Tinos Food Paths 2016

Tinos Food Paths 2016
Απρ 16 2016

Tinos Food Paths 2016

Σπάνια συμμετείχα σε γαστρονομικές συναντήσεις ή διοργανώσεις τουριστικού χαρακτήρα και μετά, γράφοντας το κείμενό μου, να μην μπορώ εύκολα να του βάλω έναν τίτλο. Αυτό μου συνέβηκε για πρώτη φορά στην Τήνο καθώς αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα σε τέσσερεις τίτλους

Ο τίτλος «Ας κρατήσουν οι χοροί», θα μπορούσε να εκφράσει τη συναισθηματική φόρτιση που νοιώσαμε όσοι συμμετείχαμε σε αυτή τη διημερίδα στην Τήνο, ή πιο σωστά, σ’ αυτή τη μεθυστική γιορτή προσφοράς και δημιουργίας που θέλαμε να μην τελειώσει ποτέ.

Ο τίτλος «H επανάσταση των συλλογικοτήτων…» είναι πολιτικός, γιατί μέσα στην ανικανότητα του κράτους, την ανημπόρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις δυσκολίες της επιχειρηματικότητας, την κοινωνική βαρυθυμία και αδράνεια, η φλόγα της ομαδικής δουλειάς που άναψε πέρυσι στη Τήνο, φέτος έγινε πυρκαγιά και τσουρούφλισε κόσμο και κοσμάκη δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κλίμα συνεργασιών. Εκατό εθελοντές και δεκάδες καταστήματα εξυπηρέτησαν και φιλοξένησαν γεγονότα και επισκέπτες ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν την χαρά της συνεργασίας και της προσφοράς. Και αυτό είναι η επανάσταση.

Ο τίτλος «Με λογισμό και με όνειρο» αποτυπώνει όλη την προσπάθεια των νέων αυτών επαγγελματιών της εστίασης, που σιγά-σιγά και μεθοδικά χτίζουν τις βάσεις για να καθιερωθεί η Τήνος ως γαστρονομικός προορισμός.

Ο τίτλος «Κάντε το όπως η Τήνος» είναι μια παραίνεση σ’ όλα τα Κυκλαδονήσια και όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας να μιμηθούν με τον τρόπο τους την Τήνο. Γιατί ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με τη διοργάνωση των Tinos Food Paths δημιούργησε «παράδειγμα» για την χειμαίνουσα Ελλάδα. Και πλέον τα παλικάρια και οι παλικαρούδες της Τήνου έχουν μεγάλη ευθύνη να πετύχουν.

Και να παραμείνουν δημιουργικοί, ενωμένοι και ακηδεμόνευτοι!

Το σώμα της «Τηνιακής Γαστρονομίας» συμμετείχε σ’ όλα τα δυνατά επίπεδα. Επαγγελματίες γυναίκες-νοικοκυρές εργάστηκαν στην προετοιμασία του εμπνευσμένου και άκρως συγκινητικού αποχαιρετιστήριου γεύματος στην επιβλητική Σχολή των Ουρσουλίνων στα Λουτρά κάτω από την σκηνοθετική και γαστρονομική επίβλεψη της Αντωνίας Ζάρπα.

Οι επώνυμοι και άγνωστοι παραγωγοί τροφοδότησαν τα δείπνα του τριημέρου με τα προϊόντα τους, ο Κρητικός με τις λούζες και τα σαλτσίσια, το τυροκομείο Σαν Λορέντζο και ο Συνεταιρισμός με τα τυροκομικά τους, η Αγγέλα Ρουγγέρη με τα μαλαθούνια και τα καρίκια, οι Τηνιακοί Αμπελώνες με τα φημισμένα κρασιά τους και η Νήσος με τις απολαυστικές μπύρες της.

Οι ζαχαροπλάστες του νησιού όλοι μαζί παρουσίασαν τα γλυκά της Τήνου (ψαράκια, αμυγδαλωτά, λουκούμια, χαλβάς, ξεροτήγανα, τσιμπητά, παστέλια).

Οι Αθηναίοι επισκέπτες-εισηγητές επιχείρησαν σε γευστικά εργαστήρια το πάντρεμα παράδοσης με την καινοτομία. Η Γιάννα Μπαλαφούτη (εξπέρ της κονσερβοποίησης deli) με αφορμή τη δημιουργία μιας σάλτσας από χοιρομέρι τηνιακό, σταφίδα Κορινθίας, πετιμέζι, μέλι και μπαχάρι θέλησε να μας αποδείξει ότι τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχουν όρια στις γεύσεις και στις τεχνικές. O Γρηγόρης Χέλμης επιχείρησε το ίδιο, παρουσιάζοντας δείγματα παραδοσιακών αλλαντικών (απόχτι, απάκι, σύγκλινο, παστράμι) στις δικές του σύγχρονες εκδοχές, ενώ ο Βασίλης Αλβανίδης και ο Κωνσταντίνος Σιωπίδης εντυπωσίασαν με τις προτάσεις τους “Street food” βασισμένες σε τοπικά προϊόντα. Tην τελευταία μέρα ντόπιες μαγείρισσες και δημιουργικοί σεφ -επιχείρησαν ο καθένας με την ματιά του- , να αντιμετωπίσουν κοινά γαστρονομικά θέματα.

Η γαστρονομία της Τήνου, ως ολότητα ζωής, έχει πλούσιο υλικό. Πανέμορφα τοπία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, μα και τόσο ιδιαίτερα: στις πλαγιές οι Κυκλαδίτικες πεζούλες να σαγηνεύουν το βλέμμα με τις ρυτίδες τους, οι μοναδικοί στον κόσμο κυκλώπειοι σφαιρικοί βράχοι στη Βολάξ να μαγεύουν με τη μοναδικότητα της μορφής τους, οι καλλιέργειες, οι φημισμένοι Τηνιακοί περιστερώνες και οι αμέτρητες μαρμάρινες κρήνες. Και βέβαια τα προϊόντα της Τήνου, προϊόντα διαλεκτά, του μποστανιού και της άγριας φύσης, τυροκομικά, αλλαντικά και κρασιά.

Γεύσεις όλων των ειδών από τους απλούς και λιτούς ρακομεζέδες – λούζα, σαλσίσι, αγκινάρα ωμή, τυράκι – τις φουρτάλιες, τις αγκιναρόπιτες μέχρι τα περίτεχνα εδέσματα από τα μαγικά χέρια της Αντωνίας Ζάρπα.

Καφενεδάκια που σε εκπλήσσουν με τα καλούδια τους όπως ο Μεγάλος Καφενές στον Πύργο, το καφενείο της κυρά-Δήμητρας στην Καρδιανή, το καφεοινοπαντοπωλείο της Τερέζας στην Μυρσίνη, και το Αγνάντι στον Κτικάδο.

Ταβέρνες διάσπαρτες στα χωριά, με άποψη και διάθεση, που τους τηλεφωνάς για να σου σφάξουν έναν κόκορα, να σου μαγειρέψουν πιτσουνάκια ή και να σιάξουν κάτι με λαγό ή άλλα που έχουν σε μόνιμη βάση χειμώνα-καλοκαίρι τις χαρακτηριστικές γεύσεις του νησιού, όπως το κουτούκι της Ελένης και ο Μιχάλης στην πόλη της Τήνου.

Εστιατόρια που προχωρούν την τοπική κουζίνα πιο μπροστά όπως η Μαραθιά, ο Ταρσανάς, το μικρό Καράβι, το Σαν το Αλάτι και το Θαλασσάκι.

Συγκλονιστικά τοπία, μονάκριβα προϊόντα, πλούσια κουζίνα, συνειδητοί επαγγελματίες και το Tinos Food Paths μια δυναμική και ποιητική συλλογικότητα. Ένα μείγμα εκρηκτικό !!!

Η απογείωση της Τήνου ως Γαστρονομικός Προορισμός μόλις ξεκίνησε!

Υ.Γ. Είναι απολύτως σίγουρο, ότι έχουν παραληφθεί ονόματα, καταστήματα, προϊόντα, γεγονότα. Με τέτοια πυκνότητα δράσεων και μεθυστική ατμόσφαιρα οι επιβεβαιώσεις ή διασταυρώσεις ήταν δύσκολες… Να με συμπαθάνε όσοι δεν είδαν το όνομά τους εδώ, ή εάν παρέλειψα κάτι, όμως το πιο ουσιαστικό είναι ότι ο δρόμος της τηνιακής γαστρονομίας ανοίγεται μπροστά μας και θα τον περπατήσουμε όλοι μαζί!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!