Σπύρος Λιάκος - μας έμαθε να τρώμε καλό κρέας

Σπύρος Λιάκος - μας έμαθε να τρώμε καλό κρέας - Basegrill
Dec 28 2018

Σπύρος Λιάκος – μας έμαθε να τρώμε καλό κρέας

Το Μπουρνάζι, η λαϊκή συνοικία του δήμου Περιστερίου, βρίσκεται στην Δυτική πλευρά της λεωφόρου Κηφισού, του ποταμιού που το 1961 προκάλεσε την μεγαλύτερη πλημμύρα της Αθήνας με 28 θύματα. Το Μπουρνάζι ήταν μια βιομηχανική περιοχή, αλλά την τελευταία εικοσαετία μεγάλο μέρος των παλιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων μετατράπηκε σε μαγαζιά και η περιοχή ταυτίστηκε με την νυχτερινή διασκέδαση.

Εστιατόριο Basegrill - Περιστέρι, Αθήνα - Greek Gastronomy Guide

Στη γειτονιά αυτή, ο Σπύρος Λιάκος, μαζί με τα δυο αδέλφια του, τον δίδυμο Βαγγέλη και τον μικρότερο κατά 3 χρόνια Γιάννη, δημιούργησαν το Βasegrill, ένα στέκι που άλλαξε την αντίληψη του κρέατος στην Ελλάδα και έγινε ταυτόχρονα το πιο trendy εστιατόριο κρεατοφαγίας της Αθήνας.

Λένε συχνά, ότι το BASEGRILL άλλαξε τους χασάπηδες, αλλάξαμε τη νοοτροπία τους, και είναι αλήθεια!”

Εστιατόριο Basegrill - Περιστέρι, Αθήνα - Greek Gastronomy Guide

Την δημοσιότητα οι Λιάκοι την αποφεύγουν, το ίδιο και την διαφήμιση. Ούτε και τα βραβεία δεν λένε στους Λιάκους πολλά πράγματα. Βραβείο και διαφήμιση είναι οι πελάτες τους και η ευχαρίστηση που τους δίνουν με το φαγητό τους. Παρ’όλα αυτά, το Basegrill παίρνει τα κορυφαία βραβεία για το κρέας του από τα Taste Awards. Και το αξίζει.

Ο Σπύρος Λιάκος απάντησε στις ερωτήσεις του Greek Gastronomy Guide:

Γεννήθηκες: Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα μεταξύ Κολωνού και Χαλκίδας που κατάγομαι.
Παιδικές αναμνήσεις: Παιδικές αναμνήσεις χιλιάδες κατά κύριο λόγο από την Χαλκίδα, ψαρέματα, μπάνια και απλοϊκά αλλά φανταστικά μαγειρέματα από μια καλή μαγείρισσα, την Γιαγιά μου.
Παιδικό αγαπημένο φαγητό: Σάντουιτς με χυλομένες φακές και τουλουμοτύρι του Παππού.
Σπουδές: Σπούδασα την επιβίωση σε ανταρτοπόλεμο με εχθρό το σύμμαχο! έκανα το μάστερ μου στο ξεμάτιασμα σε περίπτωση που κάτι πετύχει και έκανα το διδακτορικό μου « Επιβιώνοντας στην χώρα που ανύψωσε τον Άνθρωπο στα δύο πόδια».

Σπύρος Λιάκος - μας έμαθε να τρώμε καλό κρέας - Basegrill

Πότε ένιωσες ότι θα αφοσιωθείς στην μαγειρική: Αφοσιώθηκα στην μαγειρική από 20 ετών, αποφάσισα να ζήσω από αυτή 33 ετών
Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Η Εύη Βουτσινά, ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Michel Roux
Εικόνες ή γεγονότα που σε ενέπνευσαν: Το γεγονός της γέννησης των παιδιών μου και η εικόνα της μάνας τους την ώρα που τα γέννησε
Πού εργάστηκες: σε διάφορες κουζίνες στην Αθήνα και από το 2005 σε εστιατόρια που είχα την ευθύνη και του επιχειρείν
Υλικά που αγαπάς: Αγαπώ ό,τι υλικό πέσει στα χέρια μου την σωστή στιγμή
Φιλοσοφία της κουζίνας σου: «μην μαγειρεύεις αν δεν εμπνέεσε από την αγάπη για τον Άνθρωπο»

Εστιατόριο Basegrill - Περιστέρι, Αθήνα - Greek Gastronomy Guide

Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: Πατάτες με αυγά και καλαμάρια κοντοσούβλι, όλα όμως έγιναν από κοινού με τον Δίδυμο αδελφό μου τον Βαγγέλη
Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό: Όταν μαγειρεύεις δεν έχει σπουδαιότερο από την τοπικότητα
Η Ελληνική κουζίνα σήμερα: Αναδυόμενη και Επανατοποθετούμενη
Η Ελληνική γαστρονομία απέναντι στην κρίση: «Μπουμπουλίνα», ηρωίδα και τροφοδότης σε όλες τις γραμμές του μετώπου της κρίσης!
Πώς θα ήθελες να σε θεωρούν: Ήμερο
Μια αξέχαστη στιγμή: Όταν προτείναμε στον Αδελφό μας τον Γιάννη να μας ακολουθήσει στο επερχόμενο ταξίδι του BASEGRILL κι εκείνος δέχτηκε.

Εστιατόριο Basegrill - Περιστέρι, Αθήνα - Greek Gastronomy Guide

Όνειρα γαστρονομικού περιεχομένου: Ονειρεύομαι να καταστεί το Σουβλάκι με πίττα ένα από τα σπουδαιότερα και ποιοτικότερα εδέσματα στον Κόσμο.
Όνειρα ζωής: Να είμαι πάντα ο καλύτερος που μπορώ και ο χειρότερος των φίλων μου.
Αποχαιρετισμός: καλή τύχη στον πλανήτη!

<