Blue Star - Serviroume Aigaio

Λέσβος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Μεθυστική σαν ούζο

blue star ferries sponsor
Μήθυμνα (Μόλυβος), Λέσβος

Η Λέσβος βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο δίπλα στις τουρκικές ακτές, είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια (έκταση 1.636 τ.χλμ. και πληθυσμό 85.000 κατοίκους) και αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, κυριολεκτικά πνιγμένο μέσα στη φύση. Στην ύπαιθρο τα τοπία άλλοτε ήρεμα, μαλακά με ελαιοφυτείες, δάση καστανιάς, πεύκων στον Όλυμπο, βαλανιδιές και σχίνα, και άλλοτε άγρια, βραχώδη στην περιοχή της Ερεσσού που θυμίζουν Μάνη, κι αλλού βοσκοτόπια, περιβάλουν τους δύο μεγάλους κόλπους της Γέρας και της Καλλονής και τριγύρω τους βιότοποι που φιλοξενούν σμήνη από περαστικά πουλιά, λευκοτσικνιάδες, ερωδιούς, πελαργούς.

Δεν υπάρχει νησί με τόσο πλούσιο και ποικιλόμορφο απόθεμα καλοδιατηρημένου κτιστού περιβάλλοντος. Τόσο η πόλη της Μυτιλήνης, όσο και οι μεγάλες κωμοπόλεις Αγ. Παρασκευή, Πλωμάρι, Πολιχνίτος, Μόλυβος, Αγιάσος αλλά και τα δεκάδες χωριά σε κερδίζουν από την γραφικότητά τους με τους λιθόστρωτους δρόμους και τα πανέμορφα σπίτια.

Τα σπίτια πολλών κατηγοριών: τα πυργόσπιτα των αρχόντων στις εξοχές της Μυτιλήνης, τα αρχοντικά του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, την εποχή που -κυρίως στη Μυτιλήνη- οι άρχοντες παρήγαν πλούτο και πολιτισμό. Δημόσια κτίρια, μοναδικές εκκλησίες και μητροπόλεις, σχολεία και γυμνάσια με μνημειακή αρχιτεκτονική, βιομηχανικά κτήρια (ελαιουργεία, σαπουνοποιεία, κλπ.). κτίσματα λουτρών που αξιοποιούσαν τα θερμά νερά του νησιού, ταπεινά αγροτικά σπίτια, αλλά και καφενεία, τα περισσότερα και ομορφότερα καφενεία της Ελλάδας.

Γαστρονομία της Λέσβου

Σαρδέλα Καλλονής - Λέσβος - Greek Gastronomy Guide

Η φήμη της γαστρονομίας της Λέσβου βαστά από παλιά. Ο Λούκουλος, ο γνωστός καλοφαγάς Ρωμαίος στρατηγός, έφτιαξε ένα ιδιότυπο ιχθυοτροφείο στην Μυτιλήνη για να παγιδεύει και να απολαμβάνει τα περίφημα θαλασσινά του νησιού, ενώ το νησί είχε ονομαστεί από τους Οθωμανούς «Περιβόλι της Αυτοκρατορίας», γιατί παρήγαγε τα πάντα.

Τα βασικά προϊόντα της Λέσβου, που τυποποιούνται και εξάγονται από το νησί, είναι το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά με τρία ΠΟΠ τυριά (φέτα, κασέρι, λαδοτύρι), το κρασί, το μέλι, καθώς και μία ευρεία ποικιλία από παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνονται με σπιτικές συνταγές, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, γλυκά ταψιού (την πλαντζέτα, ένα είδος μπακλαβά), ζυμαρικά, χυλοπίτες, σάλτσες και παξιμάδια, αμυγδαλωτά, κουλουράκια, αλλά και τις περίφημες χάχλες (μορφοποιημένος τραχανάς σε σχήμα βαρκούλας) που παράγονται από οικοτεχνίες και γυναικείους συνεταιρισμούς.

Βασικό διατροφικό στοιχείο της γαστρονομικής κουλτούρας της Λέσβου αποτελούν τα ψάρια και τα οστρακοειδή, που ψαρεύονται στις καθαρές θάλασσες του νησιού. Κάποια από αυτά αποτελούν διεθνώς σπάνια είδη, όπως τα χτένια, οι σαρδέλες Καλλονής (παπαλίνες, σαρδέλες ωμές τις στιγμής με αλάτι) και τα νοστιμότατα χταπόδια της Λέσβου. Από το πλούσιο και ιδιαίτερα γευστικό τραπέζι του νησιού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το φημισμένο ούζο, που συνδυάζει την διατροφή με την κουλτούρα και την παράδοση, δημιουργώντας μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Λέσβου

blue star ferries sponsor

Σαρδέλα

Σαρδέλα Καλλονής - Λέσβος - Greek Gastronomy Guide

Θρεπτική και νοστιμότατη, η σαρδέλα, το ψαράκι της φτωχολογιάς, από τις ταπεινές κουζίνες μπήκε στα σαλόνια της γαστρονομίας και έγινε gourmet. Στην Αθήνα της κλασικής αρχαιότητας, οι φαληρικές σαρδέλες ήταν το συνηθισμένο ψάρι του λαού, που τρωγόταν με κρίθινο ψωμί. Τρώγονται παστωμένες, με λαδάκι και λεμόνι ιδανικός μεζές του ούζου, αλλά και ψητές στη θράκα, μαγειρευτές με ντομάτα, κρεμμυδάκι και τέλος τηγανητές σε κουρκούτι. Οι “παπαλίνες” (οι σαρδέλες Καλλονής), “ψήνονται” το πολύ μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο και γίνονται αφράτες και ζουμερές, γλυκές και αρωματικές. Τυλίγονται ωμές σε χαρτί εφημερίδας με λίγο χοντρό αλάτι, και σε λίγες ώρες έχουμε έτοιμο το ελληνικό σούσι, και μάλιστα το καλλονιάτικο, που πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται με μυτιληνιό ούζο…

Ούζο

Ούζο Μυτιλήνης

Ούζα εμφιαλωμένα στις μέρες μας φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα. Πρωταθλητές όμως στην ποσότητα, την ποιότητα και τη φήμη είναι της Λέσβου, όπου 17 ποτοποιίες παράγουν εξαίρετα ούζα, υπερκαλύπτοντας το 50% της ελληνικής παραγωγής. Η Ελλάδα ευτύχησε να κατοχυρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ούζο ως ένα προϊόν που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, η δε Μυτιλήνη και το Πλωμάρι ξεχωριστά, επιπλέον κατοχύρωσαν και τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ προϊόντων Οι αποσταγματοποιίες της Λέσβου είναι επισκέψιμες οι περισσότερες και είναι οι εξής: Ισίδωρος Αρβανίτης Πλώμαρι, Ιωάννης Βαρβαγιάννης, Πιτσιλαδής, Γιαννατσής, Σαμαράς, Γεώργιος Σπέντζας, Κέφι, Ματίς, ΕΠΟΜ, Διμηνιό, Λέβα, Ψαροπούλα, Βέτο, Ματαρέλλη και Σια, Κρόνος, Ε. Λινός, Ουρανία Κουρουμιχάλη-Παπαδέλλη, Ε. Τικέλλης.

Χάχλες

Χάχλες Λέσβου

Η χάχλα είναι μια μορφή μορφοποιημένου τραχανά που τη συναντούμε αποκλειστικά στην Λέσβο. Ο τραχανάς είναι από τις πιο παλιές επεξεργασμένες τροφές της ανατολικής Μεσογείου. Οι χάχλες παρασκευάζονται στη Λέσβο με γάλα και στάρι. Πλάθονται με τα χέρια. Πήραν το όνομά τους από το σχήμα τους, που μοιάζει με επίπεδα, οβάλ μικρά πιατάκια για κούπες του καφέ. Ψήνονται στα κάρβουνα, βουτιούνται σε κόκκινο γλυκό κρασί, αλλά τρώγονται και παραγεμισμένες με τυρί, ντομάτα και ρίγανη, ή με πάστα ελιάς ή με αυγό και παστουρμά. Όταν θρυμματιστούν, βράζονται κανονικά όπως όλοι οι τραχανάδες. Λόγω του ότι ήταν εύκολα μεταφερόμενη τροφή την κατανάλωναν πολύ – και ακόμη μέχρι σήμερα – στην εξοχή, στη δουλειά και στο σχολείο.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Λέσβου

blue star ferries sponsor

Γκιουζλεμέδες

Γκιουζλεμέδες Πλωμαρίου - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Ζεστοί, τραγανοί οι γκιουζλεμέδες του Πλωμαρίου, οι πιο αγαπημένοι συνοδοί του ούζου, δεν είναι παρά ένα είδος τυρόπιτας τυλιγμένης σε χειροποίητο φύλλο σε σχήμα φακέλου, που τηγανίζεται σε καυτό αγνό ελαιόλαδο. Η παρασκευή τους απλή. Για το φύλλο νεράκι, λάδι κι αλεύρι και για την γέμιση κεφαλοτύρι, κρεμμύδια τριμμένα, αυγά και δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος. Θα χρειαστεί και λίγο τυράκι για να τους πασπαλίσουμε αφού βγουν από το τηγάνι.

Σφουγκάτο

Σφουγγάτο Μυτιλήνης

Το σφουγγάτο είναι ένα έδεσμα που το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ως τοπικό όμως έδεσμα στη Λέσβο και την Σαντορίνη. Δεν είναι ομελέτα παρ’ ό,τι έχει πολλά αυγά, δεν είναι σουφλέ. Είναι το αγαπημένο μας σφουγγάτο που περιλαμβάνει: κολοκυθάκια, κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, αλάτι-πιπέρι, δυόσμο, άνηθο, αυγά, ελαιόλαδο, φέτα Μυτιλήνης, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φρυγανιά τριμμένη, αλεύρι.

Λακέρδα

Ουζάδικο του Μπαμπούκου Μόλυβος Λέσβος

Στην Λέσβο εκτός των μικρών ψαριών (σαρδέλες, γαύροι) συνηθίζεται να «ψήνονται» στο αλάτι και μεγαλύτερα ψάρια. Λακέρδα λέγεται το έδεσμα που προκύπτει αν παστώσουμε την παλαμίδα ή τα ρίκια, ενώ τονολακέρδα από το πάστωμα του τόνου. Το πάστωμα γίνεται σε αλατόνερο και κατόπιν τα κομμάτια τοποθετούνται σε ελαιόλαδο όπου προστίθενται αλάτι, φύλλα δάφνης ή άλλα αρωματικά και διάφορα πιπέρια. Στο σερβίρισμα συνοδεύονται από μπόλικο λεμόνι και φρέσκο ελαιόλαδο. Η λακέρδα είναι το “βαρύ πυροβολικό” της Λέσβου χάρη στην μεστή της σάρκα και την βουτυράτη και φινετσάτη γεύση της.

Το Greek Gastronomy Guide στην Λέσβο

Γνωρίστε τα σημαντικότερα ΚαφενείαΠαραγωγούς, και Ταβέρνες της Λέσβου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!