«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»
Apr 14 2022

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 στο γνωστό εστιατόριο του Μεταξουργίου Aleria έγινε ένα ξεχωριστό δείπνο, ένα “Ραντεβού στα τυφλά“, από την Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Πρόσκληση είχαν λάβει εκπρόσωποι των ΜΜΕ, του κρασιού και της γαστρονομίας από τον Στέλιο Μπουτάρη, προέδρο της Ένωσης. Στο δείπνο δοκιμάσαμε σειρά από flights και γευστικά ταιριάσματα, μεταξύ οίνων ΠΟΠ / ΠΓΕ και δημιουργιών του σεφ Γκίκα Ξενάκη.

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Την παρουσίαση είχε αναλάβει ο Ανδρέας Ματθίδης Dip WSET, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, ενώ μαζί του στην είσοδο του υπέρκομψου νεοκλασικού κτηρίου του εστιατορίου, υποδέχτηκε τους καλεσμένους η Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Ένωσης “Οινοποιών Βορείου Ελλάδος”.

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Το πέρασμα από την λαϊκή γαστρονομία, όπως την έζησα και την κατέγραψα πριν λίγο καιρό με  «Τα παστά της Πάρου» – και τη συνοδεία τους με την Παριανή σούμα -, και η ανταπόκριση από μια εκδήλωση  υψηλής γαστρονομίας και της  γευσιγνωσίας των διαμαντιών του Βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, αν και μπορεί να προκαλέσει κάποια ερωτηματικά, ως προς τη συνάφεια τους και τη σχετικότητά τους,  κατά την γνώμη μου έχει  ένα κοινό χαρακτηριστικό. Και οι δύο εκδηλώσεις αποτελούν στοιχεία της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας αλλά σε διαφορετικό επίπεδο.  Γιατί το ενδιαφέρον σε μια εθνική γαστρονομία έγκειται στο να υπάρχουν σε όλα τα επίπεδά της (τοπικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, οίνοι, μπύρες και αλκοολούχα ποτά, street food, confort cuisine, παραδοσιακή κουζίνα, λαϊκή κουζίνα, δημιουργική κουζίνα, fine dining, haute cuisine) ποιοτικοί και χαρακτηριστικής ιδιαιτερότητας εκπρόσωποι. Γιατί όπως έχει δηλώσει και ο Γιώργος Σκούρας, ένας μέγιστος εκπρόσωπος του ελληνικού κρασιού, “η γαστρονομία ενός τόπου πρέπει να ομοιάζει με μία αμαξοστοιχία, όπου όλα της τα βαγόνια ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα, η ατμομηχανή, τα wagonlit, τα βαγόνια της πρώτης θέσης και τα απλά, τα βαγόνια σκευοφόροι κλπ”.

 

Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος (Μακεδονία-Θράκη-Ήπειρος)

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Ο Στέλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» στην εισαγωγή της εκδήλωσης  μίλησε για το έργο της ‘Ενωσης, που αποτελείται από τους πρωτοπόρους οινοποιούς της Βόρειας Ελλάδας και έχει σαν στόχους την προώθηση της σύγχρονης εικόνας του επώνυμου Ελληνικού ποιοτικού κρασιού, βασιζόμενη σε γηγενείς αλλά και διεθνείς αμπελοοινικές ποικιλίες, την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, καθώς και τη διάδοση της οινικής κουλτούρας στο ευρύτερο κοινό.

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Στη συνέχεια τόνισε ότι Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» αλλά και μεμονωμένα  τα μέλη της, δημιουργούν ετήσια ένα πλήθος δράσεων με εκδηλώσεις οινογνωσίας , εκθέσεις αλλά και θεματικές γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά σεμινάρια, οινοτουριστικές προτάσεις και πολλά ακόμη. Στο δε πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών διοργανώθηκε το “Ραντεβού στα τυφλά” για να ενημερωθούν οι δημοσιογράφοι της γεύσης, για τις τελευταίες οινικές δημιουργίες των μελών της ένωσης αλλά και το πάντρεμα εκλεκτών οίνων με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα. Τέλος,  ο Στέλιος Μπουτάρης μίλησε και για την μετατροπή των “Οίνων της Βορείου Ελλάδος” σε “Οινοποιούς της Βορείου Ελλάδος” για να δοθεί έμφαση στους δημιουργούς του κρασιού,  και στη  φράση-κλειδί που ακολουθεί το brand name της Ένωσης,  “Εδώ δημιουργούν οι κορυφαίοι”.  Γιατί πράγματι η Βόρεια Ελλάδα έχει να επιδείξει την πλειονότητα των σημαντικών παραγωγών της ελληνικής οινοποιίας και οινοποιεία με μεγάλη εμβέλεια και κύρος όπως τα Μπουτάρης Οινοποιητική, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Καρρά, Τσάνταλης, Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Γκλίναβου κτλ.

Τελετουργία

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»
Την οργάνωση της τελετουργίας του “Ραντεβού στα τυφλά”  οργάνωσε ο Ανδρέας Ματθίδης ο οποίος παρέδωσε στον σεφ Γκίκα Ξενάκη τις ενότητες κρασιών που ήθελε να παρουσιάσει, και με βάση αυτές ο σεφ θα έπρεπε να δημιουργήσει τα κατάλληλα πιάτα  του μενού που θα τις συνόδευαν.  Έτσι ως ενότητες παρουσιάστηκαν οι αφρώδεις οίνοι με τίτλο Στον αφρό, κατόπιν τα Sauvignon blanc με τιτλο S.B., ακολούθως τα orange κρασιά με τίτλο Κωδικός Πορτοκάλι. Η επόμενη ενότητα Όλα τα χρώματα για το μπαρμπούνι λειτούργησε αντίστροφα επειδή το πιάτο ήταν δεδομένο και θα έπρεπε να επιλεγούν τα καλύτερα συνοδευτικά κρασιά, ένα εκ των οποίων ήταν κόκκινο και μάλιστα σε αντίθεση με τις επικρατούσες αντιλήψεις πολλοί συνδαιτημόνες το προτίμησαν! …και γω μαζί τους. Στο αρνάκι υπήρξε η δυνατότητα να το συνδυάσεις με  4 ερυθρά κρασιά και είχε η ενότητα ως θέμα Cross Pairing με Ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες, και τέλος στα γλυκά η ενότητα ονομάστηκε Ωδή στο Gewurztraminer.

Οι προσκεκλημένοι ανά 8 άτομα ήταν καθισμένοι σε ροτόντες και ανά ενότητα του μενού οι οινοχόοι τους σέρβιραν τα αντίστοιχα κρασιά, που ήταν καλυμμένα ώστε να μην φαίνονται οι ετικέτες τους.

Οι γευστικές δοκιμές και η δοκιμασία

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

“Το ραντεβού στα τυφλά” ήταν ένα παιγνίδι πολλαπλών επιπέδων. Ο κάθε προσκαλεσμένος έπρεπε να αντιληφθεί τις ποικιλίες του κρασιού που προσφέρονταν  σε καλυμμένη φιάλη, ώστε να μην φαίνεται η ετικέτα του, τον παραγωγό του, να απολαύσει τις μοναδικές δημιουργίες του Γκίκα Ξενάκη που η μία μετά την άλλη εκρήγνυνταν στον ουρανίσκο του,  να εντοπίσει τον καλύτερο συνδυασμό του κρασιού με το προτεινόμενο έδεσμα, και μετά να ανταλλάξει γνώμες με τους συνδαιτημόνες του τραπεζιού του,  ή και ακόμα να στοιχηματίσει για την ταυτότητα των κρασιών και την ποιότητα των γεύσεων. Ένα “μεγάλο μαρτύριο” οι πολλαπλές απολαύσεις!

Ακολουθεί η σειρά των ενοτήτων του μενου εδεσμάτων και οίνων, γιατί ως διαδικασία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα για τη δημιουργία παρόμοιων εκδηλώσεων.

 

Στον αφρό

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Έδεσμα: Αmuse bouche,  cracker ρεβιθιού με κατσικίσιο τυρί και βερίκοκο, γαρίδα σαγανάκι σε τοστάκι

Oίνοι: Αφρώδεις οίνοι

Λευκός ξηρός ΠΟΠ Ζίτσα (Ντεμπίνα – Συνεταιρισμού)

Ροζέ ξηρός ΠΟΠ (Αμύνταιο Ακακίες – Κυρ Γιάννης)

 

S.B

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Έδεσμα: Λευκά σπαράγγια με κατσικίσιο τυρί Ευβοίας, Grapefruit και λάδι μάραθου.

Oίνοι: Δεξαμενή – Βαρέλι – Χαρμάνι

Οίνος λευκός ξηρός ΠΓΕ Φλώρινα (Sauvignon blanc – κτήμα Αλφα)

Oίνος λευκός ξηρός ΠΓΕ Μακεδονία (Florial)

Oίνος λευκός ξηρός ΠΓΕ Δράμα (Τέχνη Αλυπίας)

 

Κωδικός «Πορτοκάλι»

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Έδεσμα: Κing Oyster με φουντούκια, κυδώνι και λουίζα

Oίνοι: Λευκοί ξηροί οίνοι τύπου Orange

ΠΟΠ Ζίτσα (Ντεμπίνα Respect),

ΠΓΕ Βελβεντός (Μαλαγουζιά Καμκούτης),

ΠΓΕ Ημαθίας (Ξινόμαυρο -Ταραλάς)

 

Όλα τα χρώματα για το μπαρμπούνι

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Έδεσμα: Το μπαρμπούνι με σελινόριζα, σταφίδα και δενδρολίβανο (αναφορές στο κερκυραϊκό)

Οίνοι: Τα χρώματα

Οίνος λευκός ξηρός ΠΓΕ Χαλκιδική (Ασύρτικο Λειβαδίτης)

Οίνος ροζέ ξηρός ΠΓΕ Ημαθίας (Διάνθος)

Οίνος ερυθρός ξηρός ΠΟΠ πλαγιές Μελίτωνα (Λημνιό Πόρτο Καρράς)

 

Cross Pairing με Ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Έδεσμα: Αρνί με topinambur, άγρια μανιτάρια και κρεμμύδι

Οίνοι: Red flight

Οίνος ερυθρός ξηρός ΠΓΕ Ιωαννίνων (βλάχικο, κτήμα Αβέρωφ)

Οίνος ερυθρός ξηρός ΠΟΠ Νάουσα (ξινόμαυρο, Grand Reserve Boutari)

Oίνος ερυθρός ξηρός ΠΓΕ Δράμα (Tempranillo – κτήμα Παυλίδη)

Οίνος ερυθρός ξηρός ΠΓΕ Κρανιά (cabernet sauvignon, merlot – Kτήμα Κατσαρού)

 

Ωδή στο Gewurztraminer

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Έδεσμα: Λευκή σοκολάτα με τριαντάφυλλο, αχλάδι και λίτσι

Οίνοι: Oίνος λευκός γλυκός

ΠΓΕ Παγγαίο Καβάλα

ΠΓΕ Φλώρινα

ΠΓΕ Φλώρινα

 

«Ραντεβού στα Τυφλά»: Εντυπώσεις και συμπεράσματα

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Στο τέλος της οινικής δοκιμασίας τοποθετήθηκαν σ’ ένα μπουφέ τα κρασιά των παραγωγών, ως απότιση φόρου τιμής στη μεγάλη γευστική χαρά που μας επιφύλαξαν, χωρίς όμως να έχει αποκαλυφθεί, ποιο κρασί ήταν σε ποια φάση της δοκιμασίας. Ο καθείς μας θα έλυνε της απορίες του μόνος του.

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Η Αλεξάνδρα Ανθίδου παρουσίασε στους προσκαλεσμένους τον δημιουργό των μοναδικών εδεσμάτων σεφ Γκίκα Ξενάκη.

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την άρτια οργάνωση έδειξαν οι προσκαλεσμένοι – όπως η Μερόπη Παπαδοπούλου, η ” μεγάλη κυρία” του Οινοχόου στον Νικηφόρο Κεχαδιαδάκη ιδιοκτήτη της Aleria.

«Ραντεβού στα Τυφλά»: μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Ένωση «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»

Τέλος, τα συγχαρητήρια για την καινοτόμα αυτή εκδήλωση έλαβε ο πρόεδρος Στέλιος Μπουτάρης, γιατί  εκτός του ότι ήταν πολύ επιτυχημένη, ήταν και μια σημαντική ευκαιρία -μετά από τα δυό χρόνια της πανδημίας- να ξανασμίξουν οι δημοσιογράφοι του κλάδου και να πληροφορηθούν για τις προόδους που κάνουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους  πάρα πολλούς  φίλους του ποιοτικού Ελληνικού Κρασιού.

<