Οινοθήκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

Μαΐ 27 2017

Οινοθήκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

“Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο”

Με τον Γιώργο Χαϊδόπουλο, δάσκαλο στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο γνωριζόμαστε κοντά στα 40 χρόνια, από τότε που είχαμε ξεκινήσει ως συνεταίροι το Κατοικείν και μετά το Ν.Κατοικείν. Περάσαμε μαζί 30 χρόνια, δοκιμάσαμε μεγάλες χαρές και αντίστοιχες στεναχώριες, κι αυτό αυτό που μας έμεινε – έξω από τις δυνατές αναμνήσεις – ήταν η αμοιβαία εκτίμηση για το ήθος και την συνέπεια μας στην ανάδειξη της νεοτερικότητας, στον σεβασμό της παράδοσης και στην εμμονή μας για την  αξία της ποιοτικής δημιουργίας. Κάποια στιγμή χαθήκαμε, οι δρόμοι μας χώρισαν… από καιρό σε καιρό τα λέγαμε… τις προάλλες όμως ανακαλύψαμε ότι οι δρόμοι μας κατά τύχη συμπέσανε στον χώρο της γαστρονομίας.

Oινόθηκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

Ο Γιώργος και η ομάδα του ανακάλυψαν τον χώρο του κρασιού και είπαν να αφήσουν κι εδώ το δημιουργικό αποτύπωμά τους. Φιλοσοφία τους ότι ένα πολύτιμο αγαθό, όπως είναι το κρασί – ανεξαρτήτου τιμής και αξίας – θα πρέπει να φυλάσσεται και να εκτίθεται σε μία αντίστοικης αξίας και εικόνας οινοθήκη. Και μην πάει το μυαλό σας σε οινοθήκες υψηλού κόστους.

Oινόθηκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

Ο Γιώργος μάστορας στα υλικά και ειδικά στην διαχείριση βιομηχανικών υλικών, αλλά και στην δημιουργία τυποποίημένων συστημάτων (ΔΕΗ, Σκαλωσιά, Αντηρίδα όλα του ενδόξου Ν.Κατοικείν), μ’ ένα αριθμό βιομηχανικών στοιχείων σχεδίασε μια σειρά από οινοθήκες.  Οινοθήκες για δώρα, για απλούς φίλους του κρασιού και για συλλέκτες.

Oινόθηκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

Εκτός όμως των ιδιωτών το σύστημα αυτό της οινοθήκης μπορεί να λειτουργήσει και για wine-bar, για επαγγελματικούς χώρους αλλά και για κελλάρια παλαίωσης. Η σχεδιαστική αυτή πρόταση μπορεί δώσει εκατοντάδες λύσεις, απλές και οικονομικές, αλλά και πιο ιδιαίτερες με πιο ακριβά υλικά όπως δέρματα κλπ. Οινοθήκες που λειτουργούν χρηστικά και μόνο, άλλες που έχουν λίγα δείγματα νεοτεριστικής γραφής  και άλλες όπου κυριαρχεί η καινοτομία και η ιδιαιτερότητα.

Ανάμεσα στα δεκάδες μοντέλα, στα εκατοντάδες σχέδια (που θα τα παρουσιάσω σε μια δεύτερη ευκαιρία) βρήκα και κάτι κείμενα πάνω στη φιλοσοφία του έργου.

Oινόθηκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

“Το τμήμα σχεδιασμού της ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΙΚΕ (lyohoros@gmail.com) που αποτελείται από το Γιώργο Χαϊδόπουλο, Αρχιτέκτονα ΕΜΠ και ιδρυτικό μέλος του ΝΕΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, τη Χριστίνα Καρακαλπάκη, επίσης Αρχιτέκτονα ΕΜΠ, και συνεργάτες αποφάσισε να θέσει σαν βασική σχεδιαστική προτεραιότητα για το 2017 το σχεδιασμό και την παραγωγή μιας εκτεταμένης σειράς διαφοροποιημένων οινοθηκών που να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες του ιδιώτη, όσο και του επιχειρηματία.

Oινόθηκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

Εκτιμούμε ότι το πλαίσιο, το βάθρο, το περιβάλλον όπου τοποθετείται ένα προϊόν έχει την ίδια αξία με τη βασική του συσκευασία και εμπεριέχει συμπληρωματική ποιότητα. Πιστεύοντας στις πολιτισμικές μας καταβολές και αξίες, έχοντας ταυτόχρονα επίγνωση των σκιών, παραμορφώσεων, αδυναμιών της ελληνικής παραγωγής επιμένουμε να τολμάμε. Αδιέξοδο υπάρχει μόνο όταν κανείς καταθέτει τα όπλα.

Ας δώσουμε στο Ελληνικό κρασί από το σπίτι έως τα οινοποιεία το ευρύτερο δυνατό, ποιοτικό, ολιστικό του περιβάλλον. Ας χαλαρώσουμε και ας απολαύσουμε ένα υπέροχο Ελληνικό κρασί της επιλογής μας.”

Oινόθηκες φετίχ για πολύτιμα κρασιά

Οινοθήκες πρωτότυπες από Έλληνες σχεδιαστές, κατασκευασμένες στην Ελλάδα από έγκυρα εργαστήρια… και από ανθρώπους που τιμούν την Ελλάδα της Δημιουργίας, τι άλλο θα ήταν το όνειρο του ελληνικού εμφιαλωμένου κρασιού! Γιώργη σου εύχομαι με την καρδιά μου καλή επιτυχία.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!