Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου

Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide
Aug 02 2020

Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου

Επισκεφτήκαμε τις καλύτερες ταβέρνες της Σκιάθου, που λειτουργούν ως πρεσβευτές της γαστρονομίας του νησιού. Εκτός από τις ταβέρνες που παρουσιάζουμε συνοπτικά – αλλά και αναλυτικά αν προστρέξετε στα σχετικά  links – υπάρχουν επίσης στο νησί  κι άλλα γαστρονομικά στέκια που αξίζει να γνωρίσετε. Όπως το πρώτο οινοποιείο που άνοιξε το 2020 στο νησί και θα ενισχύσει χωρίς άλλο την γαστρονομική φαρέτρα της Σκιάθου, ένα κατάστημα  που προσφέρει τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, έναν φούρνο που κάνει εκτός του ψωμιού με προζύμι, και άλλων πολλών, παραδοσιακές πίτες και λιόπιτες και τέλος μια πρωτοβουλία του ξενοδοχείου συμβόλου της Σκιάθου, του Skiathos Palace να έχει δικό του περιβόλι και εκτός των κηπευτικών να παράγει δικό του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Όλες αυτές αυτές οι προσπάθειες, από ντόπιους μερακλήδες επαγγελματίες, που τιμούν την δουλειά τους και τους πελάτες τους, και λειτουργούν ως πρεσβευτές της γαστρονομίας της Σκιάθου, είναι ένα πρώτο δείγμα και ένα πρώτο βήμα, για να αποκτήσει η Σκιάθος τη γαστρονομική ταυτότητα και την γαστρονομική αίγλη που της αξίζει.

Γιατί η γαστρονομία είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που υποστηρίζουν την τουριστική ταυτότητα και οικονομική ανάπτυξη κάθε τόπου.

 

Ταβέρνα Αμφιλύκη

Αμφιλύκη - Ταβέρνα & Πανσιόν, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Αν θα ’πρεπε κάποια ταβέρνα της Σκιάθου να δικαιούται ένα από τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας αυτή θα ήταν δίχως η ταβέρνα Αμφιλύκη. Γιατί είναι αυτή που όσο καμία άλλη προσφέρει την παραδοσιακή Σκιαθίτικη κουζίνα, πάντρεμα δηλαδή των ψαριών και των τσοφλιών (έτσι λέγαν τα καραβιδοειδή και τους αστακούς οι Σκιαθίτες, γιατί δεν είχαν ψαχνό και δεν φτούραγαν για χόρταση στις πολυπληθείς οικογένειες)  με λαχανικά. Το Αμφιλύκη βρίσκεται κρυμμένο κοντά στην Ακρόπολη της Σκιάθου,  ψηλά στην πλαγιά της παραλίας της Μεγάλης Άμμου με μια συγκλονιστική θέα στη θάλασσα και στα νησάκια Τσουγκριά και Τσουγκριάκι.

Σφυρίδα με ντοματούλα - Αμφιλύκη - Ταβέρνα & Πανσιόν, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Την ταβέρνα διαχειρίζεται ο Χρήστος Καλογιάννης με την οικογένεια του (την αδελφή του Μαρία, την γυναίκα του και την κόρη του). Από τα εδέσματα τους ξεχωρίζει σύβραση σφυρίδας με ντοματούλα, ένα ποίημα, οι καραβίδες με κολοκυθάκια μια θεσπέσια ελαφριά και φινετσάτη γεύση αλλά και οι συναγρίδες στιφάδο, και τέλος καπνιστό συκώτι σκλεπούδας (πεσκανδρίτσας).

Εxantas restaurant

Exantas Restaurant - Εστιατόριο Εξάντας - Μεγάλη Άμμος, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σε μια αυλή ενός νοικοκυρεμένου μικρού ξενοδοχείου χωρίς τις υψηλές περγαμηνές των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων, σε μια μαγική βεράντα με θέα την πανέμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου. βρίσκεται to  Exantas bar-restaurant μια γαστρονομική όαση. Και φυσικά αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα του ότι η καλή κουζίνα δεν είναι αποτέλεσμα, επενδύσεων και ισχυρών ονομάτων, αλλά βαθιάς και ουσιαστικής αγάπης για την σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα και τους δημιουργούς της.

Exantas Restaurant - Εστιατόριο Εξάντας - Μεγάλη Άμμος, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Η κουζίνα του είναι όντως δημιουργική με πολλά ενδιαφέροντα με  πλέον ξεχωριστό πιάτο του μενού, φαγκρί στιφάδο με υφές κρεμμυδιού που θεωρούμε ότι έχει θέση στο μενού οποιουδήποτε στον κόσμο 3-άστερου Michelin εστιατορίου!

Αmmos Beach Restaurant

Ammos Beach Restaurant - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το Ammos Beach Restaurant βρίσκεται το Skiathos Princess Resort, την πεντάστερη ντίβα της σκιαθίτικης ξενοδοχίας, στην παραλία της Αγίας Παρασκευής που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται εκεί χωμένο ανάμεσα σε ψηλά πλατάνια.

Ammos Beach Restaurant - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Πάνω σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, γνωστή για την λεπτή χρυσή αμμουδιά της και τα πεντακάθαρα νερά, βραβευμένη με γαλάζια σημαία και στις πανέμορφες πάλλευκες σκηνές, όπου οι θαμώνες απολαμβάνουν το δειλινό, το εστιατόριο Ammos Beach προσφέρει πιάτα βασισμένα στην ελληνική δημιουργική κουζίνα. Από το menu μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν: η ποικιλία αλοιφών από φάβα, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα και τζατζίκι, η πράσινη σαλάτα με λευκό τόνο Αλοννήσου,το χταπόδι σχάρας με φάβα, καραμελωμένα κρεμμύδια και ρίγανη, οι γαρίδες σαγανάκι με ούζο, ντομάτα και φέτα παναρισμένη.

Marmita

Εστιατόριο Μαρμίτα του Δημήτρη Κολιάκου και του Πάνου Σταμούλη - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σε μια απόμερη και ήσυχη γειτονιά της πόλης της Σκιάθου, στην οδό Ευαγγελιστρίας, ένα κάθετο στενάκι της πολυσύχναστης κεντρικής οδού Παπαδιαμάντη, βρίσκεται η Μαρμίτα, το εστιατόριο που πρωταγωνιστεί εδώ και 10 χρόνια στις επιλογές των καλοφαγάδων της Σκιάθου.

Εστιατόριο Μαρμίτα - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Βρισκόμαστε στo εστιατόριο του Δημήτρη Κολιάκου και του Πάνου Σταμούλη, το πλέον πολυσυζητημένο  του νησιού. Η κουζίνα τoυ είναι ελαφριά όλο φρεσκάδα, τα αρώματα της Μεσογείου στο πιάτο σου, όλο εκπλήξεις και ανατροπές. H Μαρμίτα είναι μια όαση ευφάνταστης γαστρονομίας, σε ένα διακριτικό περιβάλλον, υψηλής αισθητικής αντίληψης, καλής εξυπηρέτησης, χαμηλών τόνων  και σε πολύ λογικές τιμές για το είδος!

 

Ταβέρνα Ακρογιάλι

Ψαροταβέρνα Ακρογιάλι - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το Ακρογιάλι είναι μια ψαροταβέρνα στην ακροθαλασσιά της πόλης της Σκιάθου στον δρόμο προς το αεροδρόμιο,  στημένη πάνω στη θάλασσα πάνω σε υποστυλώματα σε ξύλινη εξέδρα, σκεπασμένη με στέγη, και προσφέρει μια μοναδική εγγύτητα στο θαλάσσιο κύμα. Το Ακρογιάλι ξεχωρίζει, γιατί είναι πάντα γεμάτο, το προσωπικό του μόνιμο χρόνια, ευγενέστατο με εξυπηρέτηση που σκλαβώνει, αλλά και γιατί έχει την μεγαλύτερη βιτρίνα φρέσκων ψαριών.

Ψαροταβέρνα Ακρογιάλι - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Φρέσκα ψάρια, που του φέρνουν καθημερινά φίλοι ψαράδες στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Η κουζίνα του Κωνσταντίνου είναι πλούσια, θα βρεις από όλα, σαλάτες, λαδερά, μαγειρευτά, της σκάρας, αλλά το δυνατό σημείο του είναι οι θαλασσινοί μεζέδες και τα ψάρια. Συστήνουμε το φρέσκο χταπόδι στη σκάρα, μυδοπίλαφο, φρέσκο τόνο Αλοννήσου, σουβλάκι ή φιλέτο ξιφία, αστακούς και γαρίδες,  τον μπακαλιάρο πλακί που ήταν πεντανόστιμος και φυσικά ό,τι σας γυαλίσει το μάτι από τα ψάρια και θαλασσινά.

 Diamanti Beach Bar.

Diamanti Beach Bar - Σκιάθος - Κατερίνα Χούμα - Greek Gastronomy Guide

To Diamanti Beach bar είναι ένα μικρό άτυπο club όσων έχουν χορτάσει από πολιτισμό και υπηρεσίες και θέλουν να ζουν σαν Ροβινσώνες Κρούσοι. Ξύλινες καλαίσθητες αυτοκατασκευές, σανιδένια πατώματα που στερεώνονται σε κορμούς δέντρων, αιώρες, οι σερβιτόροι να σερβίρουν ξυπόλητοι και γενικά μια ατμόσφαιρα χαλαρή, και οι επισκέπτες  κάτι μεταξύ Bobos (συντομογραφία των bourgeois-boheme) και Bohoς (συντομογραφία των bohemian) να απολαμβάνουν την περιπέτεια ένος ταξιδιού με πλεούμενο σκάφος για να φτάσεις στην παρθένα αυτή παραλία.

Diamanti Beach Bar - Σκιάθος - Κατερίνα Χούμα - Greek Gastronomy Guide

Όσον αφορά την κουζίνα από πρώτα σερβίρονται τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, τονοσαλάτα, φάβα, γαύρος μαρινάτος ενώ από σαλάτες ξεχωρίζει η σαλάτα με κολοκύθια παρουσιασμένα ως σπαγγέτι πέστο, και τα κρίταμα, βλίτα. Από τα πρώτα τα πιο αγαπημένα είναι το τηγανητό καλαμάρι παναρισμένο με δυο τύπους αλεύρι, λάιμ, τζίντζερ και τσίλι, οι καραβίδες κριθαρώτο και οι γαρίδες σαγανάκι. Όσο ατημέλητος κι αν φαίνεται ο χώρος της καντίνας τόσο αισθητικά άρτια είναι τα πιάτα και ενδιαφέρουσες οι γεύσεις τους.

Βeach House

Beach house στην παραλία Κολιός - Σκιάθος - Διαμαντής Μαθηνός - Greek Gastronomy Guide

Το Βeach House βρίσκεται στην παραλία Κολιός 8 χλμ από την πόλη της Σκιάθου, που προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους και η θάλασσα είναι τις περισσότερες φορές τόσο ήρεμη όσο μια λίμνη. Είναι μία από τις παραλίες που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αναφέρει συχνά στα διηγήματα του, ως ρόδινα ακρογιάλια, πνιγμένα στην καταπράσινη φύση της Σκιάθου με τις ελιές και τα πεύκα να φτάνουν και να σκιάζουν την ακροθαλασσιά.

Beach House στην παραλία Κολιός - Σκιάθος - Διαμαντής Μαθηνός - Greek Gastronomy Guide

H κουζίνα του Beach House έχει αρκετά πιάτα που έχουν το άρωμα του νησιού, όπως τακαλαπόδια (τοπικές πίτες με χόρτα και μάραθο, τηγανισμένες σε ελαιόλαδο),
η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα Ψητή μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης, ξίδι cherry φρέσκος κόλιανδρος και τοπικό χλωροτύρι
η χλωρή σαλάτα με γλυστρίδα, ντόπια φασολάκια, κολοκυθάκια και τραγανές μπάμιες τουρσί, τοματίνια, κάπαρη, ξινομυζήθρα Κρήτης, λαδολέμονο και άγροα μέντα από την Σκιάθο
και οι μπρουσκέτες παστού γαύρου, με λάδι κόλιανδρου, βαλεριάνα και αφρό μαγιονέζας ταραμά

 

Ταβέρνα Μπάτης

Ταβέρνα Μπάτης - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα ο Μπάτης είναι μία οικογενειακή σκιαθίτικη ταβέρνα ανοικτή τη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνο -κι αυτό είναι πολύ καλό για τα νησιά, που μόλις περάσει το καλοκαίρι ερημώνουν-και βρίσκεται στη ψηλότερη θέση στα σκαλάκια του παλιού λιμανιού, την πιο γραφική θέση της πόλης της Σκιάθου,  κάτω από την παχιά σκιά που ρίχνουν τα τεράστια πλατάνια της προκυμαίας, οι θαμώνες έχουν μια άπλετη θέα τα ψαροκάικα και το Μπούρτζι στο βάθος.

Ταβέρνα Μπάτης - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το φαγητό έντιμη ελληνική κουζίνα, όπου ξεχωρίσαμε: σπιτικές αλοιφές (τζατζίκι, ταραμολασάτα, τυροκαυτερή, σκορδαλιά), τυροκροκέτες, γαριδοκροκέτες (φρέσκια γαρίδα, ανάμεικτη με καυκαλίθρες και λάπατα), μαριδάκι τηγανητό, σαρδέλες και γαύροι ψητοί, χταποδάκι στα καρβουνα και από τα κυρίως πιάτα, πιο δημοφιλή είναι οι μακαρονάδες με τα θαλασσινά, όπως η αστακομακαρονάδα, τα ψάρια, καλαμάρια, θράψαλα και οι γαρίδες σαγανάκι.

 

Tαβέρνα Ανατολή

Ταβέρνα Ανατολή - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Λίγο έξω από την πόλη της Σκιάθου, στην περιοχή Καλύβια μακριά από τα κοσμοπολίτικα και τουριστικά εστιατόρια-ταβέρνες της, στην κορφή ενός λόφου με άπλετη θέα στο πέλαγος και ΒΑ προς την Σκόπελο και στο βάθος την Αλόννησο θα συναντήσουμε ένα παραμυθένιο ταβερνάκι, την Ανατολή. Ένας τόπος που όλα έχουν μια άποψη και μια πανέμορφη λαϊκή αισθητική.

Ταβέρνα Ανατολή - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Τα κύρια φαγητά στην Ανατολή είναι τα μαγειρευτά, κόκορας, κατσικάκι ντόπιο – λουκούμι σκέτο -, λαδερά, καλαμαράκια, ψάρια. Αλλά και τα ορεκτικά έχουν χαρακτήρα. Στριφτές πίτες, γιαπράκια, σουτζουκάκια σμυρνέικα με μπόλικη κανέλα, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρουδικά, τσιτσίραβλα και κρίταμα που συνοδεύουν τον ξυδάτο γάβρο, τυροπιτάκια στο τηγάνι, κι ένα θεσπέσιο ορεκτικό, μια έκπληξη, τηγανητοί κολοκυθοανθοί με λίγο τυράκι μέσα τους, πασπαλισμένους με σουσάμι, στο τηγάνι σαν τσιπς!

 

Beach Bar – Εστιατόριο Porto Paradiso

Porto Paradiso - Βρομόλιμνος, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το beach bar – εστιατόριο Porto Paradiso βρίσκεται στο νότιο μέρος της Σκιάθου, στην παραλία Βρομόλιμνος και θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του νησιού, γνωστό για την ομορφιά της θέσης του, το πολύ καλό φαγητό, το ποτό, τη διασκέδαση και τις μοναδικές στιγμές που χαρίζει εδώ και 40 χρόνια, απ’ όταν στήθηκε από τον Kυριάκο ιδιοκτήτη του μαγαζιού.

Porto Paradiso - Βρομόλιμνος, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Χορταστικές δροσερές σαλάτες, μια ταραμοσαλάτα ποίημα, κριθαρότο με θαλασσινά, χταπόδι, με φάβα, καλαμάρια ντόπια, γαρίδες ψητές και άλλα. Φυσικά δεν λείπουν και οι πρωταγωνιστές της εποχής του 80, το σύμβολο του μαγαζιού, οι περίφημες σαρδέλες σε νέες, όμως, ψαγμένες παραλλαγές από τον Τάσο Σέγα έναν ταλαντούχο Θεσσαλονικιό σεφ που παρουσιάζει μια δημιουργική κουζίνα, καλοκαιρινή, αναφορά στην κουζίνα του Αιγαίου.

 

Beach Bar – Εστιατόριο Ταρσανάς

Ταβέρνα Ταρσανάς - Κεχριές, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Ο Ταρσανάς στις Κεχριές είναι ένας τόπος γαλήνης, ένας τόπος χωρίς μουσική, ένας ξεχασμένος παράδεισος. Εξαγνισμένος από την ομορφιά, στις εκβολές του μικρού ποταμού – που έχει χειμώνα καλοκαίρι νερό -, ανταμώνεις μια πανέμορφη και γλυκιά αμμουδιά μετά από μιά μαγευτική διαδρομη 12χλμ. όπου τα παλιά χρόνια λειτουργούσε ένας ταρσανάς. Αυτήν την ονομασία διάλεξε ο Αργύρης για να φτιάξει τον παράδεισό του.

Ταβέρνα Ταρσανάς - Κεχριές, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το νερό του ποταμιού χρησιμοποιείται και για ντουζιέρα μετά το μπάνιο της θάλασσας, που βγαίνει μέσα από μια γλυπτική ξύλινη κατασκευή. Άφθονο δροσερό νερό, να πλένεσαι όσο χρόνο θες, χωρίς να στεναχωριέσαι για το ξόδεμα του. Το ίδιο μεράκι έβαλε ο Αργύρης και στο φαγητό. Όχι πολλά πράγματα, αλλά μοναδικά. Δυο καΐκια του φέρνουν από τον γιαλό, απευθείας ψάρια ημέρας, αστακούς και χταπόδια, αλλά συχνά θα βρεις και διάφορα όστρακα. Σαλατούλες, θαλασσινές μακαρονάδες, μια όμορφη λίστα κρασιών όπου δεν λείπει και το εμφιαλωμένο κρασί του νησιού.

 

Ουζερί Καμπουρέλιας

Το Ουζερί Καμπουρέλιας είναι ένα παλιό και καλό τσιπουράδικο ταυτισμένο με την Σκιάθο, το παλιό λιμάνι, τους θαμώνες του, τους ιδιοκτήτες του,  και την ιστορία του νησιού.  Από τότε μπορεί να αλλάξαν οι ιδιοκτήτες και να ανανεώθηκε εξωτερικά, οι μεζέδες  του όμως και τα καλά θεσσαλικά τσίπουρα όχι μόνο δεν αλλάζουν αλλά και εμπλουτίζονται. Και είναι ένα από τα μαγαζιά που λειτουργούν στο νησί τον περισσότερο χρόνο μέσα στην χρονιά, και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

Ως ουζερί-ταβέρνα  όλων των εποχών, αλλά και όλων των γούστων εδώ θα βρει κανείς από τα τυπικά  μαγειρευτά φαγητά όπως μοσχάρι στιφάδο, μοσχάρι γιουβέτσι (για να θυμόμαστε τα γιουβέτσια του Παπαδιαμάντη), σουτζουκάκια,μουσακάδες και παστίτσια, ως τα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια που πουλιούνται με το κιλό. Πάντως κάποιοι μεζέδες του, όπως το ψάρι στιφάδο είναι ιδιαιτέρως μερακλήδικοι.

 

To Mπακάλικο

Μια από τις καινούργιες σχετικά παρουσίες στο νησί κέρδισε με την πρώτη τις εντυπώσεις των ντόπιων και των επισκεπτών. Με την εικόνα και την αισθητική ενός παλιού παντοπωλείου με όλα τα καλούδια του -παλιές κλασικές κονσέρβες- στο εσωτερικό η αίθουσα είναι ευρύχωρη και ατμοσφαιρική, ενώ η βεράντα του, και η εξέδρα του πάνω στην θάλασσα είναι όμορφα διαμορφωμένες.

Οι μεζέδες του ένας κι ένας, θαλασσινοί κυρίως, τόνος Αλοννήσου, σουπιές με σπανάκι, καραβίδες, μπαρμπουνάκια τηγανητά, σαρδέλες, γαρίδες σαγανάκι χωρίς να λείπουν και μεζέδες κρέατος όπως τα σουτζουκάκια. Από εκεί πέρα ό,τι είδους ψάρια επιθυμεί κανείς, από τα πρώτα ως και τα έσχατα, πλην όμως νόστιμα.

Καλό πηγάδι

Γιάννης και Ζωή Πασχάλη, Ουζερί Καλό Πηγάδι - Χώρα, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σε απόσταση 500 μέτρα μακριά από την παραλία, κρυμμένο πίσω από το σχολείο, βρίσκεται το Καλό Πηγάδι, το ουζερί των ψαράδων, της εργατιάς και κάποιων «ψαγμένων». Τίποτα το επιτηδευμένο, τίποτα το φανταχτερό. Μια δίρριχτη τέντα που λειτουργεί από Μάρτη ως Δεκέμβρη -τον υπόλοιπο καιρό ο κόσμος στριμώχνεται μεσ’ το μαγαζί- και ένα διχτάκι στον τοίχο, λαϊκή διακόσμηση, για να υπενθυμίζει την προέλευση των μεζέδων.

Ουζερί Καλό Πηγάδι - Χώρα, Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Μπρασκοουρές σκορδαλιά, σουπιές με κολοκυθάκια, απίστευτα νόστιμοι γαριδοκεφτέδες, αυγά σουπιάς, λυράκια (κολοκυθάκια σκιαθίτικα), χταποδάκι ξιδάτο, τουνάκι ψητό, σαλατούρι, φάβα με ξιδάτους γαύρους…τι άλλο να επιθυμεί για τσιπουρομεζέ ο καλός ο άνθρωπος;

Mέγας Γιαλός

Ταβέρνα Μέγας Γιαλός - Απόστολος και Ελένη Ναούμ - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Ο Μέγας Γιαλός είναι μια οικογενειακή ταβέρνα στη θέση Κορακοφωλιά 3χλμ ΒΔ της πόλης της Σκιάθου. Όντως η θέση αυτή μοιάζει με κορακοφωλιά γιατί βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από την ομώνυμη παραλία του Μέγα Γιαλού.

Ταβέρνα Μέγας Γιαλός - Απόστολος και Ελένη Ναούμ - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Ο προσανατολισμός της ταβέρνας είναι βόρειος και ανατολικός και η θέα είναι πανέμορφη, καθώς κοιτάζει προς το Βόρειο Αιγαίο και την Σκόπελο, ενώ στα πόδια της βρίσκεται η πίστα του αεροδρομίου. Έτσι κάθε τόσο βλέπεις τα σύγχρονα πουλιά να απογειώνονται για να επιστρέψουν τους επισκέπτες της Σκιάθου στην πατρίδα τους, χωρίς φυσικά ο βόμβος της απογείωσης να χαλάει πάνω από μισό λεπτό την γαλήνη του τοπίου.

Πλάτανος

H ταβέρνα Πλάτανος βρίσκεται ψηλά πάνω από την πόλη της Σκιάθου, χωμένη μέσα  στο δάσος από τα πλατάνια που περιτριγυρίζουν την παλιά πηγή που τροφοδοτούσε με νερό, κήπους και ανθρώπους, ανάμεσα στα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία και του προφήτη Ελισσαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι περιηγητές που ταξιδεύουν στις όμορφες πλευρές του εσωτερικού του νησιού σταματούν για να πάρουν τις σταγόνες της δροσιάς και της θέας της απεραντοσύνης του πελάγου. Ταυτόχρονα μπορούν να δοκιμάσουν όμορφους μεζέδες, σαλάτες, ζαρζαβατικά από τους πέριξ κήπους, την ακαταμάχητη σκιαθίτικη τυρόπιτα ή χορτόπιτα και άλλα μαγειτευτά ή ψητά στη σκάρα φαγητά,

Αγνάντιο

Πάνω από το αεροδρόμιο,  ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Σκιάθου στον δρόμο προς το μοναστήρι της Βαγγελίστρας, πριν χρόνια η κυρία Ρούλα έστησε το Αγνάντιο, το ταβερνάκι της, και όλος ο κόσμος πήγαινε να απολαύσει τις μαγειρικές της, το αρνάκι στη γάστρα, το χταπόδι στιφάδο και τις σκοπελίτικες πίτες, και να θαυμάσει την πανοραμική θέα στην πόλη και το αεροδρόμιο.

Tα χρόνια πέρασαν και η νέα γενιά της οικογένειας Γιαννίτση ανανέωσε το στίγμα της ταβέρνας με μια πολύ ευχάριστα πετυχημένη ανακαίνιση και  με φρέσκιες παρουσιάσεις των κλασικών πιάτων (όπως ο μουσακάς) και κάποιες πιο ιδιαίτερες και ελκυστικές προτάσεις. Πάντως ως επιδόρπιο διατηρείται ο  παραδοσιακός καρυδάτος σκιαθίτικος μπακλαβάς με παγωτό καϊμάκι!

 

Bourtzi

Το Μπούρτζι είναι ένα φρούριο που ιδρύθηκε από τους αδελφούς από Γκίζη τον 13ο αιώνα πάνω στη  μικρή χερσόνησο, η οποία χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου. Το φρούριο καταστράφηκε το 1660 όταν κατάλαβε το νησί ο Ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι. Μετά την απελευθέρωση, στο Μπούρτζι λειτούργησε  πρώτα ως λοιμοκαθαρτήριο του νησιού, ενώ το 1906 στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.

Από την δεκαετία του 1960, ένα τμήμα του δόθηκε για διασκέδαση και πέρασε μέχρι σήμερα πολλές φάσεις και χρήσεις, από ντισκοτέκ (είχαν τραγουδήσει οι Τσάρμς και αργότερα γνωστοί τραγουδιστές). Σήμερα βρίσκεται στην καλύτερη εκδοχή του, όπου σ’ ένα πραγματικά σπάνιο τόπο αναψυχή, κατάφυτο από πεύκα, πάντα δροσερός, με μαγευτική θέα, στεγάζεται το Bourtzi, όπου σε μια πολύ διακριτική ατμόσφαιρα, προσεγμένης  διακόσμησης μπορείς να πιεις το  coctail σου και να δοκιμάσεις ψαγμένους μεζέδες.

 

Οινοποιείο Παρίσση

Oινοποιείο Παρίσση - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Κτισμένο 100 μέτρα πάνω από τον προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι στις πλαγιές του βουνού που βρίσκεται στην πλάτη της πόλης της Σκιάθου και σ’ ένα κατάφυτο δάσος από πεύκα, σχίνα και πλατάνια, σ’ ένα πλάτωμα όπου ήταν φυτεμένο ένα αμπελάκι, το οινοποιείο Παρίσση στέκει ως ένα μικρό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Δημιουργός του ο Γιάννης Παρίσσης, ένας ερασιτεχνής μικρός αμπελουργός που με το διάβα του χρόνου έγινε ένας μερακλής φίλος και παραγωγός κρασιού και στα πενήντα του ένας επαγγελματίας οινοποιός.

Oινοποιείο Παρίσση - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Τριάντα στρέμματα αμπέλια – τα όποια κάθε χρόνια αυξάνονται -, ένα σύγχρονο οινοποιείο δυναμικότητας 30.000 φιαλών, oινολόγος η Σκιαθίτικης καταγωγής Κατερίνα Μιτζέλου, που έχει συνεργαστεί στην Σαντορίνη στο οινοποιείο Σιγάλα, χώροι γευσιγνωσιών καλόγουστοι, κρασιά υψηλού επιπέδου, ειδικά ο ροδίτης και η μαλαγουζιά, μια θέα που δεν χορταίνεται και δυο ιδιοκτήτες ο Γιάννης και η Μαρία δημιουργικοί, δουλευταράδες και αγαπησιάρηδες, πρόθυμοι να σε κάνουν να νιώσεις όμορφα.

 Βarμπούνι

Barμπούνι Cocktail Bar - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Το Barμπούνι στη Σκιάθο είναι το πρώτο κοκτέιλ μπαρ, με 100% ελληνικά ποτά, του νησιού και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του Αιγαίου. Βρίσκεται στο τέλος του μώλου του παλιού λιμανιού, προς τις Πλάκες, ανάμεσα στα καταστήματα της ψαραγοράς (το όνομα του υπαινίσσεται την θέση του).

Barμπούνι Cocktail Bar - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Τα cocktails που ξεχωρίζουν είναι:

Aegean Sour Ούζο με σπιτικό σιρόπι από μέλι και πιπέρι φρούτα του πάθους και αρωματικά μπίτερ.

Shining & Stormy Mεταξά και λικέρ από μανταρίνι σε συνδυασμό με βανίλια και ginger beer

Βrousko Kόκκινο κρασί και μαστίχα Χίου σε συνδυασμό από σιρόπι και φράουλα

Άνθος του Γιαλού

Άνθος του Γιαλού - Χαϊμαλιά και γλυκά Σκιάθου - Greek Gastronomy Guide

Η Ιωάννα και η Συραϊνώ (και η κόρη της Δέσποινα) δράστηρια μέλη του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, δημιούργησαν το 2020 στον οικισμό της Σκιάθου ένα κουκλίστικο εργαστήρι, το Ανθος του Γιαλού για να προσφέρουν στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και στους ντόπιους τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού.

Άνθος του Γιαλού - Χαϊμαλιά και γλυκά Σκιάθου - Greek Gastronomy Guide

Και ενώ τα αμυγδαλωτά τα συναντάς σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου – οι αμυγδαλιές είναι τα μοναδικά καρποφόρα, μαζί με τις συκιές που δεν χρειάζονται νερό -, αυτό που ξεχωρίζει και χαρακτηρίζει τη Σκιάθο είναι το χαϊμαλί. Με συχνές αναφορές του στα διηγήματα των δυο διηγηματογράφων του νησιού (Αλ. Παπαδιαμάντης, Αλ. Μωραϊτίδης) το χαϊμαλί είναι μια τηγανητή ζύμη, γεμιστή με καρύδι, μέλι, ψύχα ψωμιού, κανέλα και μοσχοκάρυδο που με περίσσια τέχνη τέχνη φτιάχνεται σ’ ένα σχήμα σαν πουγκί, που στο τέλος πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.

 

Mamma Mia pastry & bakery shops

Mamma Mia pastry & bakery shops - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Οι κωδικοί και τα προϊόντα που παράγονται στα Mamma Mia pastry & bakery shops είναι πολλά γιατί υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που έχει διάφορες σύγχρονες ανάγκες από την ζαχαροπλαστική. Ο Φάνης όμως επιμένει και μεταξύ των άλλων προσπαθεί να προωθήσει τα εδέσματα του τόπου του.

Mamma Mia pastry & bakery shops - Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Ψωμάκι με προζύμι και εκλεκτά αλεύρια, τυρόπιτες, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες και λιόψωμα (που γίνονται ανάρπαστα από τους Ιταλούς). Χάρηκα πολύ για την γνωριμία τέτοιων επαγγελματιών, γιατί δεν είναι και εύκολο να ξεκινάς καθημερινά την ημέρα σου από τις δύο τα χαράματα και να είσαι προσηλωμένος στην ποιότητα.

 

Skiathos Palace

To Skiathos Palace δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο και εμπορικότερο ξενοδοχείο της Σκίαθου, πάνω από την ομορφότερη παραλία του νησιού της Κουκουναριές, αλλά και το ιστορικότερο, και αυτό που έχει συνδέσει τις δραστηριότητές του με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού εδώ και 50 χρόνια.

Οι δυό γιοι του πρωτοπόρου ιδρυτή του συγκροτήματος Τάκη Δερβένη, Άρης και Πέτρος στα πλαίσια της ποιοτικής αναβάθμισης του ξενοδοχείου τους, δημιούργησαν μια φάρμα με κάθε είδους ζαρζαβατικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια κλπ) που αφορούν την τροφοδοσία της κουζίνας τους, ενώ τυποποίησαν και ένα δικό τους έξτρα παρθένο λάδι, σε συνεργασία με ένα ελαιοτριβείο της Σκοπέλου.

Οι καλύτερες ταβέρνες και γαστρονομικά στέκια της Σκιάθου – Greek Gastronomy Guide

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΚΙΑΘΟΥ

Οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας της Σκιάθου (αγροτικός τομέας – μεταποίηση – εστίαση – φιλοξενία), με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου, συνεργάζονται και δημιούργησαν την Γαστρονομική Κοινότητα της Σκιάθου. Στόχος τους είναι η καταγραφή και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, καθώς και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της Σκιάθου.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Σκιάθου είναι ένα σύστημα ανοικτό στο οποίο δύνανται να ενταχθούν όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism. Τελικός σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της Σκιάθου σε έναν τουριστικό προορισμό, όπου η γαστρονομία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου.

Το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες έχει την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

ΔΗΜΟΣ
ΣΚΙΑΘΟΥ

ΕΟΤ Visit Greece

ΕΟΤ Visit Greece
Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<