Τα αντιπροσωπευτικά φαγητά της Αιγιάλειας

Αυγ 27 2017

Τα αντιπροσωπευτικά φαγητά της Αιγιάλειας

Παράλληλα με την παρακολούθηση των Οινοξενείων 2017 – ανταπόκριση συνολική θα στείλουμε με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων – συνέχιστηκε από το Greek Gastronomy Guide η καταγραφή των γαστρονομικών ενδιαφερόντων της περιοχής. Οινοποιεία, ταβέρνες, εστιατόρια, παραγωγοί, προϊόντα, εδέσματα που θα παρουσιαστούν κι αυτά στο Οδοιπορικό της Αιγιαλείας!

Στις επισκέψεις μας είχαμε την τύχη να εντοπίσουμε τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Αιγιάλειας, και μάλιστα οι δημιουργοί τους να μας κάνουν την επίδειξη παρασκευής τους και να μας δώσουν την συνταγή τους. Μέχρι να συμπληρωθεί το υλικό των σχετικών άρθρων -μέσα στην εβδομάδα-  ας κάνουμε απλώς την πρώτη ενημέρωση.

To ασπρογιάχνι είναι το κλασικό ντόπιο πιάτο και γίνεται από βεργάδι (κατσίκι μεγαλούτσικο) και μαγειρεύεται γιαχνί με κρεμμύδι (την επίδειξη του μαγειρέματος μάς την έκανε η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Παλιά Αγορά και πολύ καλή φίλη Ελένη Κούγια Τσαγκρή).

 

Μπακαλιάρος πλακί - Συνταγή - Αιγιάλεια - Greek Gastronomy Guide

Η Ελένη μας έδειξε και το δεύτερο σε ζήτηση φαγάκι της περιοχής, τον μπακαλιάρο πλακί, που ομοιάζει στον μπακαλιάρο τσιλαδιά που μαγειρεύεται στη Μεσσηνία ( κοινά υλικά ο μπακαλιάρος, το κρεμμύδι και η κορινθιακή σταφίδα).

Μακαρονόπιτα - Συνταγή - Αιγιάλεια - Greek Gastronomy Guide

Το φαγάκι της Ελένης που με τρέλανε είναι ένα πολύ εύκολο έδεσμα, που φαίνεται ότι το αφήσαν κληρονομιά οι Ιταλοί. Η μακαρονόπιτα γίνεται με χοντρά μακαρόνια, γάλα, αυγά και τυράκια και φτιάχνεται στη στιγμή. Δεν προσφέρεται πλέον στην περιοχή, ρώτησα όμως πολλούς 60άρηδες που έχουν γλυκές αναμνήσεις από την πίτα αυτή. Ας είναι καλά η κυρά-Ελένη που μας το θυμίζει.

Εντυπωσιακές σαρδέλες στη σκάρα, τραγανές εξωτερικά, ζουμερές αλλά και καλοψημένες, έφαγα στο Μαϊστρέλι στα Σελιανίτικα.

Στην ενδοχώρα της Αιγιάλειας, στο Μανδράκι, 25 λεπτά από το Αίγιο, στη πασίγνωστη χασαποταβέρνα του Γρηγόρη δοκιμάσαμε τα φαγητά των ορεινών περιοχών. Τυρόπιτες, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες.

Ο Γρήγορης είναι μάστορας στα κοκορέτσια και στα κοντοσούβλια. Βέβαια και στα μαγειρευτά δεν πάει πίσω, όπως και στο κατσικάκι στη γάστρα (στην τσερέπα), στο ασπρογιάχνι και στους ντολμάδες από αμπελόφυλλα.

Το μπουργέτο -μοιάζει με την κακαβιά- και βράζει με πολύ λάδι και πολύ κρεμμύδι. Χρησιμοποιούνται ψάρια όπως η ράντζα (σαλάχι), ο μπακαλιάρος, το καπόνι και η πεσκανδρίτσα. Το δοκιμάσαμε στο Μελτέμι.

Ακολούθουν εντός της εβδομάδος οι φωτογραφίες παρασκευής και οι συνταγές!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!