Blue Star - Serviroume Aigaio

Νάξος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Η βασίλισσα των Κυκλάδων

blue star ferries sponsor
Νάξος

Η Νάξος, το μεγαλύτερο (430 τ.χλμ.) και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται στο κέντρο περίπου των Κυκλάδων, ΝΑ της Μυκόνου και Α της Πάρου. Η Νάξος, κατοικείτο ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. ενώ κατά την 3η χιλιετία π.Χ., όταν αναπτύχθηκε στο Αιγαίο ο Κυκλαδικός πολιτισμός, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα, όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα από τάφους και τα εξαιρετικής τέχνης κυκλαδικά ειδώλια.

Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., περίοδο άνθισης του μυκηναϊκού πολιτισμού, η Νάξος παίζει τον ρόλο της συνδετικής γέφυρας μεταξύ της κεντρικής Ελλάδας και της Ανατολής.

Κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα, τα λαμπρά δείγματα τα αφιερώματα σε ιερά όπως η Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς και οι Λέοντες στη Δήλο μαρτυρούν την ισχύ και τον πλούτο του νησιού.

Όταν το 1537 τελειώνει η περίοδος της Ενετοκρατίας η Νάξος καταλαμβάνεται από τον Μπαρμπαρόσα και από τους Τούρκους, που όμως δεν εγκαταστάθηκαν στο νησί, περιοριζόμενοι μόνο στην είσπραξη φόρων.

Η Νάξος έγινε επίσημα τμήμα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους το 1831. Για πολλά χρόνια, μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή της Νάξου ήταν τα μεταλλεία της σμύριγδας και μαζί με την γεωργία και την κτηνοτροφία διαμόρφωσαν μια κοινωνία αυτάρκη. Στις μέρες μας, ο Τουρισμός, σε αντίθεση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, δεν έγινε μονοκαλλιέργεια και δεν αποτέλεσε ποτέ την πρώτη προτεραιότητα των Ναξιωτών. Θα μπορούσαμε μάλιστα να ισχυριστούμε ότι η Νάξος είναι ένα πρότυπο ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ του Αγροδιατροφικού τομέα και του Τουρισμού.

Γαστρονομία της Νάξου

Οι κάμποι με τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά, τα βοσκοτόπια για την εκτροφή των βοειδών, οι ελαιώνες της Τραγαίας, οι αμπελώνες στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών του Φιλοτίου και της Απειράνθου, προμηθεύουν εδώ και χρόνια τα ποικίλα προϊόντα τους (μοσχάρια, αιγοπρόβατα, τυροκομικά, λάδι, ελιές, σταφύλια, μέλι, εσπεριδοειδή, πατάτες, ντομάτες και άλλα κηπευτικά), έτσι ώστε να σχηματισθεί μ’ αυτά η κουζίνα της Νάξου.

Η παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Των παραλιακών περιοχών, όπου κυριαρχούσαν τα θαλασσινά και τα ψάρια, των πεδινών περιοχών όπου κυριαρχούσαν τα κηπευτικά, τα βοειδή και το βούτυρο και τέλος η κουζίνα των ημιορεινών και ορεινών περιοχών, όπου κυριαρχούσαν τα αμνοερίφια και το μαγείρεμα με το λάδι. Από τα ναξιώτικα προϊόντα, αυτά που έχουν πανεθνική αναγνώριση, αλλά και κατανάλωση, είναι τα τυροκομικά, η ναξιώτική πατάτα και το λικέρ κίτρου, ενώ τα γευστικότατα φαγητά που συναντώνται στη Νάξο είναι τα εξής:

Από τα κρεατικά, το χοιρινό ρόστο, το χοιρινό φρικασέ με προβάτσες, ο χωριάτικος κόκορας, το λεμονάτο κουνέλι, το κατσικάκι με πατάτες ή μακαρόνια, η βραστή ζούλα (γίδα), ο «καλόγερος» και το κοκκινιστό μοσχαράκι.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Νάξου

blue star ferries sponsor

Γραβιέρα Νάξου

Η γραβιέρα Νάξου με τη γλυκιά, βουτυράτη γεύση είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιο αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας. Παρ’ ό,τι οι γραβιέρες της Ελλάδας παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα οι Κυκλάδες (κυρίως η Νάξος και ακολούθως η Τήνος και η Πάρος) είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου η γραβιέρα παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Είναι γλυκό τυρί, με γεμάτη, πλούσια γεύση, με εντονότερο το άρωμα του βουτύρου και του γάλακτος και ελαφρύτερο άρωμα του καρυδιού και του αμυγδάλου. Στη Νάξο οι σπουδαιότεροι παραγωγής της γραβιέρας (ΠΟΠ) είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η Τυροκομική Νάξου (Κουφόπουλος), το τυροκομείο του Πιτταρά και το τυροκομείο Μπαμπούνη.

Πατάτα Νάξου

Aν και η καλλιέργεια της πατάτας, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε στη Νάξο από τα τέλη του 18ου αιώνα, μόνο στα 1830 η καλλιέργειά της πήρε μεγάλη εξάπλωση στην πεδινή Νάξο και αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα προϊόντα του νησιού, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των αγροτών. Από το 2014, στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, για πρώτη φορά τυποποιούνται και συσκευάζονται οι πατάτες των παραγωγών-μελών της. Με τον τρόπο αυτό φθάνει η αυθεντική πατάτα Νάξου (προϊόν ΠΓΕ) στον καταναλωτή σε συσκευασίες 3 κιλών.

Ζαμπόνι Νάξου

Ζαμπόνι Νάξου - Greek Gastronomy Guide

Από τα πιο σπάνια και ιδιαίτερα αλλαντικά, όχι μόνο των Κυκλάδων, είναι το ζαμπόνι Νάξου που αποτελείται από ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι, χοίρου 75-100 κιλών. Θυμίζει προσούτο, ωστόσο η γεύση του είναι πιο πικάντικη και σίγουρα πιο αλμυρή, αφού το “στέγνωμα” γίνεται μέσα σε αλάτι. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται μάλλον στην Ενετοκρατία, (η ομοιότητα με το προσούτο το υποστηρίζει) από την εποχή του 15ου αιώνα. Θα το βρει κανείς στο μπακάλικο Επίλεκτο στην Απείρανθο, αλλά και στα εξαιρετικά σάντουιτς του Rendez-Vous των αδελφών Παπαδόπουλου στη Νάξο που το συνοδεύουν με την Ναξιώτικη γραβιέρα.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Νάξου

blue star ferries sponsor

Ρόστο

Το Ρόστο είναι ένα από τα δημοφιλή φαγητά της Νάξου και φτιάχνεται από χοιρινό κρέας (μπούτι), σκόρδο, ντομάτα φρέσκια και μπελτέ, κόκκινο κρασί και συνοδεύεται από μακαρόνια (συνήθως χοντρά). Κυρίαρχη γεύση του είναι αυτή του σκόρδου. Με τρύπες από μαχαίρι στο κρέας μπήγονται κομματάκια από σκόρδο και σε μια κατσαρόλα σοτάρεται το κρέας από όλες τις μεριές. Σβήνεται με το κρασί, σε χαμηλή φωτιά και κατόπιν προστίθενται οι ντομάτες και ο μπελτές όπου και μαγειρεύεται. Σερβίρεται με μακαρόνια και με τριμμένο αρσενικό.

Γαρδούμια

Γαρδούμια

Στην Νάξο – όπως και στην Κρήτη, καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις των δύο νησιών – τα γαρδούμια είναι ένας ξεχωριστός μεζές που φτιάχνεται από τα έντερα του αρνιού. Συνηθίζονται στις ορεινές και κτηνοτροφικές-ποιμενικές κοινωνίες, όπου επικρατεί η κρεατοφαγία. Και αν εκεί, το ψητό κρέας είναι ο «βασιλιάς» της διατροφής και σερβίρεται σε χαρές και λύπες, στις γιορτές και στα πανηγύρια, στους γάμους και στα βαφτίσια, τα εντόσθια και οι συκωταριές είναι οι “αρχόντοι” που είναι εξ ίσου περιζήτητοι.

Το Greek Gastronomy Guide στην Νάξο

Γνωρίστε τους σημαντικότερους Παραγωγούς, και Ταβέρνες της Νάξου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!