Blue Star - Serviroume Aigaio

Μύκονος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Η κοσμοπολίτικη

blue star ferries sponsor

Η Μύκονος, με έκταση 86 τ.χλμ., δεν έχει πολλά να παινευτεί για την ιστορία της, όπως τα γειτονικά νησιά της Πάρου και της Νάξου. Τα ελάχιστα αρχαιολογικά μνημεία στο νησί αλλά και η έλλειψη βενετσιάνικων κάστρων επιβεβαιώνουν το γεγονός. Κατά την Τουρκοκρατία, η Μύκονος διαμορφώθηκε σε ναυτικό νησί όταν το Αιγαίο ήταν γεμάτο πειρατές και κουρσάρους και ήταν το “νταλαβέρι” μαζί τους που δημιούργησε μια ανάπτυξη στο νησί, όταν οι Μυκονιάτες ανέπτυξαν συνεργασία μαζί τους και άρχιζαν τα εμπορεύονται τα κλοπιμαία τους, δημιουργώντας την βάση για έναν τοπικό στόλο που, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, πολέμησε κατά του πολεμικού στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Και κάποια στιγμή η Μύκονος γνωρίζει τον Τουρισμό, όταν οι πρώτοι επισκέπτες περνώντας για να πάνε στη Δήλο, ανακαλύπτουν το νησί.

Γιατί, αν η πρώτη φάση της τουριστικής ανάπτυξης (1930-1970) της Μυκόνου στηρίχτηκε στην αλήθεια του αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου (στον τόπο, στο περιβάλλον, στην αρχιτεκτονική) και στο χαρακτήρα των κατοίκων (φιλόξενο, ανεκτικό, φιλικό, ανοιχτό) – που συνιστούσαν την ταυτότητα του νησιού -, η δεύτερη φάση (1980-σήμερα) στηρίχτηκε στο σύγχρονο παραμύθι του lifestyle. Η Μύκονος έγινε ο τόπος όπου η ζωή διαμορφώθηκε αποκλειστικά και μόνο από την απόλαυση, τον ευδαιμονισμό, την πολυτέλεια και την επίδειξη.

Κι όμως, υπάρχουν ακόμη στο κοσμοπολίτικο νησί κάποια σημεία της Μυκόνου που διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Έτσι, όσοι χαμπαριάζουν μπορεί να ξετρυπώσουν την ψυχή του νησιού πίνοντας τον καφέ τους στο καφενείο του Μπακόγια, ή ταξιδεύοντας την Μυκονιάτικη ύπαιθρο – την αρκετά επιβαρυμένη από τις αυθάδεις βίλες που ορθώνονται – για να γνωρίσουν τα πανέμορφα «χωριά» (στη Μύκονο «χωριό» ονομάζουν το αγροτόσπιτο) και τα ξωκλήσια, ή ακόμα να πάνε να παρακολουθήσουν τα χοιροσφάγια και τα πάμπολλα πανηγυράκια.

Γαστρονομία της Μυκόνου

Καφενείο του Μπακόγια - Γιαλός, Μύκονος

Οι γαστρονομικοί πρεσβευτές του νησιού είναι από τα τυροκομικά η ήπια τυροβολιά, η πιπεράτη κοπανιστή και το ξινοτύρι, από τα αλλαντικά η ευωδιαστή λούζα, το νούμπουλο και τα λαχταριστά λουκάνικα και ο χαρακτηριστικός μυκονιάτικος μεζές, η περίφημη μόστρα (με τα κρίθινα παξιμάδια, τη λιωμένη ντομάτα και την κοπανιστή).

Άλλες ενδιαφέρουσες γεύσεις από την αρτοποιία υπάρχουν οι κουβαρωτές, οι κουλούρες, τα πρωτοφούρνια, και οι διπυρήτες (τα παξιμάδια) ενώ στις πίτες κυριαρχούν η μελόπιτα και η κρεμυδόπιτα, τα τσιμπητά Μυκόνου, (μοιάζουν με τα μυζηθροπιτάκια της Κρήτης ή τα λυχναράκια της Σαντορίνης). Τα αμυγδαλωτά της Μυκόνου είναι ψητά, θυμίζουν κουραμπιέδες και έχουν έντονο το άρωμα του πικραμύγδαλου.

Κάποια κλασικά εδέσματα του νησιού είναι τα κουκιά με λαρδί και μάραθο, απορίχια με κουκιά, λαχανίδες με λαρδί, διάφοροι τύποι μανιταριών (μανίτες, βωλίτες, μοσχαμανίτες, αγκαθίτες, λαρδομανίτες) στο τηγάνι, καραβόλοι και χουχουλιοί -δυό τύποι σαλιγκαριών- με κρεμμύδια ή με πιλάφι, αρνάκι φρικασέ με προβάσια (ο φρέσκος αμάραντος) και οι μαραθοκεφτέδες.

Από το τραπέζι των Μυκονιατών δεν λείπει το κυνήγι και βέβαια τα θαλασσινά. Καλύτερος μεζές ο ψητός σκάρος (που τον ψήνουν με τα εντόσθιά του, εξ’ ού και το τραγούδι “σκάρος είμαι ψήσε με και βάλε με στο πιάτο και βάλε μου λαδόξιδο και το σκατό μου φά’ το…”), και ακολουθούν τα ψάρια σαβόρε, οι πατελίδες και οι χουχουλιάνοι (τα σαλιγκάρια της θάλασσας).

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Μυκόνου

blue star ferries sponsor

Κοπανιστή

H κοπανιστή, το πικάντικο και πιπεράτο τυρί της ζύμωσης είναι ο πιο χαρακτηριστικός μεζές της Μυκόνου. Μαλακό λευκό τυρί της άλμης, χρώμα κρεμώδες, λευκό έως ανοικτό κεραμιδί παράγεται στις Κυκλάδες (Τήνο, Σύρο, Μύκονο) από γάλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή μείγματά τους και έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ Κυκλάδων. Η κοπανιστή, ανάλογα την εποχή, τον καιρό, το γάλα, τις θερμοκρασίες, τον τεχνίτη διαμορφώνει τον χαρακτήρα της και δημιουργεί γεύσεις δριμείς, έντονες, πικάντικες, πλούσιες, ήπιες, ουδέτερες, βουτυρώδεις, κρεμώδεις, παχιές, ξινές, γλυκές και αμμώδεις.

Λουκάνικα Μυκόνου

Λουκάνικα Μυκόνου - Greek Gastronomy Guide

Τα λουκάνικα της Μυκόνου καρυκεύονται με θρούμπι, μπαχάρι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, Ξεραίνονται στον αέρα και σε γενικές γραμμές έχουν ισορροπημένη περιεκτικότητα καθαρού κρέατος από λίπος, γι΄ αυτό και θεωρούνται από τα καλύτερα πλέον δημοφιλή αλλαντικά των Κυκλάδων. Παραδοσιακά, παράγονταν στο τέλος μιας ολόκληρης ιεροτελεστίας, που ήταν τα χοιροσφάγια, η αγαπημένη γιορτή των Μυκονιατών. Τώρα παράγονται από τους κρεοπώλες του νησιού!

Λούζα

Λούζα Μυκόνου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά αλλαντικά είναι η μοσχομυριστή μυκονιάτικη λούζα και οι κυκλαδίτικες παραλλαγές της. Στη Μύκονο, η λούζα αρτύζεται μόνο με μπαχάρι και θρούμπι και γι’ αυτό η γεύση της είναι πιο στιβαρή. Στην Τήνο χρησιμοποιούν, μαζί με το πιπέρι, άφθονους σπόρους μάραθου, ενώ στη Σύρο φτιάχνουν ένα χαρμάνι από κρασί, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και γαρίφαλο.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Μυκόνου

blue star ferries sponsor

Μόστρα

Μόστρα Μυκόνου - Greek Gastronomy Guide

Η μόστρα Μυκόνου είναι ο χαρακτηριστικός μεζές του νησιού γιατί δημιουργείται από δυο προϊόντα που είναι τυπικοί γαστρονομικοί πρεσβευτές της Μυκόνου. Από την κοπανιστή και τα παξιμάδια. Η παρασκευή της μόστρας είναι απλή γιατί χρειάζεται ελάχιστο χρόνο και υλικά μόνο ένα μεγάλο παξιμάδι -κατά προτίμηση από κριθαρένιο και τόσο βρεγμένο ώστε να μην χάσει την τραγανότητά του-, μια κουταλιά της σούπας κοπανιστή, μια μεγάλη καλογινομένη ντομάτα και μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο προαιρετικά ρίγανη, κάπαρη και ελιές.

Τσιμπητά Μυκόνου

Τα πλέον διαδεδομένα γλυκά των Κυκλάδων (μαζί με τα αμυγδαλωτά) είναι τα μυζηθροπιτάκια που ανάλογα με το νησί παίρνουν και διαφορετική ονομασία (τσιμπητά, μελιτινία, μυζηθροπιτάκια). Μια στρογγυλή ζύμη για βάση σε σχήμα φωλιάς, με γέμιση τη μυζήθρα (Τυροβολιά στην Μύκονο) αρωματισμένη με μαστίχα, μέλι, κανέλα και πορτοκάλι.

Πίτες Μυκόνου

Η πιο χαρακτηριστικές πίτες της Μυκόνου είναι η κρεμμυδόπιτα και η μελόπιτα. Κι οι δύο έχουν ως βάση τους το παραδοσιακό, ντόπιο τυρί που λέγεται τ(υ)ροβολιά, ένα φρέσκο τυρί από πρόβειο, γίδινο ή ανάμεικτο γάλα, που είναι ανάλατο, κρεμώδες, με υπόξινη γεύση, ενώ απ’ αυτήν παράγεται η κοπανιστή, το ΠΟΠ τυρί των Κυκλάδων. Η κρεμμυδόπιτα έχει σαν βάση την τυροβολιά, το κρεμμύδι και τον άνηθο, ενώ συχνά προστίθενται μυρωδικά άγρια χόρτα ανάλογα με την εποχή ή και λαρδί. Η μελόπιτα έχει γέμιση την τυροβολιά και περιχύνεται από μέλι.

Το Greek Gastronomy Guide στην Μύκονο

Γνωρίστε τα σημαντικότερα Προϊόντα, Εστιατόρια και Αξιοθέατα της Μυκόνου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!