Το 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Θέμα Diversity

Το 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Θέμα Diversity
Dec 03 2018

Το 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας – Θέμα Diversity

Συνεπές στο ραντεβού του ήταν για όγδοη φορά και τέταρτη συνεχή χρονιά, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. Μια δράση 100% εθελοντική, μη κερδοσκοπική, με εμπνευστές τον Κώστα Ανδριανόπουλο και τον Ανδρέα Ζαγάκο, δύο επαγγελματίες του κλάδου, που ξεχωρίζουν για τον ρομαντισμό τους, την δημιουργικότητα, και την αποφασιστικότητα τους, χαρίσματα που ήταν απαραίτητα για να φτιάξουν έναν θεσμό πρότυπο και γίνουν ένα παράδειγμα.

Να αποδείξουν δηλαδή ότι η κοινωνία των πολιτών και οι πολίτες έχουν κι αυτοί την δυνατότητα  να συμβάλλουν με θεσμούς και με δράση στην ανάπτυξη της χώρας και στο ξεπέρασμα της κρίσης. Και αυτό δεν θα γινόταν χωρίς την εκπαίδευση και  για αυτό το λόγο η φιλοσοφία  των δυό ιδρυτών του  Σχολείου Τουρισμού της Καλαμάτας είναι να αναδείξουν αξίες όπως ο εθελοντισμός, οι συνέργειες, ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες, η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, και  η ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης.

Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας κάθε φορά έχει ως θέμα μιά λέξη κλειδί, και φέτος ήταν η έννοια Divercity δηλαδή διαφορετικότητα, πολυφωνία, πολυμορφία. 41 ομιλητές από πολλούς κλάδους του Τουρισμού, της Γαστρονομίας και της Οικονομίας γενικότερα ταξίδεψαν στην Καλαμάτα εθελοντικά με σκοπό να  διευρύνουν τους ορίζοντες των 1200 μαθητών -ρεκόρ προσέλευσης- που κατέκλυσαν τις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου του Εlite City Ressort (που μαζί με το Costa Navarino είναι οι δυό μεγάλοι υποστηρικτές της δράσης)  και να τους μυήσουν στις εξελίξεις του τομέα τους.

“Το 8ο Σχολείο Τουρισμού ήταν η μεγαλύτερη εκπαιδευτική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα ενώ τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Νοεμβρίου η Καλαμάτα δεν είχε ελεύθερο δωμάτιο σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Οι μαθητές κατέφτασαν με οργανωμένες εκδρομές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο κομμάτι του τουρισμού και της εστίασης από την Αθήνα, κολέγια, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Δημόσια ΙΕΚ από “περίεργες” περιοχές της χώρας, όπως από τη Θήβα και εκατοντάδες μεμονωμένες συμμετοχές από την Αθήνα και κάθε άκρο της Ελλάδας, από την Αμμουλιανή, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, από τη Χίο, από νησιά” όπως δήλωσαν οι διοργανωτές.

Από τους ομιλητές να αναφέρουμε μεταξύ άλλων, την Μάγια Τσόκλη, τον Ηλία Μαμαλάκη, τον Ιάκωβο Απέργη, τον Χάρη Τζανή,τον  Θοδωρή Σπηλιώτη, τη Γεωργία Κουτσούκου, τη Λία Ζαμπέτογλου, τον Δημοσθένη Μπρούσαλη.  Την παράσταση έκλεψε η ομάδα μαγειρικής “Εν Δυνάμει της Θεσσαλονίκης”, που αποτελείται από παιδιά με σύνδρομο Down, που  μαγείρεψαν στη σκηνή του Σχολείου περνώντας το μήνυμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Σχολείου Τουρισμού το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας οργάνωσε ένα  work shop επαγγελματιών εστίασης, που απευθύνεται σε 80 επαγγελματίες από όλη τη Μεσσηνία, με θέμα τις νέες τάσεις γαστρονομίας και στις δυνατότητες της μαγειρικής τεχνικής.

Mιά εβδομάδα πριν, στον ίδιο χώρο έγινε ο τελικός του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας, όπου εκατό περίπου μαθητές μαγειρικής από όλην την Ελλάδα διαγωνίστηκαν στην δημιουργία προτάσεων για την ελληνική σαλάτα ( την ιδέα υποστήριξε η εταιρεία Kalamata Papadimitriou γνωστή για τα βαλσαμικά ξύδια και τις Μεσογειακές μουστάρδες). Στόχος της δράσης ήταν οι σαλάτες μας να γίνουν ένα εμβληματικό κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας.

Το 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Θέμα Diversity

Η δικιά μου συμμετοχή – για τέταρτη  συνεχόμενη χρονιά και νιώθω υπερήφανος γι αυτό – και στις δύο εκδηλώσεις είχε σαν θέματα: “H διαφορετικότητα στην γαστρονομία. Τοπικότητα  ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση της γεύσης” και: “Γαστρονομικές κοινότητες και γαστρονομικοί προορισμοί”. Θέματα που θα τα δούμε αναλυτικά στην συνέχεια…

<