Blue Star - Serviroume Aigaio

Ίος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Ονειρικές αντιθέσεις

blue star ferries sponsor
Ο Καφενές στην Ίο - Μανώλης Γαλεσάκης - Greek Gastronomy Guide

H Ίος έχει έκταση 108 τ.χλμ., πληθυσμό 2100 κατοίκους και βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, Σίκινο και Σαντορίνη. Οι σημαντικότεροι όρμοι του νησιού είναι ο Γιαλός, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι. Η Ίος ένα από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα νησιά, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστός τόσο για την έντονα νυχτερινή ζωή του, όσο και για τις πανέμορφες παραλίες, τον παραδοσιακό οικισμό, την φιλοξενία του, το καλό του φαγητό.

Η Ίος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο προς τη Κρήτη και τη νότια Ασία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο του Σκάρκου φανερώνουν την ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού πρωτοκυκλαδικού οικισμού. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ίου, είναι ο περίφημος τάφος του Ομήρου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, βόρεια του νησιού. Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι πλακόστρωτος, αποτρέποντας την είσοδο στα οχήματα, για να απολαύσει κανείς έτσι τα παραδοσιακά σπίτια της Ίου και την μοναδική θέα από το ψηλότερο σημείο της Χώρας, την Παναγία Γκρεμνιώτισσα.

Γαστρονομία της Ίου

Ίος: Γαστρονομικός Προορισμός - Greek Gastronomy Guide

Το νησί παρ’ ότι μικρό έχει μια σπουδαία γαστρονομική κληρονομιά. Τα νιώτικα τυριά είναι το πιο γνωστό τοπικό προϊόν (νιώτικο, ξινό, σκοτύρι) όπου δυο σύγχρονα τυροκομία αξιοποιούν το γάλα των ντόπιων αιγοπροβάτων. Σε δεύτερη θέση βρίσκεται η ελιά με 70.000 δεντρύλια – ποικιλίες κορωνέικη, μανάκι και τις ντόπιες παστή και κοκκινόλιδα – που καλλιεργούνται σε μικρά κτήματα και στις πεζούλες όπου παλιά καλλιεργούντο δημητριακά, σουσάμι, βαμβάκι και καπνός (πριν κάμποσα χρόνια όλα τα νησιά ήταν αυτάρκη σ’ αυτά τα προϊόντα). Τρίτο σε παραγωγή βρίσκεται το μέλι που χρησιμοποιείται στα ντόπια γλυκά.

Εκτός της κάππαρης, που φυτρώνει μόνη της, στην Ίο καλλιεργούν φάβα, μικρόκαρπα ρεβίθια, ντοματάκια μικρά, λίγα ζαρζαβατικά, άνυδρα πεπόνια και καρπούζια. Από κρέατα υπάρχουν τα ντόπια κατσικάκια, ενώ από τα ψάρια και τα θαλασσινά, όσα δεν φτάνουν να προμηθεύσουν οι ντόπιοι ψαράδες – που άλλωστε είναι ελάχιστοι – το πετυχαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες οι οποίοι το καλοκαίρι ανεφοδιάζουν το νησί και εξασφαλίζουν την σχετική επάρκεια. Η νιώτικη κουζίνα έχει πολλές νοστιμιές. Κυριαρχούν τα τσιμέτια (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι), συνταγές με καλό ντόπιο κρέας, μάτσι (χειροποίητες χυλοπίτες) και μερμιτζέλι (χειροποίητο κριθαράκι) από  τα ζυμαρικά και μια σειρά από πίτες (καλασούνες, λαδένιες, μοσέντες).

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Ίου

blue star ferries sponsor

Νιώτικα τυριά

Ταβέρνα Πολύδωρος - Παραλία Κουμπάρα, Ίος - Greek Gastronomy Guide

Τα βασικά τυριά της Ίου είναι το ξινό, το νιώτικο, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το σκοτύρι. Το ξινό είναι ένα αλοιφώδες τυρί, με ελαφριά υπόξινη γεύση, συντροφεύει ευχάριστα την ντομάτα και την κάπαρη, στη σαλάτα και τον ντάκο, περιζήτητο στην Σαντορίνη το καλοκαίρι για τα μελετίνια. Το νιώτικο τυρί είναι το κλασικό Κεφαλοτύρι. Ελάχιστα αλμυρό, λιπαρό και μεστό, γίνεται από πρόβειο είτε γίδινο γάλα και τρώγεται ως επιτράπεζια καθώς ταιριάζει ιδιαίτερα με φρούτα και κρασί. Η μυζήθρα είναι το τυπικό μαλακό, φρέσκο, αφράτο και σχετικά ανάλατο τυρί, που φτιάχνεται από τυρόγαλα, συμμετέχει στις σαλάτες και χρησιμοποιείται για τις πίτες. Η γραβιέρα, είναι μαλακιά και βουτυράτη από γελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα.

Σκοτύρι

Κοτύρι - Ίος: Γαστρονομικός Προορισμός - Greek Gastronomy Guide

Το σκοτύρι είναι το ξεχωριστό τυρί της Ίου. Το όνομά του προέρχεται από την λέξη ασκός, είναι δηλαδή το τυρί του ασκού, όπως γινόταν παραδοσιακά το τυρί, το λεγόμενο τουλουμοτύρι. Το νιώτικο σκοτύρι γίνεται πλέον με σύγχρονες μεθόδους στα δυο σύγχρονα πιστοποιημένα τυροκομεία του νησιού (Νιώτικο και Διάσελο) όπου γίνεται με μίξη κεφαλοτυριού, μυζήθρας που αναμειγνύονται με γάλα και ωριμάζουν όλα μαζί με την θρούμπι – αφθονεί στο νησί – που δίνει και τη χαρακτηριστική γεύση. Το προϊόν της ωρίμανσης είναι ένα κρεμώδες τυρί με σβώλους και πιπεράτο χαρακτήρα.

Μέλι

Μέλι - Ίος: Γαστρονομικός Προορισμός Blue Star - Greek Gastronomy Guide

Η Ίος φημίζεται για το μέλι της το οποίο είναι δύο λογιών. Στο βόρειο τμήμα του νησιού οι μέλισσες βόσκουν τα θυμάρια και το καλοκαίρι παράγουν το θυμαρίσιο μέλι, ενώ στο νότιο τμήμα, οι μέλισσες από το καλοκαίρι ως τον χειμώνα τρυγούν το ρείκι και κάνουν το ρεικόμελο. Το τελευταίο είναι και η αγάπη των ξένων επισκεπτών που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Όταν βοηθήσουν ο καιρός και η βροχές δημιουργείται και μια τρίτη συγκομιδή την άνοιξη με το μέλι ανθέων το λεγόμενο μαγιατικό.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Ίου

blue star ferries sponsor

Καρπουζένια

Καρπουζένια ή καρπουζόπιτα - Ίος, Κυκλάδες - Greek Gastronomy Guide

Η καρπουζένια είναι μια κυκλαδίτικη πίτα που συνηθίζεται περισσότερο στην Κίμωλο, την Μήλο, την Φολέγανδρο, και στην Ίο λέγεται και μοσέντα. Γιατί όσο εύκολη είναι η κατασκευή της με τα υλικά της καρπούζι, αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, σουσάμι και επικουρικώς κορινθιακή σταφίδα, τόσο δύσκολο είναι να πετύχεις την σωστή γεύση και τις σωστές αναλογίες. Πάντως τα μυστικά της καρπουζόπιτας είναι τo καρπούζι να είναι γλυκό και νόστιμο και να μην πολτοποιείται σε μίξερ αλλά να έχει αυτούσια καρπουζόψιχα και να την νιώθει κανείς μέσα στην πίτα.

Μάτσι

Μάτσι - Ίος: Γαστρονομικός Προορισμός Blue Star - Greek Gastronomy Guide

Το μάτσι είναι ένα Νιώτικο έδεσμα και αφορά χειροποίητα ζυμαρικά της στιγμής, τα οποία αφού ανοιχθεί το ζυμάρι σε φύλλο κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια 2×2εκ – σαν φαρδιές χυλοπίτες. Οι περισσότερες βράζονται ενώ λιγότερες καβουρντίζονται σε γλίνα και μετά προστίθενται λίγο πριν τέλος στο κοχλάζον νερό μαζί με τις άλλες. Έτσι ως τελική γεύση υπάρχει ένα πάντρεμα μαλακού και τραγανού ζυμαρικού. Πασπαλίζονται με το νιώτικο τυρί. Το μάτσι θυμίζει το κρητικό μαγγίρι.

Καλασούνες

Καλασούνες - Ίος: Γαστρονομικός Προορισμός Blue Star - Greek Gastronomy Guide

Oι πίτες των Κυκλάδων είναι δυο λογιών. Αυτές που γίνονται όπως στην Ηπειρωτική Ελλάδα σε ταψί και ψήνονται στον φούρνο και σ’ αυτές που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο, έχουν σχήμα φακέλου και είναι ατομικές μπουκιές. Στην Ίο από την πρώτη κατηγορία συναντάμε την κολοκυθόπιτα, την καρπουζόπιτα και την λαδένια (την πίτα-πίτσα της Κιμώλου την συναντάμε και στα γειτονικά νησιά Μήλο, Φολέγανδρο και Ίο) ενώ από την δεύτερη πρωταγωνιστούν τα καλασούνια, ή οι καλασούνες όπως ονομάζονται τα νιώτικα μυζηθροπιτάκια. Σε σχήμα ημιφέγγαρου και με γέμιση την τοπική μυζήθρα αρωματισμένη με κανέλα και πορτοκάλι, τηγανίζονται και περιχύνονται από το νιώτικο μέλι.

Το Greek Gastronomy Guide στην Ίο

Γνωρίστε τους σημαντικότερους Παραγωγούς, και Ταβέρνες της Ίου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!