Blue Star - Serviroume Aigaio

Χίος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Το νησί της μαστίχας

blue star ferries sponsor
Αργέντικον Χίος - Greek Gastronomy Guide

Όσα και να πει κανείς για την μυροβόλο Χίο είναι λίγα! Μες στο πολύμορφο και γελαστό πλήθος των νησιών του Αιγαίου, η Χίος ξεχωρίζει με το ύφος και το θρύλο της. Στέκεται λίγο παράμερα, μοναχική, ιδιόρρυθμη, αναλογιζόμενη τα χαμένα μεγαλεία της, τις καταστροφές της, αλλά πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες της.

Τι να πει κανείς για την ιστορία και το πολιτισμό του νησιού του Ομήρου, για τη Χώρα της Χίου -τη Βενετία της Ανατολής μέχρι την καταστροφή της το 1822-, τους ανεπανάληπτους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια, τα Βορειόχωρα και τον Κάμπο. Σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου η αρχιτεκτονική δεν βρήκε τέτοια συγκλονιστική εκπροσώπηση: Μεσαίωνας, Βυζάντιο, Γένοβα, Βενετιά, Τουρκιά, Φραγκιά. Ταπεινή λαϊκή αρχιτεκτονική, καστροχώρια, μαχαλάδες, υπερήφανα αρχοντικά και ό,τι πιο εκλεκτικιστικό του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού. Ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής και ζωής συνάμα. Αξίζει να σεργιανά κανείς από χωριό σε χωριό και ν’ ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς, τους λιγοστούς αλλά πάντα σπουδαίους ανθρώπους, την ψυχή αυτού του τόπου, του νησιού της φτώχειας και του πλούτου, της στεριάς και της θάλασσας, της μαστίχας και των πελάγων, των καλλιεργειών και της ναυτοσύνης.

Γαστρονομία της Χίου

Κάμπος Χίου - Greek Gastronomy Guide

Η Χιώτικη κουζίνα καθορίζεται επί μέρος από τα χαρακτηριστικά προϊόντα που παράγει ο τόπος. Πρώτος και καλύτερος καρπός τα εσπεριδοειδή με πρωταγωνιστή το μυρωδάτο μανταρίνι. Οι Χιώτες τρώνε το μανταρίνι σαν φρούτο, το κάνουν χυμό μανταρινάδας, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, σιρόπι, επίσης το χρησιμοποιούν στη μαγειρική, νοστιμεύοντας τα κρέατα, τις κρασάτες σουπιές ακόμα και την κλασική φασολάδα, με ξύσματα μανταρινιού! Δεκάδες οικοτεχνίες και βιοτεχνίες φτιάχνουν τα περίφημα γλυκά Χίου ενώ υπάρχει μια νέα επιχείρηση που παράγει χυμούς και αναψυκτικά.

Κατόπιν η Χίος έχει την μαστίχα, το δάκρυ του σκίνου, την σκληρή ρητίνη του μαστιχόδεντρου, που εκτός από φάρμακο, από τον 15ο αιώνα θεωρείτο ερωτικό ελιξίριο καθότι ήταν το μοναδικό αρωματικό του στόματος και της αναπνοής όσων τη μασούσαν.

Η Χίος είναι γνωστή στις μέρες μας για τα αποστάγματά της (ούζα, λικέρ, μαστίχα) αλλά στην αρχαιότητα ήταν για τον Αριούσιο οίνο, όπου σήμερα γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες για την αναβίωσή του.

Στην Χίο, θα βρει κανείς μυζήθρα και ξερή μυζήθρα, κοπανιστή και χλωρό τυρί άλμης ενώ κυκλοφορεί με την κατοχυρωμένη επωνυμία το μαστέλο, από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, εξαιρετικό για ψητό στην σκάρα.

Τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Χίου είναι η κοκκινιστή κατσίκα, τα αυγοκαλάμαρα, τα χειρίσια μακαρόνια (πλάθονται με τα χέρια) από τα βόρεια χωριά, το μελιτσανοπίλαφο, το σφουγγάτο με κουτσουνάδες (ομελέτα με τα φύλλα της παπαρούνας, προτού ανθίσει), το σφουγγάτο με φρέσκα κουκιά, πράσινες τηγανητές ντομάτες, η μαριδόπιτα (ή γονόπιτα) με ροδέλες του κρεμμυδιού.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Χίου

blue star ferries sponsor

Μαστίχα Χίου

Μαστίχα Χίου - Greek Gastronomy Guide

Το δάκρυ του σχίνου έκανε εδώ και αιώνες τη Χίο ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Η περίφημη Χιώτικη μαστίχα παράγεται στα 24 Μαστιχοχώρια και είναι εδώ και 5 αιώνες ένας από τους βασικούς πόρους εισοδήματος στο νησί. Η μαστίχα αποτελεί επίσης την πρώτη ύλη και για διάφορες βιοτεχνίες καθώς υπάρχουν πέντε-έξι μονάδες οι οποίες παράγουν γλυκά του κουταλιού, με κυρίαρχο το «υποβρύχιο με μαστίχα» και παστέλι. Το 2016 στη Χίο δημιουργήθηκε, το Μουσείο Μαστίχας της Χίου από το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει διαχρονικά την ιστορία και τη συμβολή του χιώτικου αυτού προϊόντος στην οικονομία και τον πολιτισμό του νησιού.

Μανταρίνι Χίου

Μανταρίνι της Χίου - Greek Gastronomy Guide

Το μανταρίνι της Χίου είναι το 97ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ και θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο. Νοτίως της πόλης βρίσκεται ο Κάμπος ένας μικρός παράδεισος. Διακόσια μεγάλα κτήματα περιβάλλονται από ψηλούς μαντρότοιχους, οι οποίοι προστατεύουν τις καλλιέργειες – κυρίως μανταρινιών – από τον αέρα, το κρύο και την κλοπή αλλά και τα σπανίας ομορφιάς αρχοντικά από την περιέργεια των ανθρώπων. Οι Χιώτες τρώνε το μανταρίνι σαν φρούτο, το κάνουν χυμό μανταρινάδας, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, σιρόπι, επίσης το χρησιμοποιούν στη μαγειρική, νοστιμεύοντας τα κρέατα, τις κρασάτες σουπιές ακόμα και την κλασική φασολάδα, με ξύσματα μανταρινιού!

Ούζο Χίου

Δρόμος Απλωταριά Χίος

Δίπλα στην πρωταθλήτρια του ούζου Μυτιλήνη, η Χίος είναι το δεύτερο νησί του Αιγαίου σε παραγωγή ούζου διαθέτοντας ιστορικές ποτοποιίες (Τσαμπαρλής, Τέττερης, Ψυχής, Απαλαρίνα, Στουπάκης). Κάποιοι από τους αποσταγματοποιούς παράγουν και διάφορα εξαίρετα παραδοσιακά λικέρ όπως μανταρίνι,περγαμόντο,τριαντάφυλλο αλλά και λικέρ μαστίχας τα έσοδα του οποίου είναι μεγαλύτερα από αυτά του τοπικού ούζου που οι ίδιες ποτοποιίες παρήγαγαν και παράγουν!

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Χίου

blue star ferries sponsor

Γλυκά κουταλιού

Μανταρίνι της Χίου

Τα πιο διάσημα γλυκά της Ελλάδας είναι τα γλυκά κουταλιού της Χίου που παράγονται από τα εσπεριδοειδή του νησιού (πορτοκαλιές, αλλά και λεμονιές και μανταρινιές) κυρίως από τα περιβόλια του Κάμπου. Στον Κάμπο υπάρχει και το Μουσείο, το Citrus Memories, – της ομώνυμης εταιρείας που παράγει γλυκά κουταλιού – σ’ ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742, όπου προβάλλεται η ιστορίας της καλλιέργειας, της συλλογής και της διακίνησης των εσπεριδοειδών της Χίου που έχουν προσδώσει στην περιοχή την μοναδική οικονομική και πολιτιστική της αξία.

Τουρσιά

Τουρσιά - Δρόμος Απλωταριά Χίος

O φημισμένος Γιώργος Βαριάς είναι ο παραγωγός των περισσότερων τουρσιών στην Ελλάδα. Τα τουρσιά που θα συναντήσει κανείς στο μικρό μαγαζάκι του δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου. Από τα κλασικά, όπως αγγουράκια, κουνουπίδια, πιπεριές, κρίταμα και αγκινάρες, στα λιγότερο συνηθισμένα όπως μελιτζανάκια, σκόρδα, κρεμμύδια, καρότα και λάχανα έως τα πλέον σπάνια όπως λωτοί, γλυκοπατάτες, σπαράγγια, κολοκάσια, κάστανα, κυδώνια, φιστίκια, σύκα, τζάνερα και μανταρινάκια.

Μασουράκια

Μασουράκια - Δρόμος Απλωταριά Χίος

Αν τα γλυκά του κουταλιού της Χίου, παράγονται κυρίως από τα εσπεριδοειδή του νησιού, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία γλυκών ζαχαροπλαστικής που έχουν κι αυτά τους φανατικούς τους. Κι αυτά είναι τα παραδοσιακά μασουράκια, σιροπιαστά με αμύγδαλο και μέλι, ή με μαστίχα, τα μανταρινάκια, τα αμυγδαλόπαστα, αμυγδαλωτά (με άρωμα κανέλας ή ανθόνερου), αμυγδαλωτά με μανταρίνι, κουρκουμπίνοι με γέμιση αμυγδάλου ή χωρίς, μαμούλια, είδος κουραμπιέδων γεμιστών με ξηρούς καρπούς και με ανθόνερο.

Το Greek Gastronomy Guide στην Χίο

Γνωρίστε τα σημαντικότερα Προϊόντα, Παραγωγούς και Αξιοθέατα της Χίου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!