Blue Star - Serviroume Aigaio

Πάρος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Θαλασσινές γεύσεις

blue star ferries sponsor

Τα πρώτα ίχνη ζωής στην Πάρο τα συναντάμε στον Σάλιαγκο, ένα νησάκι μεταξύ της Πάρου και της Αντιπάρου, όπου βρέθηκαν τα λείψανα ενός ακμαίου Νεολιθικού πολιτισμού, μια ολόκληρη πολιτεία κάτω από τη θάλασσα που είχε αναπτυχθεί μεταξύ 4300-3900 π.Χ.

Την κλασική περίοδο κυρίως, το νησί της Πάρου βρίσκεται σε μια πρωτοφανή άνθηση καθώς τα λατομεία του μαρμάρου λειτουργούν εντατικά και από το παριανό μάρμαρο φιλοτεχνούνται κούροι, κόρες, γλυπτά, ανάγλυφα, αγάλματα και αποσπάσματα κτηρίων που εξάγονται σ’ όλο το Αιγαίο. Στο πρώιμο Βυζάντιο, από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό (527-565μ.Χ.), κτίζεται στη σημερινή της μορφή η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή, η πιο μεγάλη πρωτοβυζαντινή εκκλησία στον Ελλαδικό χώρο, που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση μετά από την αποκατάσταση του Ορλάνδου. Η Ενετοκρατία (1204-1537 μ.Χ.) θα βαστήξει 350 χρόνια περίπου και η οικογένεια των Σανούδων εγκαθίσταται στην Παροικιά και κτίζει το σημερινό Κάστρο της πόλης, χρησιμοποιώντας τα μάρμαρα των αρχαίων ναών, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται τα κάστρα της Νάουσας και του Κέφαλου. Στα μέσα του 17ου αιώνα πρόσφυγες από άλλα μέρη της Ελλάδας (Πελοπόννησο, Κρήτη, Σάμο) βρίσκουν καταφύγιο στο νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της ενδοχώρας. Στις αρχές του 18ου αιώνα υπάρχουν στην Πάρο πρόξενοι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, γεγονός που μαρτυρά το ενδιαφέρον των ξένων για το νησί. Μετά την απελευθέρωση, το νησί ζει 150 χρόνια μιας σχετικής αυτάρκειας και από τη δεκαετία του 1980, όταν ανακαλύπτει τον Τουρισμό, μπαίνει σε μια μονοκαλλιέργεια Τουριστικής και Οικιστικής ανάπτυξης, ενώ στις μέρες μεγάλες μάχες γίνονται για μια ισόρροπη ανάπτυξη.

Γαστρονομία της Πάρου

Τα αγαπημένα πιάτα της Πάρου – που ακόμα μαγειρεύονται σε πολλά νοικοκυριά στο νησί – είναι τα κάλφα με σκορδαλιά (Λευκιανή συνταγή), ρεβίθια του φούρνου σε πήλινο τσουκάλι, αγκινάρες με κουκιά, ρύζι με γλυκοκολόκυθο, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά. Τα κολόπια ή χορτοφουσκωτές είναι πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής και διακρίνονται για τη νοστιμιά τους.

Άλλα χαρακτηριστικά τοπικά φαγητά που συναντούμε στην Πάρο είναι: Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα, σαλιγκάρια με μυρμητζέλι (χειροποίητο κριθαράκι), μπακαλιάρος με σπανάκι, σουπιές με μάραθα, λαγός στιφάδο. Τέλος πολλά γλυκά της Πάρου έχουν σαν βάση το τυρί, τον μούστο και το μέλι, και ειδικά οι μυζηθρόπιτες, τα ραφιόλια, τα παστέλια, τα μουστοκούλουρα και τα σύκα τα σαμωτά.

Στην Πάρο δεν έλειπαν τα ψάρια τα οποία όμως δεν ήταν προσιτή τροφή στους αγρότες, την πλειοψηφία δηλαδή του πληθυσμού του νησιού. Για αυτούς υπήρχαν τα μαριδάκια, τα χταπόδια, οι παλαμίδες, οι γόπες. Τους κολιούς τους ανοίγαν, τους αλάτιζαν πασπαλίζομτάς τους με ρίγανη και τους στέγνωναν στον ήλιο (λεγόμενες γούνες). Τις γόπες για να διατηρηθούν, τις αλάτιζαν, το λεγόμενο μπορτολίνο, τις  δε μαρίδες  τις αλάτιζαν, τις πέρναγαν σε κλωστή και τις άπλωναν στον ήλιο, οι λεγόμενες λιοκαυτες μαρίδες. Το σαλατούρι ήταν μια σαλάτα που συνηθίζεται ακόμα, και φτιάχνεται από το ψαχνό του σαλαχιού, με κρεμμυδάκι φρέσκο, λαδάκι και μαϊντανό.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Πάρου

blue star ferries sponsor

Κρασί

Ο Αμπελώνας της Πάρου - Πάρος - Greek Gastronomy Guide

Σήμερα στην Πάρο υπάρχουν 4 οινοποιεία με τον μεγαλύτερο όγκο ποιοτικών κρασιών να παράγει το Οινοποιείο Μωραΐτη. Σε μεγάλο μέρος του Παριανού αμπελώνα καλλιεργείται σήμερα η ποικιλία Μανδηλαριά, που δίνει ένα κόκκινο κρασί με υπέροχο χρώμα και έντονες τανίνες που με την συνοινοποίηση και της Μονεμβασιάς δημιουργούνται ερυθρά κρασιά ΠΟΠ. Στον υπόλοιπο αμπελώνα της Πάρου κυριαρχεί η Μονεμβασιά, που όταν καλλιεργείται σωστά, δίνει υψηλής ποιότητας κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα που παράγουν λευκά κρασιά ΠΟΠ. Από το 2011 προστέθηκε και το ΠΟΠ Μαλβαζία Πάρος, που είναι ένα λευκό γλυκό κρασί.

Τυριά Πάρου

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου - Greek Gastronomy Guide

Η γραβιέρα της Πάρου χάρη στις προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού έχει εξελιχθεί πολύ, έχει ήπια και βουτυράτη γεύση και μοιάζει μ’ αυτήν της Νάξου και της Τήνου που παράγονται ομοίως από αγελαδινό γάλα. Άλλα παριανά τυριά είναι το κεφαλάκι το παραδοσιακό σκληρό τυρί του νησιού που ανάλογα με το πού θα παλαιωθεί, στο λάδι ή στο κρασί, θα πάρει και το αντίστοιχο όνομα (λαδοτύρι ή κρασοτύρι). Από τα λευκά τυριά, η μυζήθρα παράγεται από τυρόγαλο, ενώ το σούρωμα (η ντόπια ξινομυζήθρα) παράγεται από πλήρες γάλα.

Σούμα

Σούμα & Σαλατούρι - Πάρος, Κυκλάδες - Greek Gastronomy Guide

Αν βρεθεί κανείς μέσα φθινοπώρου στην Πάρο και δει στήλες καπνού από κάποια καπνοδόχο, ας πλησιάσει και δεν θα κακοπέσει. Σίγουρα κάποια καζανιά θα είναι σε εξέλιξη σε ρακιδιό, εκεί όπου οι Παριανοί αποστάζουν το αγαπημένο τους ποτό, την σούμα – την τοπική ρακή – αξιοποιώντας τα στρόφυλα (στέμφυλα), τα υπολείμματα από το πάτημα των σταφυλιών. Και φυσικά οι καζανιές είναι η αφορμή για τα πρώτα τσιμπούσια και γλέντια του χειμώνα, σε κλειστούς χώρους γύρω από τη φωτιά που καίει για την απόσταξη.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Πάρου

blue star ferries sponsor

Ρεβιθάδα

Ρεβιθάδα Πάρου (συνταγή) - Πάρος - Greek Gastronomy Guide

Στην Πάρο, η ρεβιθάδα αποτελούσε και αποτελεί το κεντρικό πιάτο του κυριακάτικου γεύματος. Oι νοικοκυρές την προετοιμάζουν στο σπίτι, τη βάζουν στα πήλινα τσουκάλια και το βράδυ του Σαββάτου, την πηγαίνουν στο φούρνο του χωριού, όπου την αφήνουν να σιγοβράσει όλη νύχτα, για να την παραλάβουν την Κυριακή το πρωί, επιστρέφοντας από την εκκλησία. Αν η ρεβιθάδα στη Πάρο μαγειρεύεται στους σκούνταβλους για τις ανάγκες της οικογένειας, στα πανηγύρια και στις γιορτές, μαγειρεύεται σε μεγάλες κατσαρόλες ή μεγάλα καζάνια για να βγουν οι απαιτούμενες μερίδες.

Καράβολοι σκορδαλιά

Καράβολοι σκορδαλιά

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Πάρου είναι οι καράβολοι σκορδαλιά. Με την λέξη καράβολα στην Πάρο περιγράφουν τα μεγάλα σαλιγκάρια που μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, όπως στιφάδο, κοκκινιστά, με βραστές πατάτες αλλά και μπουμπουριστά (για όσους Παριανούς κατάγονται από την Κρήτη). Οι καράβολοι σκορδαλιά μαγειρεύονται μόνο στις Λεύκες, καθώς είναι η αγαπημένη συνταγή των Λευκιανών και την αγάπη τους αυτή την πλήρωσαν με το παρατσούκλι “Καραβολάδες” κάτι που όχι μόνο δεν τους ενοχλεί, αλλά τους καραβόλους τους κάναν λαϊκό πανηγύρι.

Σαλατούρι

Σαλατούρι - Πάρος, Κυκλάδες - Greek Gastronomy Guide

Το σαλατούρι είναι ένα έδεσμα που συνηθίζεται στις Κυκλάδες και παρασκευάζεται από το ψαχνό του σαλαχιού, ενός μεγάλου ψαριού του βυθού, γνωστού για το οριζόντιο επίπεδο σώμα του και τα μεγάλα πτερύγιά του. Το ψάρι αυτό δεν μαγειρεύεται αλλά σύμφωνα μ’ έναν φίλο μου Παριανό ψαροταβερνιάρη «από τα δύστροπα ψάρια βγαίνουν οι καλύτεροι μεζέδες». Το ψάρι παίρνει μια βράση και όταν κρυώσει μαδιέται και αποχωρίζεται από τα μαλακά κόκαλα. Κατόπιν αναμειγνύεται το ψαχνό με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, πιπεριά, τρίμμα από λεμόνι, και τέλος προστίθεται το λαδολέμονο και το αλατοπίπερο. Συνοδεύεται από την παριανή σούμα. Ένας ονειρώδης μεζές!

Το Greek Gastronomy Guide στην Πάρο

Γνωρίστε τους σημαντικότερους Παραγωγούς, Ταβέρνες και Αξιοθέατα της Πάρου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!