Tα 12 προϊόντα που μας εντυπωσίασαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2019

Feb 05 2019

Tα 12 προϊόντα που μας εντυπωσίασαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2019

Στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2019 που έγινε 1-4 Γενάρη  στο γήπεδο ξιφασκίας στο Ελληνικό, είδαμε και πάλι τις πρωτοβουλίες των περιφερειών που νοίκιασαν μεγάλα περίπτερα για τους παραγωγούς των περιοχών τους -υπήρχαν και αρκετοί μεμονωμένοι εκθέτες- προϊόντα από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Συνάντησα και πολλούς φίλους παραγωγούς και μαγείρους και χάρηκα που τους είδα να προκόβουν και να αισιοδοξούν για το μέλλον. Αυτή την χρονιά τιμώμενη περιφέρεια ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα περίπτερα τίμησαν αφου τα επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος με την ομάδα του. Αλλά για αυτά θα επανέλθουμε! Σας παρουσιάζουμε τα 12, κατά την γνώμη μας, πιο ενδιαφέροντα προϊόντα της έκθεσης.

Oικογένεια Αβραμίδη

Δοκίμασα το γιαούρτι γαϊδούρας, τυχαία, στην σύνθεση ενός εδέσματος και τρελάθηκα. Φυσικά και  έτρεξα να γνωρίσω τους παραγωγούς του. Από την ιστορία γνωρίζαμε ότι το γάλα γαϊδούρας ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για πολλές παθήσεις. Η εκτροφή γαιδουριών για την παραγωγή γάλατος είναι μιά νέα τάση στην Ελλάδα. Στην Μακεδονία, στην Κοζάνη βρίσκεται η φάρμα Τσιχουρίδη που εκτρέφει με βιολογικές τροφές τα γαϊδουράκια και παράγει το βιολογικό γάλα γαϊδούρας, και η οικογένεια Αβραμίδη παραλαμβάνει το γάλα από εκεί και παράγει, εκτος των κλασικών γαλακτοκομικών της προϊόντων -φρέσκο γάλα, κατσικίσιο, αριάνι, φέτα και στραγγισμένο γιαούρτι τσαντίλας- το γιαούρτι της γαϊδούρας.

G-Fish Γιάννης Γεροντίδης

Όταν, το 1969, ο Μιχάλης Γεροντίδης, πόντιος επιχειρηματίας, συνέλαβε την τολμηρή ιδέα να ιδρύσει στο Καστόρι Λακωνίας, στις πηγές του Αγίου Μάμμα, ψηλά στις πλαγιές του Ταϋγέτου, μια από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας και σολομού στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, 45 χρόνια αργότερα, ο εγγονός του Γιάννης Γεροντίδης θα ανέπτυσσε τόσο πολύ την επιχείρηση που να παράγει, επεξεργάζεται, συσκευάζει και διαθέτει γκουρμέ ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως καπνιστή πέστροφα, καπνιστό σολωμό, καπνιστό οξύρρυγχο και χαβιάρι σολωμού! Η G-fish στην έκθεση εκτός των πανέμορφων νέων  συσκευασιών των προϊόντων της, μας πήρε τα μυαλά με το καπνιστό συκώτι του σολωμού.

Τυροκομείο Αμάρι – Οικογένεια Μανουκαράκη

Ο περιοχή του Ρεθύμνου με  φαράγγια τις βουνοκορφές τους κάμπους και τα έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένη κτηνοτροφία  με  1000 βοσκούς, 70 τυροκομεία και ζώα που βόσκουν ελεύθερα και μεγαλώνουν με τα 1642 αυτόχθονα και αυτοφυή είδη χλωρίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κρήτη,  είναι εθνική πρωταθλήτρια στην τυροκομία και παγκόσμια πρώτη στην κατανάλωση τυριού. Η εταιρεία Μανουκαράκης Α.Ε. εταιρεία διανομών επώνυμων προϊόντων τροφίμων για 40 χρόνια και τα τελευταία δύο χρόνια στο χώρο της παραγωγής με το τυροκομείο Αμάρι, αποτελεί  εγγύηση για τα τυροκομικά της προίόντα (Γραβιέρες-κεφαλοτύρια-λευκά άλμης-μυζήθρες κλπ). Δοκιμάσαμε το κατσικίσιο τυροζούλι -ένα  εξαιρετικό ημίσκληρο λευκό τυρί, με γεμάτη γεύση και μόλις 16% λιπαρά είναι ιδανικό και για ελαφριά διατροφή- ψημένο σε σχάρα και απολαύσαμε την απαλή υφή και την ελαστικότητα του ακόμα και αρκετή ώρα μετά το ψήσιμο, όταν υπόλοιπα αντίστοιχα πετρώνουν.

Λεμονοδάσος – Οικογένεια Βλάχου

Το πιο γνωστό όνομα της Τροιζηνίας, είναι το Λεμονοδάσος, κυρίως χάρη στο ομότιτλο διήγημα του Κοσμά Πολίτη, εδώ και έναν αιώνα περίπου. Τον τίτλο αυτόν επέλεξε το «εργαστήρι ζαχαροπλαστικής Βλάχος» στον Γαλατά, για να προωθήσει μια σειρά από προϊόντα του και κυρίως τον συμπυκνωμένο χυμό του λεμονιού. Οι καινοτομίες της οικογένειας Βλάχου είναι ακατάπαυστες και έτσι φέτος στην έκθεση μας παρουσιάσαν μαζί με τον χυμό λεμονιού, χυμό λεμονιού με χυμό αγγουριού και χυμό ροδιού.

Τυροκομείο Νιώτικο

Το μεγάλο τυροκομείο της Ίου, με την φίρμα Νιώτικο, μέσα σε λίγα χρόνια – αφότου η οικογένεια Ζακχαίου παρέλαβε το συνεταιριστικό τυροκομείο του νησιού – έχει μεγαλώσει ιδιαίτερα και έχει διεισδύσει στα περισσότερα εμπορικά δίκτυα της χώρας παράγοντας εξαιρετικά τυριά, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι και τα μαλακά ξινό, σκοτύρι και μυζήθρα. Εγώ λατρεύω την περίφημη τριλογία του Ομήρου – γραβιέρα από γάλατα πρόβεια, γίδινα και γελαδινά – που είναι και το best seller του τυροκομοκείου και στην έκθεση δοκίμασα και την νέα του καπνιστή γραβιέρα.

Φιστίκι Αιγίνης – Φυστικοπραλίνες

Η Σωζία Μάρτη έχει στην Πέρδικα την ψαροταβέρνα του “Νώντα”, που ξεχωρίζει από τις άλλες ταβέρνες στη σειρά, από το ξύλινο λουλακί πάτωμα, τις χωριάτικες  καρέκλες  με τα πολύχρωμα ναυτικά κορδόνια, τα λευκά τραπεζομάντηλα, τις πολύχρωμες κορδέλες που κρέμονται από την οροφή και φυσικά από τους μεζέδες της. Εκτός από φρέσκο ψάρι, σερβίρει ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές της Αίγινας, υπέροχες πίτες με χωριάτικο φύλλο, χταπόδι γιουβέτσι, μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, μαγειρευτά, ψητά στα κάρβουνα και λαχταριστά γλυκά του κουταλιού. Το χειμώνα η Σωζία δεν έχει καθισμό, και έτσι φτιάχνει φυστικοπραλίνες, πέστο με φιστίκι και φυσικά συνοδεύει τα προϊόντα της στις μεγάλες εκθέσεις.

Τυροκομείο Ζοζεφίνος

Μετά το κλείσιμο του θρυλικού τυροκομείου της ΝΕΟΣΥΡ ο φόβος για την απώλεια της συριανής παράδοσης στην τυροκομία ήταν μεγάλος. Ευτυχώς δυό μονάδες από τυροκόμους που προερχονταν από το διαλυμένο  συνεταιρισμό επιχειρούν να σταθούν στο ύψος του.  Η  μεγαλύτερη από τις δύο είναι των αδελφών Στέφανου και Κώστα Βακόνδιου, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος από το 1996. Στο σύγχρονο τυροκομείο τους παράγουν το κύριο προϊόν της επιχείρησης, το περίφημο τυρί ΠΟΠ Σαν Μιχάλη, γραβιέρα Σύρου, ανθότυρο, γροθοτυράκι (τοπικό φρέσκο τυρί που παίρνει το όνομά του από το στρογγυλό σχήμα του) καθώς και γιαούρτι αγελαδινό και πρόβειο. Τελευταίο τους απόκτημα το τρίπτυχο, ένα κίτρινο σκληρό τυρί από τρία γάλατα κι αυτό!

Α&Ω ΚΙΒΩΤΟΣ

Με σύμμαχο την κρητική γη, τις φυσικές πρώτες ύλες της και την αγάπη για τον άνθρωπο η Α&Ω ΚΙΒΩΤΟΣ δημιούργησε προϊόντα απαράμιλλης θρεπτικής αξίας και ποιότητας. Τα αγνά θρεπτικά συστατικά τους αποτελούν τροφή για το σώμα, καθιστώντας τα, ιδανικά για άτομα ιδιαιτέρα ευαίσθητα ή με αλλεργίες. Τα προϊόντα αυτά είναι η Αλόη βέρα, χαρουπόμελο, βαλσάμικο ξύδι με χαρουπόμελο, κρέμα βαλσάμικου με χαρουπόμελο, βαλσαμική σάλτσα με πετιμέζι, κρητικό πετιμέζι. Τα αγνά προϊόντα της παρασκευάζονται ακολουθώντας πιστά τις παλαιές αυθεντικές παραδοσιακές κρητικές συνταγές και μεθόδους.

Δικότυλον όσπρια

Το Δικότυλο προέρχεται από έναν τόπο σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Κι όμως ο τόπος αυτός, το οροπέδιο του Φενεού, στην Κορινθία είναι από τους προικισμένους της Ελλάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και περιστοιχίζεται από τα βουνά της Ζήρειας και του Χελμού. Αρδεύεται από τα άφθονα νερά των ποταμών του, του Όλβιου και του Δόξα, και διακρίνεται για το μικροκλίμα του που το καθιστά ξεχωριστό για την φυσική ευφορία και γονιμότητά του. Οι κάτοικοί του δεν εγκατάλειψαν ποτέ την πλούσια γη του τόπου τους και την καλλιεργούν με αγάπη και μεράκι. Τα ονομαστά για την πλούσια γεύση και νοστιμάδα τους όσπρια Φενεού (Φασόλια Βανίλιες Φενεού-προϊόν ΠΓΕ, Φάβα Φενεού-προϊόν ΠΓΕ) αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής. Το Δικότυλον είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της προσπάθειας.

Pandrosia Κως

Η οικογένεια Δρόσου ξεκίνησε στο Πυλί της Κω τη φροντίδα της για το σύγχρονο άνθρωπο , δημιουργώντας την εταιρεία Pandrosia η οποία παράγει προϊόντα διατροφής και περιποίησης . Σκοπός της οικογένειας της Pandrosia είναι να νιώσουν καλά οι άνθρωποι, υγιείς – ευεξείς να έχουν μία ζωή με ποιότητα και να αισθάνονται όμορφα και όμορφοι χρησιμοποιώντας τα υλικά της μητέρας φύσης. Καλλιεργούν βιολογική αλόη, συνδυάζοντας το βιολογικό ελαιόλαδο, τα βότανα, τους καρπούς & το μέλι της Κω .

Οικογένεια Λουκάκου

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση στην Σκάλα Λακωνίας, όπου σαν στόχο έχει την παραγωγή αγνών προϊόντων μεταποιημένων και μη. Τα κουλουράκια της μαμάς που όλοι έχουμε σαν παιδική ανάμνηση, το ελαιόλαδο του παππού που βοηθήσαμε και εμείς να μαζευτεί, οι ελιές της γιαγιάς που συνόδευαν πάντα τα γεύματα μας είναι μερικά από τα προϊόντα που παράγει η οικογένεια Λουκάκου με στόχο αυτή η γεύση – ανάμνηση να μείνει αναλλοίωτη και να περάσει τις επόμενες γενιές.

2 εξαίσια θυμαρίσια μέλια από την Κάλυμνο

Το θυμαρίσιο μέλι είναι πασίγνωστο για τα αρώματά του και τη γεύση του. Το νησί έχει πολλούς μελισσοκόμους οι οποίοι “δανείζουν” το μέλι τους στην Κω αλλά και στη Ρόδο για να φτιαχτούν τα ροδίτικα μελεκούνια. Στην έκθεση ξεχωρίσαμε το μέλι δυο παραγωγών,  της οικογενείας Γαβαλά και της οικογενείας  Κοπανέζου.

Η οικογένεια του μελισσοκόμου Γιάννη Γαβαλά παράγει το Organic thyme honey Kalymnos,  μέλι θυμαρίσιο, κερένιες αλοιφές και παστέλια. Από το 1959, έτος ιδρύσεως της μελισσοκομικής επιχείρησης και μέχρι σήμερα η οικογένεια συνεχίζει να παράγει αυτό το εξαίσιο προϊόν με μεράκι και υπευθυνότητα προς την παράδοση και την φήμη του μελιού της Καλύμνου. Η μονάδα τους αποτελείται από 850 κυψέλες τοποθετημένες σε όλα τα σημεία του νησιού, με κύρια ανθοφορία το θυμάρι που συνεχίζει να φυτρώνει μόνο του εδώ και χιλιάδες χρόνια.

 

Η οικογένεια Κοπανέζων φτιάχνουν το μέλι τους επιλέγοντας θυμαρότοπους στα απόκρημνα βράχια πάνω στη θάλασσα, μέσα στο φιόρδ του χωριού Βαθύ, έντεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χώρας, όπου αφήνουν τις μέλισσες να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους.

Συνεχίζουν έτσι τη μελισσοκομική οικογενειακή παράδοση από το 1942, και κάθε Μάιο μεταφέρουν στην πατρογονική γη τις κυψέλες τους από την Κω, όπου ζουν μόνιμα, για να συλλέξουν αποκλειστικά θυμαρίσιο μέλι. Το μέλι τους Τhymeli βραβεύτηκε το 2018 με τα Βραβεία Ποιότητας του περιοδικού Γαστρονόμος.

<