονο οινοποιείο δυναμικότητας 30.000 φιαλών, oινολόγος η Σκιαθίτικης καταγωγής Κατερίνα Μιτζέλου, που έχει συνεργαστεί στην Σαντορίνη στο οινοποιείο Σιγάλα, χώροι γευσιγνωσιών καλόγουστοι, κρασιά υψηλού επιπέδου, ειδικά ο ροδίτης και η μαλαγουζιά, μια θέα που δεν χορταίνεται και δυο ιδιοκτήτες ο Γιάννης και η Μαρία δημιουργικοί, δουλευταράδες και αγαπησιάρηδες, πρόθυμοι να σε κάνουν να νιώσεις όμορφα.

 

Άνθος του Γιαλού

Άνθος του Γιαλού - Χαϊμαλιά και γλυκά Σκιάθου - Greek Gastronomy Guide

Η Ιωάννα και η Συραϊνώ (και η κόρη της Δέσποινα) δράστηρια μέλη του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, δημιούργησαν το 2020 στον οικισμό της Σκιάθου ένα κουκλίστικο εργαστήρι, το Ανθος του Γιαλού για να προσφέρουν στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και στους ντόπιους τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού.

Άνθος του Γιαλού - Χαϊμαλιά και γλυκά Σκιάθου - Greek Gastronomy Guide

Και ενώ τα αμυγδαλωτά τα συναντάς σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου – οι αμυγδαλιές είναι τα μοναδικά καρποφόρα, μαζί με τις συκιές που δεν χρειάζονται νερό -, αυτό που ξεχωρίζει και χαρακτηρίζει τη Σκιάθο είναι το χαϊμαλί. Με συχνές αναφορές του στα διηγήματα των δυο διηγηματογράφων του νησιού (Αλ. Παπαδιαμάντης, Αλ. Μωραϊτίδης) το χαϊμαλί είναι μια τηγανητή ζύμη, γεμιστή με καρύδι, μέλι, ψύχα ψωμιού, κανέλα και μοσχοκάρυδο που με περίσσια τέχνη τέχνη φτιάχνεται σ’ ένα σχήμα σαν πουγκί, που στο τέλος πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.

 

Mamma Mia pastry & bakery shops

Mamma Mia pastry & bakery shops - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Οι κωδικοί και τα προϊόντα που παράγονται στα Mamma Mia pastry & bakery shops είναι πολλά γιατί υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που έχει διάφορες σύγχρονες ανάγκες από την ζαχαροπλαστική. Ο Φάνης όμως επιμένει και μεταξύ των άλλων προσπαθεί να προωθήσει τα εδέσματα του τόπου του.

Mamma Mia pastry & bakery shops - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Ψωμάκι με προζύμι και εκλεκτά αλεύρια, τυρόπιτες, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες και λιόψωμα (που γίνονται ανάρπαστα από τους Ιταλούς). Χάρηκα πολύ για την γνωριμία τέτοιων επαγγελματιών, γιατί δεν είναι και εύκολο να ξεκινάς καθημερινά την ημέρα σου από τις δύο τα χαράματα και να είσαι προσηλωμένος στην ποιότητα.

 

Skiathos Palace

To Skiathos Palace δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο και εμπορικότερο ξενοδοχείο της Σκίαθου, πάνω από την ομορφότερη παραλία του νησιού της Κουκουναριές, αλλά και το ιστορικότερο, και αυτό που έχει συνδέσει τις δραστηριότητές του με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού εδώ και 50 χρόνια.

Οι δυό γιοι του πρωτοπόρου ιδρυτή του συγκροτήματος Τάκη Δερβένη, Άρης και Βασίλης στα πλαίσια της ποιοτικής αναβάθμισης του ξενοδοχείου τους, δημιούργησαν μια φάρμα με κάθε είδους ζαρζαβατικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια κλπ) που αφορούν την τροφοδοσία της κουζίνας τους, ενώ τυποποίησαν και ένα δικό τους έξτρα παρθένο λάδι, σε συνεργασία με ένα ελαιοτριβείο της Σκοπέλου.

Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου – Greek Gastronomy Guide

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!