Μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού στη Σελήνη

Μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον Πύργο της Σαντορίνης
Jul 31 2016

Μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού στη Σελήνη

Η ιστορία του Γιώργου Χατζηγιαννάκη είναι σε όλους γνωστή. Επί τριάντα χρόνια παλεύει πεισματικά για την ανάδειξη της Σαντορινιάς Κουζίνας. Στα δύο του εστιατόρια, το Selene και Selene meze & wine στον Πύργο της Σαντορίνης, οι επισκέπτες, εκτός από το φαγητό, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γαστρονομίας, γευσιγνωσίες κρασιών, αλλά και να γνωρίσουν τα πιο ενδιαφέροντα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της Ελλάδας.

Με την πεποίθηση ότι η Σαντορίνη γίνεται ο πρώτος τουριστικός προορισμός της χώρας, και έχοντας τέτοια επισκεψιμότητα στους χώρους του, ο Χατζηγιαννάκης θέλησε να κάνει την Σελήνη εκτός από γαστρονομικό παράδεισο και τον πρεσβευτή των ελληνικών ποιοτικών τροφίμων.

Κάθε χρόνο ο ακούραστος Γιώργος καινοτομεί. Φέτος μας εξέπληξε με τα μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού. Παρακολούθησα τα μαθήματα του Σπύρου Μισιχρόνη της www.oliveoilpoetry.com που γίνονται στον φιλόξενο χώρο της σεμιναρίων της Σελήνης και σαν καλός μαθητής θα επιχειρήσω να μεταφέρω κλίμα και γνώσεις.

Μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον Πύργο της Σαντορίνης

Τον ρόλο του ελαιολάδου ως βασικού συστατικού της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητές του, τόσο διατροφικά όσο και ιατρικά, τις ξέρουμε λίγο πολλοί όλοι μας. Δυστυχώς όμως, πολλοί λίγοι καταναλωτές γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν ένα ποιοτικό ελαιόλαδο από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Σας μεταφέρω λοιπόν ό,τι έμαθα στο μάθημα που το παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή.

Σ’ ένα μεγάλο τυπωμένο χαρτί υπήρχαν 6 μπλε αδιαφανή μπωλάκια με λάδι τα οποία θα δοκιμάζαμε και θα τα βαθμολογούσαμε με βάση τις τρεις χαρακτηριστικές ιδιότητες του ελαιολάδου (μια αντίστοιχη σχεδόν διαδικασία με το κρασί) το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο.

Μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον Πύργο της Σαντορίνης

Το Φρουτώδες αναφέρεται στα αρωματικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Κατά τη γευσιγνωσία, βαθμολογήσαμε την ένταση των αρωματικών χαρακτηριστικών που εντοπίσαμε με την όσφρηση, με βαθιά εισπνοή από το μπωλάκι μας. Όσο πιο έντονα είναι τα αρώματα που αναδύονται από ένα ελαιόλαδο, τόσο πιο υψηλό είναι το φρουτώδες του.Τα φρέσκα αρώματα μπορεί να θυμίζουν μεταξύ άλλων τη μυρωδιά φρεσκοκομμένου γρασιδιού, τη μυρωδιά της μπανάνας, άγουρη ή ώριμη ντομάτα, εσπεριδοειδή, χαμομήλι κ.α.

Το Πικρό αναφέρεται στην ένταση του πικρού στοιχείου που μπορούμε να εντοπίζουμε στη γλώσσα μας. Ένα ελαιόλαδο μπορεί να είναι πολύ ή και καθόλου πικρό. Η ύπαρξη πικρού στοιχείου θεωρείται ποιοτικό χαρακτηριστικό για ένα ελαιόλαδο.

Το Πικάντικο αναφέρεται στην αίσθηση καψίματος που μας άφησε το ελαιόλαδο στον λαιμό, όταν το κατάπιαμε. Όπως και στο στοιχείο του πικρού, αναζητάμε την ένταση του καψίματος, η οποία μπορεί να είναι από ανεπαίσθητη έως υψηλή.

Τελικά μπορούμε λοιπόν να αποφανθούμε ότι όσο πιο πικρό και πικάντικο είναι ένα λάδι, τόσο το καλύτερο!

Κάθε ποικιλία (πχ. κορωνέικη, μανάκι, μάκρης, μεγαρήτικη) έχει το δικό της αρωματικό προφίλ και τελικά μάθαμε ότι το χρώμα δεν αποτελεί ποιοτικό χαρακτηριστικό του ελαιολάδου, γιατί για την εκάστοτε απόχρωση ευθύνεται αποκλειστικά η περιεκτικότητα της χλωροφύλλης στο λάδι, η οποία δεν επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος. Πράγματα και θάματα μάθαμε στο σεμινάριο που χρειάζονται πολύ χρόνο για να τα εξηγήσω!

Μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον Πύργο της Σαντορίνης

Το τελικό συμπέρασμα δεν διαφέρει από το σχετικό με την οινογνωσία: “Το καλύτερο ελαιόλαδο” είναι αυτό που απολαμβάνει ο καθένας περισσότερο είτε σαν γεύση απόλυτη, είτε σε σχέση με το φαγητό του που συνοδεύεται από το ελαιόλαδο.

Τα μαθήματα γευσιγνωσίας λαδιού διάρκειας δύο ωρών συνοδεύτηκαν από εδέσματα και γευστικούς συνδυασμούς και σχολιασμούς για το ποιο από τα 6 ελαιόλαδα που δοκιμάσαμε ταίριαζε περισσότερο σε κάθε πιάτο!

Γιώργη για άλλη μια φορά σ’ ευχαριστούμε.

<