Η ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Τα πανηγύρια είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές του χρόνου όπου τα μέλη κάθε κοινότητας θα βρεθούν μαζί για να γιορτάσουν τον άγιό τους στην εκκλησία, το ξωκλήσι ή το μοναστήρι που φέρει το όνομά του, θα διασκεδάσουν και θα βιώσουν τελετουργικά την ενότητά τους. Το θρησκευτικό μέρος, το φαγοπότι, διάφορα έθιμα που συνδέονται με φάσεις της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι είναι συστατικά των πανηγυριών και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σαν ολότητα, αλλά και το καθένα απ’ αυτά μεμονωμένα. Γι’ αυτό το λόγο τα πανηγύρια σαν κοινωνικό γεγονός, είχαν και έχουν μιά ανεπανάληπτη συμπύκνωση ζωής και πολιτισμού που σπάνια να την συναντήσεις σε άλλες εκδηλώσεις.

Παρ’ όλες τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία πενήντα χρόνια, αλλαγές που ανέτρεψαν αιώνων ήθη και έθιμα και πρωταρχικά την ουσία της παραδοσιακής κοινότητας, τα πανηγύρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα κοινό μέσο έκφρασης για τους περισσότερους πανηγυριστές, που συμμετέχοντας σ’ αυτά αντιστέκονται στην αποξένωση από την παραδοσιακή τους κουλτούρα που είχε σαν κεντρική ουσία την συνοχή της κοινότητας. Γιατί σ’ αυτά τα υπολείμματα κοινοτικής ζωής κρύβεται ίσως η απάντηση στον ενιαίο και ολοκληρωτικό Παγκόσμιο Πολιτισμό που απλώνεται παντού. Στην υποκρισία των σύγχρονων κοινωνικών συναναστροφών και στη φυγή των «εικονικών» ταξιδιών, τα πανηγύρια έρχονται να μάς υπενθυμίσουν ότι υπάρχει και η ζωή. Η ζωή μαζί με τους άλλους.

Στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν τα σπουδαιότερα πανηγύρια κάθε τόπου καθώς και τα πιό κλασικά εδέσματα που προσφέρονται σ’ αυτά.

Επιλέξτε από το μενού μία από τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντος ή πλοηγηθείτε στην παρουσίαση πανηγυριών από όλη την Ελλάδα.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!