Τα κατσίκια στη σειρά πάνω στην ξερολιθιά

Τα κατσίκια στη σειρά πάνω στην ξερολιθιά - Greek Gastronomy Guide
Σεπ 24 2017

Τα κατσίκια στη σειρά πάνω στην ξερολιθιά

Περνώντας τις τελευταίες ώρες μου στην Αμοργό, πήρα τον δρόμο να αποχαιρετήσω στην Κάτω Μεριά, την πιο αγαπημένη μου οικογένεια στο νησί, και βέβαια την χορεύτρια που με χόρεψε μπάλο στο μικροπανήγυρο της Αγίας Παρασκευής, την Βαγγελίτσα Ρούσου από το μοναδικό ταβερνάκι «στον Πύργο».

Στο δρόμο συνάντησα ερίφια που αφήναν τα ίχνη τους στο δρόμο, τις βουρβουλιές (κουτσουλιές) των κατσικιών και τις βουδιές των γελάδων, αλλά και μοσχάρια που περπατούσαν ανέμελα καταμεσής στο δρόμο.

Στην στροφή πριν φτάσουμε στην Αρκεσίνη, στον Άγιο Κωνσταντίνο παρακολούθησα ένα θέαμα που πρώτη φορά το είχα δει και μου προκάλεσε τρομερή εντύπωση και μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά.

Πάνω σε μιά ξερολιθιά άρχισαν να ανεβαίνουν ένα – ένα τα κατσίκια στη σειρά, όχι για να περάσουν από χωράφι σε χωράφι, αλλά τελικά να κάτσουν εκεί επι τουλάχιστον ένα τέταρτο, όσο καιρό μπόρεσα να τα παρακολουθήσω. Τι νάταν αυτό… προετοιμασία για καλλιστεία κατσικιών… περπάτημα στην πασαρέλα… μα ήσαν ακίνητα… επίδειξη ισορροπίας… ναρκισσισμός και εγωπάθεια… επιθυμία να διακριθούν…;

Στην ερώτηση μου για το τι συνέβαινε κατ’ αρχήν δεν είχα απάντηση,  μέχρι που κατέφτασε ο Παρασκευάς Ρούσσος και μου τα εξήγησε με το «νι» και με το «σίγμα».

«Τα ζώα μετά το φαγητό αναχαράζουν (μηρυκάζουν) κι όταν έχει ζέστη προσπαθούν ή να βρουν σκιά ή να βρουν τον πιο καλά αερισμένο τοπο για νιώθουν πιο ευχάριστα. Το να βρίσκονται πάνω στην ξερολιθιά, τους απομάκρυνε από την ζεστή γη και αεριζόνταν καλύτερα.»

Τα κατσίκια αφού φάγαν και ήπιαν ανέβηκαν για να χωνέψουν! Τον πίστεψα, το βρήκα αρκετά λογικό. Άλλωστε τα κατσίκια ήταν του  θείου Νικήτα και κάτι κατεχε ο Παρασκευάς.

Τελικά η φιλομάθεια μου επιβραβεύτηκε με αυτό το  έπαθλο και φυσικά το χαμόγελο της Βαγγελίτσας!

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!