Τα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης

Ιαν 04 2017

Τα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στους διανοούμενους, που για τον καφέ ή το κρασί τους σύχναζαν σε στέκια περιθωριακά. Εκεί, ακόμη και σήμερα, κοντά στην εργατιά και τους ανθρώπους της βιοπάλης μοιράζονται στιγμές, απαραίτητες για την ισορροπία και το μέτρο της ζωής.

Τα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης

Μια σειρά τέτοιων στεκιών ήταν στο Καλοχώρι, στο δέλτα του Αξιού, όπου ανάμεσα σε βαλτόνερα, βοσκοτόπια και υγρότοπους με χιλιάδες πουλιά (τσικνιάδες, φλαμέγκος, πελεκάνους) ξεφύτρωναν κάποιες παραγκοταβέρνες, παράνομες μεν, αλλά πανέμορφες και ιδιαίτερα χρήσιμες δε. Στέκια των ψαράδων, κάποιων κτηνοτρόφων – μοναδικές οάσεις σ’ ολόκληρο το δέλτα – αν γνώριζες τον λαβύρινθο των χωματόδρομων μέχρι να φθάσεις εκεί.

rsz_dsc_2458

Τα πιό γνωστά στις παρέες της Θεσαλονίκης ήταν το Μπαγκλαντές και το νησί της Αφροδίτης. Στέκια κάποιων καθηγητών της αρχιτεκτονικής, με επικεφαλής τον Δημήτρη Φατούρο – τα βαστούσαν κρυφό μυστικό – εκεί πήγαιναν για να αποτοξινωθούν με την ησυχία τους από τα μπετά της πόλης!

Όλες αυτές οι παραγκοταβέρνες έπαψαν να λειτουργούν τον Ιούλιο του 2007 με εισαγγελική παρέμβαση, αφού κρίθηκαν παράνομα και αυθαίρετα, όταν ιδρύθηκε το έθνικό πάρκο δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

rsz_dsc_2479

Αν υπάρχει κάποιο σύγχρονο στέκι που θυμίζει λίγο την ατμόσφαιρα εκείνη είναι αυτό του Σωτήρη στην Βραχιά. Στις όχθες του ποταμού Αξιού και σ’ ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο που φέρνει στο νου εικόνες από τροπικό δάσος βρίσκεται το στέκι “Αξιός” του Σωτήρη. Εδώ κάτω από την παχιά σκιά των πλατανιών μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκα ψάρια, σπιτικές τηγανητές πατάτες, χταποδάκι, καλαμαράκια, κουτσομούρες και βεβαίως τη σπεσιαλιτέ του, που δεν είναι άλλη από τους κολοκυθοκεφτέδες.

rsz_dsc_2472

Η περίοδος λειτουργίας του είναι ίδια με την σχολική! Από Σεπτέμβρη μέχρι και Ιούνη, και το ωράριο από μεσημεράκι ως τη δύση. Γιάννης Μπουτάρης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Καραμανλής ήταν οι σημαντικώτεροι πελάτες του Σωτήρη, ενώ από ατυχίες θυμάται τις φορές που έχει πλημμυρίσει το μαγαζί, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ζημιές, καθώς ο ποταμός δεν είναι ορμητικός και τα νερά φουσκώνουν σιγά-σιγά δίνοντας προειδοποιητικά σημάδια. Το Στέκι του Σωτήρη είναι μοναδικό, ιδιαίτερα το χειμώνα με βροχή και αέρα, και συ πλάι στη φωτιά με μιά όμορφη παρέα να απολαμβάνεις το φαγοπότι και τον Αξιό.

rsz_dsc_2478

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!