Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας

Αυτό που επιχειρείται στο βιβλίο “Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας” του Γιώργου Πίττα είναι να βρίσκει κανείς σε κάθε λήμμα μια συμπύκωνση διαφορετικών πληροφοριών έτσι ώστε να έχει μπροστά του μια ολότητα γνώσης για τον γαστρονομικό πολιτισμό της Ελλάδας.

Σκοπός είναι το Αλφαβητάρι να δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να αποκτήσει μία ολιστική γνώση για την ελληνική γαστρονομία.

Να κατανοήσει δηλαδή πώς συνδέεται το κανάτι που δροσίζει το νερό, με το πατητήρι των σταφυλιών στις Κυκλαδίτικες πεζούλες, με την τσαμπούνα του μουσικάντη που δοξάζει τον τρύγο, με το κρασί που θα προκύψει από την οινοποίηση μιάς συγκεκριμμένης ποικιλίας σε ανοξείδωτες δεξάμενες ενός επώνυμου οινοποιείου και θα γίνει ένα ΠΟΠ προϊόν, το οποίο θα συνδυαστεί με ένα έδεσμα της παραδοσιακής κουζίνας ή της νέας ελληνικής κουζίνας, σ’ ενα ταβερνάκι ή σ’ ένα γκουρμέ εστιατόριο στα χέρια ενός δημιοργικού σεφ. Όλα αυτά αποτελούν μια συνέχεια, ένα όλον, τα σημάδια που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη στη γνώση, στην κατανόηση και την αγάπη της Ελλάδας.

Είναι οι 500 ψηφίδες, οι ψηφίδες που επέλεξε για να απλώσει όσο περισσότερο μπορούσε την αγκαλιά της ελληνικής γαστρονομίας ώστε να χωρέσει όσο περισσότερη Ελλάδα, την Ελλάδα του!

Αλφαβητάρι / Ευρετήριο Λημμάτων

Α    B    Γ    Δ    Ε    Ζ    Η    Θ    Ι    Κ    Λ    Μ    Ν    Ξ    Ο    Π    Ρ    Σ    Τ    Υ    Φ    Χ    Ψ    Ω

Α

αγγούρι
Αγία Παρασκευή
Άγιος Χαράλαμπος
αγιωργίκο
αγκινάρα Τήνου
αγορά Καπανι

Β

Βαρελίσιο λευκό τυρί
βάρκες
βασιλικός
Βενετσιάνικο πηγάδι

Μ

μουσακάς
μουσταλευριά
μούστος
μπακαλιάρος
μπακαλιάρος πλακί

Ν

νεραντζολάτα
νεροβούβαλοι
νερόμυλοι
νούμπουλο
ντάκος
ντολμάδες
ντομάτα

Ευχόμαστε το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας να σας προσφέρει κάποια βασικά εφόδια, ώστε το ταξίδι σας να γίνει με περισσότερη γνώση, διευρυμένη αντιληπτικότητα, πιο ανήσυχη ματιά, ποιητικότερη θέαση και ετοιμότητα για συγκίνηση, εφόδια που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης για να αρμενίσει με επιτυχία στο μεγάλο πέλαγος της Ελληνικής Γαστρονομίας!

Γιώργος Πίττας
Νοέμβριος 2020

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!