More

Παραδοσιακή Κουζίνα Σίφνου

Η Σίφνος είναι ένα νησί με πολιτισμό, με τοπία ήπια, πλακόστρωτα ασβεστωμενα και καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς, όπου τα πάντα έχουν διατηρήσει το Αιγαιοπελαγίτικο μέτρο. Νησί με χαρμόσυνους και ευγενείς κατοίκους, νοικοκύρηδες, γλεντζέδες και φιλόξενους, με ικανότητες να φέρνουν στο επίπεδό τους, τους επισκέπτες τους. Η καθαρότητα της Σίφνου είναι δυνατό βίωμα, πολύτιμος συνοδός της σκέψης και της αισθητικής, ισχυρό αντίβαρο στην ασχήμια και στην κενότητα της εποχής μας.

Το αργιλώδες χώμα του νησιού θρέφει τα γεννήματα (στάρια, κριθάρια, σταφύλια, λάδι, κάπαρη, σύκα, αμύγδαλα, άνυδρα, κρεμμύδια, μυρωδικά, άγρια χόρτα βότανα που με τη σειρά τους τρέφουν ντόπια κατσίκια, τα πρόβατα, τα γάλατά τους, και τα τυριά τους – την περίφημη μανούρα, το κρασοτύρι της Σίφνου), αλλά χρησιμοποιείται και για να παραχθούν κεραμικά, που έκαναν του Σιφνιούς γνωστούς σ’ όλο το Αιγαίο.

 

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

 

Η πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ έχει να παρουσιάσει ενδιαφέροντα παραδοσιακά πιάτα που συνεχίζουν να σερβίρονται στις τοπικές ταβέρνες.

Το μαστέλο (αρνάκι) που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, στην φερώνυμη γάστρα για 6 ώρες είναι ο πρωταγωνιστής της σιφνέικης κουζίνας.

Άλλο τυπικό έδεσμα της Σίφνου είναι η ρεβιθάδα που μαγειρεύεται στο ειδικό τσουκάλι της όλο το βράδυ στον ξυλόφουρνο, ενώ παράγωγο των ρεβιθιών είναι και οι διάσημοι ρεβιθοκεφτέδες του νησιού.

Το ανθότυρο μαζί με το ντόπιο μέλι δημιουργούν ένα γευστικό αριστούργημα που λέγεται μελόπιτα, ενώ με κολοκύθα γίνεται η λωλή (γιατί η κάθε νοικοκυρά την κάνει κάθε φορά με ό,τι υλικά έχει).

Και φυσικά τα αμυγδαλωτά Σίφνου έχουν την τιμητική τους για τις γιορτινές στιγμές της ζωής αλλά και για το γλύκαμα της καθημερινότητας.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!