More

Τόπος – Ιστορία Σκιάθου

Το νησί της Σκιάθου πήρε το όνομά του από τους Πελασγούς που κατοίκησαν πρώτοι το νησί κατά την ελληνιστική περίοδο και εντυπωσιάστηκαν από τα ψηλά δέντρα της περιοχής που δημιουργούσαν σκιές. Κατά την ελληνική μυθολογία, αποτέλεσε σταθμό για τους Αργοναύτες στο ταξίδι τους για την Κολχίδα, καθώς και για τον ελληνικό στόλο που με επικεφαλής τον Αγαμέμνονα εκστράτευσε εναντίον της Τροίας.

Τον 7ο αιώνα οι Χαλκιδείς, αφού δημιούργησαν αποικίες στην Χαλκιδική, κατέκτησαν το νησί και έκτισαν στα νοτιοανατολικά του λιμανιού πόλη οχυρωμένη με τείχος που κατασκεύασαν από πελώριους μαρμάρινους λίθους.

Η Σκιάθος πρωταγωνίστησε την περίοδο των Περσικών Πολέμων παίρνοντας ενεργό μέρος στον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Περσών. Μάλιστα το 480 π.Χ. οι κάτοικοι της Σκιάθου ειδοποίησαν με πυρσούς τους Έλληνες που βρίσκονταν στο Αρτεμίσιο για την επικείμενη κάθοδο των Περσών.

Υπήρξε μέλος της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας που είχε ως έδρα το νησί της Δήλου και που ιδρύθηκε το 478/7 π.Χ. Την περίοδο αυτή το νησί είχε αυτονομία και δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς η βουλή, η εκκλησία του δήμου και οι επώνυμοι άρχοντες αποφάσιζαν για τα σοβαρά ζητήματά της.

Το 14ο αιώνα από τον φόβο των πειρατών που ήταν δημιουργήθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού η μεσαιωνική πόλη Κάστρο, στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Σκιαθίτες μέχρι την Επανάσταση του1821.

Το νησί απελευθερώθηκε τελικά το 1829 ύστερα από πολλούς αγώνες. Μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν τη μεσαιωνική πόλη του Κάστρου και μετοίκησαν στην αρχαία παραλιακή πόλη.

Στην Σκιάθο γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1855-1910), μια από της μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο του εκτός της λογοτεχνικής του μοναδικότητας θα αποτελέσει και το μεγάλο κέντρισμα για την γνωριμία της Σκιάθου από Έλληνες και ξένους και το νησί ποτέ δεν σταμάτησε να φωτίζεται από το γλυκό φως του “φτωχού αγίου” της.

Ο Οκτάβιος Μερλιέ, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, διοργανώνει τον Σεπτέμβριο του 1933 την πρώτη μαζική επίσκεψη ξένων στην άσημη ακόμα Σκιάθο. Τριακόσιοι πενήντα Γάλλοι διανοούμενοι αποτίουν τιμές στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που ήδη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός και στη Γαλλία. Μα και ο Γιώργος Σεφέρης μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο – τον κατοπινό πρόεδρο Δημοκρατίας (1975-1980) – που είχε παντρευτεί την Ιώαννα Σεφεριάδη, αδελφή του ποιητή, είχαν κάνει το 1930 αλησμόνητες διακοπές στη Σκιάθο, όπου φυσικά τους είχε ελκύσει ο μύθος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης πιάνει φιλίες με τους καραβομαραγκούς στους ταρσανάδες και τους ψαράδες του νησιού των οποίων η ζωντανή γλώσσα και η ζωή τους του θυμίζουν έντονα την γενέτειρά του Σκάλα Βουρλών στην Μικρά Ασία όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ένας απ’ αυτούς ο Σωτήρης Σταμέλος, ένας ογδοντάχρονος βιολιντζής, «ένας τύπος της αρχοντιάς της φτώχειας», γίνεται στα μάτια του ποιητή η ενσάρκωση του Όμηρου και του Μακρυγιάννη, ιδανική μορφή της λαϊκής σοφίας του ελληνικού λαού.

Η δημιουργία του Ξενία της Σκιάθου, στις Κουκουναριές – της σειράς των μικρών ξενοδοχείων του ΕΟΤ, στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας – την δεκαετία του 1960 και η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου το 1972 ήταν η αφορμή για την δημιουργία μιας σημαντικής τουριστικής υποδομής που, σε συνδυασμό με τις μοναδικές αμμουδερές παραλίες του, την μοναδικά πλούσια βλάστηση και της φιλόξενης διάθεσης των κατοίκων, οδήγησαν την Σκιάθο να εξελιχθεί σ’ έναν από τους πλέον περιζήτητους προορισμούς του Ελληνικού Τουρισμού, μ’ όλες τις προδιαγραφές του τουρισμού υψηλών απαιτήσεων.

Αλλά και για τους φίλους των διακοπών του conscious και slow traveling και των εναλλακτικών διακοπών, διακόσια χιλιόμετρα οργανωμένα περιπατητικά μονοπάτια και χωμάτινοι δρόμοι off road, μέσα από διαδρομές πυκνής βλάστησης, οδηγούν τον ανήσυχο ταξιδιώτη σε ανεξερεύνητες παραλίες, πολλές από τις 67 σμαραγδένιες του νησιού, σε πανέμορφα βυζαντινά ξωκκλήσια, και σε τοπία όπου το πνεύμα και η μαγεία του μεγάλου Σκιαθίτη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι παρούσα και δρώσα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΚΙΑΘΟΥ

Οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας της Σκιάθου (αγροτικός τομέας – μεταποίηση – εστίαση – φιλοξενία), με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου, συνεργάζονται και δημιούργησαν την Γαστρονομική Κοινότητα της Σκιάθου. Στόχος τους είναι η καταγραφή και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, καθώς και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της Σκιάθου.

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Σκιάθου είναι ένα σύστημα ανοικτό στο οποίο δύνανται να ενταχθούν όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism. Τελικός σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της Σκιάθου σε έναν τουριστικό προορισμό, όπου η γαστρονομία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου.

Το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες έχει την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

ΔΗΜΟΣ
ΣΚΙΑΘΟΥ

ΕΟΤ Visit Greece

ΕΟΤ Visit Greece
Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ